Connect with us

U.E.

#EPPLocalDialogue. Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL, PPE), la Cugir: Atragerea fondurilor structurale și de coeziune depinde de cine se află la guvernare și în fruntea autorităților locale

Published

on

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL), purtător de cuvânt al celei mai importante familii politice europene din ultimii ani, Partidul Popular European (PPE), participă la dialogul local ,,Europa începe în Cugir”, unde a vorbit despre importanța primelor șase luni ale anului 2019 pentru România și despre integrarea europeană de la nivel local

În acest context, eurodeputatul liberal l-a felicitat pe Primarul Cugirului, Adrian Teban, pentru munca sa de reprezentarea a vocii cetățenilor și aleșilor locali la Bruxelles, în cadrul Comitetului European al Regiunilor. 

 

,,Prezența domnului primar Adrian Teban în Comitetul European al Regiunilor ne ajută să înțelegem ce se întâmplă la nivel european. Cu cât suntem mai bine informați, cu atât cădem pradă mai greu populismului, euroscepticilor și știrilor false”, a mai spus acesta cu referire la prezența României la masa deciziilor și la importanța acesteia pentru binele cetățenilor. 

Foto: CaleaEuropeană.ro/@Diana Zaim

Vorbind despre primele șase luni ale acestui an, Siefried Mureșan a atras atenția asupra importanței de a purta dialoguri cu cetățenii în marja deținerii Președinției Consiliului UE de către România, precum și în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din mai. Potrivit acestuia, lunile care au mai rămas până la scrutinul care va decide viitorul Europei în următorii ani, sunt esențiale din trei motive:

  • Președinția Consiliului UE ne oferă ocazia de a influența marile teme europene aflate în discuție la ora actuală. Spre exemplu, fondurile europene, care sunt foarte importante la nivel local în privința proiectelor de infrastructură, vor fi planificate pe următorii șapte ani, iar România poate avea un cuvânt de spus în cadrul negocierilor.

,,După alegeri va începe munca de negociere pe următorul Cadru financiar multianual care va stabili câte fonduri europene va primi România și cum se va ușura povara birocratică pentru atragerea lor. Este important ca Președinția română a Consiliului să lucreze în această perioadă pentru influențarea deciziilor privind alocarea mai multor fonduri structurale și de coeziune pentru țara noastră. Comisia Europeană a propus majorarea cu 2 miliarde de euro a bugetuui alocat României, de la 25 de miliarde, cât primim acum, la 27 miliarde de euro, după ce a constatat nevoia de dezvoltare a țării. România mai are nevoie de investitiții, dar sunt state membre care nu sunt de acord cu majorarea alocărilor pentru alte state, iar Președinția și PE trebuie să lupte în negocieri pentru obținerea mai multor bani”.

  • Președinția Consiliului UE poate pune teme românești pe agenda europeană, cum ar fi ,,apropierea Republicii Moldova de UE prin implicarea mai activă a acesteia în sprijinirea forțelor pro-europene cu fonduri de investiții, dar și politic.
  • Președinția Consiliului UE poate promova în cele șase luni de mandat România:

 ,,Organizarea reuniunilor ministeriale informale și a altor evenimente în marja deținerii Președinției Consiliului este o ocazie de a arăta europenilor cu adevărat ce poate oferi România. Consider că promovarea se poate face prin organizarea evenimentelor în diferite orașe ale țării”.

Foto: CaleaEuropeană.ro/@Diana Zaim

Eurodeputatul român a mai făcut referire în intervenția sa și la luarea deciziilor la nivel local, în conformitate cu principiul subsidiarității al UE. 

,,Decizia în UE trebuie luată cât mai aproape de cetățean. Nivelurile național și supranațional se implică doar acolo unde pot contribui mai bine în funcție de competențele atribuite.”

Acesta a spus că este nevoie și de coordonare între cele trei nivele pentru ca interesele cetățenilor să fie cât mai bine satisfăcute, buna coordonare depinzând de conducerea autorităților de la nivel local și central, în special în ceea ce privește atragerea de fonduri europene.

,,Este nevoie de coordonare între cele trei nivele. România este codașă la atragerea de fonduri europene în UE pe actuala guvernare. Guvernul României nu a depus la Bruxelles niciun proiect major de infrastructură în ultimii doi ani. De aceea, avem nevoie de oameni capabili în administrația centrală și locală. Avem fonduri europene neabsorbite care pot fi absorbite, însă, printr-o derogare, până la 31 decembrie 2023, dar este esențial cine va fi la guvernare.”, a încheiat Siegfried Mureșan.

Foto: CaleaEuropeană.ro/@Diana Zaim

Dialogul cetățenesc de astăzi a fost organizat de Partidul Popular European (PPE) și face parte din seria de evenimente #EPPLocalDialogue – Dialoguri Locale PPE, ca parte a angajamentului PPE la nivel local și regional lansat în luna martie la Sofia. Moderarea evenimentului a fost asigurată de Directorul CaleaEuropeană.ro, dl. Dan Cărbunaru.

Sub titulatura ,,Europa începe la Cugir”, luni, 25 februarie, cetățenii au discutat despre viitorul Europei alături de primarul orașului Cugir, Adrian Teban, membru al Comitetului European al Regiunilor (CoR), Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), Florin Roman, deputat din partea Partidului Național Liberal (PNL) și Traian Munteanu, fost locuitor al Cugirului și funcționar al Comisiei Europene, actualmente profesor emerit în Franța

U.E.

Mii de spanioli ies în stradă pentru a-l îndemna pe Pedro Sanchez să nu renunțe la funcția de premier

Published

on

© La Monocloa/Gobierno de Espana - Flickr

Susținătorii premierului spaniol Pedro Sanchez s-au adunat sâmbătă cu miile pentru a-l îndemna pe acesta să nu renunțe la funcție, relatează DW.

Miercuri, premierul socialist a declarat că ia în considerare posibilitatea de a demisiona după ce un tribunal a deschis o anchetă pentru fraudă asupra soției sale, Begoña Gomez. El a precizat că își va suspenda toate îndatoririle publice până când își va anunța decizia luni, 29 aprilie.

„Trebuie să mă opresc și să mă gândesc dacă ar trebui să continui să conduc guvernul sau dacă ar trebui să renunț la această onoare”, a scris el într-o scrisoare de patru pagini postată pe X, fostul Twitter.

 

În cadrul unei reuniuni a comitetului federal al partidului, vicepremierul Maria Jesus Montero a declarat: „Nu am avut timp să discutăm despre acest lucru: „Domnule prim-ministru, rămâneți! Pedro, rămâi! Suntem alături de tine!”.

În exterior, susținătorii Partidului Socialist au cântat și fluturat steaguri, cerând, de asemenea, ca Sanchez să nu se retragă.

„Sper că va continua, pentru că Spania trebuie să continue cu el. Dacă nu, acest lucru mă sperie. Ne este teamă de ceea ce ar putea urma”, a declarat Leonor Romero, un consilier din sudul Spaniei, pentru agenția de presă Reuters.

Opoziția conservatoare din Spania a criticat acțiunile premierului, acuzându-l pe Sanchez că este iresponsabil pentru că a pus țara în așteptare în timp ce își gândește următorul pas.

Miercuri, un tribunal spaniol a anunțat că lansează o investigație preliminară pentru a stabili dacă Begoña Gomez a abuzat de poziția sa ca soție a prim-ministrului pentru a obține, conform informațiilor, sponsorizări pentru un curs de masterat universitar pe care îl conducea.

Instanța a declarat că a deschis o anchetă privind „traficul de influență și corupția” ca răspuns la o plângere depusă de grupul de presiune anticorupție Manos Limpias (“Mâini curate”), al cărui lider are legături cu extrema dreaptă.

Gomez, nu deține o funcție publică și menține un profil politic scăzut.

Continue Reading

U.E.

Șeful diplomației poloneze îl îndeamnă pe Scholz să trimită rachete de croazieră Ucrainei

Published

on

© MFA Republic of Poland

În urma livrării de rachete americane cu rază lungă de acțiune în Ucraina, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski speră ca cancelarul german Olaf Scholz să se răzgândească și să furnizeze țării agresate rachete de croazieră germane Taurus, relatează dpa, preluat de Agerpres.

„Sper ca cancelarul să se simtă încurajat de evenimentele din ultimele zile”, a declarat Sikorski într-un interviu acordat ziarului german Bild am Sonntag și altor mijloace de comunicare Axel Springer din Varșovia.

Sikorski a descris livrarea rachetelor americane ATACMS către Ucraina ca fiind o „reacție la escaladarea rusă” în această țară, la care trebuie să răspundă și Germania.

În urmă cu câteva zile, s-a aflat că Ucraina a primit rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune de la SUA. Cu toate acestea, Pentagonul nu a oferit detalii specifice dacă este vorba de modele cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri sau de cele cu o rază de acțiune mai mică. Presa a relatat, totuși, că era vorba de modelele cu rază de acțiune mai lungă. SUA trimiseseră deja anul trecut rachete ATACMS cu o rază de acțiune mai scurtă.

Până acum, Scholz a respins categoric furnizarea de rachete de croazieră Taurus către Ucraina, temându-se că Germania ar putea fi atrasă în război dacă sunt furnizate rachete cu o rază de acțiune de 500 de kilometri.

„Rușii au oprit deja 70% din capacitatea de generare a energiei electrice a Ucrainei. Aceasta este de fapt o crimă de război”, a continuat Sikorski.

La Berlin a avut loc o conferință privind reconstrucția Ucrainei după război. Cu toate acestea, ar fi mai bine să se prevină în primul rând distrugerea țării, a subliniat ministrul polonez de externe.

În relația cu președintele rus Vladimir Putin, în calitate de agresor în războiul din Ucraina, a spus el, trebuie să fim duri.

„Cred că acum știm cu toții că Putin reacționează doar la presiune, la cele mai dure argumente de forță brută”.

Continue Reading

U.E.

Ministrul german al Finanțelor: Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică

Published

on

© European Union, 2024

Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul german de finanțe și șeful liberalilor din FDP, Christian Lindner, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Anul trecut, economia germană a fost cea mai slabă din rândul țărilor mari din zona euro, în condițiile în care costurile ridicate ale energiei, comenzile globale slabe și ratele record ale dobânzilor și-au pus amprenta.

Anul acesta va fi, de asemenea, o provocare pentru cea mai mare economie a Europei.

În raportul său privind perspectivele economiei mondiale, Fondul Monetar Internațional și-a redus previziunile pentru produsul intern brut german cu 0,3 puncte procentuale pentru ambii ani, așteptându-se la o creștere de 0,2% în acest an și de 1,3% în 2025.

Aceste previziuni sunt sub estimările de 0,8% pentru 2024 și de 1,5% pentru 2025 pentru zona euro, ceea ce arată că Germania a devenit codașă în cadrul blocului, după ce a fost singura mare economie care a suferit o contracție anul trecut.

Lindner a declarat că slăbiciunea economică a Germaniei are consecințe asupra securității și geopoliticii.

„Avem nevoie de redresarea economică pentru că, în cele din urmă, puterea economică este, de asemenea, un factor în geopolitică”, a declarat Lindner la conferința partidului său de la Berlin, referindu-se la războiul președintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

„Scopul lui Putin este de a exercita puterea asupra noastră și nu trebuie să permitem niciodată ca acest lucru să se întâmple”, a afirmat el. Dar pentru a avea mijloacele necesare împotriva lui, este nevoie de creștere economică, a adăugat el.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.33 mins ago

Mii de spanioli ies în stradă pentru a-l îndemna pe Pedro Sanchez să nu renunțe la funcția de premier

U.E.51 mins ago

Șeful diplomației poloneze îl îndeamnă pe Scholz să trimită rachete de croazieră Ucrainei

U.E.15 hours ago

Ministrul german al Finanțelor: Germania are nevoie de o redresare economică pentru a-și asigura poziția geopolitică

U.E.15 hours ago

UE critică Rusia pentru măsurile luate împotriva filialelor unor companii europene: Reprezintă încă o dovadă a disprețului față de normele și legislația internațională

ROMÂNIA DIGITALĂ23 hours ago

ICI București a participat la a Treia Sesiune a Comitetului Mixt de Cooperare lnterguvernamentală România-Emiratele Arabe Unite

U.E.23 hours ago

UE alocă încă 68 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza

ROMÂNIA1 day ago

Sorin Cîmpeanu a condus delegația Senatului la Conferința Președinților Parlamentelor UE, încheiată cu adoptarea unui Carte privind rolul parlamentelor în democrație

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Marian Preda, rectorul Universității din București, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Stat din Moldova

FONDURI EUROPENE1 day ago

Adrian Câciu anunță investiții de 4,5 miliarde de euro în primul trimestru din 2024, o creștere de 70% față de perioada similară a anului trecut

NATO1 day ago

Erdogan îi transmite lui Rutte că noul secretar general NATO trebuie să prioritizeze eliminarea obstacolelor dintre aliați privind industriile de apărare și preocupările legate de terorism

INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA4 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.6 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending