Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Corina Crețu, comisar european pentru Dezvoltare Regională, felicită guvernul pentru absorbția fondurilor europene, dar atrage atenția asupra stabilității politice

Published

on

Corina Crețu, comisarul european pentru Dezvoltare Regională, a felicitat România pentru progresele înregistrate în ceea ce privește creșterea economică, și a precizat că este important de menținut stabilitatea politică pentru rezultate mai bune în viitor.

Foto: captură video /Guvernul României

“Vă felicit încă o dată încă o dată pentru că, în pofida ritmului lent cu care a demarat acest exercițiu financiar, iată că putem spune că toate obiectivele pe care guvernului României și le-a propus au fost atinse. Sper că previziunile pentru pentru anul viitor, dacă se va merge în acest ritm, se vor realiza. Important este să se mențină această creștere economică, cea mai mare din Uniunea Europeană. Cu atât mai mult este nevoie de stabilitate politică, dar nu este treaba mea să spun acest lucru”, a ținut comisarul european să precizeze în cadrul ședinței de guvern de la începutul săptămânii.

Citiți și 

Comisarul european Corina Crețu, vizită în România. Oficialul european va avea o întrevedere cu premierul Mihai Tudose și va participa la Gala Fondurilor Structurale 2017

Comisarul european Corina Creţu, întrevederi cu Mihai Tudose și Marius Nica. Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a semnat 17 contracte de finanțare pentru proiecte eligibile prin POR în valoare de 623 milioane lei

“Vă mulțumesc domnilor miniștri pentru eforturile depuse pentru atragerea fondurilor europene, ele provenind din toate cele șase fonduri. Acesta este un efort colectiv.”

COMISIA EUROPEANA

”Pentru prima dată în istorie, UE are o legislație care protejează libertatea presei”. Intră in vigoare Legea europeană privind libertatea mass-mediei

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Legea europeană privind libertatea mass-mediei (EMFA) a intrat în vigoare, astfel că Uniunea Europeană va dispune de un set de norme fără precedent pentru a proteja independența și pluralismul mass-mediei.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, această nouă legislație oferă garanții împotriva interferențelor politice în deciziile editoriale și împotriva supravegherii jurnaliștilor.

Legea garantează că mass-media poate opera mai ușor pe piața internă și online. În plus, regulamentul urmărește, de asemenea, să asigure independența și finanțarea stabilă a mass-mediei publice, precum și transparența atât a proprietății presei, cât și a alocării de publicitate de stat.

”Pentru prima dată în istorie, UE are o legislație care protejează libertatea presei. UE recunoaște că jurnaliștii joacă un rol esențial pentru democrație și că ar trebui să fie protejați. Fac apel la statele membre să pună în aplicare noile norme cât mai curând posibil”, a subliniat Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență.

La rândul său, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a precizat că ”întreprinderile de media joacă un rol vital în democrațiile noastre, dar se confruntă cu scăderea veniturilor, cu amenințări la adresa libertății și pluralismului mediatic și cu o multitudine de norme naționale diferite. Datorită Legii europene privind libertatea mass-mediei, companiile media se vor bucura de garanții comune la nivelul UE pentru a garanta pluralitatea vocilor și vor putea beneficia mai bine de oportunitățile oferite de funcționarea pe piața noastră unică fără nicio interferență, fie ea privată sau publică”.

Noile norme vor garanta dreptul cetățenilor de a avea acces la informații complete și libere și vor defini responsabilitatea statelor membre de a asigura condițiile și cadrul adecvat pentru protejarea acestui drept.

Amenințare tot mai mare la adresa libertății presei

Regulamentul răspunde preocupărilor tot mai mari din UE cu privire la politizarea mass-mediei și la lipsa de transparență a proprietății mass-media și a alocării fondurilor de stat pentru publicitate către furnizorii de servicii mass-media. Acesta urmărește să instituie măsuri de protecție pentru a combate interferența politică în deciziile editoriale, atât pentru furnizorii de servicii media private, cât și pentru cei publici, pentru a proteja jurnaliștii și sursele acestora și pentru a garanta libertatea și pluralismul mass-mediei. 

Un nou organism pentru servicii media

EMFA se bazează pe dispozițiile Directivei privind serviciile media audiovizuale (DSMA) din 2018. În special, aceasta introduce un organism european independent pentru servicii media care să înlocuiască grupul de reglementare (ERGA) instituit în temeiul DSMA.

Organismul va fi alcătuit din autorități naționale din domeniul mass-media și va consilia și sprijini Comisia și va promova aplicarea consecventă a dispozițiilor-cheie ale noii legi EMFA și ale directivei DSMA în toate statele membre, inclusiv prin furnizarea de avize și prin sprijinirea Comisiei în elaborarea de orientări.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Palatul Parlamentului și Arcul de Triumf vor fi iluminate pentru a marca Ziua Europei și numărătoarea inversă de o lună până la alegerile europene

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Peste 60 de orașe din Europa, printre care și capitala României, București, vor expune mesaje prin care vor îndemna cetățenii să voteze, cu o lună înainte de alegerile europene din 6-9 iunie, informează Parlamentul European.

Arcul de Triumf din Paris, Colosseumul din Roma și Grand Place din Bruxelles se numără printre numeroasele repere din întreaga UE care vor fi iluminate pentru a marca ziua de 9 mai, Ziua Europei, și numărătoarea inversă de o lună până la alegerile europene (6-9 iunie). Acestea vor afișa sloganul campaniei electorale “Folosește-ți votul. Sau alții vor decide în locul tău.” sau steagul european între miercuri, 8 mai, și joi, 9 mai.

Printre celelalte clădiri și monumente de referință participante se numără Podul Samuel Beckett și clădirile parlamentului național din Dublin, primăria din Vilnius, Fort St Angelo din Valletta, Palatul prezidențial din Bratislava, Piața Cibeles din Madrid, Palatul Parlamentului din București, pentru a menționa doar câteva.

Prin aceste iluminații care au loc în orașe de pe întreg continentul, Parlamentul European și autoritățile naționale și locale colaborează pentru a transmite un mesaj de unitate celor 440 de milioane de cetățeni europeni cu privire la importanța pe care aceste alegeri europene o vor avea pentru viitorul tuturor. 9 mai, Ziua Europei, nu este doar o zi de comemorare, ci și o zi în care ne putem gândi la viitorul nostru comun. Apropierea acestei zile de alegeri o face mai semnificativă ca niciodată.

Ziua Europei, care are loc în fiecare an la 9 mai, sărbătorește pacea și unitatea în Europa. Această dată marchează aniversarea istoricei “declarații Schuman”, care a prezentat ideea sa privind o nouă formă de cooperare politică în Europa, care ar face ca războiul între națiunile europene să fie de neconceput. Propunerea lui Schuman este considerată a fi începutul a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană.

Lista monumentelor participante poate fi consultată aici, iar filmările și fotografiile vor fi disponibile după eveniment.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Ursula von der Leyen anunță un nou capitol pentru Polonia: UE va închide procedura articolului 7 privind statul de drept, salutând măsurile guvernului Tusk

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană şi-a anunţat luni intenţia de a dezactiva articolul 7 din Tratatul UE privind Polonia pentru a pune capăt procedurilor privind statul de drept declanșate în decembrie 2017 împotriva Poloniei, salutând măsurile luate de guvernul premierului pro-european Donald Tusk pentru a restaura independenţa sistemului judiciar.

“Ziua de astăzi marchează un nou capitol pentru Polonia”, a declarat preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen, pe X.

“După peste șase ani, credem că procedura Articolului 7 poate fi închisă. Îl felicit pe prim-ministrul Donald Tusk şi guvernul său pentru acest progres major”, a adăugat ea, în contextul în care se află luni și marți la Varșovia.


Procedura articolului 7 din tratatul UE, cunoscută și sub denumirea de “opțiunea nucleară”, poate duce în teorie la o suspendare a drepturilor de vot al unei ţări în Consiliu, în caz de “încălcare gravă” a statului de drept într-o ţară membră.

Comisia Europeană a decis la 20 decembrie, anul trecut, să lanseze procedura de activare a articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol ce prevede cazurile în care un stat membru poate fi privat de dreptul de vot în Consiliu, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. 

Relaţiile între UE şi Varşovia trec printr-o perioadă de avânt după înfrângerea PiS în alegerile legislative din octombrie şi venirea la putere a forţelor pro-europene conduse de Donald Tusk.

După ce procedura în cazul Poloniei va fi închisă, Ungaria va rămâne singurul stat împotriva căruia instituțiile UE au o procedură deschisă sub incidența articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.15 hours ago

Polonia va construi fortificații la frontiera estică în contextul “războiului hibrid” cu migrația ilegală din Belarus

GALERIE FOTO16 hours ago

Palatul Parlamentului, Arcul de Triumf din București și Palatul Culturii din Turnu Severin, iluminate de Ziua Europei pentru a îndemna cetățenii să voteze la alegerile din 9 iunie

U.E.2 days ago

Comisia Europeană deblochează un sprijin financiar de 50 de milioane de euro pentru Macedonia de Nord. Asistența macrofinanciară va ajuta țara din Balcanii de Vest să avanseze pe calea europeană

U.E.2 days ago

Șeful diplomației UE: Spania, Irlanda și alte țări membre intenționează să recunoască un stat palestinian la 21 mai

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Simona Bucura-Oprescu, la conferința la nivel înalt ”Către o Europă socială cu noi drepturi”, desfășurată la Madrid: Trebuie să fim pregătiți pentru meseriile viitorului, pentru tranziția verde și cea digitală

INTERNAȚIONAL2 days ago

Germania ar putea călca pe urmele SUA. Ministrul german al Apărării sugerează că livrarea de arme către Israel nu este necondiționată

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Comisarul european pentru buget este încrezător că R. Moldova va începe în curând negocierile de aderare la UE: Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Procesul electoral pentru alegerile europene: reguli comune la nivelul UE și dispoziții naționale

ROMÂNIA2 days ago

ICI București, schimb de opinii la evenimentul Meet the CEO în vederea sprijinirii inovației și dezvoltării economice pentru creșterea competitivității mediului de afaceri din România

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

România a devenit cel mai important investitor din R. Moldova, anunță președintele Senatului, Nicolae Ciucă, la Forumul președinților Euroregiunii Siret-Prut-Nistru

INTERNAȚIONAL3 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO4 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

Trending