Statele Unite vor retrage aproximativ 11.900 de militari americani staționați în Germania, reducând contingentul la aproximativ 24.000, iar o mare parte dintre aceștia vor fi relocați în regiunea Mării Negre, în Polonia, în țările baltice, în Belgia și Italia, a anunțat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper. Deși nu a nominalizat România, secretarul american al Apărării a mai spus că o escadrilă de avioane de luptă vor fi repoziționate în Italia, mutându-le mai aproape de regiunea Mării Negre pentru ca SUA să fie mai capabile să desfășoare “o forță dinamică și deplasări rotaționale către flancul sud-estic al NATO”. O altă decizie crucială vizează faptul că principalele comandamente ale SUA din Germania vor fi relocate: Comandamentul SUA pentru Europa (EUCOM) va fi mutat în Belgia, iar Comandamentul SUA pentru Africa va fi mutat în altă parte, însă o decizie privind viitoarea țară gazdă nu a fost luată.
Esper a vorbit într-o conferință de presă alături de locţiitorul preşedintelui Comitetului Întrunit al şefilor Statelor Majore ale Armatei SUA, generalul John Hyten, și de comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, generalul Tod Wolters.
“În total, aproximativ 11.900 de militari vor fi repoziționați din Germania. Aproape 5.600 de militari vor fi repoziționați în alte țări NATO și 6.400 se vor întoarce în Statele Unite pentru a se pregăti pentru desfășurări rotaționale”, a spus Esper, conform unui comunicat al Departamentului Apărării, numărul contingentului militar ce va fi retras fiind peste cei 9.500 anunțați inițial de președintele Donald Trump.
Acesta a subliniat că repoziționarea forțelor are la bază principii precum consolidarea descurajării Rusiei, consolidarea NATO, reasigurarea aliaților, și îmbunătățirea flexibilității strategice a SUA și a flexibilității operaționale a Comandamentului SUA pentru Europa.
“Una dintre misiunile noastre principale este să prevenim un nou război între marile puteri și să menținem pacea între marile puteri”, a precizat și generalul Hyten.
Potrivit comunicatului Pentagonului, acest plan presupune “amplasarea unor forțe rotaționale în regiunea Mării Negre în flancul sud-estic al NATO”. Deși nu se referă explicit la o țară aliată anume, statele NATO din zona sudică a flancului estic sunt România și Bulgaria.
“Cei aproape 4.500 de membri ai Regimentului 2 Cavalerie se vor întoarce în Statele Unite, deoarece alte unități Stryker încep rotații continue mai departe spre est, în regiunea Mării Negre, pentru a îmbunătăți descurajarea de-a lungul flancului sud-estic al NATO“, a spus Esper.
Secretarul american al Apărării a mai spus că o escadrilă de avioane de luptă vor fi repoziționate în Italia, mutându-le mai aproape de regiunea Mării Negre pentru ca SUA să fie mai capabile să desfășoare “o forță dinamică și deplasări rotaționale către flancul sud-estic al NATO”.
Mark Esper a mai arătat că mai multe locații militare ale SUA din Europa vor fi consolidate, inclusiv în Belgia, țara care găzduiește Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, și în Italia, țara care găzduiește Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli.
De altfel, decizia SUA are o importanță strategică pentru România, întrucât noul comandament Corpul Multinațional Sud-Est de la Sibiu a fost înființat pentru a completa lanțul de comandă militară între unitățile NATO din România și din Bulgaria și Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli. Mai mult, Bucureștiul și-a asumat la nivelul Strategiei Naționale de Apărare a Țării, întocmită de președintele Klaus Iohannis și adoptată de Parlament, obiectivul creșterii prezenței militare a SUA pe teritoriul țării noastre. De asemenea, încă de la anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusia, România a pledat pentru consolidarea prezenței NATO la Marea Neagră, devenită o regiune de importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică.
Citiți și
România vrea o creștere a prezenței militare a SUA pe teritoriul său. Țara noastră va găzdui o nouă structură NATO – Corpul Multinațional de Sud-Est de la Sibiu
Ministrul Nicolae Ciucă a discutat cu secretarul Apărării din SUA despre o prezență sporită a forțelor militare americane în România și la Marea Neagră
Extinderea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, discutată de ministrul Apărării și șeful Statului Major cu al doilea cel mai important general din armata SUA
Secretarul american a mai spus că cei 2.500 de membri ai Forțelor Aeriene ale SUA aflați în Regatul Unit și responsabili cu operațiunile speciale vor rămâne în Marea Britanie.
În ce privește nordul flancului estic, Mark Esper a precizat că forțe rotaționale vor fi trimise în Polonia în baza acordurilor dintre președinții Trump și Duda după ce Varșovia va aproba un Acord de cooperare în materie de apărare, alături de detalii privind asumarea costurilor și a responsabilităților.
Decizia SUA de retragerea unei treimi din totalul efectivelor militare americane de pe teritoriul Germaniei vine ca urmare a dorinței președintelui Donald Trump de a sancționa Berlinul pentru că alocă minim 2% din PIB pentru apărare în cadrul NATO. De asemenea, decizia urmează și altor critici virulente, liderul SUA acuzând Germania de “delincvență” întrucât profită economic de Statele Unite și continuă să avanseze construcția gazoductului Nord Stream 2 cu Rusia, țară considerată o provocare și o amenințare la adresa securității euro-atlantice.