Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere de organizare a guvernanței instrumentului pentru convergență și stabilitate, după ce Eurogrupul a definit principalele caracteristici ale acestuia în urmă cu o lună, se arată într-un comunicat.
Mecanismul stabilește un cadru pentru oferirea de orientări strategice pentru reformele și investițiile care urmează a fi sprijinite de noul instrument bugetar, în conformitate cu cadrul general de coordonare a politicilor economice al UE (semestrul european) și cu alte instrumente de politică ale UE.
Noul cadru le va permite statelor membre din zona euro să stabilească orientări strategice pentru reformele şi priorităţile de investiţii din zona euro, să ofere orientări specifice pentru fiecare ţară în ceea ce priveşte obiectivele de reformă şi de investiţii, care urmează să fie adoptate în paralel cu recomandările specifice fiecărei ţări şi să primească informaţii din partea Comisiei cu privire la modul în care statele membre din zona euro au dat curs orientărilor strategice anterioare.
„Consolidarea uniunii economice și monetare a Europei a fost un element central al activității mele în cadrul acestei Comisii. Astăzi ne asigurăm că dispunem de toate elementele necesare astfel încât colegiuitorii UE să poată ajunge cu succes și în timp util la un acord cu privire la instrumentul bugetar pentru convergență și competitivitate. Sprijinirea unor pachete de reforme și investiții coerente va contribui la creșterea competitivității, la consolidarea rezilienței și la sporirea convergenței, ceea ce va conduce, în cele din urmă, la o Europă mai prosperă și mai puternică.”, a declarat Vicepreședintele Valdis Dombrovskis, care este totodată comisarul responsabil cu moneda euro și dialogul social, precum și cu stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital.
„Bugetul UE va oferi în viitor sprijin financiar pentru pachetele de reforme structurale și de investiții propuse de statele membre din zona euro. Acest lucru va spori eficacitatea cheltuielilor UE și va sprijini convergența și competitivitatea în zona euro. Propunerea noastră de astăzi instituie guvernanța acestui nou instrument. Aceasta reprezintă o inovație semnificativă pentru zona euro.”, a declarat Günther H. Oettinger, comisarul pentru buget și resurse umane
Propunerea de astăzi prevede că, în urma discuțiilor din cadrul Eurogrupului, Consiliul va stabili în fiecare an orientări strategice privind reformele și prioritățile de investiții pentru zona euro în ansamblu. Ulterior, Consiliul va adopta, de asemenea, o recomandare conținând orientări specifice fiecărei țări, adresate fiecărui stat membru din zona euro cu privire la reformele și investițiile care urmează să fie sprijinite în cadrul instrumentului.
Ambele etape vor fi pe deplin integrate în etapele și orientările prevăzute în cadrul semestrului european și vor fi în concordanță cu acestea. Punerea în aplicare a instrumentului va fi aliniată la calendarul semestrului. De asemenea, acesta va fi coerent cu alte politici de investiții, cum ar fi fondurile politicii de coeziune a UE, Mecanismul pentru interconectarea Europei și InvestEU, și va crea sinergii cu acestea.
Statele membre care nu fac parte din zona euro și care participă la mecanismul cursului de schimb II vor putea participa la instrumentul bugetar pe bază de voluntariat. În acest scop, ar trebui să se elaboreze măsuri corespunzătoare, care să fie în concordanță cu propunerea de astăzi.
Instrument bugetar pentru competitivitate și convergență sau informalul buget al zonei euro
Așa-numitul instrument bugetar pentru competitivitate și convergență, asupra căruia miniștrii de finanțe din UE au convenit în iunie, nu este altceva decât o versiune mai atenuată a reformei esențiale propusă de Președintele Franței, Emmanuel Macron, în iunie 2018, de a coagula un buget separat al zonei euro, menit să reducă diferențele între economiile celor 19 state care au adoptat moneda unică.
Președintele francez Emmanuel Macron a susținut această inițiativă cu fermitate, considerată de mulți drept unul dintre elementele lipsă pentru aprofundarea UEM, la aproape un deceniu de la declanșarea crizei economice și a datoriilor suverane.
Citiți și Germania și Franța vor prezenta un buget separat pentru Zona Euro în cadrul bugetului Uniunii Europene
Cu toate acestea, planul său inițial, care cuprindea referiri la sprijinul pentru ţările din zona euro care întâmpină dificultăţi economice, a fost combătut puternic de Olanda, pe fondul temerilor privind transferul bogăției către țările predispuse la crize, cum ar fi Italia, Grecia sau Spania. Astfel, pentru ca propunerea Franței să nu fie respinsă complet, s-au păstrat referirile, pentru moment, doar la finanțarea investițiilor.
Acordul miniștrilor de finanțe din zona euro nu este denumit în mod oficial buget – care ar fi prea sensibil din punct de vedere politic în țările mai bogate -, ci Instrumentul bugetar pentru competitivitate și convergență sau BICC, un fond cu extindere operațională limitată care va fi folosit pentru a sprijini reformele din statele membre ale zone euro.
Citiți și Pași concreți pentru crearea unui buget separat al zonei euro
Această denumire complexă a fost agreată la cererea olandezilor, care au acceptat instrumentul numai cu condiția de a rămâne o inițiativă modestă.
În acest sens, toate părțile au convenit că suma finală va fi mult mai mică decât sperase inițial Emmanuel Macron, care avea în vedere câteva sute de miliarde de euro pentru finanțarea acestui buget separat. De altfel, potrivit unor surse europene, bugetul zonei euro s-ar limita deocamdată la 17 miliarde de euro repartizate pe parcursul a șapte ani între cele 19 țări care utilizează moneda unică și care ar urma să fie legat de bugetul general al UE.
Dezbaterea ar rămâne, de asemenea, deschisă asupra provenienței banilor, fie numai din bugetul UE, fie să se adauge și contribuții naționale din partea statelor membre, potrivit surselor europene.
În comunicatul Comisiei se specifică că Instrumentul bugetar este conceput ca o componentă a bugetului Uniunii, iar dimensiunea sa va fi determinată în contextul negocierilor privind următorul buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027.
În orice caz, potrivit acordului dintre miniștri de finanțe din zona euro, implementarea Instrumentului se va limita deocamdată la sprijinirea atât a reformelor structurale, cât și a investițiilor publice, printr-un pachet coerent, care să reflecte obiectivul-cheie de creștere a gradului de convergență și a competitivității în zona euro.