România se află între primele cinci state membre ale Uniunii Europene care vor înregistra cel mai mare deficit bugetar din Uniune, peste media zonei euro și a UE-27, cauzat în mare parte de efectele economice provocare de pandemia de COVID-19, relevă Comisia Europeană în previziunile economice de primăvară publicate miercuri și care prognozează o recesiune economică de proporții istorice a Uniunii Europene. La polul opus se află Bulgaria, Luxemburg și Ungaria, țări care vor avea cel mai scăzut deficit din rândul țărilor UE.
Potrivit Comisiei Europene, statele care vor consemna cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar sunt Italia (11,1%), Spania (10,1%), Franța (9,9%), Polonia (9,5%), România (9,2%).
În cazul României, executivul european precizează că deficitul guvernamental este preconizat să crească până la 9,2% din PIB în 2020, de la un nivel de 4,3% din PIB în 2019 şi unul de 2,8% din PIB în 2018.
Totodată, Comisia avertizează că deficitul guvernamental al României ar urma să continue să crească în 2021, până la aproximativ 11,4% din PIB, pe baza ipotezei că nu vor fi modificate politicile actuale, îndeosebi planul de creștere a pensiilor și de dublare a alocațiilor.
Pe de altă parte, independent de efectele economice ale pandemiei, România a avut în 2019 cel mai mare deficit guvernamental din UE. Acest fapt a determinat Comisia Europeană să deschidă, la data de 4 martie, procedura de deficit excesiv în raport cu autoritățile de la București, însă măsura nu a fost continuată din cauza izbucnirii pandemiei.
Această deteriorare fulminantă a deficitelor guvernamentale este influențată deopotrivă de efectele pandemiei cu noul coronavirus și de decizia fără precedent a Comisiei Europene, care în luna martie a decis să suspende temporar prevederile Pactului pentru Stabilitate și Creștere, inclusiv regula menținerii unui deficit bugetar la maxim 3% din PIB, cu scopul de a permite guvernelor statelor membre să injecteze sumele necesare combaterii pandemiei și ateunării impactului economico-financiar asociat răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Media deficitelor bugetar la nivelul statelor membre din zona euro va fi de 8,5%, iar la nivelul UE-27 se va ridica la 8,3%.
Statele cu cel mai scăzut nivel al deficitului guvernamental în 2020 vor fi Ungaria (5,2%), Luxemburg (4,8%) și Bulgaria (2,8%).
Practic, Bulgaria este singura țară din UE care în anul 2020 ar urma să se încadreze în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB, în pofida cheltuielilor masive determinate de consecințele pandemiei, însă acest lucru reconfirmă eforturile Sofiei de respectare a criteriilor de disciplină financiară, având în vedere că guvernul bulgar a trimis la finalul lunii trecute cererea oficială de aderare la ERM II (Mecanismul Ratelor de Schimb), care reprezintă anticamera înaintea aderării formale la moneda euro.

Pingback: Semestrul European-recomandări pentru România: Corectarea deficitul public excesiv până în 2022, promovarea investițiilor publice și private favorabile creșterii și diminuarea impactului crizei Covid-19 asupra sistemului sanitar și locurilor de
Pingback: Semestrul European-recomandări pentru România: Corectarea deficitul public excesiv până în 2022, promovarea investițiilor publice și private favorabile creșterii și diminuarea impactului crizei Covid-19 asupra sistemului sanitar și locurilor de