Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

Compania TAROM anunță lansarea aplicației mobile TAROM app pe Apple IOS

Published

on

Compania TAROM anunță lansarea aplicației mobile TAROM app, pe Apple IOS. De astăzi, pasagerii noștri își pot achiziționa bilete de pe terminalul mobil, atât pe platforma Apple cât și Android.

Aplicația TAROM, prima din istoria companiei, oferă pasagerilor o experiență prietenoasă pornind de la căutarea celor mai bune oferte pentru rutele dorite și până la formalitățile de check-in sau facturare.

Anul 2018 este anul retehnologizării TAROM. Pasul imediat următor este integrarea aplicației cu modulul de relații cu clienții și lansarea modulului My account atât pe site cât și în aplicație.

 

 

.

COMUNICATE DE PRESĂ

Marian Preda, rectorul Universității din București, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova

Published

on

© USM

Senatul Universității de Stat din R. Moldova i-a acordat vineri, 26 aprilie, titlul onorific de Doctor Honoris Causa rectorului Universității din București, Marian Preda, doctor în sociologie, profesor universitar.

Prin conferirea titlului, la inițiativa Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, comunitatea academică a USM își exprimă recunoașterea contribuției esențiale în dezvoltarea domeniului socilogiei, cât și pentru susținerea acordată de către Domnia Sa la consolidarea relațiilor de colaborare dintre Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea din București.

 

Ședința Solemnă de decernare a titlului Doctor Honoris Causa a fost deschisă de către rectorul USM, Igor Șarov care a subliniat meritele excepționale ale Dr. Marian Preda în dezvoltarea domeniului sociologiei, prin cercetarea acestui domeniu, a excelenței rezultatelor științifice de rezonanță internațională obținute și a eforturilor susținute privind sporirea gradului de conștientizare în societatea modernă a rolului sociologiei în educația tinerei generații. Igor Șarov i-a mulțumit, în special și pentru pentru susținerea acordată Universității de Stat din Moldova prin implicarea directă și constantă în realizarea și implementarea proiectelor comune și de dezvoltare a USM.

Marian Preda a primit cu emoție titlul onorific de Doctor Honoris Causa, exprimându-și gratitudinea față de această înaltă recunoaștere din partea membrilor Senatului Universității de Stat din Moldova.

„Aș dori mai întâi să exprim recunoștința mea pentru această mare onoare pe care Universitatea de Stat din Moldova mi-o face astăzi prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa. Mulțumirile mele se îndreaptă în special către distinsul domn rector și prieten, Igor Șarov, către colegii de la Departamentul de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultății de Psihologie, Științele Educației, Sociologie și Asistență Socială, cei care au înaintat propunerea, și către Senatul Universității de Stat care a aprobat-o. Este un titlu academic care mă onorează, dar mă și obligă. Și prima obligație formală este aceea de a adresa audienței tradiționalul discurs de acceptare a titlului”, a mai subliniat Domnia Sa.

Prin alăturarea dlui. Marian Preda comunității academice, prestigiul Universității de Stat din Moldova se va consolida în demersul de raliere la învățământul și cercetarea la nivel european. Suntem onoraţi și mândri să vă urăm bun venit în comunitatea academică a Universității de Stat din Moldova!

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Aplicația Globală InfoCons, premiată cu diploma de excelență sub egida World Intellectual Property Organization (WIPO)

Published

on

Aplicația Globală InfoCons a fost premiată cu diploma de excelență sub egida World Intellectual Property Organization (WIPO) și recunoscută drept unica soluție inovatoare, care vine în sprijinul cetățenilor în calitatea lor de consumatori cu informații despre peste 3.500.000 de produse agroalimentare, cosmetice, electrice și electrocasnice, informează un comunicat, remis CaleaEuropeană.ro.

Aplicația oferă acces direct la scanarea codurilor QR de pe etichetele energetice ale produselor electrocasnice și ale dispozitivelor electronice; la scanarea codurilor de bare ale produselor agroalimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii; la toate numerele utile și de urgență la nivel local, național și internațional; la alertele pentru produsele alimentare și nealimentare ;

Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale (26 Aprilie), InfoCons vine în sprijinul consumatorilor prin Aplicatia Globală InfoCons cu Alertele rapide pentru produsele nealimentare la nivelul Uniunii Europene și cu o nouă funcționalitate, aceea de a putea căuta în secțiunea Alerte produsele contrafăcute prin inserarea unui cuvânt cheie în secțiunea dedicată căutării.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Numărul Unic al Bucureștiului – Un proiect revoluționar. Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Numărul unic poate deveni un veritabil City Card mai ușor de folosit

Published

on

Aproape 8 milioane de călătorii cu mijloacele STB (https://www.stbsa.ro/sms_new) au fost plătite, în 2023, prin SMS la numărul unic #7458. În 2024, media lunară a crescut, ajungând la un record de peste 800.000 de plăți în luna martie a acestui an. Alte aproape 3 milioane de tranzacții prin #7458 au vizat plata parcării în capitala României.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, Bucureștiul este una dintre cele doar 15 capitale ale țărilor UE (din 28) în care  plata călătoriilor cu mijloacele de transport în comun supraterane se poate face prin SMS, fără a fi nevoie de descărcarea unei aplicații sau de plata imediată, prin card. Este un avantaj de care bucureștenii, sau cei care vizitează capitala, profită din ce în ce mai mult, după cum arată datele consultate de ARSC.ro.

Concret, în 2023 s-au făcut aproximativ 8 milioane de plăți prin acest sistem, cu o medie lunară de peste 600.000 de tranzacții, iar în 2024 numărul plăților a crescut substanțial, ajungând la un vârf de peste 800.000 în luna martie. Același număr unic, poate fi folosit în București, de această dată la fel ca în aproape toate capitalele UE, și pentru plata parcării (https://cmpb.ro/files/19/Modalitati%20plata.pdf). La acest capitol, în 2023 s-au efectuat aproape 3 milioane de tranzacții, iar doar în martie 2024 s-au înregistrat aproape 330.000 de plăți. Tot prin SMS la numărul #7458 se poate plăti și trenul care leagă Gara de Nord cu Aeroportul Otopeni.

Spre deosebire de celelalte metode de plată a călătoriei cu STB sau a parcării, plata prin SMS vine cu avantaje certe, mai ales într-o țară în care nivelul de alfabetizare în domeniul noilor tehnologii este printre cele mai mici din UE, scepticismul populației în ceea ce privește siguranța plăților cu cardul este ridicat, iar infrastructura în acest sector este încă precară. În primul rând, așa cum arătam și mai sus, nu este nevoie de descărcarea unei aplicații specifice (așa cum este cazul în multe alte capitale), motiv pentru care cei care achită călătoria prin SMS nu au nevoie de telefoane performante și nici măcar de internet. De precizat că plata prin SMS se poate face și cu ajutorul unor aparate dotate cu cartelă pre-pay.

În al doilea rând, având în vedere programul casieriilor STB (închise noaptea și în week-end), plata prin SMS este o metodă prin care poți evita amenzile, chiar și fără a avea un abonament lunar sau cu altă durată. Nu în ultimul rând, plata prin SMS vine cu o “perioadă de grație” pentru cel care o utilizează, pentru că plata călătoriei se va face împreună cu următoarea factură pentru abonamentul de telefonie, adică la interval de  aproximativ  o lună.

Acest ultim avantaj este evident mai ales atunci când este vorba despre plata parcării, având în vedere că, în București, costul orar mediu este de 5 lei, ceea ce poate genera cheltuieli notabile pentru cei care, de exemplu, vin des în București, fără a locui aici. Ca și în cazul  transportului în comun, plata parcării prin această metodă te scutește de problemele care pot apărea cu găsirea unui “parcometru” sau cu instalarea unei aplicații dedicate, care uneori poate să nu funcționeze și care oricum presupune debitarea unui card, deci inclusiv introducerea datelor bancare.

O analiză ARSC relevă că în capitale europene cunoscute, unde plata călătoriei nu se poate face prin SMS, achiziționarea biletelor este de multe ori un demers dificil sau suprataxat. Site-urile de specialitate din Spania, de exemplu, scriu că în Madrid, unde sistemul de transport public este unul masiv și alambicat, cumpărarea biletelor pentru rute specifice este foarte complicat, atunci când se utilizează aplicația pusă  la dispoziție de operatorul public și vine cu costuri suplimentare atunci când biletul se achiziționează direct din autobuz sau tramvai sau când se apelează la intermediari. Aceeași situație se regăsește și în Budapesta, de exemplu, unde, dacă biletul nu este achiziționat de la un automat al operatorului, va fi cu până la 20-25% mai scump, cumpărat direct din mijlocul de transport în comun. Și exemplele pot continua.

Pe de altă parte, este de remarcat că în orașe recunoscute pentru organizarea bună, cum sunt capitalele țărilor nordice membre UE sau Amsterdam, plata biletelor prin SMS este o opțiune validă și utilizată frecvent.

Venituri pentru STB și pentru administratorii parcărilor. Poate funcționa numărul unic ca un veritabil City Card pentru București?

Plata prin SMS vine cu avantaje și pentru autoritățile publice. Pe un calcul aproximativ, cele circa 8 milioane de călătorii cu STB plătite prin SMS în perioada ianuarie 2023-decembrie 2024, au adus spre 10% din încasările STB. Aceasta în condițiile în care estimăm încasările STB din 2023 la circa 260 de milioane de lei, adică 53 de milioane de euro, și considerăm că fiecare tranzacție prin SMS a fost făcută la nivelul minim, doar pentru 90 de minute de călătorie, la prețul de 62 de eurocenți. Dacă veniturile STB s-au menținut la nivelul din 2022, adică puțin peste 240 de milioane de lei, deci 48 de milioane de euro, iar media per tranzacție prin SMS ar fi spre un euro (având în vedere că abonamentul de o zi este 1,5 euro), ar rezulta că doar din SMS au venit peste 16% din încasări. În ceea ce privește parcările, este greu de estimat contribuția plăților prin SMS, având în vedere că schimbările privind sistemul de taxare sunt relativ recente, iar datele raportate de Primărie sunt puține. Totuși, știm că au fost 3 milioane de plăți prin SMS care, dacă s-ar fi făcut doar pentru o oră, ar însemna circa 15 milioane de lei.

Dar ar putea sistemul de plată prin SMS să fie extins și la alte servicii? Cu siguranță că da, iar acest lucru este demonstrat inclusiv de faptul că se fac deja plăți prin SMS  pentru taxe și impozite, roviniete, amenzi și altele, la nivel național. În particular pentru București, numărul unic ar putea funcționa ca un City Card, mai ușor de folosit. Un prim pas ar putea fi utilizarea acestui serviciu pentru plata călătoriilor la metrou, având în vedere că Metrorex nu a implementat momentan această modalitate de plată.

Apoi, pe un model pe care mulți dintre noi l-am experimentat în orașe celebre, la Viena, Londra, Roma sau Barcelona, care au carduri dedicate, ar putea include  abonamente pentru muzee, grădini zoologice sau botanice și chiar reduceri pentru anumite restaurante simbol. Un astfel de produs integrat ar fi util nu doar turiștilor ci și bucureștenilor. Gândiți-vă cum ar fi să puteți plăti prin SMS intrarea la muzeu copilului dumneavoastră adolescent. Dezvoltarea sistemului ar putea aduce beneficii și sectorului privat, prin parteneriate cu restaurante, baruri sau hoteluri.

Pentru mai multe informații despre ARSC sau conceptul de Smart City accesați arsc.ro.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.5 hours ago

Marcând 20 de ani de la aderare, Polonia anunță că va găzdui un summit privind relațiile UE- SUA în perioada președinției sale la Consiliul UE din 2025

U.E.5 hours ago

Miniștrii de externe german și polonez au marcat pe cele două maluri ale râului Oder 20 de ani de la aderarea Poloniei, la indigo cu predecesorii lor la 1 mai 2004

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare cu partenerii sociali privind o potențială legislație UE pentru “telemuncă și dreptul la deconectare”

U.E.8 hours ago

Eurostat: România, în primele patru țări din UE cu cele mai mici ponderi ale angajaților care lucrează minim 49 de ore pe săptămână

U.E.11 hours ago

“Este mai bine să fii în UE!”: La 20 de ani de la aderare, Donald Tusk promite că peste cinci ani Polonia va fi mai bogată decât Marea Britanie

U.E.12 hours ago

Moldova, Ucraina și Balcanii au “fereastra istorică” de a-și lega viitorul de UE, apreciază șeful diplomației europene la 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

La 20 ani de la cel mai mare val de extindere din istoria UE, Maia Sandu asigură că Republica Moldova urmează “această cale”

NATO15 hours ago

SUA încurajează aliații să doneze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot. Germania, Olanda, Polonia, România, Spania şi Suedia au în dotare aceste rachete

U.E.15 hours ago

Două decenii de la “reunificarea unui continent divizat”: UE celebrează 20 de ani de la extinderea “Big Bang”, când zece țări au aderat la Uniune

POLITICĂ16 hours ago

Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul Franței la București: Prezența militară franceză în România este o garanție a securității și stabilității noastre

COMISIA EUROPEANA2 days ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 days ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 days ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL1 week ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.1 week ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA2 weeks ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

Trending