Connect with us

U.E.

Declinul influenței germane în Europa s-a accentuat în contextul războiului din Ucraina și a vidului de autoritate lăsat de Angela Merkel, susțin oficiali și diplomați din UE

Published

on

© Bundeskanzlerin/ Instagram

Influența Germaniei în Europa Centrală și de Est a început să se erodeze în contextul războiului din Ucraina, iar explicația este multifațetată, de la schimbarea de leadership, la formarea unei coaliții guvernamentale tripartite de culori politice diferite, la Berlin, la politica adoptată față de Rusia, susțin mai mulți oficiali și diplomați europeni, potrivit Politico. Rezultatul a fost o slăbire accentuată a influenței Berlinului și o dorință mai mare a altor țări de a acționa pe cont propriu și, în unele cazuri, de a contesta în mod deschis alianța franco-germană, care s-a aflat mult timp în centrul puterii și al procesului decizional al UE.

„Nu avem nevoie de protecția germană; trecutul a dovedit că se află de partea greșită a istoriei”, a declarat un diplomat din Europa de Est, referindu-se la politica de lungă durată a Berlinului de relaționare prudentă cu Moscova. „Polonia a dat dovadă de o bună conducere, în privința Rusiei, în ceea ce privește primirea refugiaților [ucraineni], în ceea ce privește eliminarea treptată a gazului. Țările baltice au o conducere inteligentă. Bulgaria are un nou guvern mai credibil. România este stabilă”, a declarat diplomatul.

Declinul influenței germane a început în ultimii ani ai celor 16 ani de conducere ai lui Merkel, dar a devenit clar în iunie, când împreună cu Macron au sugerat un summit al UE cu președintele rus Vladimir Putin, precum cel ținut la începutul acelei luni de președintele american Joe Biden, însă ideea a fost respinsă în mod categoric de liderii din Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

Țările est-europene au avertizat că Putin nu a luat încă măsuri concrete ca răspuns la eforturile lui Biden și că o atitudine prea indulgentă a UE față de liderul autoritar rus ar putea pune în pericol eforturile președintelui american de a restabili echilibrul geopolitic.

Totodată, eșecul de a pune presiune pentru  implementarea acordurilor de pace de la Minsk, o serie de acorduri de încetare a focului menite să pună capăt războiului separatist susținut de Rusia în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a afectat deja credibilitatea germană și franceză. Iar invazia masivă a lui Putin în Ucraina nu a făcut decât să întărească în rândul țărilor din Europa de Est convingerea că Germania a făcut o eroare istorică catastrofală în a prioritiza interesele economice în detrimentul controlului și izolării unui dictator beligerant. Invazia a avut loc după luni de avertismente din partea Washingtonului că războiul era la orizont, avertismente pe care Berlinul și Parisul le-au respins categoric.

De asemenea, erodarea influenței germane a fost pusă în evidență săptămâna aceasta, în timp ce liderii UE au încercat să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc și să depășească opoziția fermă a premierului ungar Viktor Orbán.

Germania a fost acuzată că a încercat să obțină un avantaj printr-o excepție planificată de la embargo pentru petrolul livrat prin conducte de această dată. Berlinul a negat orice implicare în propunerea de exceptare, angajându-se în cele din urmă să oprească toate achizițiile de petrol rusesc până la sfârșitul anului, demonstrând că nu ar avea nimic de câștigat din prelungirea livrărilor prin conducte.

Cu toate acestea, faptul că alte țări membre ale UE, printre ele și unele din Est, au fost sceptice, subliniază reputația în declin a Berlinului. În plus, succesorul lui Merkel, social-democratul Olaf Scholz, nu a jucat un rol semnificativ în adoptarea compromisului privind embargoul asupra petrolului rus și a unui al șaselea pachet mai extins de sancțiuni, rămânând în sarcina președintelui Consiliului European, Charles Michel, și a președinției franceze a Consiliului UE să elaboreze o soluție pe care Ungaria a acceptat-o în cele din urmă.

În trecut, s-a apelat la Merkel pentru înlătura opoziția lui Orbán atunci când acesta a pus piedici planurilor UE, iar influența sa și a Berlinului în Europa a fost incontestabilă în ciuda faptului că unele compromisuri politice făcute este posibil să nu fi servit intereselor pe termen lung ale UE.

„Scholz este o adevărată problemă”, a declarat un diplomat UE. „El este doar un german mercantilist în loc să fie omul de compromis care a fost Merkel. Nu există nimeni care să o înlocuiască pe Merkel”, a subliniat acesta. Diplomatul a mai spus despre Scholz că ar putea fi descris cel mai bine drept un „tip Ecofin” – un membru al Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare, format din miniștrii de finanțe din statele membre, funcție pe care Scholz a deținut-o anterior. „Dar, ca să fim sinceri, el are nivelul unui lider al unei țări europene de mărime medie”, a adăugat acesta. 

Momentan, niciun lider european nu pare să poată ocupa locul de „făuritor” de compromisuri lăsat vacant de fostul cancelar german în politica europeană, fie din cauza personalității proprii, fie din cauza istoricului țărilor pe care le conduc. De pildă, premierul italian Mario Draghi, fostul șef al Băncii Centrale Europene, celebru pentru eforturile sale de salvgardarea a zonei euro în timpul crizei din 2008-2009, ar putea fi un candidat foarte bun, însă Italia are bagajul politic al deceniilor de politici nesigure și de proastă gestionare financiară, ceea ce limitează amploarea puterii italiene.

De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron, care tocmai a fost reales pentru un al doilea mandat, este văzut ca fiind incapabil să își lase deoparte orgoliul și grandomania pentru a deveni un factor de influență discret în politica și deciziile bazate pe consens.

De altfel, liderul uneia dintre țările baltice, premierul leton Krišjānis Kariņš, s-a opus unui rol mai important al Franței la masa negocierilor, cerând în schimb ca Germania să își reia rolul de lider. „Ar fi mult mai bine, din punctul nostru de vedere, dacă Germania și-ar asuma un rol mai important”, a declarat Kariņš într-un interviu acordat luni publicației POLITICO. „Părerile mele nu s-au schimbat odată cu schimbarea guvernului german”.

În cele din urmă, pentru unii oficiali, este doar o chestiune de timp până când Berlinul se va reafirma ca cea mai autoritară și influentă capitală a UE: „Pentru Merkel, a fost nevoie de unul sau doi ani pentru a obține controlul deplin al dinamicii la Consiliul European”, a remarcat un fost înalt funcționar al Comisiei, care este un veteran al reuniunilor liderilor.

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

Published

on

© European Union 2022

Uniunea Europeană încearcă să evite să fie dependentă de China, aşa cum a fost de gazul rusesc, a afirmat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, lansând un apel la consolidarea relaţiilor comerciale cu America Latină, scrie AFP, potrivit Agerpres.

“Am descoperit că dependenţele, care erau componente ale păcii, sunt, de asemenea, arme care pot fi întoarse împotriva noastră”, a declarat Josep Borrell, subliniind “dependenţa excesivă a Europei de gazul rusesc”.

Acest lucru a fost evidenţiat de invazia rusă a Ucrainei, deoarece Moscova şi-a restricţionat livrările de gaze către Europa şi a forţat continentul să găsească alte rute de aprovizionare.

Poziția lui Borrell reprezintă o continuitate în gândirea strategică de la Bruxelles, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, afirmând în urma vizitei sale recente la Washington că UE dorește “reguli de joc echitabile cu China”

Nu vrem o dependenţă aşa cum am cunoscut-o cu Rusia“, a spus ea.

În opinia lui Borrell, această dependenţă “l-a făcut pe Putin să creadă că ar putea invada Ucraina cu impunitate pentru că Europa, prizonieră a consumului nostru de gaze provenind până la 40% din Rusia, nu va reacţiona”.

“Dorim să evităm ca relaţia noastră cu China să ne facă dependenţi aşa cum am fost de Rusia”, a subliniat el în discursul său la Summitul Ibero-American de la Santo Domingo, în Republica Dominicană.

Şefului politicii externe a UE a estimat că 2023 este un “an-cheie” pentru încheierea de acorduri în alte părţi, în special cu America Latină, având în vedere summitul dintre UE şi Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) de la mijlocul lui iulie.

“Europa şi America Latină au ocazia să arate că relaţia lor comercială este întotdeauna o sursă de progres”, a continuat Josep Borrell, adăugând că investiţiile europene în America Latină sunt mai mari decât în Rusia, China, India şi Japonia “reunite”.

Potrivit unui raport al Comisiei Economice ONU pentru America Latină şi Caraibe, 36% din cele 142 de miliarde de dolari investiţii străine în regiune au venit din Europa în 2021.

Continue Reading

U.E.

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

Published

on

© European Union 2021 Source - EC Audiovisual

Germania a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană cu privire la un regulament istoric care impune ca mașinile noi să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2035, rezolvând o dispută care amenința să submineze planul ambițios al blocului pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, relatează Bloomberg.

Acordul a fost anunțat sâmbătă oficiali din ambele părţi, la o zi după ce subiectul a fost intens discutat și la Consiliul European de primăvară între liderii europeni, multe țări dezaprobând comportamentul Germaniei de a face asemenea presiuni.

Disputa dintre oficialii de la Berlin şi cei de la Bruxelles avea drept miză posibilitatea constructorilor auto de a produce autoturisme care să utilizeze aşa-numiţii combustibili ecologici şi după 2035, transmite DPA, potrivit Agerpres.

“Am ajuns la un acord cu Germania cu privire la utilizarea viitoare a combustibililor ecologici în autoturisme. Vom lucra acum pentru ca regulamentul privind standardele de CO2 pentru autovehicule să fie adoptat cât mai curând posibil”, a scris vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, pe contul său de Twitter.

“Vehiculele echipate cu motoare pe combustie vor putea fi înmatriculate şi după 2035, dacă utilizează exclusiv carburanţi neutri din punct de vedere a emisiilor de CO2”, a precizat la rândul său ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing.

După acordul Bruxelles – Berlin, Uniunea Europeană va încerca acum să adopte în cel mai scurt timp posibil reglementările cu privire la standardele de CO2 ale automobilelor, iar Comisia va veni cu paşii legali necesari pentru o prevedere care permite clasificarea autoturismelor care utilizează combustibili ecologici drept neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

La Consiliul European de la Bruxelles, președintele francez Emmanuel Macron a declarat că a avut “o discuție bună” cu cancelarul german Olaf Scholz pe tema hidrogenului și a e-combustibililor . “Vom găsi o cale și un acord”, a spus el.

Cu toate acestea, Macron a fost clar că legislația care interzice mașinile pe bază de combustibili fosili până în 2035 nu va fi redeschisă. “Fără să redeschidem trilogurile, lucrăm la modalități tehnice” pentru a găsi un compromis cu Germania în ceea ce privește combustibilii electronici, a spus el.

În schema discuțiilor a apărut și Italia, prim-ministrul Giorgia Meloni declarând că “bătălia privind biocombustibilii nu este pierdută”, referindu-se la impasul dintre Italia și Comisia Europeană cu privire la posibilitatea de a permite în continuare vânzarea de autoturisme și camionete cu motoare cu combustie după anul 2035.

Meloni a cerut Comisiei să adopte “neutralitatea tehnologică”, solicitând ca fiecare stat membru să poată atinge obiectivele ecologice ale UE folosind tehnologia pe care o alege. “Există o mare convergență, inclusiv din partea Franței, care pune aceeași întrebare privind neutralitatea tehnologică”, a declarat Meloni, la finalul Consiliului European.

De asemenea, premierul Italiei a minimalizat speculațiile privind o dispută cu Germania, care face presiuni asupra Comisiei pentru a acorda o scutire pentru vânzarea de autoturisme și camionete care să funcționeze cu așa-numiții combustibili electronici după 2035. “A existat o convergență între noi și Germania, în a spune: Electricitatea nu este singura opțiune, există și alte opțiuni – hidrogen, combustibili chimici – care ar trebui analizate”, a declarat Meloni.

După luni de negocieri, Parlamentul European, Comisia Europeană şi statele membre UE au convenit anul trecut ca termen limită anul 2035 pentru retragerea maşinilor care emit dioxid de carbon.

Luna trecută, Parlamentul European a aprobat acordul încheiat cu Consiliul Uniunii Europene privind obiectivul de emisii zero de CO2 pentru mașini și camionete noi în 2035, ceea ce, în esență, înseamnă și că motoarele cu ardere internă vor fi interzise pentru vehiculele noi. În forma actuală, legislația convenită de instituțiile de la Bruxelles interzice emisiile de dioxid de carbon la țeava de eșapament începând cu anul 2035, excluzând e-carburanții, care emit CO2.

Acum, înțelegerea dintre CE și Germania pune capăt unei dispute cu privire la posibilitatea ca producătorii să mai poată fabrica mașini care să folosească așa-numitele e-combustibili după 2035. Acordul ar permite înmatricularea mașinilor după această dată, cu condiția ca orice combustibil pe care îl folosesc să fie exclusiv neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a salutat vineri, într-un comunicat de presă, faptul că în Comisia pentru Petiții din Parlamentul European a fost discutat subiectul aderării României la spațiul Schengen în urma unei petiții depuse de către Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice.

“România primește o veste foarte bună în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Petiția depusă de către Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, privind aderarea țării noastre la Schengen a fost adoptată, iar coordonatorii grupurilor politice au decis că această petiție să ia forma unei Rezoluții care urmează să fie prezentată și adoptată în plenul Parlamentului European”, a transmis Falcă.

În cadrul comisiei pentru petiții din care fac parte a fost dezbătută petiţia privind aderarea țării noastre la Schengen.

Inițiatorii au semnalat faptul că în data de 9 iunie 2011, Consiliul UE a adoptat o poziţie favorabilă României în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, având în vedere îndeplinirea tuturor condiţiilor tehnice și reclamă veto-ul abuziv al Austriei împotriva țării noastre și a Bulgariei, cu încălcarea Tratatelor Uniunii Europene.

“În cuvântul de susținere a petiției tinerilor din România, am amintit faptul că pentru a ne apăra libertatea, noi românii a trebuit să trecem printr-o Revoluție, la care am participat și eu direct și să ne sacrificăm pentru drepturile noastre. Cei care aduc atingere drepturilor noastre, devin adversarii noștri”, a adăugat Falcă.

Este încă un vot prin care, deocamdată la nivel de comisie de specialitate, Parlamentul European își arată susținerea constantă și fără echivoc pentru aderarea României la Spațiul Schengen”, a mai punctat acesta.

Eurodeputatul PPE este de părere că presiunea pe care o menține România este importantă și le mulțumește tinerilor inițiatori ai petiției adoptate. 

„Este important să spunem, cu subiect și predicat, că ne vom apăra toate drepturile noastre ca stat membru UE până la capăt, adică până când va cădea și ultima barieră împotriva aderării noastre la Schengen”, a încheiat europarlamentarul PNL.

Continue Reading

Facebook

U.E.9 hours ago

Josep Borrell: UE vrea să evite dependența de China, așa cum a fost de gazul rusesc. Dependențele sunt arme care pot fi întoarse împotriva noastră

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

U.E.10 hours ago

Germania și Comisia Europeană au ajuns la un compromis care permite utilizarea carburanților ecologici pentru mașinile noi și după 2035

ROMÂNIA1 day ago

Ambasadoarea SUA în România, vizită la Constanța. Kathleen Kavalec a evidenţiat securitatea Mării Negre şi relaţiile comerciale americano-române

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă a susținut petiția depusă de societatea civilă privind aderarea României la Schengen: Această petiție va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European

Cristian Bușoi1 day ago

Cristian Bușoi, după vizita în SUA: Este nevoie de o strategie urgentă pentru promovarea companiilor și start-up-urilor românești în Silicon Valley

SECURITATE1 day ago

VIDEO Uniunea Europeană și Statele Unite au efectuat primul lor exercițiu naval comun, în regiunea Indo-Pacific

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen îl va însoți pe Emmanuel Macron în vizita liderului francez în China pentru a prezenta “o voce europeană unită”

CONSILIUL UE1 day ago

Statele UE și-au stabilit mandatul de negociere pentru Regulamentul privind datele: UE trebuie să devină lider în societatea bazată pe date în care trăim

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European, Charles Michel, vine luni în România, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Biden și Trudeau au ajuns la un acord privind semiconductorii pentru a crea un lanț puternic de aprovizionare nord-american cu minerale critice

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, către AmCham România: Suntem o țară care are un mare potențial de investiții. Oferim sprijin și R. Moldova, a cărei prosperitate poate fi asigurată prin relații cu mediul de afaceri din România, SUA

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Prioritatea strategică a R. Moldova este de a ”accelera reformele pentru aderarea la UE până în 2030”, subliniază premierul Dorin Recean: Mulțumim României pentru sprijinul ”necondiționat”

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Premierul Nicolae Ciucă asigură R. Moldova de sprijin în fructificarea ”capitalului de simpatie fără precedent” pentru a deveni ”stat furnizor de stabilitate în regiune”

CHINA3 days ago

Secretarul de stat al SUA: Rusia și China au intrat “într-o căsătorie de convenienţă, nu din convingere”. Rusia este în mod clar “partenerul junior” în această relaţie

Daniel Buda4 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să evalueze corect poziția fermierilor în protejarea mediului: Sunt parte a soluției, nu a problemei

NATO4 days ago

Raport NATO: România a ratat din nou ținta de 2% din PIB pentru apărare, dar găzduiește trei structuri de comandă aliate, un grup de luptă, un sistem antirachetă și misiuni de poliție aeriană

NATO1 week ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

Team2Share

Trending