Decizii importante pentru România la NATO: Ministrul Mihai Fifor participă la ministeriala la care Alianța va stabili înființarea a două structuri de comandă

Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor participă miercuri și joi la reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO, care se desfășoară la Bruxelles, informează MApN într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Miniștrii Apărării din cele 29 de țări membre ale Alianței-Nord Atlantice se reunesc în perioada 14-15 februarie la sediul Alianței pentru a pregăti următorul summit aliat din luna iulie, dar și pentru a decide modernizarea structurii de comandă a NATO prin înființarea a două noi structuri, una pentru protejarea liniilor maritime de comunicare între America de Nord și Europa și una pentru mobilitatea rapidă a trupelor în Europa.

FOTO: MApN

Astfel, în prima zi a activității, miniștrii aliați ai apărării se vor concentra asupra politicii și planificării nucleare de descurajare, partajarea echitabilă a responsabilităților, precum și pe modernizarea Alianței, adaptarea instituțională și a structurii de comandă a NATO, mai precizează sursa citată.

Cina de lucru, cu participarea Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, va fi dedicată aspectelor legate de apărarea europeană și cooperarea NATO-UE.

În prefațarea reuniunii de la Bruxelles, secretarul general al NATO a precizat că ”apărarea europeană trebuie dezvoltată complementar și nu ca o alternativă la Alianța Nord-Atlantică”, declarații făcute și în contextul în care SUA sunt îngrijorate de faptul că înființarea cooperării structurii permanente (PeSCo) în cadrul UE ar putea submina NATO. De altfel, România este una dintre cele 25 de țări care a semnat lansarea PeSCo.

Agenda discuțiilor celei de-a doua zile a reuniunii vizează implementarea deciziilor asumate anterior la Summit-urile de la Varșovia și din Țara Galilor referitoare la postura de apărare și descurajare și discuții pe dimensiunea proiectării stabilității și a luptei împotriva terorismului.

Reuniunea miniștrilor apărării are loc și în contextul în care importanți lideri politici, miniștrii de externe și ai apărării și oficiali guvernamentali vor participa la finalul săptămânii la Conferința de Securitate de la München, cel mai prestigios forum internațional de profil și care, anul acesta, va fi dedicat crizei ordinii internaționale liberale, impactul primului an al președinției lui Donald Trump, noul impuls în politica europeană de apărare și impactul potențial al Brexit.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.