Președintele francez, Emmanuel Macron, a solicitat luni consolidarea industriei europene de apărare, care ar trebui să fie ”mult mai puternică”, în contextul nevoii de a crește cheltuielile militare odată cu războiul din Ucraina, și a solicitat o ”reevaluarea” a cheltuielilor militare franceze, anunță AFP, citat de Agerpres.
”Trebuie să consolidăm o industrie de apărare şi o bază tehnologică europeană mult mai puternică şi mai exigentă (…) altfel vom construi dependenţele de mâine”, a adăugat completat acesta, reiterând un apel făcut deja la preluarea mandatului în 2017.
Liderul francez a susținut aceste declarații în deschiderea expoziţiei internaţionale de apărare Eurosatory de lângă Paris, într-un moment în care multe ţări europene şi-au anunţat dorinţa de a-şi mări bugetele de apărare.
”Să construim această bază de suveranitate, de independenţă europeană, de independenţă franceză dacă se poate – cu parteneriate pe care le doresc în întreaga lume şi văd mulţi non-europeni aici – dar îmi place să construiesc parteneriatele pe care le aleg, îmi plac mai puţin dependenţele pe care le-am pregătit masiv şi metodic uneori”, a adăugat Emmanuel Macron, reales în funcţie în aprilie.
Referitor la cheltuielile militare franceze, președintele Macron a anunțat că ”a cerut ministrului (forţelor armate) şi şefului Statului Major al forţelor armate să reevalueze legea de programare militară în următoarele săptămâni, în funcţie de contextul geopolitic”.
Potrivit acestuia, Franţa ”a intrat într-o economie de război în care cred că ne vom organiza permanent” şi ”în care nu mai putem trăi cu gramatica de acum un an”.
”Nu am aşteptat schimbări strategice pentru a reinvesti”, a amintit şeful statului francez, dar creşterea ameninţărilor, ilustrată de conflictul care face ravagii în Ucraina din 24 februarie, a făcut ”cu atât mai necesar să mergem mai repede, mai puternic, la cel mai mic cost”.
Apelul său vine la scurt timp după ce Comisia Europeană a adoptat cel de-al doilea program anual de lucru al Fondului european de apărare (FEA), prin care UE își propune să stimuleze capabilitățile sale de apărare cu ajutorul celui aproape un milion de euro.
Programul de lucru al FEA pentru 2022 abordează în total 33 de teme, structurate în cadrul a opt cereri de propuneri (care urmează să fie lansate la începutul lunii iunie), pentru a demara o serie de proiecte emblematice de mare anvergură.
El vizează tehnologiile și capabilitățile de apărare relevante, în conformitate cu prioritățile UE în materie de capabilități stabilite de comun acord de către statele membre și detaliate în Busola strategică.
În plus, programul de lucru al FEA pentru 2022 asigură și continuitatea finanțării pentru unele proiecte importante inițiate în cadrul celor două programe precursoare ale FEA.
Decizia instituției europene venea la scurt timp după publicarea unei analize a deficitelor în materie de investiții în domeniul apărării ce a evidențiat nevoia unor măsuri și acțiuni suplimentare pentru consolidarea bazei industriale și tehnologice europene în domeniul apărării.