Connect with us

INTERNAȚIONAL

Directorul general al AIEA consideră că revenirea Germaniei la energia nucleară este „o decizie logică”

Published

on

© Rafael Grossi/ Twitter

O revenire la energia nucleară ar fi o decizie „logică” pentru Germania, a declarat joi șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu pentru DPA la COP 29, conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Baku, Azerbaidjan, informează Agerpres

„Cred că este o decizie logică. Este o poziţie raţională”, a spus Rafael Grossi, menţionând faptul că Germania este singura ţară din lume care a eliminat complet energia nucleară.

Mai mult, Grossi a precizat că decidenții de la Berlin ar fi bine să se gandească de ce alte țări nu au făcut același lucru.

„Ai putea să îţi pui întrebarea: de ce restul lumii are o viziune diferită?”, a estimat Grossi, spunând că respectă mediul politic din Germania, „care trece printr-o perioadă foarte complicată, aşa că vom vedea”.

Directorul general al AIEA a subliniat că toate celelalte ţări care şi-au anunţat intenţia de a renunţa la energia nucleară, au început între timp „să revină asupra acestor planuri. Unele vizibil, altele mai puţin vizibil”.

În aceste condiţii, Grossi a spus că „nu este surprins”, că acum partidele politice din Germania cer o revenire la energia nucleară.

Grossi a menţionat faptul că centralele nucleare nu emit gaze cu efect de seră. De aceea, pentru planetă, ar fi „o idee foarte proastă” să fie abandonată energia nucleară. 

Fostul cancelar german Angela Merkel a fost cea care a iniţiat renunţarea la energia nucleară, după dezastrul de la Fukushima (Japonia), din 2011.

Grossi a subliniat însă că nu vrea să eticheteze decizia Germaniei de a renunţa la energia nucleară drept o greşeală. „Nu contest deciziile adoptate în mod democrat de statele noastre membre”, a spus directorul general al AIEA. 

În primăvară, președinta Comisiei Europene a recunoscut că în cadrul UE există opinii diferite cu privire la energia nucleară, dar a subliniat potențialul acesteia de a spori securitatea energetică și competitivitatea. Aceasta a precizat că multe țări reevaluează rolul energiei nucleare în portofoliile lor energetice, deoarece încearcă să reducă dependența de combustibilii fosili importați.

La acel moment, von der Leyen a menționat previziunile Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) și ale Comisiei Europene, care indică faptul că energia nucleară, alături de sursele regenerabile, va constitui coloana vertebrală a producției de energie la nivel mondial și în UE până în 2050. Cu toate acestea, ea a avertizat asupra riscului de complacere, remarcând o tendință îngrijorătoare de scădere a cotei de piață pentru energia nucleară.

Amintim că Executivul european a decis să includă pe lista investițiilor verzi energia nucleară și gazele, ignorând nemulțumirile manifestate de țări precum Austria sau Germania.

11 țări membre ale Uniunii Europene, printre acestea aflându-se și Franța și România, au solicitat deja viitoarei Comisii Europene să pună energia nucleară pe picior de egalitate cu sursele regenerabile pentru a atinge obiectivul de neutralitate a carbonului pe continent până în 2050.

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

MAREA BRITANIE

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

Published

on

© Tim Hammond / No 10 Downing Street - Flickr

Regatul Unit nu trebuie să aleagă între SUA conduse de Donald Trump și consolidarea legăturilor cu Europa, a insistat lui seara premierul Keir Starmer.

Într-un discurs important axat pe afacerile externe în City of London, Starmer a declarat că noul său guvern laburist va continua să caute legături mai strânse cu Statele Unite conduse de Trump – care intenționează să impună tarife aliaților săi tradiționali – și cu capitalele europene, informează Politico Europe

”Ideea că trebuie să alegem între aliații noștri, că într-un fel suntem fie cu America, fie cu Europa, este pur și simplu greșită”, a spus Starmer. ”O resping cu vehemență”, a continuat acesta.

Prim-ministrul Marii Britanii – care s-a străduit să prezinte într-o lumină bună o cină cu Trump desfășurrată înainte ca republicanul american să câștige alegerile prezidențiale în noiembrie – a încercat să plaseze legăturile Marii Britanii cu America într-un context istoric. El a enumerat foști prim-miniștri care au colaborat atât cu SUA, cât și cu Europa în vremuri tulburi și a amintit de „sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale.

”(Clement) Attlee nu a ales între aliați. (Winston) Churchill nu a ales. Interesul național ne cere să lucrăm cu amândoi”, a spus Starmer.

”Relația noastră cu Statele Unite a fost piatra de temelie a securității și prosperității noastre timp de peste un secol. Nu ne vom îndepărta niciodată de acest lucru. Nu degeaba o numim relație specială. Nu este scrisă într-un tratat prăfuit, ci cu cerneala sacrificiului comun”, a adăugat acesta.

Victoria lui Trump a provocat o undă de șoc în capitalele europene. Viitorul președinte al SUA a cerut în mod repetat membrilor NATO să facă mai mult pentru a-și finanța propria apărare, în timp ce amenințarea tarifelor se profilează la orizont.

”Nu este vorba de sentimente, ci de realism dur. De nenumărate ori, cea mai bună speranță pentru lume și cea mai sigură modalitate de a servi interesul nostru național comun a venit din partea celor două națiuni care lucrează împreună. Este încă așa”, a declarat Starmer cu privire la alianța Regatului Unit cu SUA.

În același timp, guvernul Starmer urmărește o resetare post-Brexit a relațiilor cu Uniunea Europeană, după ani de tensiuni, inclusiv o atenuare a fricțiunilor comerciale cu blocul european.

Insistența repetată a lui Trump că va pune capăt războiului din Ucraina la începutul celui de-al doilea mandat prezidențial al său – fără a spune că dorește ca Ucraina să câștige în lupta sa împotriva invaziei la scară largă a Rusiei – a generat îngrijorare din partea aliaților UE ai Ucrainei.

Starmer a susținut în discursul său că este „profund în interesul nostru propriu” să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.

”Îi încurajez pe toți cei prezenți aici să se oprească și să se gândească pentru o clipă la ce ar însemna pentru noi, pentru continentul nostru, pentru lume ca Rusia să câștige”, a spus Starmer.

”Prin urmare, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și să facem tot ceea ce este necesar pentru a-i susține autoapărarea atât timp cât este necesar, pentru a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru negocieri, astfel încât să poată asigura o pace justă și durabilă în condițiile lor, care să le garanteze securitatea, independența – și dreptul de a-și alege propriul viitor”, a adăugat el.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

Published

on

© US Department of State/ Flickr

SUA furnizează Ucrainei un pachet semnificativ de armament, evaluat de Ministerul Apărării la 725 de milioane de dolari, pentru ca poporul ucrainean să se poată apăra în continuare împotriva atacurilor Rusiei, informează un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

Pachetul include rachete Stinger; muniții pentru sistemele aeriene fără pilot (c-UAS); muniție pentru sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (HIMARS); muniție de artilerie de 155 mm și 105 mm; sisteme aeriene fără pilot (UAS); mine antipersonal nepersistente; sisteme antiblindate Javelin și AT-4; rachete TOW (Tube-launched, Optically guided, Wire-tracked); arme de calibru mic și muniție; echipamente de demolare și muniție; echipamente pentru protejarea infrastructurii naționale critice; piese de schimb, echipamente auxiliare, servicii, formare și transport.

„Statele Unite și mai mult de 50 de națiuni sunt unite pentru a se asigura că Ucraina are capacitățile de care are nevoie pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse”, se mai arată în comunicat. 

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

Published

on

© presedinte.md

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni că va dona suma de 100.000 de dolari ce însoţeşte Premiul Reinhard Mohn 2025 care i-a fost acordat pentru angajamentul său exemplar în apărarea şi promovarea democraţiei, informează portalul Ştiri.md.

“Acest premiu este o recunoaştere a curajului cetăţenilor Republicii Moldova care au demonstrat că îşi doresc o democraţie autentică şi au luptat pentru ea. Este o validare a eforturilor noastre comune pentru libertate şi o societate construită pe valori europene. Moldova a demonstrat că democraţia poate rezista chiar şi în cele mai dificile circumstanţe”, a spus Maia Sandu, potrivit Agerpres.

Cea mai mare parte a banilor va fi donată pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare în satul natal al Maiei Sandu, Risipeni, raionul Floreşti, a precizat preşedinţia de la Chişinău.

Premiul Reinhard Mohn, instituit de Fundaţia Bertelsmann din Germania, este acordat o dată la doi ani în memoria fondatorului său, Reinhard Mohn (1921-2009), personalităţilor din lumea întreagă pentru contribuţii deosebite la soluţionarea provocărilor sociale şi politice contemporane.

Printre laureaţii acestui premiu figurează Joachim Gauck, fost preşedinte al Germaniei, Toomas Hendrik Ilves, fost preşedinte al Estoniei, Rita Sussmuth, fostă preşedintă a Bundestagului, şi Kofi Annan, fost secretar general al ONU, aminteşte media citată.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
MAREA BRITANIE24 minutes ago

Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale

INTERNAȚIONAL34 minutes ago

SUA furnizează Ucrainei un nou pachet de armament în valoare de 725 mil. de dolari

ROMÂNIA3 hours ago

“Rusia va eșua din nou”: Reacția Bucureștiului după ce ideologul lui Putin a afirmat că “România va face parte din Rusia”

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ13 hours ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

POLITICĂ14 hours ago

Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european

POLITICĂ15 hours ago

Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie

POLITICĂ16 hours ago

Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc

U.E.16 hours ago

Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ2 days ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA5 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

Trending