Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Victor Negrescu solicită crearea unui mecanism european comun pentru transportul grânelor ucrainene

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Corespondență din Strasbourg

Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, Comisiei Europene crearea unui mecanism european de tranzit pentru grânele ucrainene, de la producător la consumatorul final din țările în curs de dezvoltare, pentru a evita ca toată presiunea să fie pusă pe statele aflate în prima linie, așa cum este România, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Grânele din Ucraina sunt esențiale pentru satisfacerea nevoilor la nivel global, menținerea prețurilor la cote acceptabile și pentru economia Ucrainei. Nu putem, însă, pune toată presiunea doar pe statele aflate în prima linie. În cazul României, stat care depune eforturi considerabile și asigură tranzitul a peste jumătate din grânele ucrainene, se va dubla, prin eforturile Guvernului, capacitatea de export prin porturile sale. Este însă nevoie de mecanisme comune europene pentru implementarea acestui proces” a declarat eurodeputatul social-democrat, Victor Negrescu.

Reprezentantul României în Parlamentul European a evidențiat faptul că un astfel de mecanism ar asigura o supraveghere mai bună a transportului și ar putea fi, astfel, evitată specula cu produse agricole.

Grânele trebuie să ajungă acolo unde este nevoie de ele, nu să fie oprite pe drum de traderi lacomi. Uniunea Europeană trebuie să fie implicată și să finanțeze monitorizarea produselor, transportul, calitatea grânelor, operațiunile comerciale și de export în integralitate, oferind în același timp statelor din prima linie finanțare pentru activitățile de transport și sprijinirea fermierilor locali. Avem nevoie de solidaritate din partea Europei cu țările frontaliere!” a concluzionat vicepreședintele PES și PSD, europarlamentarul Victor Negrescu.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Cristian Bușoi

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Este important să ne axăm pe infrastructura viitorului, să ne pregătim magistralele pentru a putea face față hidrogenului, combustibilul viitorului, a fost răspunsul oferit de Maros Sefcovic întrebării adresate de eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele comisiei ITRE din Parlamentul European.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene a fost audiat de comisiile reunite ale legislativului european ITRE, ENVI, TRAN și AGRI, în contextul în care urmează să își asume responsabilitatea pentru implementarea Pactului verde european.

”Pentru a realiza țintele din Pactul verde european avem nevoie de o transformare a sistemelor energetice și Comisia ITRE susține foarte mult tehnologiile curate și eficiența energetică. Totuși, în contextul agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei ne confruntăm cu probleme în securitatea furnizării și cu prețuri ridicate la electricitate, care pun o povară suplimentară pe umerii industriei care deja este afectată. Cum veți reconcilia nevoia de a fi ambițioși privind țintele climatice, să avem o perspectivă mai echilibrată a nevoilor energetice, cu nevoia de a folosi cât mai bine potențialul de capturare și stocare a carbonului și tehnologiile cu emisii reduse de carbon pentru a avea o abordare neutră din punct de vedere tehnologic și nu o abordare dogmatică și excesiv de entuziastă pentru că domnul Timmermans nu a reușit?”, a fost întrebarea adresată de Bușoi.

Sofcovic a pledat pentru o rețea a transportului energetic mai inteligentă, mai digitală.

”În ce privește întrebarea legată de prețurile mari la energie, cred că ați subliniat foarte clar ceea ce reprezintă cea mai frecventă întrebare pe care o primesc din partea industriei: cum ne asigurăm că prețurile energetice vor scădea? Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră de transport energetic. Dacă vrem mai multe regenerabile, rețeaua trebuie să fie mai inteligentă, mai digitală. Trebuie să stocăm în mod intermitent energia care vine din producție solară și eoliană. Trebuie să fim mai bine interconectați și să pregătim rețelele noastre ca să ne asigurăm că europenii au de 2-3 ori mai multă capacitate de generare în Europa pentru că în 2050 totul va fi electric și trebuie să ne pregătim pentru asta. Investiția noastră în infrastructură prin facilitatea RepowerEU trebuie să meargă în această direcție. Trebuie să ne asigurăm că vom accelera construirea de regenerabile și să pariem mai mult pe hidrogen pentru că acesta este combustibilul viitorului”, a evidențiat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

În contextul politic din Slovacia și al declarațiilor îngrijorătoare pro-ruse ale lui Robert Fico, desemnat să formeze guvernul, Cristian Bușoi a cerut asigurări că noile sancțiuni energetice împotriva Rusiei nu sunt în pericol.

”În ce privește Rusia, este absolut clar că trebuie să stimulăm orice întreprindere aflată pe platformă că nu va face comerț cu nicio moleculă de gaz din Rusia și să ne asigurăm că nu vom mai fi dependenți niciodată de gazul rusesc”, a replicat Sefcovic.

Președintele Comisiei ITRE a fost interesat să afle dacă viitorul responsabil pentru implementarea Pactului verde european intenționează să acorde o prioritate sporită interconectorilor de gaze pentru a accelera tranziția ecologică justă.

”Este important să ne axăm pe infrastructura viitorului. Acolo unde este posibil să ne modernizăm, să ne pregătim magistralele pentru a putea face față hidrogenului pe viitor pentru că ai nevoie de un oțel diferit față de gazele naturale. Renovarea, interconectarea ar trebui să țină seama de această necesitate de modernizare a infrastructurii pentru a face față provocărilor de viitor”, a evidențiat Maros Sefcovic.

Așadar, ”avem nevoie contribuția bugetelor naționale, de contribuția Băncii Europene de Investiții, de contribuția sectorului financiar în general pentru că este vorba despre o contribuție în viitor și rețele inteligente, interconectate, care să facă față și necesităților de transport de hidrogen. Sunt investițiile de care avem nevoie pentru a accelera tranziția ecologică și pentru a fi neutri din punct de vedere climatic”, a conchis vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Continue Reading

Victor Negrescu

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D) și-a exprimat solidaritatea cu profesorii și studenții Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), ca urmare a atacurilor lansate și a mesajelor incitatoare la ură promovate de AUR, prin materiale de propagandă politică, cu ocazia începerii anului universitar, solicitând, totodată, sprijinul Comisiei Europene.

 

„Trebuia să vorbesc astăzi despre viitorul Europei și propunerea franco-germană de reformare a UE. Dar ce s-a întâmplat astăzi, cu ocazia deschiderii anului universitar din România, m-a determinat să schimb tema. Un partid extremist a decis să politizeze educația, promovând în universități materiale de propagandă politică de tip fascist prin care se incita la ură și se atacau direct cadrele didactice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. Acest tip de manifestare asumată de liderii extremiști contravine Cartei Drepturilor Fundamentale ale UE, dar și principiilor autonomiei și libertății de exprimare. care caracterizează mediul universitar”, a afirmat eurodeputatul social-democrat. 

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație din Parlamentul European, Victor Negrescu și-a exprimat solidaritatea cu colegii săi profesori din cadrul SNSPA și cu studenții universității, solicitând Comisiei Europene „să reacționeze public la aceste tipuri de acțiuni anti-democratice direcționate împotriva educației”.

„Orice pas înapoi în ceea ce înseamnă protejarea libertății de gândire în mediul academic înseamnă un pas înapoi în protejarea democrației și a valorilor europene”, a subliniat eurodeputatul român.

 

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Creșterile de fonduri negociate de Siegfried Mureșan în Bugetul UE din 2024, votate în Parlamentul European

Published

on

Comisia pentru bugete din Parlamentul European a votat luni seară pachetul de amendamente la Bugetul Uniunii Europene (UE) din 2024, în forma propusă de deputatul european Siegfried Mureșan.

În calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE de anul viitor, Siegfried Mureșan a propus un pachet de amendamente bugetare care prevede creșteri de alocări pentru tinerii fermieri, pentru întreprinderile mici și mijlocii și pentru Programul de burse de studiu „Erasmus+”. Totodată, Siegfried Mureșan solicită, în amendamentele depuse, creșterea alocărilor pentru Instrumentul de Vecinătate și Instrumentul de Pre-Aderare, ceea ce va duce la un mai mare sprijin financiar pentru Ucraina și Republica Moldova, state candidate la Uniunea Europeană.

“Pachetul votat este rezultatul a aproximativ 1.200 de amendamente la acest buget pe care le-am negociat în ultimele luni cu comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu grupurile politice și cu colegii eurodeputați, în mod individual. M-am asigurat că pachetul de amendamente pe care l-am depus cuprinde marea parte a propunerilor primite din partea colegilor și răspunde, în același timp, nevoilor oamenilor și realității din teren. Vestea bună este că Bugetul UE din 2024, în valoare de aproximativ 190 de miliarde de euro, cuprinde suficiente fonduri pentru a finanța prioritățile tradiționale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, din care România primește majoritatea fondurilor europene nerambursabile și care vor fi foarte importante pentru țara noastră anul următor. În plus, vrem să creștem sprijinul pentru fermieri, mai ales pentru tinerii fermieri, dar și pentru micii întreprinzători din Europa, fiindcă ambele categorii au fost puternic afectate de consecințele războiului din Ucraina. Propunem creșterea alocărilor pentru bursele «Erasmus+» fiindcă vrem ca studenții din România și din toată Uniunea Europeană să beneficieze de cât mai mult sprijin atunci când studiază în străinătate, mai ales în contextul inflației ridicate din ultimii ani. Vrem, de asemenea, să creștem sprijinul financiar pentru Ucraina și Republica Moldova, state candidate la Uniunea Europeană și țările care au avut cel mai mult de suferit din cauza războiului declanșat de Rusia la granițele noastre”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după votul din Comisia pentru bugete

Pachetul de amendamentele votat astăzi prevede, totodată, mai multe fonduri pentru Programul European pentru Sănătate „EU4Health”, pentru buna funcționare a Parchetului European, precum și pentru întărirea granițelor Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, în pachetul de amendamente votat sunt respinse tăierile bugetare propuse de Consiliul Uniunii Europene.

“Încă din primăvară, când am fost desemnat raportor general pentru Bugetul UE din 2024, am spus că avem nevoie de creșteri bugetare anul viitor, nu de tăieri. Avem nevoie de mai multe fonduri fiindcă avem noi priorități de finanțat, mai ales în contextul războiului din Ucraina, al creșterii inflației și al crizei energetice cu care ne-am confruntat. Tocmai de aceea, respingem tăierile propuse de Consiliu fiindcă acestea nu țin cont de realitățile din teren. În plus, propunem creșteri la liniile bugetare care au cea mai mare nevoie de finanțare”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureșan.

În baza votului din Comisia pentru bugete, plenul Parlamentului European își va vota poziția asupra Bugetului Uniunii Europene din 2024 în a doua sesiune plenară a lunii octombrie.

După votul din plen, deputatul european Siegfried Mureșan va conduce negocierile finale privind Bugetul Uniunii Europene, în numele Parlamentului European, cu Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană. Obiectivul este de a ajunge la un acord până la finalul lunii noiembrie, astfel încât bugetul să intre în vigoare la timp, la începutul anului viitor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA22 mins ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi27 mins ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN39 mins ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN59 mins ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.1 hour ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Liderii UE, gata să își asume că extinderea va consolida “suveranitatea europeană” și va fi o “investiție geostrategică” în pacea, securitatea și prosperitatea Europei

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel îi invită pe liderii europeni la summitul de la Granada pentru a declanșa reflecția asupra agendei strategice 2024-2029 și extinderii UE

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au câștigat Premiul Nobel pentru fizică folosind ”impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Klaus Iohannis merge la summit-urile Comunității Politice Europene și UE de la Granada cu mesajul “caracterului strategic al extinderii” și deschiderii negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina în acest an

ROMÂNIA2 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA3 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu5 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE1 day ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA5 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

U.E.1 week ago

Pactul verde european s-a născut din necesitatea de a proteja oamenii și planeta, dar a fost conceput și ca o oportunitate de a ne construi viitoarea prosperitate, evidențiază Ursula von der Leyen

Trending