Connect with us

U.E.

#EPPLocalDialogue. Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE), la Cugir: Atragerea fondurilor structurale și de coeziune depinde de cine se află la guvernare și în fruntea autorităților locale

Published

on

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL), purtător de cuvânt al celei mai importante familii politice europene din ultimii ani, Partidul Popular European (PPE), participă la dialogul local ,,Europa începe în Cugir”, unde a vorbit despre importanța primelor șase luni ale anului 2019 pentru România și despre integrarea europeană de la nivel local

În acest context, eurodeputatul liberal l-a felicitat pe Primarul Cugirului, Adrian Teban, pentru munca sa de reprezentarea a vocii cetățenilor și aleșilor locali la Bruxelles, în cadrul Comitetului European al Regiunilor. 

 

,,Prezența domnului primar Adrian Teban în Comitetul European al Regiunilor ne ajută să înțelegem ce se întâmplă la nivel european. Cu cât suntem mai bine informați, cu atât cădem pradă mai greu populismului, euroscepticilor și știrilor false”, a mai spus acesta cu referire la prezența României la masa deciziilor și la importanța acesteia pentru binele cetățenilor. 

Foto: CaleaEuropeană.ro/@Diana Zaim

Vorbind despre primele șase luni ale acestui an, Siefried Mureșan a atras atenția asupra importanței de a purta dialoguri cu cetățenii în marja deținerii Președinției Consiliului UE de către România, precum și în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din mai. Potrivit acestuia, lunile care au mai rămas până la scrutinul care va decide viitorul Europei în următorii ani, sunt esențiale din trei motive:

  • Președinția Consiliului UE ne oferă ocazia de a influența marile teme europene aflate în discuție la ora actuală. Spre exemplu, fondurile europene, care sunt foarte importante la nivel local în privința proiectelor de infrastructură, vor fi planificate pe următorii șapte ani, iar România poate avea un cuvânt de spus în cadrul negocierilor.

,,După alegeri va începe munca de negociere pe următorul Cadru financiar multianual care va stabili câte fonduri europene va primi România și cum se va ușura povara birocratică pentru atragerea lor. Este important ca Președinția română a Consiliului să lucreze în această perioadă pentru influențarea deciziilor privind alocarea mai multor fonduri structurale și de coeziune pentru țara noastră. Comisia Europeană a propus majorarea cu 2 miliarde de euro a bugetuui alocat României, de la 25 de miliarde, cât primim acum, la 27 miliarde de euro, după ce a constatat nevoia de dezvoltare a țării. România mai are nevoie de investitiții, dar sunt state membre care nu sunt de acord cu majorarea alocărilor pentru alte state, iar Președinția și PE trebuie să lupte în negocieri pentru obținerea mai multor bani”.

  • Președinția Consiliului UE poate pune teme românești pe agenda europeană, cum ar fi ,,apropierea Republicii Moldova de UE prin implicarea mai activă a acesteia în sprijinirea forțelor pro-europene cu fonduri de investiții, dar și politic.
  • Președinția Consiliului UE poate promova în cele șase luni de mandat România:

 ,,Organizarea reuniunilor ministeriale informale și a altor evenimente în marja deținerii Președinției Consiliului este o ocazie de a arăta europenilor cu adevărat ce poate oferi România. Consider că promovarea se poate face prin organizarea evenimentelor în diferite orașe ale țării”.

Foto: CaleaEuropeană.ro/@Diana Zaim

Eurodeputatul român a mai făcut referire în intervenția sa și la luarea deciziilor la nivel local, în conformitate cu principiul subsidiarității al UE. 

,,Decizia în UE trebuie luată cât mai aproape de cetățean. Nivelurile național și supranațional se implică doar acolo unde pot contribui mai bine în funcție de competențele atribuite.”

Acesta a spus că este nevoie și de coordonare între cele trei nivele pentru ca interesele cetățenilor să fie cât mai bine satisfăcute, buna coordonare depinzând de conducerea autorităților de la nivel local și central, în special în ceea ce privește atragerea de fonduri europene.

,,Este nevoie de coordonare între cele trei nivele. România este codașă la atragerea de fonduri europene în UE pe actuala guvernare. Guvernul României nu a depus la Bruxelles niciun proiect major de infrastructură în ultimii doi ani. De aceea, avem nevoie de oameni capabili în administrația centrală și locală. Avem fonduri europene neabsorbite care pot fi absorbite, însă, printr-o derogare, până la 31 decembrie 2023, dar este esențial cine va fi la guvernare.”, a încheiat Siegfried Mureșan.

Foto: CaleaEuropeană.ro/@Diana Zaim

Dialogul cetățenesc de astăzi a fost organizat de Partidul Popular European (PPE) și face parte din seria de evenimente #EPPLocalDialogue – Dialoguri Locale PPE, ca parte a angajamentului PPE la nivel local și regional lansat în luna martie la Sofia. Moderarea evenimentului a fost asigurată de Directorul CaleaEuropeană.ro, dl. Dan Cărbunaru.

Sub titulatura ,,Europa începe la Cugir”, luni, 25 februarie, cetățenii au discutat despre viitorul Europei alături de primarul orașului Cugir, Adrian Teban, membru al Comitetului European al Regiunilor (CoR), Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), Florin Roman, deputat din partea Partidului Național Liberal (PNL) și Traian Munteanu, fost locuitor al Cugirului și funcționar al Comisiei Europene, actualmente profesor emerit în Franța

U.E.

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

Published

on

© Kancelaria Sejmu

Corespondență din Varșovia

Ceea ce s-a întâmplat în România reprezintă o “lecție de învățat” cu privire la pericolul ingerințelor hibride externe, deși a constituit o surpriză pentru multe țări europene, a declarat Agnieszka Pomaska, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Seim, camera inferioară a Parlamentului Poloniei.

Pomaska a deschis luni, în plenul legislativului de la Varșovia, Conferința Interparlamentară privind Politica Externă și de Securitate Comună și Politica de Securitate și Apărare Comună, organizată de președinția Poloniei la Consiliul UE și la care participă parlamentarii din comisiile pentru afaceri externe și afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene.

Șefa Comisiei pentru afaceri europene din Parlamentul polonez a făcut aceste afirmații în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români.

Întrebată de CaleaEuropeană.ro despre ecoul alegerilor prezidențiale din România, anulate pe fondul unor imixtiuni care au condus la vicierea procesului electoral, asupra peisajului electoral din Polonia, Agnieszka Pomaska a precizat că exemplul României este “foarte important pentru noi” deoarece “nu este ușor să identifici imixtiunea” în alegeri.

Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa“, a spus ea, precizând că “a fost surpriză” faptul că România a căzut pradă ingerințelor externe.

România este un bun exemplu de țară pro-europeană. Nu era prima țară la care ne-am fi gândit că o asemenea ingerință” ar putea avea efect, a subliniat Pomaska, adăugând: “Următoarea țară unde am crezut că va urma (n.r. – ingerință externă) ar fi fost Moldova”.

Ceea ce s-a întâmplat în România este o lecție de învățat“, a continuat ea.

Membră a partidului Platforma Civică a prim-ministrului Donald Tusk, Agnieszka Pomaska a criticat vizita la București a fostului prim-ministru Mateusz Morawiecki, actual președinte al conservatorilor europeni, și susținerea acestuia pentru liderul AUR George Simion.

Nu înțeleg ce caută opoziția poloneză să obțină acum cu vizita în România. A fost o greșeală a domnului Morawiecki. Nu-mi pot imagina că a făcut-o intenționat pentru a sprijini un candidat anti-UE și pro-rus“, a completat președinta Comisiei pentru afaceri europene din Seim-ul polonez.

Prim-ministrul Poloniei Donald Tusk a criticat susținerea predecesorului său Mateusz Morawiecki pentru George Simion, după ce fostul premier polonez și actual președinte al Alianței Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) s-a aflat pe 13 martie la București alături de președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care și-a depus la Biroul Electoral Central candidatura pentru scrutinul prezidențial din luna mai.

În luna decembrie, la o săptămână după ce Curtea Constituțională din România a anulat alegerile prezidențiale pe fondul unor ingerințe externe și a unui proces electoral viciat, premierul Donald Tusk a denunțat interferența rusă în alegerile din România și a avertizat Moscova împotriva oricăror imixtiuni având în vedere că Polonia are alegeri prezidențiale în 2025, tot în luna mai. Primul tur este programat pentru data de 18 mai, când în România ar trebui să aibă loc cel de-al doilea tur de scrutin, iar turul al doilea al prezidențialelor din România ar urma să se desfășoare la 1 iunie.

Potrivit sondajelor, favorit pentru câștigarea alegerilor este primarul capitalei Varșovia, Rafal Trzaskowski, care candidează din partea Coaliției Civice a premierului Tusk. Trzaskowski a candidat și în 2020, dar a pierdut în fața președintelui Andrzej Duda, care acum nu mai are dreptul să candideze. Din partea PiS candidează istoricul Karol Nawrocki.

În România, Curtea Constituțională a luat o decizie fără precedent într-o țară democratică, respectiv anularea alegerilor prezidențiale din 2024, constatând că procesul electoral a fost vizat în integralitatea sa. Decizia a venit după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat rapoartele serviciilor de informații, analize și date care au relevat că România a fost vizată de 85.000 de atacuri cibernetice având mod de operare al unui actor statal, au identificat o campanie finanțată și coordonată de creștere accelerată a profilului candidatului independent Călin Georgescu, iar contraspionajul românesc a identificat date privind intențiile unor persoane de a afecta suveranitatea României și de a sprijini accesul lui Călin Georgescu, candidat anti-NATO și anti-UE, la funcția de președinte.

Ulterior, președintele de la acea vreme, Klaus Iohannis, a nominalizat direct Rusia ca actor ce a stat în spatele acestei operațiuni hibride împotriva României, subliniind că este vorba despre modul de acțiune în această direcție și că procedura de atribuire va dura. În același timp, și președintele francez Emmanuel Macron a arătat cu degetul spre Rusia. De asemenea, un raport oficial al guvernului francez a confirmat “manipularea pe scară largă” a alegerilor din România, primele alegeri democratice majore din Europa anulate din cauza ingerințelor străine.

Și NATO a transmis în luna februarie prima sa reacție oficială publică și argumentată cu privire la anularea alegerilor prezidențiale din România, anul trecut, subliniind că arătând că operațiunea Rusiei în România a fost “înșelăciune” printr-o “campanie amplă pregătită dinainte pentru a afecta clandestin un scrutin”.

Continue Reading

U.E.

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

Published

on

© http://fotoservice.bundeskanzleramt.at/ Fotografin: Andy Wenzel

Kremlinul a desfășurat o campanie de dezinformare vizând Ucraina și stârnind sentimente pro-rusești în țările germanofone, au dezvăluit luni autoritățile austriece, informează Euronews.

Ancheta a arătat că o celulă care lucra pentru serviciile secrete rusești a fost înființată la scurt timp după ce Moscova și-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în 2022.

Aceasta intenționa să influențeze opinia publică împotriva Ucrainei și a președintelui acesteia, Volodimir Zelenski, atât online, cât și pe teren, în special în Austria, folosind inscripții și graffiti de extremă dreaptă și naționaliste, despre care susținea că activiștii proucraineni se află în spatele lor.

”Scopul direct al acestei celule de dezinformare a fost de a utiliza acțiuni specifice în contextul războiului pentru a influența negativ opinia publică împotriva Ucrainei … generând astfel – într-un grad mai înalt – sentimente pro-ruse”, se arată într-o declarație a agenției interne de informații din Austria.

Agenția a declarat că a descoperit operațiunea în timp ce analiza dispozitivele aparținând unei cetățene bulgare reținute în decembrie sub suspiciunea de spionaj pentru Kremlin.

Femeia, care nu a fost numită până în prezent, este suspectată că a jucat un rol ”semnificativ” în campanie: a distribuit conținut atât în Germania, cât și în Austria și a acționat ca persoană de contact pentru serviciile secrete ruse pentru complicii din Rusia și Marea Britanie.

Ea a recunoscut că a lucrat pentru celulă și a fost eliberată pe cauțiune, potrivit agenției austriece de presă.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE a adoptat astăzi un regulament privind indicatorii financiari, menit să simplifice procedurile și să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri, informează comunicatul oficial.

Indicatorii de referință sunt utilizați pe scară largă de întreprinderile și investitorii din UE ca referință în instrumentele sau contractele lor financiare.

Acest act legislativ modifică un regulament din 2016 cu privire la domeniul de aplicare al normelor privind indicii de referință, utilizarea indicilor de referință furnizați de administratori situați în țări terțe și anumite cerințe de raportare.

Principalele elemente ale regulamentului modificat privind indicii de referință:

  • Reducerea sarcinii de reglementare asupra administratorilor de indici de referință definiți ca fiind nesemnificativi în UE prin eliminarea acestora din domeniul de aplicare al legislației.
  • Doar reperele critice sau semnificative rămân în domeniul de aplicare al noului regulament.
  • Administratorii din afara domeniului de aplicare al normelor vor putea solicita aplicarea voluntară a normelor (opt-in), în anumite condiții.
  • Extinderea competențelor Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).
  • Administratorii indicilor de tranziție climatică ai UE și ai indicilor aliniați Acordului de la Paris trebuie să fie înregistrați, autorizați, recunoscuți sau aprobați pentru a asigura supravegherea reglementară și a preveni declarațiile înșelătoare privind ESG.
  • Un regim de excepție specific pentru indicii valutari spot.

Textul final va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE, va intra în vigoare și se va aplica începând cu 1 ianuarie 2026.

În comunicarea sa intitulată „Competitivitatea pe termen lung a UE: perspectiva după 2030”, Comisia a subliniat importanța instituirii unui sistem de reglementare care să asigure atingerea obiectivelor cu costuri minime. Prin urmare, Comisia s-a angajat să dea un nou impuls raționalizării și simplificării cerințelor de raportare, cu obiectivul de a reduce sarcina administrativă cu 25 %, fără a submina obiectivele de politică aferente.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SĂNĂTATE14 hours ago

Deputatul Alexandru Rogobete anunță că pacienții nu mai pot oferi bani medicilor sub nicio formă: Noua legislație permite doar donațiile către spitale

INTERNAȚIONAL15 hours ago

De ce Polonia nu va trimite trupe în Ucraina? Șefa Comisiei de afaceri europene din Parlamentul polonez: Avem nevoie de ele pentru a proteja “flancul estic și frontierele UE, NATO și Schengen”

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Donald Trump au discutat despre un acord economic bilateral

U.E.16 hours ago

“Obiectivul lui Putin este să divizeze Europa”: Polonia consideră că ingerințele în alegerile dintr-o “țară pro-europeană ca România” sunt o “lecție de învățat”, nefiind “prima țară la care ne-am fi gândit” că ar putea avea efect

U.E.16 hours ago

Austria demască o campanie de dezinformare desfășurată de Rusia împotriva Ucrainei

CONSILIUL UE17 hours ago

Țările UE aprobă un regulament privind indicatorii financiari, menit să reducă birocrația pentru companiile europene, în special pentru IMM-uri

U.E.17 hours ago

Șefa diplomației UE: Negocierile privind pacea în Fâșia Gaza trebuie reluate de Israel și Hamas

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI17 hours ago

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

ROMÂNIA18 hours ago

Ambasadorul Peer Gebauer, distins cu medalia de onoare a Forumului Democrat al Germanilor la Sibiu, cea mai înaltă distincție a organizației

INTERNAȚIONAL18 hours ago

“România are de jucat un rol foarte important” în “fortificarea flancului estic”, afirmă ministrul polonez al apărării: Europa trebuie să investească mai mult în apărare pentru a ține soldații americani în Europa

POLITICĂ5 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending