MAREA BRITANIE
COP26: Boris Johnson îl invocă pe James Bond, făcând apel la liderii globali să dezamorseze ”dispozitivul care aduce sfârșitul lumii”: Tragedia aceasta nu este un film, iar ceasul ticăie
Published
3 years agoon
By
Teodora IonPremierul britanic, Boris Johnson, a atras atenția liderilor lumii reuniți la Glasgow că generațiile care încă nu s-au născut ”nu ne vor ierta” dacă nu ”vom fi reușit să adoptăm măsuri semnificative” pentru ”a ne salva planeta.”
Deschizând summitul ONU dedicat combaterii schimbărilor climatice, Johnson a semnalat că decidenții politici ”nu trebuie să se lase păcăliți sau să rateze ocazia de acționa.”
”Bine ați venit la Glasgow, Scoția, provincie al cărei fiu fictiv este un bărbat pe nume James Bond care ajunge în punctul culminant al filmelor sale să fie legat de un dispozitiv care aduce sfârșitul lumii, încercând cu disperare să identifice firul pe care trebuie să-l deconecteze pentru a-l dezamorsa. Ne aflăm într-o situație similară cu cea a lui James Bond, cu excepția faptului că tragedia aceasta nu este un film, dispozitivul este real, iar ceasul ticăie cu furia sutelor de miliarde de pistoane, turbine, motoare cu care pompăm dioxid de carbon în atmosferă”, a subliniat gazda întâlnirii globale într-un discurs în care a făcut referire la spionul britanic.
WATCH LIVE: My address at the @COP26 World Leaders Summit. https://t.co/Lzpa4mCw8t
— Boris Johnson (@BorisJohnson) November 1, 2021
Făcând trimitere la avertismentele oamenilor de știință, Boris Johnson a semnalat că ”va fi prea târziu pentru copiii noștri” să acționeze împotriva schimbărilor climatice dacă ”noi nu le luăm astăzi în serios.”
”Cei care ne vor judeca sunt copiii care nu s-au născut încă și copiii lor. Noi suntem acum în prim-plan, în fața unei audiențe vaste a posterității. Nu trebuie să încurcăm replicile sau să ratăm intrarea. Dacă vom da greș, nu ne vor ierta. Ne vor judeca cu un resentiment care eclipsează orice pornire a activiștilor climatici de astăzi. Și vor avea dreptate. Vor ști că Glasgow a fost punctul istoric de cotitură când istoria nu a reușit să se schimbe”, a mai spus Johnson într-un mesaj ultimativ.
Premierul britanic a invocat în acest sens datoria de a identifica fondurile promise anterior la Paris, care a dat și numele acordului prin care liderii lumii și-au asumat obligația de a limita temperatura globală la 1,5 grade Celsius.
”Avem ideile, tehnologia, bancherii, corporațiile și ONG-urile. Avem interpreți și săli de ședință și, dacă totul eșuează, avem ospitalitatea și răcoritoarele din Glasgow”, a glumit Johnson, continuând: ”Este posibil să nu ne simțim ca James Bond, nu toți arătăm neapărat ca el, dar avem ocazia, datoria de a face din acest summit momentul în care omenirea a început în sfârșit – și subliniez, a început – să dezamorseze această bombă.”
Citiți și:
COP26: Secretarul general al ONU a avertizat că dependența de combustibili fosili și tratarea naturii „ca pe o toaletă” împinge omenirea spre prăpastie
”Chiar dacă COP26 nu va pune capăt schimbărilor climatice, poate și trebuie să marcheze începutul sfârșitului acestora”, a conchis prim-ministrul britanic, care, în weekend, a participat la summitul celor mai puternice și industrializate 20 de țări ale lumii (G20), desfășurat la Roma, în cadrul căruia s-a abordat chestiunea schimbărilor climatice, dar care nu s-a soldat cu fixarea unui moment clar pentru atingerea neutralității.
Sub patronajul Regatului Unit, Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) este un eveniment major care aduce laolaltă lideri din toate țările lumii pentru ca aceștia să convină asupra modalităților de a intensifica acțiunea la nivel mondial în vederea soluționării crizei climatice.
Miza acestei reuniuni este aceea de a menține încălzirea globală sub 1,5°C, calificată de oamenii de știință drept cea mai bună modalitate de a salva planeta de efectele periculoase ale schimbărilor climatice.
În UE și în întreaga lume au loc fenomene meteorologice extreme mai frecvente și mai intense, cum ar fi valurile de căldură, inundațiile și incendiile forestiere.
Citiți și:
Ursula von der Leyen: COP26, momentul adevărului pentru planurile noastre de a opri schimbările climatice
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Nicolae Ciucă: Trebuie încheiat un protocol cu Ucraina pentru ca dronele rusești care pătrund în România “să poată fi angajate de către sistemele de apărare antiaeriană”
Iulian Chifu: Kursk și Lumea lui Putin în intelligence-ul anglo-american
Ursula von der Leyen prezintă miercuri în Parlamentul European repartizarea portofoliilor în viitoarea Comisie. Ce domeniu ar putea primi România?
Cancelarul german Olaf Scholz apreciază că “a sosit momentul” eforturilor diplomatice pentru a ajunge “mai rapid la pace” între Ucraina și Rusia
Josep Borrell, mesaj de apreciere față de colaborarea cu fostul ministru de externe al Ucrainei: Întotdeauna a pus poporul ucrainean mai presus de orice altceva
INTERNAȚIONAL
Secretarul de stat american va merge la Londra pentru a discuta despre Orientul Mijlociu și Ucraina
Published
1 day agoon
September 8, 2024By
REDACTIASecretarul de stat american Antony Blinken va merge la Londra în perioada 9-10 septembrie pentru a discuta despre Orientul Mijlociu și Ucraina, înaintea unei vizite a premierului britanic Keir Starmer, a anunțat sâmbătă Departamentul de Stat.
Şeful diplomaţiei de la Washington va deschide dialogul strategic SUA – Regatul Unit, „reafirmând relaţia noastră specială”, se arată în comunicatul citat.
În cursul vizitei de la Londra, Blinken se va întâlni, de asemenea, cu înalți oficiali guvernamentali pentru a discuta o serie de probleme critice, inclusiv despre regiunea indo-pacifică, parteneriatul AUKUS, Orientul Mijlociu și eforturile SUA de a sprijini Ucraina.
Premierul britanic Keir Starmer va fi primit pe 13 septembrie de preşedintele american, Joe Biden, a anunţat Casa Albă. Keir Starmer a mai fost primit la Casa Albă pe 10 iulie cu ocazia summitului NATO de la Washington, informează Agerpres.
MAREA BRITANIE
Regatul Unit va furniza Ucrainei în următoarele luni sute de sisteme de rachete: Vor ajuta Kievul să își apere populația, infrastructura și teritoriul de atacurile brutale ale lui Putin
Published
3 days agoon
September 6, 2024By
Teodora IonRegatul Unit va furniza în următoarele luni 650 de sisteme de rachete Ucrainei pentru a o ajuta să își consolideze apărarea aeriană, a anunțat Ministerul britanic al Apărării, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat partenerilor să accelereze ritmul livrărilor de armament, anunță AFP, citat de Agerpres.
Ministerul britanic al Apărării a anunțat printr-un comunicat că Regatul Unit va oferi Ucrainei 650 de sisteme de rachete multirol ușoare (LMM) pentru a spori capacitățile de apărare aeriană ale țării, ca parte a angajamentului noului guvern față de Ucraina.
Pachetul de apărare aeriană va fi anunțat vineri de ministrul apărării, deputatul John Healey, la reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei (UDCG) de la baza US Air Force din Ramstein – prima sa reuniune în calitate de ministru al apărării.
La cea de-a 24-a reuniune a grupului, ministrul apărării va prezenta angajamentul ferm al Regatului Unit față de Ucraina și va îndemna aliații să continue să furnizeze Ucrainei echipamente vitale.
”Acest nou angajament va da un impuls important apărării aeriene a Ucrainei și demonstrează angajamentul noului nostru guvern de a intensifica sprijinul pentru Ucraina. În ultimele zile am văzut costul tragic al atacurilor fără discernământ ale Rusiei asupra orașelor Poltava și Lviv. Aceste noi rachete fabricate în Regatul Unit vor ajuta Ucraina să își apere populația, infrastructura și teritoriul de atacurile brutale ale lui Putin. Astăzi, împreună cu partenerii noștri internaționali, vom arăta că suntem uniți pentru Ucraina. Și vom discuta despre modul în care putem lucra împreună pentru a îmbunătăți sprijinul. Deoarece securitatea Regatului Unit și a Europei începe în Ucraina”, a declarat John Healey înainte de reuniune.
Aceasta vine în urma unei întâlniri bilaterale între John Healey și omologul său ucrainean Rustem Umerov la Londra la începutul acestei săptămâni, unde cei doi au discutat despre modul în care Regatul Unit va continua să sporească sprijinul în următoarele luni.
În cadrul acestei reuniuni, ministrul apărării a confirmat că muniția de artilerie în valoare de 300 de milioane de lire sterline, achiziționată prin IFU, va începe să fie livrată până la sfârșitul acestui an pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei.
În conformitate cu angajamentul noului guvern de a accelera livrările de ajutoare, primul lot de rachete LMM anunțat astăzi urmează, de asemenea, să fie livrat până la sfârșitul acestui an.
Pachetul de astăzi face parte din eforturile Regatului Unit de a contribui la intensificarea producției de apărare britanice și europene – comanda de astăzi, în valoare de 162 de milioane de lire sterline, contribuind la dinamizarea lanțului de aprovizionare pentru viitor.
Construite de Thales la fabrica sa din Belfast, rachetele sunt extrem de versatile și pot fi lansate de pe o varietate de platforme terestre, maritime și aeriene.
Pachetul este finanțat în principal prin intermediul programului financiar de 3 miliarde de lire sterline anual al Regatului Unit pentru Ucraina și prin contribuții din partea Norvegiei prin intermediul Fondului internațional pentru Ucraina (IFU).
MAREA BRITANIE
Regatul Unit se alătură UE și SUA, semnând primul tratat internațional privind inteligența artificială
Published
3 days agoon
September 6, 2024Regatul Unit s-a alăturat Uniunii Europene şi Statelor Unite, semnând primul tratat internaţional privind inteligenţa artificială, a transmis dpa, potrivit Agerpres.
Documentul reprezintă un angajament privind protejarea publicului de pericolele potenţiale legate de tehnologie. Este primul tratat internaţional cu valoare de obligaţie legală; a fost aprobat de Consiliul Europei – organizaţie dedicată apărării drepturilor omului.
Conform obligaţiilor asumate, statele semnatare trebuie să monitorizeze dezvoltarea inteligenţei artificiale (AI) şi să se asigure că tehnologia este gestionată în parametri stricţi, incluzând prevederi pentru protecţia publicului şi a datelor persoanelor, a drepturilor omului, a democraţiei şi statului de drept, precum şi împotriva discriminărilor.
Ţările implicate s-au angajat să ia măsuri în caz că descoperă utilizarea în scopuri necorespunzătoare a modelelor de AI.
Tratatul va intra în vigoare în Regatul Unit după ratificare şi va întări legislaţia şi măsurile existente.
Au existat multe campanii pentru reglementarea mai strictă a AI, o tehnologie care evoluează rapid. Unii dintre promotori au solicitat Regatului unit să adopte o Lege a AI pentru stabilirea regulilor privind dezvoltarea şi utilizarea noilor instrumente, însă până în prezent nu a fost propus niciun proiect legislativ.
Regatul Unit a fost anul trecut gazda primului summit pentru siguranţa AI, la care au participat lideri politici din întreaga lume şi mari companii din domeniul tehnologic. Anul acesta, britanicii au organizat alături de sud-coreeni un summit virtual pe aceeaşi temă. La aceste evenimente s-a ajuns la acorduri internaţionale fără caracter obligatoriu privind siguranţa şi monitorizarea AI.
Concrete & Design Solutions
Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina
UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro
Nicolae Ciucă: „România are nevoie de specialiști care contează. Învățământul dual este o sursă de dezvoltare și prosperitate”
Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice asupra unor state din NATO și UE
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Trending
- POLITICĂ4 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă, discuții cu Ursula von der Leyen la Praga: România este pregătită să joace un rol cheie în consolidarea securității regionale
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Ursula von der Leyen, noi critici voalate către Viktor Orban că “agită apele”, dând vina pe Ucraina și nu pe Rusia: I-ați învinui pe unguri pentru invazia sovietică din 1956?