Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Declarația Summitului PaE: Liderii europeni recunosc inițiativa Georgiei, R. Moldova și Ucrainei de a consolida cooperarea cu UE și le invită “să se urce la bordul” strategiei Global Gateway de 300 de miliarde de euro

Published

on

© Administrația Prezidențială

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene și cei ai instituțiilor europene au recunoscut miercuri inițiativa trio-ului Georgia, Republica Moldova și Ucraina de a consolida cooperarea lor cu Uniunea Europeană, într-o declarație comună adoptată între Uniunea Europeană și cele cinci state ale Parteneriatului Estic la finalul unui summit desfășurat la Bruxelles.

“Ne-am reunit pentru a ne reafirma angajamentul ferm față de obiectivele noastre strategice, ambițioase și Parteneriatul estic, care rămâne ferm bazat pe principii fundamentale comune, precum și pe un parteneriat valori comune comune, interese reciproce și asumare comună, responsabilitate, incluziune, diferențiere și responsabilitate reciprocă”. se arată în declarația adoptată de lideri, între care președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu.

În conformitate cu principiile de diferențiere și incluziune, UE recunoaște inițiativa trioului de parteneri asociați Georgia, Republica Moldova și Ucraina, de a intensificarea cooperării cu UE și ia act de coordonarea sporită între aceștia în ceea ce privește chestiunile de interes comun legate de punerea în aplicare a procesului de asociere acordurilor de asociere și a DCFTA, precum și cu privire la cooperarea în cadrul Parteneriatului estic“, punctează textul de 22 de pagini andosat la capătul summitului din clădirea Europa și intitulat “Redresare, Reziliență și Reformă”.

Ca dimensiune specifică a politicii europene de vecinătate, Parteneriatul Estic permite apropierea dintre Uniunea Europeană și partenerii săi din Europa de Est. Acesta urmărește să încurajeze stabilitatea, prosperitatea și cooperarea reciprocă și să avanseze angajamentul față de reformele necesare și pentru a aborda provocările globale și regionale care cu care ne confruntăm, în beneficiul tuturor cetățenilor noștri.

Într-o conferință de presă ce a urmat summitului, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE a distribuit 13 milioane de doze de vaccin către partenerii estici și că executivul european a semnat un acord de 35 de milioane de euro cu Banca Poloneză de dezvoltare, pentru a intensifica livrarea de vaccinuri către partenerii estici.

Ea a asigurat că vaccinuri vor fi livrate și populației din Belarus, țară în raport cu care liderii UE au invocat abordarea “scaunului gol”, sperând că un nou lider ales democratic va asigura revenirea Belarusului la aceeași masă cu partenerii europeni.

“Ne aprofundăm cooperarea prin investiții semnificative. Global Gateway (n.r. – inițiativă a Comisiei Europene) este deja la lucru în țările PaE. De la eficientizarea energetică a clădirilor din Moldova până la desfășurarea cablului de fibră optică pe sub Marea Neagră. Așa că i-am invitat pe partenerii noștri estici să se urce la bord”, a mai afirmat von der Leyen, care, anterior summitului, a participat alături de președinta Republicii Moldova la semnarea unui acord de asistență financiară nerambursabilă de 60 de milioane pentru ca statul partener să poată gestiona criza gazului.

Global Gateway este noua strategie europeană în materie de conectivitate în valoare de 300 de miliarde de euro prin care Uniunea Europeană va investi în infrastructură de calitate, într-un mod echitabil și durabil.

Cu privire la Ucraina, președinta Comisiei Europene a evocat o îngrijorare comună în cadrul summitului cu privire la consolidarea militară rusă de-a lungul frontierei de est a Ucrainei. “Am asigurat Ucraina de sprijinul și angajamentul nostru față de suveranitatea și integritatea sa teritorială. Să nu existe niciun dubiu: UE va răspunde cu fermitate la orice agresiune împotriva Ucrainei”, a indicat ea.

Declarația adoptată mai arată că, pe baza progreselor realizate până în prezent, în cadrul discuțiilor comune privind reformele legate de asociere pentru a facilita punerea în aplicare deplină a AA/DCFTA, UE și toți partenerii interesați vor explora opțiuni pentru o cooperare sectorială consolidată, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, la domeniile tranziției verzi și digitale, conectivității și securității energetice, justiției și afacerilor interne, comunicării strategice și asistenței medicale.

“În același timp, UE continuă să sublinieze importanța principiului incluziunii, oferind acces egal la oportunități și resurse tuturor partenerilor interesați”, mai arată declarația citată.

Și președintele Klaus Iohannis a exprimat miercuri sprijinul ferm al României pentru aspirațiile europene ale statelor din vecinătatea estică, între care și Republica Moldova, subliniind că summitul Parteneriatului Estic are loc “într-un moment de cotitură pentru Parteneriatul Estic, în condițiile în care pandemia de COVID-19 a accentuat provocările interne în statele din Vecinătatea Estică a UE, iar presiunile din partea unor actori externi testează reziliența, securitatea, stabilitatea și capacitatea de respectare a valorilor democratice”. Anterior summitului, Iohannis a spus că va pleda ca Uniunea Europeană să ofere statelor partenere din Est oportunitatea de a se apropia mai repede de Uniunea Europeană, dacă viteza cu care se îndreaptă către integrare europeană este mai mare, oferind exemplul Republicii Moldova.

Miercuri a avut loc, la Bruxelles, cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic (PaE). Summitul s-a desfășurat cu participarea șefilor de stat sau de guvern ai statelor membre UE, a liderilor a cinci state partenere – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și a reprezentanților instituțiilor Uniunii Europene, respectiv Președintele Consiliului European, Charles Michel, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis participă la summitul Comunității Politice Europene de la Castel Mimi: R. Moldova își reconfirmă vocația europeană prin găzduirea acestui summit

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență din Chișinău

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi, la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene care va fi organizat în Republica Moldova, a anunţat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

La reuniunea care va avea loc la Castelul Mimi, raionul Anenii Noi, şi-au anunţat prezenţa 47 de şefi de stat sau de guvern, preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European.

Potrivit sursei citate, prin găzduirea Summitului Comunităţii Politice Europene, Republica Moldova îşi reconfirmă vocaţia europeană şi consecvenţa în implementarea procesului de reforme necesare în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Programul summitului cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegaţiilor, şi grupuri de lucru, care vor avea loc în paralel şi în cadrul cărora se vor dezbate teme care vizează securitatea, energia şi conectivitatea.

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine o intervenţie în cadrul sesiunii plenare şi va participa la grupul de lucru privind securitatea.

În cadrul dezbaterilor, şeful statului va aborda aspectele de actualitate generate de impactul războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, în domeniile securitar, economic, alimentar sau umanitar; sprijinul susţinut pentru Republica Moldova şi Ucraina, coordonarea eforturilor comune pentru combaterea ameninţărilor hibride, de la atacuri cibernetice, la dezinformare şi campanii de manipulare; creşterea rezilienţei şi continuarea sprijinului acordat statelor vulnerabile din regiune, a arătat Administraţia Prezidenţială.


Citiți și

Cel mai mare eveniment internațional din istoria R. Moldova: Europa se reunește la 20 km de granița cu Ucraina pentru “a dovedi unitatea crescândă pe continent”

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

UE dublează ajutorul financiar pentru R. Moldova, la 295 de milioane de euro. Decizia, anunțată în ajunul summitului Comunității Politice Europene de la Chișinău

În ajunul summitului CPE de la Chișinău, UE sancționează șapte persoane, între care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, sub regimul de sancțiuni creat la propunerea României pentru a contracara acțiunile de destabilizare a R. Moldova


Comunitatea Politică Europeană este un format interguvernamental de dezbatere şi o platformă pentru coordonare politică între statele europene în scopul promovării dialogului politic şi a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securităţii, stabilităţii şi a prosperităţii pe continentul european.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

“În Moldova va bate inima Europei”, afirmă șeful Consiliului European: Veți deschide porțile pentru 50 de lideri europeni prieteni, un simbol că Moldova nu este singură

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi, într-un mesaj video, că prezența a 50 de lideri europeni la summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău este un moment istoric pentru Republica Moldova și calea acestei țări spre Uniunea Europeană.

“La 1 iunie, în Moldova va bate inima Europei. Veți deschide porțile frumoasei voastre țări pentru 50 de lideri europeni, 50 de prieteni ai Moldovei. Acesta este un moment istoric pentru țara voastră și pentru cetățenii țării. Este un simbol puternic al unui continent care este alături de voi, un simbol puternic în calea voastră spre familia noastră europeană. Moldova, ești printre prieteni! Moldova, nu ești singură!”, a afirmat Michel, într-un mesaj video distribuit pe contul oficial de Twitter pentru summitul din 1 iunie al Comunității Politice Europene, găzduit de Republica Moldova.

Mesaje similare au fost transmise zilele trecute și de președintele francez Emmanuel Macron și de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Mesajul președintelui Consiliului European vine la câteva zile de la ampla manifestare intitulată Adunarea Națională “Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la 21 mai, cu zece zile înainte ca R. Moldova să găzduiască, tot la Chișinău, summitul Comunității Politice Europene (CPE), a doua astfel de reuniune după summit-ul inaugural din octombrie anul trecut, de la Praga.

La această manifestare, peste 75.000 de cetățeni au adoptat o rezoluție prin care cer includerea aderării la UE în Constituție, iar președinta Maia Sandu și președinta Parlamentului European Roberta Metsola au susținut discursuri.

Liderii de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, speră că această adunare cetățenească și summitul CPE vor oferi un impuls puternic pentru obținerea unei decizii în vederea începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Summitul Comunității Politice Europene urmează să se concentreze pe chestiuni legate de securitate și migrație, energie și conectivitate în Europa.

R. Moldova a obținut la 23 iunie anul trecut, alături de Ucraina, statutul de țară candidată pentru aderarea la UE.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European împărtășește opinia lui Macron privind o ”autonomie strategică” a UE: Există un atașament față de alianța cu SUA, dar nu presupune să urmăm ”orbește” Washingtonul

Published

on

© European Union, 2022

Liderii europeni devin din ce în ce mai deschiși față de demersul președintelui francez, Emmanuel Macron, de a obține ”autonomia strategică” a UE față de Statele Unite, este opinia exprimată de președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit Politico Europe.

În vreme ce controversele capătă amploare în urma comentariilor liderului francez conform cărora Europa ar trebui să reziste presiunii de a deveni ”adepții Americii”, Michel a sugerat că poziția politicianului francez nu este izolată în rândul liderilor UE. În timp ce Macron a vorbit în calitate de președinte francez, opiniile sale reflectă o schimbare în creștere în rândul liderilor UE, a declarat președintele Consiliului European.

”A existat un salt înainte în ceea ce privește autonomia strategică în comparație cu acum câțiva ani”, a declarat Michel pentru emisiunea televiziunii franceze La Faute à l’Europe într-un interviu care va fi difuzat miercuri.

”În ceea ce privește problema relației cu Statele Unite, este clar că pot exista nuanțe și sensibilități în jurul mesei Consiliului European. Unii lideri europeni nu ar spune lucrurile în același mod în care le-a spus Emmanuel Macron … Cred că destul de puțini gândesc cu adevărat ca Emmanuel Macron”, a completat liderul european.

”Există într-adevăr un mare atașament care rămâne prezent – și Emmanuel Macron nu a spus altceva – pentru această alianță cu Statele Unite. Dar dacă această alianță cu Statele Unite presupune că noi urmăm orbește, sistematic, poziția Statelor Unite în toate chestiunile, nu”, a completat Michel.

Emmanuel Macron, proaspăt întors din China, a solicitat Uniunii Europene să lupte pentru ”autonomie strategică” și să nu se lase atrasă în tulburările dintre cei doi poli de putere, SUA sau China, fapt ce a stârnit nemulțumirile Washingtonului și Berlinului.

Liderul francez, însoțit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în vizita în China, a dorit să transmită un mesaj de unitate europeană în fața unei Chine cordiale cu Rusia, care pare să împărtășească poziția Moscovei anti-NATO și anti-SUA, chiar dacă între cele două state există o ”căsătorie de conveniență, nu din convingere”, după cum descria secretarul de stat american, Antony Blinken, relația dintre aceste autocrații.

Disensiunile dintre primele două economii ale lumii se reflectă și în propunerea de buget pentru anul fiscal 2024, înaintată de președintele american, Joe Biden, prin care urmărește, printre altele, să câștige competiția cu China și să îngrădească Rusia

De cealaltă parte, Uniunea Europeană urmărește o reducere a riscurilor, și nu o decuplare de China, dar relația cu acest stat va fi definită de modul cum acesta se raportează la războiul lui Putin, fapt evidențiat și prin avertismentul de a nu furniza Rusiei arme, transmis de șefa executivului european cu prilejul vizitei sale.

Călătoria, urmărită îndeaproape de Statele Unite, s-a soldat cu o declarație comună a lui Emmanuel Macron și Xi Jinping, care nu face referire la Rusia și nici nu condamnă războiul pornit de aceasta în Ucraina, astfel că așteptările specialiștilor de la Casa Albă nu au fost înșelate. 

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Zelenski, recunoscător pentru că “România ajută Ucraina”: Relațiile s-au schimbat când “Iohannis și alți lideri au susținut candidatura Ucrainei la UE”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 hours ago

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

U.E.6 hours ago

Oficiali de rang înalt din Europa în frunte cu Josep Borrell participă la cel mai important forum de securitate din Asia, încercând să-i convingă pe partenerii din regiune să sprijine mai mult Ucraina

NATO6 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO6 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

Polonia livrează arme și muniții cu șase avioane de transport pentru poliția din Republica Moldova

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA7 hours ago

Declarație comună Iohannis – Zelenski adoptată în R. Moldova: România și Ucraina vor organiza consultări privind garanțiile de securitate acordate Ucrainei înaintea aderării la NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența UE la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

NATO6 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO6 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA9 hours ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Team2Share

Trending