Connect with us

IT&C

e-România, cel mai scump site din ţară, dar de nota 3

Published

on

e-romaniaConsiderat „poarta digitală a României” şi „cel mai scump site din ţară”, e-România este un proiect câştigat la licitaţie de firma Omnilogic, în 2010, şi deschis publicului la sfârşitul anului trecut.

Perioada de testare (“menită a aduna feedback-uri din partea administraţiei publice, a cetăţenilor şi a mass-media”) se va încheia pe 31 martie 2014.

Analizat de experţi în domeniu,  Portalul Democraţiei Participative (cum se mai numeşte e-Romania) nu a primit notă de trecere. Astfel, echipa GPeC (Gala Premiilor eCommerce) a realizat un mini-audit al portalului, media generala obţinută de site fiind de doar 3,72 puncte din maximum 10 puncte, informează Jurnalul.ro.

S-a ţinut cont de 11 grupe principale de criterii de jurizare, respectiv: Impresia generala asupra site-ului, Pagina Principală, Pagina de categorie, Căutare, Pagina de Conținut / Articol, Sign-Up / Login, Pagina de confirmare a creării contului, Confirmarea creării contului prin e-mail, Aspecte juridice, Securitate şi SEO.

Andrei Radu, Fondatorul Galei Premiilor eCommerce: Din pacate, e-Romania nu este un website care sa se ridice la nivelul aşteptărilor şi, mai ales, al investiţiei în proiect  – iar acest lucru a rezultat în urma unei analize sumare a site-ului. Lăsând la o parte problemele de usability sau structurarea deloc intuitiva a informţiei, cred că cel mai grav este ca proiectul – în stadiul actual – nu îşi atinge sub nicio formă scopul declarat în titlu: acela de a fi un portal al democraţiei participative, fapt care presupune interacţiune constantă cu utilizatorul”.

Ce conține portalul 

La momentul lansării, portalul conține informații despre toate unitățile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localități), incluzând peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole și peste 60.000 de pagini de text, puse la dispoziție de furnizorul Omnilogic. Ulterior, după momentul lansării, autoritățile publice și comunitățile locale vor actualiza și diversifica informațiile din portal, pentru care își vor asuma responsabilitatea.

Împortant este însă faptul că portalul e-România oferă o platformă de comunicare bidirecțională între administrația publică și cetățeni, orice persoană înregistrată în site având posibilitatea să se exprime față de orice inițiativă propusă de instituțiile publice.

Totodată, portalul oferă în mod gratuit, în premieră în România, tuturor instituțiilor publice funcționalități printre care se numără cele mai avansate aplicații și instrumente IT de monitorizare, colaborare, prezentare și management (platformă de Business Intelligence, platformă de Business Process Management, platformă de management de proiect, construcție portal, construcție pagină de prezentare – site etc.).

De asemenea, platforma e-România conține, suplimentar față de prevederile contractuale, interfețe de conectare la bazele de date aparținând administrației publice, acestea putând să fie dezvoltate în viitor în servicii electronice publice pentru cetățeni, în colaborare cu instituțiile abilitate.

În cadrul evenimentului premergător lansării online propriu-zise, Adrian Franz Kalapis, Secretar General al Ministerului pentru Societatea Informațională și președintele Comisiei de recepție a aplicației eRomânia2, a prezentat în fața reprezentanților din administrația publică, a specialiștilor IT și a mass-media stadiul în care a fost preluat proiectul eRomânia 2 de către actuala Comisie de recepție a aplicației, măsurile luate pentru remedierea disfuncționalităților identificate și pașii parcurși pentru dezvoltarea aplicației, în conformitate cu prevederile caietului de sarcini și recomandările făcute de managerul de proiect. Tototdată, acesta a prezentat în detaliu funcționalitățile aplicației care se adresează cetățenilor și administrației publice.

Cât a costat proiectul e-România 

Proiectul cunoscut sub numele de eRomânia2 a fost dezvoltat de către firma Omnilogic în baza unui contract încheiat în anul 2010, a cărei valoare totală se ridică la 52.057.628 lei (TVA inclus). În anul 2010 și 2011 au fost achitate către furnizor, conform contractului, tranșe egale de câte 17.352.542 lei (TVA inclus). Pentru anul 2012 a fost achitată suma 2.560.193,57 lei. Până în prezent, în anul 2013 nu au fost efectuată nicio plată, urmând ca suma de 3.526.000 (TVA inclus) lei să se achite până la sfârșitul acestui an, numai în cazul în care lansarea aplicației se va face în condiții optime din punct de vedere tehnic, iar penalităție în valoare de 528.086,86 lei datorate de către Omnilogic pentru nerealizarea aplicației la termen și aferente anului 2013, achitate. În total, incluzând suma aferentă anului 2013, furnizorul Omnilogic va plăti penalități de 1.625.657, 52 lei. Ultima tranșă de 11.266.349,09 (TVA inclus) lei este prevăzut a fi achitată, conform contractului, în anul 2014 și este condiționată de îndeplinirea prevederilor din actul adițional.

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Dorel Tanase

    February 20, 2014 at 1:26 am

    Cu siguranta acest portal, putea fi dezvoltat de un student capabil. Partea de continut este intr-adevar mare insa, structura site-ului este de toata jena. Redirect la pagina de start – doar un tembel putea face acest lucru. Compania care a dezvoltat site-ul, cred ca este desfiintata acum. Au luat banii si PA! Asa tampenie se putea doar in tzarisoara noastra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IT&C

Cluj-Napoca: Primarul Emil Boc a deschis lucrările Innovation Labs, un eveniment de tradiție în mediul tinerilor clujeni pasionați și talentați în tehnologie

Published

on

© Emil Boc/ Facebook

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat sâmbătă la deschiderea Innovation Labs, un eveniment de tradiție în comunitatea clujeană și în special în mediul tinerilor pasionați și talentați în tehnologie, conform unui anunț publicat pe pagina sa de Facebook.

”În aceste zile, la CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, peste 100 de tineri participă la această competiție tip hackathon, de soluții și idei inovative. Cu această ocazie, le-am transmis studenților și elevilor viziunea pe care o avem la Cluj-Napoca pentru a susține și potența capacitatea lor de creație și inovare. Unul dintre principalele avantaje competitive ale orașului nostru este tocmai resursa umană bine pregătită. Talentele Clujului de azi vor crea și slujbele viitorului, având la bază așa-numita „knowledge based economy” – economia bazată pe cunoaștere”, a scris Boc, pe pagina sa de socializare.

Innovation Labs este un program național de formare care oferă tinerilor experiența unui startup tehnic, în cadrul unui program de mentorat intens de trei luni.

Destinat studenților și proaspeților absolvenți de profil tehnic, obiectivul este ca prin acest program să crească nivelul educației antreprenoriale în rândul tinerilor și să calibreze bagajul de cunoștințe și aptitudini pe care tinerii îl au cu cerințele pieței.

La eveniment au participat reprezentanți ai mediului universitar și mediului de business local și național.

Rezultatele competiției deschise sâmbătă vor fi prezentate în data de 7 mai.

Continue Reading

IT&C

Klaus Iohannis, prezent la evenimentul ”GoTech World”: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. Industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record”

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis, a ținut un discurs în cadrul evenimentului „GoTech World”, prin care a subliniat că ”sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

”GoTech World” se află la cea de-a 8-a ediție și este cel mai amplu eveniment care pune digitalizarea în centrul preocupărilor companiilor din România şi din Europa Centrală şi de Est.

Evenimentul de astăzi reunește numeroase companii cunoscute, companii competitive, ale căror produse sunt prezente în toată lumea: ”Sunt încântat să văd și mulți tineri care au decis să își încerce talentul tehnologic și antreprenorial prin construirea de start-up-uri inovatoare”, a menționat șeful statului, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis consideră că liderii comunității de afaceri globale au un rol important în sprijinirea tinerilor antreprenori: ”În ecuația progresului, eu cred că cea mai puternică forță este cea a ideilor transformate în realitate. De aceea astăzi, poate mai mult ca oricând, este nevoie ca liderii comunității de afaceri globale să devină un exemplu și, totodată, un punct de sprijin pentru tinerii antreprenori.”

Șeful statului a făcut referire la creșterea PIB-ului de către sectorul IT&C în economia românească: ”Sectorul digital este marea revelație a economiei românești. În ultimul deceniu, industria IT&C a ajuns la 6% din PIB într-un timp record.”

Totodată, Klaus Iohannis dorește ca ”sectorul IT&C să devină un vârf de lance în dezvoltarea economiei și a societății, atât prin liderii consacrați, cât și prin cei intrați recent pe piață.”

Potrivit șefului statului, în acest domeniu există un capital uman de peste 140 de mii de profesioniști angajați în domeniu și o valoare actuală de circa 4,5 miliarde de euro a pieței autohtone de profil. 

În contextul în care Klaus Iohannis s-a aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, ieri, 1 octombrie, acesta a avut ocazia să discute cu Majestatea Sa Regele Belgiei și cu câțiva miniștri din guvernul belgian și le-a ”spus exact aceste lucruri”: La noi, în mai puțin de un deceniu, IT&C a crescut de la practic 0 la 6% și m-au întrebat de două ori „la 6%?!”. Deci, oamenii au fost extrem de impresionați de această performanță nemaipomenită a României. Și acest lucru vi se datorează.”

Totodată, președintele României se declară încrezător că România se poate schimba în bine: ”Eu sunt convins că împreună putem schimba România în bine! Vă felicit pentru acest eveniment și vă doresc tuturor mult succes!”

Continue Reading

IT&C

Doi elevi români au devenit campioni mondiali la Word și Excel la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2019

Published

on

© Fundația EOS

Doi elevi români au câştigat medalii de aur la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist 2019 desfășurat la New York, iar un al treilea a câştigat medalia de bronz, informează Microsoft România într-un comunicat remis joi.

Astfel, la categoria “Word 2016”, locul 1 mondial a fost câştigat de elevul Adrian Boier, de la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca, iar la categoria “Excel 2016”, locul 1 mondial a fost adjudecat de Mihaela Florea de la Colegiul Naţional Gh. M. Murgoci din Brăila.

De asemenea, elevul Adrian Muntean de la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca a obţinut locul 3 mondial la categoria “PowerPoint 2016”.

La finala mondială a competiţiei Microsoft au participat 155 de tineri din 52 de ţări. În cadrul concursurilor care au precedat faza finală au participat 880.000 de candidaţi, din 123 de ţări.

Reprezentanţii României s-au calificat la finala mondială în urma competiţiei naţionale care a avut loc în data de 10 mai 2019, la sediul Microsoft România din Bucureşti.

Managerul general al Microsoft România, Violeta Luca, a salutat rezultatul celor trei elevi români.

“Ne bucurăm să vedem că efortul depus de cei trei liceeni care au reprezentat România la Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist, la New York, vine cu rezultate pe măsură. Vreau să îi felicit pentru premiile deosebite obţinute şi sunt sigură că acest succes reprezintă doar începutul unor cariere de excepţie”, a comentat reprezentanta Microsoft România.

Campionatul Mondial Microsoft Office Specialist este o competiţie globală organizată de Certiport, Inc. şi susţinută de Microsoft, în cadrul căreia sunt testate competenţele de utilizare ale produselor Microsoft Office Word, Excel şi PowerPoint ale elevilor şi studenţilor din întreaga lume.

Competenţele de Microsoft Office reprezintă unul dintre cele mai importante criterii atunci când vine vorba de parcursul profesional, după ce un studiu realizat în 2018 de compania IDC plasează competenţele de Office drept cele mai căutate competenţe aplicate, pe locul patru după “comunicare”, “problem-solving” şi “integritate”. 

In România, competiția MOSWC este organizată de Fundația EOS începând cu anul 2015.

Premiile câștigate sunt în bani (7.000 USD, medalia de aur; 1500 USD, medalia de bronz) și obiecte (Laptop Surface 2, pentru medalia de aur și tabletă Surface pentru medalia de bronz). Campionatul MOSWC 2020 va avea loc în Anaheim, California.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending