Connect with us

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, ales coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale din partea Grupului Renew Europe: Această poziție este o responsabilitate imensă pentru mine pe care doresc să o duc la îndeplinire în folosul cetățenilor români și al celor europeni

Published

on

©Calea Europeană

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (Alianța USR-PLUS) a fost ales coordonator al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din partea Grupului Renew Europe, poziție din care va acorda prioritate unor teme precum necesitatea unei Garanții pentru copii, mobilitatea și depășirea limitelor în ceea ce privește modul în care cetățenii europeni profită de beneficiile Uniunii, se arată într-o postare pe Facebook.

De asemenea, eurodeputatul, aflat la primul său mandat în Parlamentul European, transmite că nu va uita nici promisiunile din timpul campaniei, care îi vor ,,ghida mandatul în Comisia EMPL”, precum
• alocarea de resurse la nivel european pentru crearea de competențe, accesul la locuri de muncă, combaterea sărăciei și pentru incluziune socială. 
• sprijinirea în special a consolidării și implementării adecvate a Fondului Social European+ (FSE+) pentru a reduce birocrația, a crește eficiența intevențiilor și a face ca banii europeni să aibă un impact mult mai mare.
• crearea de legături mult mai directe între măsurile active de ocupare a forței de muncă și serviciile sociale sprijinite prin FSE+. 
• asigurarea unui cadru la nivel european pentru finanțarea și dezvoltarea serviciilor comunitare integrate, reunind asistența socială, educația, sănătatea, ocuparea, locuirea pe modelul adoptat în timpul mandatului de ministru al Muncii din 2016.
• susținerea Pilonul European al Drepturilor Sociale (PEDS) pentru a întări coeziunea socială și prosperitatea la nivel comunitar și în România.
• susținerea unei mai bune implementări a Garanției pentru Tineri, astfel încât resursele considerabile la nivel european să ajungă la tineri și nu la intermediari ineficienți.
• lupta pentru adoptarea Garanției pentru Competențe astfel încât fiecare cetățean european care ar vrea să muncească să poată avea acces la competențe-cheie necesare pentru a obține un loc de muncă mai bun. 
• încurajarea dezvoltării în educație a competențelor non-formale, critice pentru viitor cum ar fi gândirea critică, inteligența emoțională, creativitateea.
• susținerea accesului la competențele digitale pentru a permite unor state membre ca România să recupereze rapid decalajul existent.
• susținerea reformei învățământului inițial profesional și tehnic (IPT), precum și a formării profesionale continue (FPC), astfel încât acestea să nu mai fie tratate separat în sistemul educațional, ci complet integrate în acesta și direct legate de cererea pieței.
• va continua să militez la nivel european pentru mobilitate, accesul deschis la educație și libera circulație a forței de muncă. Voi lupta contra prejudecăților legate de concepte false cum ar fi “dumpingul social” sau bazate pe naționalism sau protecționism.
• susținerea inovării sociale și antreprenoriatului social ca alternative reale pentru scoaterea din starea de dependență și de izolare a persoanelor care nu știu sau nu pot să își găsească un loc de muncă.
• susținerea dreptului persoanelor cu dizabilități de a ocupa locuri de muncă accesibilizate, precum și în importanța investiției în tehnologii asistive de ultimă generație. 
• susținerea dezvoltării oportunităților de muncă în mediul rural, prin diversificarea activităților și crearea unor noi legături funcționale între sat și oraș.

,,Rezultatul alegerilor din 26 mai 2019 a reprezentat un moment istoric pentru Europa, pe care noi, cei de la Renew Europe, avem datoria să îl fructificăm. E important să investim în reînnoirea Europei și să punem în practică motto-ul Unitate în diversitate”, mai scrie eurodeputatul Renew Europe.

Comisia EMPL este responsabilă de politica socială și de ocupare a forței de muncă, drepturile lucrătorilor, sănătatea și siguranța la locul de muncă, Fondul social european, formarea profesională, libera circulație a lucrătorilor și pensionarilor, dialogul social, discriminarea la locul de muncă și relațiile cu cele patru agenții care își desfășoară activitatea în domeniul său de competență (EUROFOUND, CEDEFOP, ETF și EU-OSHA).

Dragoș Pîslaru se află la primul său mandat de deputat european, după ce anterior a deținut funcția de ministru al muncii (18 aprilie 2016 până în 4 ianuarie 2017) și consilier de stat pe probleme economice în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș, actualul lider al grupului Renew Europe din PE. 

Este doctor în științe economice, antreprenor, analist și consultant economic cu experiență în domeniul reformelor structurale, dezvoltării locale și creșterii competitivității fiind manager general al companiei de consultanță strategică GEA Strategy & Consulting.

Este absolvent al Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), are un Master în Științe — Relații Internaționale obținut în cadrul London School of Economics and Political Science din Marea Britanie și o diplomă de studii ”Entrepreneurship — Case Study Centered Learning” obținută în cadrul Harvard Business School (iulie 2006).

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru cere instituțiilor UE să îi protejeze pe muncitorii români din străinătate: Este timpul să recunoaștem valoarea vitală pe care acești oameni o au pentru economia europeană

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Lucrătorii transfrontalieri și sezonieri de pe piața muncii a Uniunii Europene au o situație vulnerabilă, iar Comisia Europeană și Autoritatea Europeană a Muncii trebuie să fie ferme în acțiunile și mesajele lor către statele membre privind condițiile de muncă pe care autoritățile naționale le oferă muncitorilor, a declarat marți eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe).

Inițiator al dezbaterii care a avut loc marți în Comisia pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European, Dragoș Pîslaru a cerut Comisiei Europene, reprezentată de comisarul Nicolas Schmit, și Consiliului UE, reprezentat de președinția croată, ca această situație să se schimbe rapid.

“Este o temă care mă preocupă destul de mult încă de la preluarea mandatului, soarta cetățenilor români plecați la muncă în alte țări din Uniunea Europeană. În calitate de coordonator al Renew al Comisiei EMPL, am inițiat această dezbatere încă din aprilie”, a scris Pîslaru, pe pagina sa de Facebook.

“Vorbim despre cetățenii cei mai afectați de dinamica UE, care suferă în timp ce vorbim din cauza crizei, dar și din pricina unei coordonări proaste între statele membre și a unei legislații imperfecte”, a atras atenția eurodeputatul român, în intervenția sa din Comisia EMPL.

Comisia pentru muncă și afaceri sociale din Parlamentul European a discutat marți situația generată de presupuse încălcări ale legislației UE privind timpul de muncă, sănătatea și siguranța lucrătorilor transfrontalieri, inclusiv a lucrătorilor din România care lucrează la fermele din Germania, într-o dezbatere cu președinția croată a Consiliului UE, cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit și cu directorul executiv interimar al Autorității Europene a Muncii.

În cadrul dezbaterii, Dragoș Pîslaru a subliniat că lucrătorii sezonieri și lucrătorii transfrontalieri au o situație vulnerabilă și a criticat faptul că acești lucrători primesc informații adesea parțiale și eronate, iar transportul oferit acestora către locul de muncă este realizat cu măsuri de protecție reduse.

“Ei au parte de o cazare necorespunzătoare, de ore de lucru prelungite ilegal și sunt uneori chiar victimele unor abuzuri din partea angajatorilor sau sunt concediați dacă au reclamații. Acest lucru se întâmpla și înainte de COVID-19, dar acum acest lucru se întâmplă mai mult și poate fi fatal”, a avertizat europarlamentarul român.

În privința acțiunilor pe care Comisia Europeană și Consiliul UE ar trebui să și le asume pentru a preveni astfel de situații, Dragoș Pîslaru a cerut deblocarea negocierilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială la nivelul UE. 

Protecția muncii europene nu poate fi trecută cu vederea. În același timp, mobilitatea acestor persoane și a pieței interne a muncii trebuie protejate și restabilite. Este timpul să recunoaștem valoarea vitală pe care acești oameni o au pentru economia UE. Ei mențin vii și competitive atât de multe afaceri din Europa. Ei ajută Europa de Vest (…) Cred că este de datoria noastră să ne ocupăm și de îngrijirea lor, iar Renew Europe va propune în curând o nouă inițiativă în acest aspect. Sper că putem conta pe sprijinul celorlalte grupuri politice din efortul nostru de a ajuta lucrătorii transfrontalieri și sezonieri ai Europei“, a conchis Pîslaru.

În urma informațiilor tulburătoare despre situația precară cu care se pot confrunta sute de mii de lucrători transfrontalieri și sezonieri în UE, europarlamentarii au dezbatut marți cu Consiliul UE, cu Comisia Europeană și cu Autoritatea Europeană a Muncii despre “protejarea drepturilor de muncă, a sănătății și a siguranței acestor lucrători critici în timpul pandemiei”.

Lucrătorii din România și alte state membre est-europene asigură o forță de muncă vitală la fermele din Germania, Franța și alte state membre și asigură securitatea alimentară în toată Europa“, au transmis eurodeputații înaintea dezbaterii.

Deputații au examinat situația acestor lucrători pentru a determina dacă există măsuri de prevenire a COVID-19 și dacă sunt încălcate drepturile lor cu privire la timpul de lucru, orele suplimentare și plata, încălcându-se astfel legislația UE.

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru: Recomandările PLUS pentru relansarea economică a României, confirmate de Comisia Europeană. Avem nevoie de un pachet de investiții publice de anvergură

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Recomandările formulate de Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS) către Guvernul României relansarea economică au fost confirmate de Comisia Europeană, a declarat miercuri eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR-PLUS, Renew Europe). Fostul ministru al muncii în guvernul Dacian Cioloș prezentase deja în urmă cu două săptămâni structura planului PLUS de relansare economică post-criza COVID-19.

“Comisia Europeană a publicat astăzi (n.r. – miercuri) o listă de măsuri de reformă recomandate pentru statul român, în contextul Semestrului European și al crizei cauzate de coronavirus. Lista conține o serie de măsuri economice și sociale pe termen scurt (pentru a trece de criza actuală) și mediu (pentru a asigura o convergență a economiei noastre cu Europa Occidentală)”, a scris Pîslaru, pe pagina sa de Facebook, acesta precizând că recomandările executivului de la Bruxelles confirmă prioritățile identificate de PLUS și transmise Guvernului prin măsurile urgente propuse.

Eurodeputatul român, membru în Comisie pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, subliniază că printre recomandările formulate de Comisia Europeană se numără flexibilizarea muncii, investiția în formarea de competenței digitale, demararea imediată a unui pachet de investiții publice de anvergură, îmbunătățirea administrației publice și lichidități pentru firme și gospodării.

“Încă de la începutul crizei am accentuat nevoia unui regim de muncă flexibilă, un model bun fiind “kurzarbeit” din Germania. Comisia subliniază și ea importanța unei asemenea măsuri pentru revenirea din criză. Mă văd nevoit să insist pe lângă Ministerul Muncii pentru a-și reconsidera poziția pe acest subiect atât de important, susținut puternic de mediul de afaceri”, a mai spus Dragoș Pîslaru.

Referitor la investiția în formarea de competențe digitale și la demararea imediată a unui pachet de investiții publice de anvergură, europarlamentarul subliniază că PLUS a propus deja “transformarea României într-o mare școală” prin promovarea competențelor digitale și “transformarea României într-un mare șantier” prin accelerarea programelor mature de investiție publică cu accentul pe digitalizare și tranziție ecologică.

Avem Planul propus de PLUS, avem confirmarea Comisiei, așteptăm încă decizia și implementarea. Sper că nu până la criza viitoare“, a mai completat Pîslaru.

Citiți și Semestrul European-recomandări pentru România: Corectarea deficitul public excesiv până în 2022, promovarea investițiilor publice și private favorabile creșterii și diminuarea impactului crizei Covid-19 asupra sistemului sanitar și locurilor de muncă

Continue Reading

Dragoș Pîslaru

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru solicită acces egal la finanțare pentru toate țările UE: Cerem Comisiei Europene un fond de redresare de 2.000 de miliarde de euro

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Parlamentul European va adopta vineri o rezoluție pentru Cadrul Financiar Multianual și Planul de Redresare în valoare de 2 trilioane de euro (2.000 de miliarde), la inițiativa grupului Renew Europe, care a inițiat și negociat în timp record această rezoluție, a afirmat joi eurodeputatul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe), solicitând din nou acces egal la finanțare pentru statele care nu fac parte din zona euro.

“Poate pentru prima oară, Parlamentul European vorbește cu o voce puternică despre o strategie pe termen lung, ce presupune angajamente ferme, resurse multe, și cel mai important, transparență. Cum a ajuns Parlamentul să ajungă să pună pe masă o viziune, în timp ce Consiliul nu are un consens, iar Comisia încă discută? Ei bine, prin principiul promovat încă de la început: solidaritate cu cetățenii europeni. Solidaritatea trebuie să se vadă în planul de relansare economică”, a scris Pîslaru, pe pagina sa de Facebook.

Eurodeputatul român, membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, a subliniat că legislativul european solicită Comisiei Europene să pună la dispoziția statelor membre 2 trilioane de euro printr-un fond de redresare și transformare și o finanțare a acestui fond prin resurse propii ale bugetului european.

“Cerem un Cadru Financiar Multianual care să reflecte nevoile actuale ale Europei, cu un buget mai ambițios, care să fie susținut prin resurse proprii. Cerem un plan de relansare pentru cetățeni, fără șmecherii ca reutilizare de fonduri și crearea de așteptări false”, a completat el.

Dragoș Pîslaru a mai solicitat, în context, acces egal la finanțare pentru statele care nu fac parte din zona euro. De altfel, europarlamentarul român a cerut recent Comisiei Europene, într-o scrisoare semnată de toți eurodeputații români, ca statele membre ale Uniunii Europene care nu fac parte din zona euro trebuie să fie sprijinite financiar în aceleași condiții ca cele din zona euro pe durata crizei noului coronavirus.

“Avem nevoie de instrumente care să adreseze nevoile specifice ale piețelor din Europa centrală și de est și de o finanțare masivă a reformelor și investițiilor din acest spațiu. Programul de Sprijin pentru Reforme și Investiții trebuie să fie parte a planului de redresare a Uniunii Europene, pentru a oferi șanse tuturor statelor membre de a implementa proiecte care să le ajute să fie mai bine pregătite în viitor pentru orice situație” a mai spus eurodeputatul Renew Europe.

În cadrul actualei sesiuni plenare, Parlamentul European va vota vineri o rezoluție prin care va solicita Comisiei Europene să prezinte un pachet masiv de redresare economică, anume un fond european de relansare ca parte a unui pachet global menit să ofere un impuls pentru investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro.

Proiectul de rezoluție, consultat de CaleaEuropeană.roprevede ca propunerea revizuită a Comisiei privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 să calculeze noul fond de redresare și de transformare, separat de bugetul multianual. Eurodeputații urmează să solicite, conform documentului menționat, ca fondul de redresare și de transformare să fie finanțat în plus față de politicile existente sau viitoare ale Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending