e-România, cel mai scump site din ţară, dar de nota 3

e-romaniaConsiderat „poarta digitală a României” şi „cel mai scump site din ţară”, e-România este un proiect câştigat la licitaţie de firma Omnilogic, în 2010, şi deschis publicului la sfârşitul anului trecut.

Perioada de testare (“menită a aduna feedback-uri din partea administraţiei publice, a cetăţenilor şi a mass-media”) se va încheia pe 31 martie 2014.

Analizat de experţi în domeniu,  Portalul Democraţiei Participative (cum se mai numeşte e-Romania) nu a primit notă de trecere. Astfel, echipa GPeC (Gala Premiilor eCommerce) a realizat un mini-audit al portalului, media generala obţinută de site fiind de doar 3,72 puncte din maximum 10 puncte, informează Jurnalul.ro.

S-a ţinut cont de 11 grupe principale de criterii de jurizare, respectiv: Impresia generala asupra site-ului, Pagina Principală, Pagina de categorie, Căutare, Pagina de Conținut / Articol, Sign-Up / Login, Pagina de confirmare a creării contului, Confirmarea creării contului prin e-mail, Aspecte juridice, Securitate şi SEO.

Andrei Radu, Fondatorul Galei Premiilor eCommerce: Din pacate, e-Romania nu este un website care sa se ridice la nivelul aşteptărilor şi, mai ales, al investiţiei în proiect  – iar acest lucru a rezultat în urma unei analize sumare a site-ului. Lăsând la o parte problemele de usability sau structurarea deloc intuitiva a informţiei, cred că cel mai grav este ca proiectul – în stadiul actual – nu îşi atinge sub nicio formă scopul declarat în titlu: acela de a fi un portal al democraţiei participative, fapt care presupune interacţiune constantă cu utilizatorul”.

Ce conține portalul 

La momentul lansării, portalul conține informații despre toate unitățile administrativ-teritoriale din România (3.188 de localități), incluzând peste 24.000 de fotografii, 150.000 de articole și peste 60.000 de pagini de text, puse la dispoziție de furnizorul Omnilogic. Ulterior, după momentul lansării, autoritățile publice și comunitățile locale vor actualiza și diversifica informațiile din portal, pentru care își vor asuma responsabilitatea.

Împortant este însă faptul că portalul e-România oferă o platformă de comunicare bidirecțională între administrația publică și cetățeni, orice persoană înregistrată în site având posibilitatea să se exprime față de orice inițiativă propusă de instituțiile publice.

Totodată, portalul oferă în mod gratuit, în premieră în România, tuturor instituțiilor publice funcționalități printre care se numără cele mai avansate aplicații și instrumente IT de monitorizare, colaborare, prezentare și management (platformă de Business Intelligence, platformă de Business Process Management, platformă de management de proiect, construcție portal, construcție pagină de prezentare – site etc.).

De asemenea, platforma e-România conține, suplimentar față de prevederile contractuale, interfețe de conectare la bazele de date aparținând administrației publice, acestea putând să fie dezvoltate în viitor în servicii electronice publice pentru cetățeni, în colaborare cu instituțiile abilitate.

În cadrul evenimentului premergător lansării online propriu-zise, Adrian Franz Kalapis, Secretar General al Ministerului pentru Societatea Informațională și președintele Comisiei de recepție a aplicației eRomânia2, a prezentat în fața reprezentanților din administrația publică, a specialiștilor IT și a mass-media stadiul în care a fost preluat proiectul eRomânia 2 de către actuala Comisie de recepție a aplicației, măsurile luate pentru remedierea disfuncționalităților identificate și pașii parcurși pentru dezvoltarea aplicației, în conformitate cu prevederile caietului de sarcini și recomandările făcute de managerul de proiect. Tototdată, acesta a prezentat în detaliu funcționalitățile aplicației care se adresează cetățenilor și administrației publice.

Cât a costat proiectul e-România 

Proiectul cunoscut sub numele de eRomânia2 a fost dezvoltat de către firma Omnilogic în baza unui contract încheiat în anul 2010, a cărei valoare totală se ridică la 52.057.628 lei (TVA inclus). În anul 2010 și 2011 au fost achitate către furnizor, conform contractului, tranșe egale de câte 17.352.542 lei (TVA inclus). Pentru anul 2012 a fost achitată suma 2.560.193,57 lei. Până în prezent, în anul 2013 nu au fost efectuată nicio plată, urmând ca suma de 3.526.000 (TVA inclus) lei să se achite până la sfârșitul acestui an, numai în cazul în care lansarea aplicației se va face în condiții optime din punct de vedere tehnic, iar penalităție în valoare de 528.086,86 lei datorate de către Omnilogic pentru nerealizarea aplicației la termen și aferente anului 2013, achitate. În total, incluzând suma aferentă anului 2013, furnizorul Omnilogic va plăti penalități de 1.625.657, 52 lei. Ultima tranșă de 11.266.349,09 (TVA inclus) lei este prevăzut a fi achitată, conform contractului, în anul 2014 și este condiționată de îndeplinirea prevederilor din actul adițional.

One Response to e-România, cel mai scump site din ţară, dar de nota 3

  1. Dorel Tanase 20/02/2014 at 01:26

    Cu siguranta acest portal, putea fi dezvoltat de un student capabil. Partea de continut este intr-adevar mare insa, structura site-ului este de toata jena. Redirect la pagina de start – doar un tembel putea face acest lucru. Compania care a dezvoltat site-ul, cred ca este desfiintata acum. Au luat banii si PA! Asa tampenie se putea doar in tzarisoara noastra.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.