Emmanuel Macron atrage atenția asupra unei “Europe mai fragile ca niciodată”: Singura cale care ne asigură viitorul este reconstrucția unei Europe suverane și unite

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut apel la o mai mare aromonizare economică în interiorul granițelor UE, cerând un buget comun pentru zona euro, solicitând în același timp o armată europeană, alături de un buget comun pentru aceasta.

Emmanuel Macron a declarat că Germania și Franța au depășit împreună moștenirea a două războaie mondiale și împreună cu partenerii lor ar putea să creeze o îmbunătățire a proiectului european. Fostul ministru al economiei a preluat puterea ca președinte al Franței în luna mai, promițând să consolideze zona euro și să aprofundeze integrarea europeană, în contextul în care blocul comunitar se pregătește pentru ieșirea Marii Britanii din UE.

Foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Adresându-se studenților prezenți la Universitatea Sorbona din Paris, liderul francez a precizat în fața audienței că “singura cale care ne asigură viitorul este reconstrucția unei Europe suverane, unite și democratice”. 

“Iată-ne într-o Europă care este mai fragilă  ca niciodată, purtând greutatea globalizării, așa cum o cunoaștem și devenind victima unor idei precum naționalismul. Pericolele, ideile din trecut cresc încă o dată “, a adăugat el, făcând aluzie la ascensiunea puterilor de extremă-dreapta, potrivit Deutsche Welle. 

Acesta a ținut să evidențieze situația națiunilor care “se zbat în propriile țări” și care refuză să îmbrățișeze o Uniune Europeană reformată, fiind o critică la adresa deciziei Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar.

Referindu-se la apărarea europeană, liderul de la Elysee a spus că “la începutul următorului deceniu, Europa trebuie să aibă o forță comună de intervenție, un buget comun pentru apărare și o filosofie comună de acțiune”.

Cancelarul german Angela Merkel, care în ultimele luni a oferit un sprijin prudent pentru proiectele de reformă a zonei euro propuse de liderul francez, a câștigat un al patrulea mandat în urma alegerilor de duminică. Dar aceasta trebuie să poarte discuții pentru formarea unei coaliții cu partidele mai mici, după ce socialiștii democrați au anunțat că vor fi în opoziție. Cele numai 33 de procente obținute de Uniunea Creștin-Democrată / Uniunea Creștin-Socială (CDU-CSU), cel mai slab rezultat din anul 1949 înseamnă că Angela Merkel va discuta formarea unui guvern cu liberalii din FDP (10,7%) și cu Verzii (8,9%), o coaliție numită ”Jamaica”.

Acest fapt îl pune în dificultate pe Macron, în condițiile în care liderul FDP, Christian Lindner, a avertizat deja că se va opune ferm proiectului de buget al zonei euro prin care președintele Macron speră să finanțeze investiții în infrastructură.

„Nu dorim noi bugete pentru transferuri financiare în Europa. Un buget al zonei euro — dl. Macron vorbește despre mai multe procente din PIB, iar aceasta ar însemna peste 60 de miliarde de euro pentru Germania — unde banii ar ateriza în Franța pentru cheltuieli publice sau în Italia pentru a repara greșelile lui Berlusconi ar fi de neimaginat pentru noi și ar reprezenta o linie roșie”, a declarat Christian Lindner.

Verzii, celălalt potențial partener de coaliție, sunt mai aproape de principiile promovate de Macron, inclusiv în problema combaterii schimbărilor climatice. Însă cu FDP alături și cu partidul Alternativa pentru Germania (AfD) intrat în Parlament, promovarea unei integrări europene mai profunde de către Angela Merkel coaliției sale și publicului larg devine o provocare, notează The Guardian.

Centristul Macron, votat în luna mai în defavoarea lui Marine Le Pen de la Frontul Național (extrema dreaptă), și-a bazat campania pe o reformare a Uniunii Europene și o cooperare mai strânsă în zona euro după Brexit.

Ideea unui ministru de Finanțe al zonei euro, promovată de președintele francez Emmanuel Macron, a fost combătută de președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în discursul său privind Starea Uniunii susținut în plenul Parlamentului European. Uniunea Europeană ar trebui să aibă un ministru al Economiei și Finanțelor, dar nu un buget și un parlament separate ale zonei euro, este de părere șeful executivului european.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.