Centenarul Marii Uniri din 1918, celebrat de statul american New Hampshire

New Hampshire este al cincilea stat SUA care a proclamat anul 2018 ca fiind Anul Centenarului României, după ce și statele Nebraska, Ohio, Illinois și Texas  au emis astfel de proclamații de celebrare a 100 de ani de la acest moment definitoriu în formarea statului român modern.

Guvernatorul statului New Hampshire, Christopher T. Sununu, a emis o proclamaţie oficială prin care felicită România cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918. În textul proclamaţiei se arată că Marea Unire a Românilor a dus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertății, democrației, economiei libere și progresului social”, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

În document sunt menționate legăturile strânse dintre România și statul New Hampshire și faptul că Statele Unite și țara noastră „împărtășesc o prietenie adâncă și de lungă durată și un parteneriat strategic construit în jurul valorilor democratice, legăturilor istorice și a angajamentului comun pe calea asigurării securității transatlantice și a prosperității reciproce”.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a apreciat mesajul transmis de către guvernatorul statului New Hampshire, Christopher T. Sununu, subliniind recunoștința țării noastre față de sprijinul acordat de președintele Woodrow Wilson în urmă cu o sută de ani pentru realizarea Marii Uniri.

Citiți și

Centenarul Marii Uniri, sărbătorit de statul american Texas printr-o proclamație oficială: Lumea s-a schimbat pentru totdeauna odată cu unirea României din 1918

Centenarul Marii Uniri. Illinois, cel de-al doilea stat american care emite o proclamație oficială prin care felicită România pentru împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire din 1918

Al treilea stat american care emite o proclamație oficială pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918: ”Arată legăturile puternice dintre România și SUA”

Emiterea proclamațiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu al Ambasadei României la Washington de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918. 

Statul New Hampshire a devenit, în ianuarie 1776, prima colonie nord americană britanică care și-a înființat un guvern independent față de Marea Britanie și primul stat care și-a stabilit propria constituție. Șase luni mai târziu, New Hampshire a devenit una dintre cele 13 colonii care au fondat Statele Unite ale Americii, iar în 1788 a devenit al nouălea stat care a ratificat Constituția americană.

Statul New Hampshire este cunoscut pentru faptul că aici au loc primele alegeri preliminarii (primary elections) pentru funcţia de preşedinte ale SUA, ele fiind stabilite prin lege cu o săptămână înaintea alegerilor primare care au loc în alte state americane. Alegerile preliminarii din New Hampshire sunt considerate unele dintre cele mai importante din SUA, deoarece au parte de o vastă acoperire media, iar analiștii consideră că rezultatul acestora influențează opțiunile din alte state care decid candidatul fiecărui partid la alegerile generale pentru funcţia de preşedinte al SUA. 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.