Fostul director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, lansează “un apel pentru realism și pragmatism din partea României”. Într-un material de opinie publicat pe pagina web personală la data de 18 iulie, la două săptămâni distanță de când s-a retras de la șefia SRI, Hellvig evocă apariția unei noi ere la frontiera civilizației occidentale, subliniind că “pentru prima dată în mult timp, Europa de Est nu este doar o sursă de conflicte, dispute și provocări, ci și mediul care promovează semnele unei noi ere”.
“Este dincolo de evidență faptul că traversăm o fază complicată în istoria noastră, marcată de mai multe crize suprapuse. Ce învățăm din istoria recentă pentru a construi fundamente mai solide pentru viitorul democrației? Traiectoria României în ultimele decenii tumultoase, navigând într-un context regional exploziv, oferă lecții provocatoare pentru regiune, o avertizare pentru Occident, dar și motive de optimism”, susține Eduard Hellvig, ilustrând că Europa de Est este astăzi o “zonă de competiție geopolitică” în care evoluțiile ce intersectează democrația cu regimurile nedemocratice pot modela viitorul, securitatea și prosperitatea lumii civilizate.
În opinia fostului director SRI, influența americană asupra ordinii globale nu se va schimba, Hellvig tratând această aserțiune ca o “veste foarte bună pentru țările democratice din Europa de Est – este influența americană asupra ordinii globale”.
“Reacția anti-vestică, măsurată zilnic prin evaluarea propagandei conduse de stat, se bazează pe subminarea încrederii în valorile vestice, nu pe promovarea unui model alternativ. De asemenea, există o implicare europeană sporită în promovarea democrației liberale în regiunea noastră. Deci, din punctul nostru de vedere, avem în continuare parteneri foarte activi și determinați, precum Germania, Franța sau Regatul Unit, în afară de parteneriatul strategic cu SUA”, subliniază acesta.
Hellvig este de părere și că avantajul uriaș al lumii liberale în această nouă eră, în care confruntarea cu regimurile iliberale este o continuare a bătăliei dintre comunism și anticomunism este reprezentat de “compatibilitatea sa perfectă cu valorile naționale”.
Astfel, în viziunea lui Eduard Hellvig, la trei decenii după eliberarea sa de comunism, Europa de Est este teatrul celor mai mari confruntări și regiunea în care lumea civilizată își testează capacitatea de a se adapta, un spațiu de competiție geopolitică, în care nu doar Occidentul este implicat, ci și actori autoritari din restul lumii precum Rusia, Iran și China.
Potrivit fostului șef al SRI, bătălia nu se duce doar în rândul democrațiilor liberale din regiune, ci și în cadrul țărilor din Balcanii de Vest, Ucrainei și Republicii Moldova, care aspiră la acest statut politic.
Utilizând metafora Zidului din popularul univers fictiv al Game of Thrones, Hellvig susține că România, la fel ca și Polonia, este unul dintre pilonii “Zidului” care protejează Europa și NATO.
“România beneficiază de o poziție privilegiată – pentru prima dată în secole, este de partea corectă a „Zidului”. Din această poziție, poate juca un rol influent în regiune – nu doar în domeniul economic, ci și în cel strategic, militar și cultural”, scrie Hellvig.
El consideră că puterea României stă în cinci exemple, precum stabilitatea internă și coeziunea socială, consolidarea democratică, lipsa exceselor populiste semnificative, proces treptat de consolidare a instituțiilor democratice și dezvoltare economică ca efect natural al acestui context.
“În România, principiile progresiste și credințele împărtășite în zonele urbane foarte dezvoltate coexistă cu o concentrare asupra mândriei locale și naționale în alte zone. Aceste filosofii de viață nu sunt incompatibile; înțelegerea faptului că ele pot face parte armonios din aceeași identitate națională este cheia avansului României. Această perspectivă poate duce la crearea unui model pentru democrațiile din Europa de Est: ancorate în istoria și tradițiile lor și aspirând la idealuri moderne. Timp de mulți ani, paradigma promovării democrației s-a bazat pe un design standard, rece și formal, fără a lua în considerare particularitățile locale, cultura și valorile. În realitate, acestea au fost factorii particulari care au permis anumitor țări să-și consolideze cu succes democrațiile și au determinat altele să eșueze și să revină la abordări iliberale. Dacă România este astăzi un exemplu de tranziție reușită, este tocmai pentru că nu s-au făcut încercări de ștergere a identității locale și naționale – cultură, limbă, credință, tradiții. Ceea ce putem construi în această regiune este o rețea de democrații cu propriul brand, bazate pe valori și principii, care sunt diverse, dar unite prin experiențe istorice comune și inspirate de aceleași valori. O astfel de rețea ar fi inerent robustă și capabilă să absoarbă șocurile și să atenueze amenințările, dar ar necesita o alocare corespunzătoare a resurselor pentru a garanta caracterul ireversibil și durabil al rezilienței sale. Este recomandabilă, așadar, o abordare înțeleaptă, combinând pragmatismul stilului lui Kissinger cu idealismul democratic și tenacitatea Europei de Est”, detaliază Eduard Hellvig.
“Trebuie să fim mai îndrăzneți în afirmarea rezultatelor și progresului nostru, deoarece ceea ce am realizat până acum, navigând într-un context precar menținând totuși un mediu intern echilibrat și stabil, nu este o chestiune de noroc, ci rezultatul strategiei, angajamentului și deciziilor politice ferme. România a construit deja un model propriu, combinând valorile sale istorice (bazate pe o combinație de credințe, populații, atitudini) cu idealismul democratic occidental. Acest model trebuie să fie mai bine recunoscut – de noi și de alții – deoarece poate promova creștere, stabilitate și armonie și poate inspira pe alții în traiectoriile lor către un viitor democratic”, conchide fostul șef al Serviciului Român de Informații.