Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL), purtător de cuvânt al celei mai importante familii politice europene din ultimii ani, Partidul Popular European (PPE), participă la dialogul local ,,Europa începe în Cugir”, unde a vorbit despre importanța primelor șase luni ale anului 2019 pentru România și despre integrarea europeană de la nivel local.
În acest context, eurodeputatul liberal l-a felicitat pe Primarul Cugirului, Adrian Teban, pentru munca sa de reprezentarea a vocii cetățenilor și aleșilor locali la Bruxelles, în cadrul Comitetului European al Regiunilor.
,,Prezența domnului primar Adrian Teban în Comitetul European al Regiunilor ne ajută să înțelegem ce se întâmplă la nivel european. Cu cât suntem mai bine informați, cu atât cădem pradă mai greu populismului, euroscepticilor și știrilor false”, a mai spus acesta cu referire la prezența României la masa deciziilor și la importanța acesteia pentru binele cetățenilor.

Foto: CaleaEuropeană.ro/@Diana Zaim
Vorbind despre primele șase luni ale acestui an, Siefried Mureșan a atras atenția asupra importanței de a purta dialoguri cu cetățenii în marja deținerii Președinției Consiliului UE de către România, precum și în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din mai. Potrivit acestuia, lunile care au mai rămas până la scrutinul care va decide viitorul Europei în următorii ani, sunt esențiale din trei motive:
- Președinția Consiliului UE ne oferă ocazia de a influența marile teme europene aflate în discuție la ora actuală. Spre exemplu, fondurile europene, care sunt foarte importante la nivel local în privința proiectelor de infrastructură, vor fi planificate pe următorii șapte ani, iar România poate avea un cuvânt de spus în cadrul negocierilor.
,,După alegeri va începe munca de negociere pe următorul Cadru financiar multianual care va stabili câte fonduri europene va primi România și cum se va ușura povara birocratică pentru atragerea lor. Este important ca Președinția română a Consiliului să lucreze în această perioadă pentru influențarea deciziilor privind alocarea mai multor fonduri structurale și de coeziune pentru țara noastră. Comisia Europeană a propus majorarea cu 2 miliarde de euro a bugetuui alocat României, de la 25 de miliarde, cât primim acum, la 27 miliarde de euro, după ce a constatat nevoia de dezvoltare a țării. România mai are nevoie de investitiții, dar sunt state membre care nu sunt de acord cu majorarea alocărilor pentru alte state, iar Președinția și PE trebuie să lupte în negocieri pentru obținerea mai multor bani”.
- Președinția Consiliului UE poate pune teme românești pe agenda europeană, cum ar fi ,,apropierea Republicii Moldova de UE prin implicarea mai activă a acesteia în sprijinirea forțelor pro-europene cu fonduri de investiții, dar și politic.
- Președinția Consiliului UE poate promova în cele șase luni de mandat România:
,,Organizarea reuniunilor ministeriale informale și a altor evenimente în marja deținerii Președinției Consiliului este o ocazie de a arăta europenilor cu adevărat ce poate oferi România. Consider că promovarea se poate face prin organizarea evenimentelor în diferite orașe ale țării”.

Foto: CaleaEuropeană.ro/@Diana Zaim
Eurodeputatul român a mai făcut referire în intervenția sa și la luarea deciziilor la nivel local, în conformitate cu principiul subsidiarității al UE.
,,Decizia în UE trebuie luată cât mai aproape de cetățean. Nivelurile național și supranațional se implică doar acolo unde pot contribui mai bine în funcție de competențele atribuite.”
Acesta a spus că este nevoie și de coordonare între cele trei nivele pentru ca interesele cetățenilor să fie cât mai bine satisfăcute, buna coordonare depinzând de conducerea autorităților de la nivel local și central, în special în ceea ce privește atragerea de fonduri europene.
,,Este nevoie de coordonare între cele trei nivele. România este codașă la atragerea de fonduri europene în UE pe actuala guvernare. Guvernul României nu a depus la Bruxelles niciun proiect major de infrastructură în ultimii doi ani. De aceea, avem nevoie de oameni capabili în administrația centrală și locală. Avem fonduri europene neabsorbite care pot fi absorbite, însă, printr-o derogare, până la 31 decembrie 2023, dar este esențial cine va fi la guvernare.”, a încheiat Siegfried Mureșan.

Foto: CaleaEuropeană.ro/@Diana Zaim
Dialogul cetățenesc de astăzi a fost organizat de Partidul Popular European (PPE) și face parte din seria de evenimente #EPPLocalDialogue – Dialoguri Locale PPE, ca parte a angajamentului PPE la nivel local și regional lansat în luna martie la Sofia. Moderarea evenimentului a fost asigurată de Directorul CaleaEuropeană.ro, dl. Dan Cărbunaru.
Sub titulatura ,,Europa începe la Cugir”, luni, 25 februarie, cetățenii au discutat despre viitorul Europei alături de primarul orașului Cugir, Adrian Teban, membru al Comitetului European al Regiunilor (CoR), Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), Florin Roman, deputat din partea Partidului Național Liberal (PNL) și Traian Munteanu, fost locuitor al Cugirului și funcționar al Comisiei Europene, actualmente profesor emerit în Franța.