Connect with us

U.E.

Ursula von der Leyen, un nou mandat la șefia Comisiei Europene? Lideri ai grupurilor pro-europene din Parlamentul European nu exclud acest scenariu

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Corespondență din Strasbourg

Cu nouă luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European și cu câteva ore înainte ca Ursula von der Leyen să susțină ultimul său discurs privind Starea Uniunii Europene în calitate de președinte al Comisiei Europene, lideri ai principalelor grupuri pro-europene din hemiciclul de la Strasbourg și Bruxelles consideră posibil un nou mandat al lui von der Leyen în fruntea executivului european.

După patru ani în care fostul ministru german al apărării a condus Comisia Europeană, cu proiecte emblematice privind Pactul Verde European, o Europă pregătită pentru era digitală, noi strategii industriale, gestionarea cele mai grave crize sanitare din ultimul secol și coordonarea măsurilor UE în raport cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Ursula von der Leyen ezită să confirme dacă va candida pentru un nou mandat la șefia Comisiei.

Frumoasă încercare“, a declarat ea, săptămâna trecută, după ce a fost întrebată dacă va candida din nou, în timp părăsea o întâlnire cu eurodeputații de top din Parlamentul European în contextul discursului său emblematic privind Starea UE.

Din postura de singurul om politic care a făcut parte din toate guvernele Angelei Merkel (2005-2019), Ursula von der Leyen a fost aleasă președintă a Comisiei Europene la 17 iulie 2019 de către o majoritate fragilă a Parlamentului European, 383 de voturi pentru dintr-un minim necesar de 374. Alegerea ei venea ca urmare a deciziei Consiliului European din 2 iulie 2019 de a o propune pe von der Leyen pentru șefia Comisiei Europene în detrimentul procedurii Spitzenkandidat, care ar fi presupus numirea eurodeputatului bavarez Manfred Weber (candidatul cap de listă al PPE, partidul care a obținut cele mai multe mandate în Parlament), dar pe care președintele francez Emmanuel Macron nu l-a dorit.

Întrebați de CaleaEuropeană.ro în cadrul unor sesiuni de dialog cu jurnaliștii acreditați la sesiunea plenară a Parlamentului European, vice-lideri ai grupului PPE, ai grupului S&D și grupului Verzilor nu au exclus posibilitatea ca Ursula von der Leyen să fie propusă pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene după alegerile europene de anul viitor, însă cei trei membri ai Parlamentului au evocat nevoia unei majorități.

Rainer Wieland, vicepreședinte al Parlamentului European din partea PPE și coleg cu von der Leyen în Uniunea Creștin-Democrată din Germania, a precizat că numirea unui președinte al Comisiei Europene va trebui să “reflecte imaginea unei majorități”, dar a insistat și asupra paradoxurilor luării unei decizii din partea statelor membre.

Wieland a dat ca exemplu situația lui Jean-Claude Juncker din 2014, când fostul premier al Luxemburgului a fost numit președinte al Comisiei Europene de Consiliul European, iar premierul Luxemburgului care a trebuit să accepte această decizie, Xavier Bettel, provine din familia liberalilor europeni.

“Același lucru se va întâmpla și de data aceasta dacă Ursula von der Leyen va dori această funcție”, a spus el, referindu-se la realitatea politică din Germania, unde coaliția “Semafor” este compusă din SPD-ul lui Olaf Scholz, Verzii și Liberalii.

Iar acest lucru este perfect reflectat în textul acordului de coaliție din Germania, care spune mai mult sau mai puțin că dacă președintele Comisiei, și versiunea feminină a termenului a fost folosită, nu vine din Germania, Verzii au dreptul de a nominaliza o persoană“, a precizat Wieland.

De altfel, liderul CDU, Friedrich Merz, a precizat încă din luna aprilie că Uniunea Creștin-Democrată din Germania susține o nouă candidatură a Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, anunțul său venind și pe fondul participării lui von der Leyen la o reuniune cu ușile închise a guvernului german.

Din partea Socialiștilor Europeni, vicepreședintele S&D Pedro Silva Pereira a precizat că Partidul Socialiștilor Europeni va organiza două congrese – unul statutar la finalul anului și un altul extraordinar la începutul lui 2024 pentru a lua decizia privind candidatul la șefia Comisiei Europene – și că decizia de susținere a unui candidat din altă familie politică nu va fi luată fără o serie de angajamente din partea respectivului candidat.

Conducerea Comisiei Europene depinde foarte mult de rezultatele electorale și nu putem exclude scenariul în care conducerea Comisiei Europene ar veni din partea familiei socialiste. Ceea ce pot spune este că, așa cum s-a mai întâmplat și înainte, inclusiv cu Ursula von der Leyen, socialiștii nu au susținut candidați fără să cunoască agenda. Așadar, am făcut o serie de cereri semnificative pentru a-i acorda sprijinul nostru actualului președinte al Comisiei Europene. Și pot garanta că, indiferent cine va fi următorul președinte al Comisiei Europene, grupul socialist va avea o listă de cereri, iar poziția grupului va depinde în mare măsură de răspunsurile pe care le vom primi”, a spus el.

O poziție mai directă și mai puțin nuanțată a venit din partea lui Heidi Hautala, vicepreședintă a grupului Verzilor.

Pariul meu este că majoritatea dintre noi vom fi pregătiți să o susținem (pe Ursula von der Leyen) pentru un al doilea mandat“, a spus ea, precizând că Verzii au analizat întotdeauna dur mandatul lui von der Leyen, dar că i-au acordat și credit pentru realizări.

S-a dovedit a fi un lider hotărât, este convingătoare și s-a comportat mult mai bine decât ne-am așteptat“, a completat Hautala, subliniind că majoritatea pro-europeană din Parlamentul European privind numirea șefilor instituțiilor UE este urmată, pe parcursul mandatului, de clivaje pe dosare de politică europeană.

La Bruxelles se speculează despre ce va face von der Leyen după alegerile europene din iunie anul viitor, care vor declanșa un proces de schimbare a pozițiilor de conducere la nivelul instituțiilor UE, cu funcțiile de președinte ale Comisiei, Consiliului European, Băncii Centrale Europene și Parlamentului European și de Înalt Reprezentant pentru afaceri externe și politică externă aflate pe masa negocierilor.

De asemenea, numele lui von der Leyen, fost ministru german al apărării, a apărut în discuțiile despre cine îi va succeda lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO.

Chiar dacă ea își declară intenția de a rămâne în postul de comisar, există un mare semn de întrebare dacă va îmbrățișa procesul informal de candidat principal (sau Spitzenkandidat) din partea PPE sau dacă se așteaptă să fie pur și simplu numită, așa cum s-a întâmplat în 2019, când numele ei a apărut la masa negocierilor, după ce Franța a respins procedura Spitzenkandidat.

Această procedură ar fi presupus ca germanul Manfred Weber, liderul PPE, să fie numit președinte al Comisiei Europene, deoarece Partidul Popular European a obținut cele mai multe mandate la alegerile europene.

Cu toate acestea, procedura stipulată în Tratatul UE precizează că liderii statelor membre, reuniți în Consiliul European, numesc un președinte al Comisiei Europene luând în calcul rezultatele alegerilor. Scrutinul din 2019 a determinat, pentru prima oară, ca o majoritate în Parlamentul European să fie format de trei, și nu de două, grupuri politice, creând astfel premisele unei majorități formate de Partidul Popular European, Socialiștii Europeni și Renew Europe (grupul liberal).

Deși Consiliul European a numit, în 2019, un reprezentant al PPE în funcția de președinte al Comisiei Europene, ne-nominalizarea lui Manfred Weber a determinat “lichidarea” procedurii Spitzenkandidat.

În același timp, Partidul Popular European a decis zilele trecute să organizeze Congresul său premergător alegerilor europene în primăvara lui 2024, la București, eveniment la care Ursula von der Leyen va participa.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Polonia propune o cale de urmat în relațiile UE-SUA. Sikorski: Este de datoria noastră să explicăm Americii că dacă simțim amenințarea Rusiei, nu ne putem angaja în Asia

Published

on

© MFA Republic of Poland

Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a avertizat aliații europeni că trebuie să se pregătească pentru o “schimbare” în relația transatlantică și să înceapă să cheltuiască mai mult pentru apărare, indiferent cine va fi ales președinte al Statelor Unite în noiembrie.

În cadrul unor declarații pentru Politico Europe, Sikorski a declarat că el crede că Statele Unite vor rămâne un “partener strategic” pentru Uniunea Europeană, indiferent de cine câștigă cursa prezidențială din SUA.

Dar țările europene nu au “altă alegere” decât să își asume mai multă responsabilitate pentru apărarea lor colectivă, având în vedere că Washingtonul va continua să “supravegheze îndeaproape Asia”.

Este de datoria noastră să le explicăm partenerilor noștri americani că atâta timp cât simțim amenințarea Rusiei, nu ne vom putea angaja pe deplin acolo”, a spus el referindu-se la Asia, unde țările europene au desfășurate mult mai puține forțe decât Statele Unite.

Comentariile lui Sikorski, care au fost făcute după ce președintele american Joe Biden a anunțat că se retrage din cursa prezidențială, subliniază îngrijorarea din ce în ce mai mare a aliaților europeni ai Washingtonului că SUA și-ar putea reduce semnificativ investițiile în NATO, în special dacă fostul președinte Donald Trump și candidatul său pentru funcția de vicepreședinte, J.D. Vance, vor fi aleși la Casa Albă în noiembrie.

În plus față de poziția sa exprimată în Politico Europe, biroul lui Sikorski a pregătit un document de cinci pagini care face bilanțul relației transatlantice, pe care l-a prezentat celorlalți miniștri de externe ai UE în timpul unei reuniuni care a avut loc luni la Bruxelles. Polonia urmează să dețină în primul semestru al anului viitor președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar președintele conservator Andrzej Duda anunțase încă dinainte de revenirea lui Donald Tusk la putere că mandatul polonez la cârma UE se va concentra pe relațiile transatlantice.

Documentul detaliat îndeamnă liderii UE și naționali să își adapteze rapid comportamentul la viitoarea schimbare, dar și să lucreze în mod colectiv pentru a risipi percepțiile negative despre relația transatlantică.

Printre altele, liderii și funcționarii UE trebuie să abordeze percepția – corectă sau incorectă – că America este avantajată de partenerii săi comerciali, inclusiv de Uniunea Europeană.

În timp ce UE rămâne principalul partener comercial global al Statelor Unite, deficitul tot mai mare al Statelor Unite în comerțul cu bunuri cu Europa alimentează această percepție.

Elitele de pe ambele maluri ale Atlanticului trebuie să “învețe cum să vorbească” cu publicul despre motivele pentru care relația UE-SUA este reciproc avantajoasă atât din punct de vedere economic, cât și strategic, se arată în document.

Documentul polonez îndeamnă instituțiile UE să intensifice “comunicarea strategică” care vizează factorii de decizie de la Washington și să insiste asupra ideii că SUA beneficiază de pe urma parteneriatului cu Uniunea Europeană.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Cătălin Predoiu: România este mai bine plasată, față de 2023, pentru aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre

Published

on

© Cătălin Predoiu/ Facebook

România este mai bine plasată faţă de anul trecut în privinţa finalizării procesului de aderare deplină la spaţiul Schengen, a declarat, luni, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, în contextul participării sale la reuniunea informală a Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Budapesta.

Vicepremierul din partea PNL a făcut precizarea într-o intervenţie telefonică la Euronews România, fiind întrebat, după participarea la Consiliul informal JAI de la Budapesta, dacă pentru România sunt şanse de aderare la spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre.

“Suntem mai bine plasaţi decât anul trecut, pentru că anul trecut eram un stat non-membru şi acum suntem un stat membru Schengen. Da, e adevărat, doar cu două din trei frontiere, dar suntem totuşi în interiorul Schengen şi uitându-ne la precedente, nu a existat nicio situaţie în care un stat membru Schengen să intre parţial cu una sau două frontiere şi să întârzie foarte mult intrarea cu cea de a treia frontieră”, a afirmat Predoiu, citat de Agerpres.

El a avansat un termen de un an, fiind întrebat ce înseamnă foarte mult.

“Peste un an, de exemplu. Nici nu sunt astfel de precedente, deşi au fost situaţii. România nu este singurul sau primul stat care intră în spaţiul Schengen etapizat, mai întâi cu o parte din frontieră şi apoi complet. Nu suntem primul stat, dacă nu mă înşel, chiar şi Austria a experimentat acelaşi gen de aderare şi experienţa practică arată că procesul este ireversibil, odată intrat. Deci, faţă de anul trecut, suntem, da, mai bine plasaţi”, a explicat Predoiu.

Citiți și Cătălin Predoiu primește asigurări din partea Ungariei privind obținerea, până la finele anului, a deciziei JAI de accedere a României în Schengen și cu frontierele terestre

Pe de altă parte, acesta a punctat faptul că, în paralel sau în comparaţie cu anul trecut, este o situaţie mai complexă din punct de vedere politic anul acesta, pentru că urmează formarea Comisiei Europene, proces care se va finaliza probabil în toamnă.

“În acelaşi timp, sunt alegeri în multe state europene, inclusiv în România, dar acum sunt în România, sunt şi în alte state care ridică toate discuţii politice, probleme politice, probleme de poziţionări. Olanda a avut recent alegeri, are un nou guvern. Acesta urmează să îşi poziţioneze opiniile faţă de diverse dosare în perioada următoare. Să nu uităm că nu suntem singuri în acest proces, este şi Bulgaria, deci sunt o serie de variabile pe tabla de şah a acestui dosar, care nu ţin de Ministerul de Interne român, ţin de un întreg context politic electoral, instituţional, la nivel de Comisie, la nivelul statelor membre şi lucrurile sunt în permanentă dinamică. Evident că eu am în vedere toate aceste aspecte şi pe zona de minister de Interne nu omit niciun fel de acţiune diplomatică ce ne-ar putea aduce puncte şi argumente în acest proces complet”, a mai declarat Predoiu.

Continue Reading

U.E.

Uniunea Europeană devine participant cu drepturi depline în cadrul Registrului Daunelor pentru Ucraina

Published

on

© CoE

Uniunea Europeană devine participant cu drepturi depline în cadrul Registrului Daunelor pentru Ucraina după adoptarea de către Consiliu, astăzi, a deciziei de a schimba statutul Uniunii de la membru asociat la participant.

Registrul Daunelor servește ca o arhivă de dovezi și informații privind cererile de despăgubire pentru daune, pierderi sau vătămări cauzate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Scopul acestuia este de a asigura o compensare completă și eficientă pentru Ucraina și poporul său. Registrul a fost instituit de Consiliul Europei la 12 mai 2023, până în prezent aderând 43 de state și UE, inclusiv 26 de state membre ale UE.

La 30 mai 2024, Comisia a propus Consiliului să modifice statutul Uniunii pentru a consolida și mai mult angajamentul Uniunii față de activitățile Registrului. Devenind un participant cu drepturi depline, Uniunea își menține și își consolidează angajamentul de a se asigura că toate încălcările dreptului internațional comise de Rusia vor fi compensate în mod corespunzător. Schimbarea statutului contribuie, de asemenea, la stabilitatea financiară a Registrului, deoarece Uniunea se angajează să furnizeze o contribuție financiară anuală obligatorie.

Din aprilie 2024, au început să fie înregistrate primele cereri de despăgubire legate de deteriorarea sau distrugerea proprietății rezidențiale, cu un total preconizat de 300 000-600 000 de cereri în această categorie. Până în august, alte 12 categorii de cereri vor putea fi depuse, inclusiv cele ale persoanelor celor mai afectate de război și cererile legate de deteriorarea sau distrugerea infrastructurii critice a Ucrainei.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.41 mins ago

Polonia propune o cale de urmat în relațiile UE-SUA. Sikorski: Este de datoria noastră să explicăm Americii că dacă simțim amenințarea Rusiei, nu ne putem angaja în Asia

CONSILIUL UE57 mins ago

Cătălin Predoiu: România este mai bine plasată, față de 2023, pentru aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre

U.E.15 hours ago

Uniunea Europeană devine participant cu drepturi depline în cadrul Registrului Daunelor pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Meta are termen până la 1 septembrie să prezinte Comisiei Europene soluții pentru a îmbunătăți modelul de ”plată sau consimțământ” impus consumatorilor din UE, altfel riscă sancțiuni

CHINA18 hours ago

Ministrul ucrainean de externe merge la Beijing la invitația omologului chinez Wang Yi. Va fi discutat rolul Chinei în obținerea unei „păci stabile și drepte” în războiul cu Rusia

CONSILIUL UE18 hours ago

UE este alături de Ucraina și reînnoiește sancțiunile economice contra Rusiei pentru încă 6 luni, până la 31 ianuarie 2025

ROMÂNIA19 hours ago

Reacția României la retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: SUA sunt și rămân partener strategic pentru România și UE

CONSILIUL UE20 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Netanyahu: Israel va rămâne cel mai puternic aliat al SUA în Orientul Mijlociu indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale

ENERGIE20 hours ago

Secretarul american al energiei vine la București. România găzduiește reuniunea ministerială a Parteneriatului transatlantic pentru energie și cooperare în domeniul climei

CONSILIUL UE20 hours ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.3 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA5 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA5 days ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

Trending