Întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță (IC EuroHPC) a inaugurat luni un nou supercomputer în localitatea finlandeză Kajaani.
Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, LUMI este cel mai rapid și cel mai eficient supercomputer din punct de vedere energetic din Europa, fiind totodată al treilea cel mai rapid din lume, zece state europene cu tradiție în domeniul calculului științific unindu-și eforturile în vederea administrării acestui proiect: Finlanda, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția.
”Astăzi marcăm un pas important pentru transformarea digitală și ecologică a Europei. LUMI este acum cel mai rapid și mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa și unul dintre cele mai puternice din lume. Datorită capacității sale masive de calcul, LUMI va permite realizarea de descoperiri științifice într-un ritm mult mai rapid, de exemplu în domeniul medicinei și al cercetării climatice. Ar putea fi vorba despre dezvoltarea de vaccinuri, diagnosticarea cancerului sau atenuarea efectelor schimbărilor climatice. Acesta este un exemplu excelent al potențialului enorm al inteligenței artificiale de a ne îmbunătăți viața”, a transmis vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă pentru pregătirea Europei pentru era digitală.
Supercomputerul va avea o performanță maximă estimată de 550 de petaflopi (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă), fiind în același timp alimentat în totalitate cu energie regenerabilă.
Soluțiile ecologice ale LUMI îl diferențiază de alte supercomputere, cunoscute pentru utilizarea extrem de intensivă a energiei. Acesta utilizează sisteme de răcire naturale, iar căldura reziduală va reprezenta aproximativ 20 % din încălzirea urbană a orașului Kajaani, reducând substanțial amprenta anuală de carbon a întregului oraș.
LUMI oferă cercetătorilor din întreaga Europă un instrument de clasă mondială pentru înțelegerea unor fenomene complicate, cum ar fi schimbările climatice. Acesta servește drept platformă pentru cooperarea internațională în domeniul cercetării și pentru dezvoltarea inteligenței artificiale și a tehnologiei cuantice. O parte din resursele calculatorului vor fi direcționate către activități de cercetare și dezvoltare industrială.
Supercomputerul este cofinanțat cu un buget total de 144,5 milioane de euro de către IC EuroHPC și consorțiul LUMI. A doua fază-pilot a LUMI pentru utilizatorii selectați va începe în august 2022, iar sistemul va deveni disponibil pentru utilizatori la sfârșitul lunii septembrie 2022.
Acesta se va alătura celorlalte patru supercomputere devenite deja operaționale: Discoverer din Bulgaria, Vega din Slovenia, MeluXina din Luxemburg și Karolina din Cehia. Alte trei supercomputere urmează să fie lansate: LEONARDO în Italia, Deucalion în Portugalia și MareNostrum 5 în Spania.
Citiți și:
Propusă de Comisie și sprijinită de Consiliul UE, întreprinderea comună EuroHPC a fost înființată în noiembrie 2018, cu scopul de a dota UE cu o infrastructură de supercalcul de nivel mondial până la sfârșitul anului 2020.