Connect with us

CONSILIUL UE

COVID-19: Consiliul UE îndeamnă statele membre să utilizeze programele și fondurile europene în vederea revitalizării sectorului sportiv

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene îndeamnă statele membre să utilizeze instrumentele financiare europene (programe și fonduri) și să se coordoneze în vederea revitalizării sectorului sportiv în conformitate cu regulile de siguranță sanitară impuse pentru limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus, potrivit unui document transmis delegațiilor naționale după reuniunea cu reprezentanții statelor membre privind reluarea activității sportive de performanță în contextul pandemiei.

“Pandemia de COVID-19 prezintă consecințe devastatoare în tot sectorul si la toate nivelurile, mai ales în ceea ce privește organizațiile sportive si cluburile, ligile, centrele de fitness, atleții, antrenorii, personalul sportiv, voluntarii sportivi si afacerile ce țin de domeniul sportului, incluzând organizatorii de evenimente sportive si mass media în materie de sport”, transmite Consiliul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Astfel, evitarea unei stagnări pe termen nedeterminat la nivelul sectorului sportiv european ține de potențarea unor modalități de combatere a imposibilității practicării sportului in condiții normale, care trebuie să se bazeze pe cooperare și solidaritatea între toate sectoarele sportive.

“Împărtășind idei in vederea potențialelor strategii de ieșire din criză si redresare, cât si pașii care trebuie făcuți în așa fel încât sectorul sportiv sa fie cu succes reactivat, sunt execmple legate de modul în care munca în echipă poate avea succes”, mai subliniază sursa citată.

În context, reprezentații guvernelor statelor membre schițează o serie de aspecte care trebuie luate în considerare pentru a gestiona într-o manieră cat mai organizată revenirea la normalitate a sectorului sportiv. 

“Activitățile sectorului sportiv trebuie să se desfășoare prin mijloace sigure si în condiții de securitate pentru toată lumea. Relaxarea măsurilor specifice impuse sectorului sportiv pentru a reduce răspândirea pandemiei de COVID-19 ar trebui implementată precaut si gradual, luând in considerare potențialul de risc, pentru a evita ridicarea prematură a măsurilor de izolare”, mai punctează Consiliul.

De asemenea, Consiliul îndeamnă țările membre să aibă in vedere următoarele măsuri cheie cu rol de revitalizare a sectorului sportiv in concordanță cu metodele de prevenire a răspândirii coronavirusului:

  • Promovarea sectorului sportiv prin diversele programe si fonduri UE, precum programul Erasmus+, Corpul European Solidaritate European, fondurile Politicii de Coeziune sau Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
  • Explorarea posibilităților din cadrul măsurilor și inițiativelor orizontale relevante, inclusiv Inițiativa de Investiții privind răspunsul împotriva coronavirusului (CRII), Inițiativa de Investiții privind răspunsul împotriva coronavirusului Plus (CRII +), Sprijinul temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) și Schema temporară pentru ajutorul de stat , precum și alte inițiative de recuperare a UE, în conformitate cu prioritățile naționale și în cooperare cu organismele relevante;
  • Schimbul de experiențe și de cele mai bune practici privind sprijinul acordat sectorului sportiv ar trebui organizat prin diferite modalități, cum ar fi activități de învățare de la egal la egal sau întâlniri ale statelor membre interesate;
  • Promovarea constantă a programelor care duc la revitalizarea sectorului sportiv;
  • Continuarea schimburilor de informații între statele membre pentru a se contura o perspectivă de ansamblu asupra nevoielor și soluțiilor de redresare a sectorului sportiv european.

În acest sens, amintim că România a aplicat deja începând din luna mai, prin intermediul Ministerului Tineretului si Sportului, măsuri pentru relaxarea graduală a restricțiilor în ceea ce privește desfășurarea activității sportive de performanță în condiții de maximă siguranță pentru sănătatea sportivilor și a personalului preparator.

“Sportivii vor sta într-un regim închis și-și vor desfășura activitatea controlat. Cluburile trebuie să dispună de o bază proprie, cu spații de cazare, bucătărie, spații medicale, terenuri de antrenament, săli de forță sau alte utilități. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ și de suport care să fie utilizat prin rotație, în ture de minimum 14 zile. În interiorul bazelor, vor exista măsuri și reguli clare pentru sălile de antrenament, vestiare, spălătorie și zonele medicale. Trebuie să existe și spații pentru persoanele suspecte de COVID-19, dacă vor exista asemenea cazuri. Pentru ca sportivii să-și reia antrenamentele, ei trebuie, în mod obligatoriu, să stea o perioadă de 14 zile începând de astăzi în izolare totală. La ieșirea din izolare, aceștia trebuiesc testați pentru COVID-19. Doar cei care au rezultatul negativ vor fi admiși în bazele de cantonament desemnate”, preciza un comunicat al ministerului de resort.

Material realizat de Radu Stinghe, stagiar

CONSILIUL UE

UE prelungește cu încă un an, până la 28 februarie 2025, măsurile restrictive legate de represiunea internă din Belarus și de sprijinul regimului pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a decis să prelungească cu încă un an, până la 28 februarie 2025, măsurile restrictive legate de represiunea internă din Belarus și de sprijinul regimului pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, informează comunicatul oficial

Decizia a fost luată pe baza unei evaluări anuale și având în vedere continuarea represiunii și deteriorarea drastică a situației drepturilor omului în Belarus, precum și implicarea continuă a țării în agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.

Începând cu august 2020, UE a impus mai multe runde succesive de sancțiuni individuale și sectoriale împotriva celor responsabili de represiunea internă și de încălcarea drepturilor omului în Belarus, precum și în contextul implicării Belarusului în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Prin aceste măsuri, UE le semnalează actorilor politici și economici responsabili că acțiunile și sprijinul lor pentru regim și pentru Rusia au un cost.

Măsurile restrictive individuale includ înghețarea activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri. Persoanele fizice fac, de asemenea, obiectul unei interdicții de călătorie. În prezent, pe listă figurează 233 de persoane fizice, inclusiv Alexandr Lukașenka, și 37 de entități.

De asemenea, Belarus face în continuare obiectul unor sancțiuni economice specifice, inclusiv restricții în sectorul financiar, comerț, bunuri cu dublă utilizare, tehnologie și telecomunicații, energie, transport și altele.

În concluziile sale din 19 februarie 2024, Consiliul a reafirmat validitatea concluziilor din 12 octombrie 2020 și și-a reafirmat sprijinul său de neclintit pentru eforturile poporului belarus de a avea un Belarus liber, democratic, suveran și independent, ca parte a unei Europe pașnice și prospere.

De asemenea, Consiliul și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la deteriorarea situației drepturilor omului în această țară și a condamnat cu fermitate persecutarea continuă a societății belaruse, precum și sprijinul continuu acordat de regimul belarus războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, solicitând Belarusului să se abțină de la astfel de acțiuni și să își respecte obligațiile internaționale.

Mai mult, Consiliul și-a reiterat angajamentul de a-i trage la răspundere pe cei care se fac vinovați de încălcări ale drepturilor omului și de abuzuri. În conformitate cu abordarea graduală a UE, Uniunea este pregătită să ia măsuri restrictive și specifice suplimentare atât timp cât autoritățile belaruse continuă aceste acțiuni.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Consiliul UE a adoptat regulamentul care va face pe deplin disponibile plățile instant în euro pentru consumatorii și întreprinderile din UE

Published

on

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni regulamentul care va permite ca plățile instant în euro să fie pe deplin disponibile pentru consumatorii și întreprinderile din UE și din țările Spațiului Economic European.  

Potrivit unui comunicat al instituției remis CaleaEuropeană.ro, noile norme vor îmbunătăți autonomia strategică a sectorului economic și financiar european, întrucât vor contribui la reducerea oricărei dependențe excesive față de instituțiile și infrastructurile financiare din țări terțe. Îmbunătățirea posibilităților de mobilizare a fluxurilor de numerar va aduce beneficii pentru cetățeni și întreprinderi și va permite furnizarea de servicii inovatoare cu valoare adăugată.

Regulamentul privind plățile instant va permite oamenilor să transfere bani în zece secunde, în orice moment al zilei, inclusiv în afara orelor de program, nu numai în interiorul aceleiași țări, ci și către un alt stat membru al UE. Regulamentul ia în considerare particularitățile entităților din afara zonei euro.

Furnizorii de servicii de plată, cum ar fi băncile, care oferă transferuri de fonduri standard în euro, vor fi obligați să ofere serviciul de trimitere și primire de plăți instantanee în euro. Comisioanele care se aplică (dacă există) nu trebuie să fie mai mari decât comisioanele care se aplică pentru transferurile de fonduri standard.

Noile norme vor intra în vigoare după o perioadă de tranziție care va fi mai rapidă în zona euro și mai îndelungată în zona non-euro, care are nevoie de mai mult timp pentru a se adapta.

Regulamentul acordă instituțiilor de plată și instituțiilor emitente de monedă electronică (PIEMI) acces la sistemele de plată, prin modificarea Directivei privind caracterul definitiv al decontării (DDF).

Ca urmare, aceste entități vor fi acoperite de obligația de a oferi serviciul de trimitere și primire imediată a transferurilor de fonduri, după o perioadă de tranziție. Regulamentul include garanții adecvate pentru a se asigura că accesul PIEMI la sistemele de plăți nu implică un risc suplimentar pentru sistem.

Conform noilor norme, furnizorii de servicii de plată instant vor trebui să verifice dacă IBAN-ul și numele beneficiarului corespund pentru a avertiza plătitorul cu privire la posibile greșeli sau fraude înainte de efectuarea unei tranzacții. Această cerință se va aplica și transferurilor obișnuite.

Regulamentul include o clauză de revizuire, cu obligația Comisiei de a prezenta un raport care să conțină o evaluare a evoluției comisioanelor de credit.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Frankfurt va găzdui noua agenție a UE pentru combaterea spălării banilor. AMLA va asigura respectarea regulilor financiare europene

Published

on

© European Council

Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns joi la un acord cu privire la sediul agenției europene pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului, desemnată sub acronimul AMLA, informează comunicatul oficial.

AMLA va avea sediul la Frankfurt și își va începe activitatea la jumătatea anului 2025. Aceasta va avea peste 400 de angajați.

Având atribuţii de supraveghere şi de sancţionare pentru a asigura respectarea regulilor financiare europene, AMLA va superviza direct circa 40 de instituţii de creditare şi instituţii financiare considerate cele mai vulnerabile la riscuri, inclusiv furnizori de servicii de active cripto.

Frankfurt a învins concurenţa din partea oraşelor Paris, Bruxelles, Madrid, Dublin, Riga, Vilnius, Viena şi Roma pentru a găzdui nouă entitate. Ea va avea în special sarcina de a superviza şi coordona autorităţile naţionale pentru a depista şi a combate activităţile transfrontaliere suspecte, scrie Agerpres.

Comisia Europeană salută acordul dintre Parlamentul European și Consiliu privind stabilirea sediului AMLA la Frankfurt. Este pentru prima dată când colegiuitorii convin împreună asupra locației sediului unei agenții descentralizate. Reprezentanții Parlamentului și ai Consiliului au votat împreună cu același număr de voturi în cadrul unei reuniuni interinstituționale la sediul Consiliului.

În ceea ce privește amplasarea autorității, Consiliul și Parlamentul au colaborat pentru a asigura un proces de selecție transparent, corect și echitabil pentru toți candidații.

În 2021, statele membre au convenit înfiinţarea unei agenţii dedicate coordonării eforturilor de combatere a spălării banilor în UE, după ce sancţionarea de către autorităţile naţionale s-a dovedit a fi de durată şi inconsecventă.

Luna trecută, Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la anumite elemente ale pachetului de măsuri împotriva spălării banilor, care vizează protejarea cetățenilor UE și a sistemului financiar al UE împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

PARLAMENTUL EUROPEAN2 mins ago

PE a adoptat o lege pentru a reface 20% din suprafața terestră și maritimă a UE până în 2030 și toate ecosistemele degradate până în 2050

U.E.3 mins ago

Ministrul francez de Interne: Rusia este astăzi principalul inamic al Franței în războiul informațional

PARLAMENTUL EUROPEAN36 mins ago

Anul alegerilor. Parlamentul European a adoptat noi norme de transparență pentru publicitatea politică menite să combată dezinformarea și ingerințele străine

COMISIA EUROPEANA50 mins ago

Comisia Europeană prezintă noi inițiative de stimulare a poziției de lider industrial a UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie-cheie relevantă pentru dubla tranziție verde și digitală

BUSINESS1 hour ago

Președintele ARICE: Este necesar să identificăm noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă

ROMÂNIA2 hours ago

Prin promovarea inovării la nivelul practicilor de audit, Curtea de Conturi se alătură eforturilor administrative de implementare a reformelor necesare aderării României la OCDE

Marian-Jean Marinescu2 hours ago

Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport

NATO6 hours ago

SUA, NATO și UE se distanțează de afirmațiile lui Macron și resping ideea de a trimite trupe aliate în Ucraina: Nu există astfel de planuri

ROMÂNIA18 hours ago

Nicolae Ciucă: PNRR este instrumentul prin care România trebuie să reuşească o adevărată ofensivă verde

COMUNICATE DE PRESĂ18 hours ago

Într-o întâlnire cu ambasadorul Elveției în România, directorului general ICI București a subliniat importanța dialogului continuu pentru provocarea proiectelor comune care să contribuie la progresul științific și tehnologic

ROMÂNIA22 hours ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO4 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.5 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA7 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 week ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA2 weeks ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

Trending