Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Europa Apărării prinde avânt: von der Leyen și Kallas dezvăluie Cartea albă a apărării și planul de înarmare pentru ca UE să fie pregătită să se apere până în 2030

Published

on

© European Union 2025

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentant Kaja Kallas au prezentat miercuri, la Bruxelles, o carte albă pentru apărarea europeană – Readiness 2030, alături de un pachet ambițios în domeniul apărării ca parte a planului “ReArm Europe”/ Readiness 2030 care oferă pârghii financiare statelor membre ale UE pentru a stimula creșterea investițiilor în capacitățile de apărare.

“Era beneficiilor păcii a apus de mult. Arhitectura de securitate pe care ne-am bazat nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă. Europa este pregătită să facă un pas înainte. Trebuie să investim în apărare, să ne consolidăm capacitățile și să adoptăm o abordare proactivă a securității. Luăm măsuri decisive, prezentând o foaie de parcurs pentru „Readiness 2030”, cu cheltuieli sporite pentru apărare, investiții importante în capacitățile industriale europene de apărare. Trebuie să cumpărăm mai mult european. Pentru că asta înseamnă consolidarea bazei tehnologice și industriale europene de apărare. Aceasta înseamnă stimularea inovării. Și asta înseamnă crearea unei piețe la nivelul UE pentru echipamentele de apărare”, a declarat von der Leyen, citată într-un comunicat al Comisiei Europene, la o zi după ce șefa executivului european a prefațat strategia “Readiness 2030” într-un discurs rostit la Academia Regală Militară a Danemarcei.

Potrivit sursei citate, În timp ce Planul ReArm Europe/Readiness 2030 consolidează capacitățile paneuropene de apărare cu noi mijloace financiare, Cartea albă definește o nouă abordare a apărării și identifică nevoile de investiții. Scopul acestor măsuri este de a răspunde urgenței pe termen scurt de a sprijini Ucraina, dar și de a răspunde nevoii presante pe termen lung de a consolida securitatea și apărarea Europei.

Cartea albă pentru apărarea europeană – Readiness 2030 (Pregătirea pentru 2030)

După cum a anunțat președinta von der Leyen în orientările politice ale noii Comisii, ultimii ani au scos în evidență subinvestițiile cronice și lipsa de eficiență a cheltuielilor în capacitățile militare ale Europei.

Pentru a încadra noua abordare și pentru a identifica nevoile de investiții ale Europei, Comisia și Înaltul Reprezentant au prezentat o carte albă pentru apărarea europeană – Pregătirea pentru 2030.

Cartea albă prezintă soluții pentru a acoperi lacunele critice în materie de capacități și pentru a construi o bază industrială de apărare puternică. Ea propune modalități prin care statele membre să investească masiv în apărare, să achiziționeze sisteme de apărare și să consolideze gradul de pregătire al industriei europene de apărare pe termen lung.

Comisia subliniază că acest lucru este esențial pentru securitatea Europei, UE și statele membre trebuind să investească în securitatea și apărarea continentului, continuând în același timp să sprijine Ucraina pentru a se apăra de agresiunea Rusiei. Pentru a aborda în mod eficient aceste provocări, Cartea albă prezintă o serie de linii de acțiune cheie:

– Eliminarea lacunelor în materie de capacități, cu accent pe capacitățile critice identificate de statele membre.

– Sprijinirea industriei europene de apărare prin cererea agregată și creșterea achizițiilor în colaborare.

– Sprijinirea Ucrainei prin creșterea asistenței militare și integrarea mai profundă a industriilor de apărare europeană și ucraineană.

– Aprofundarea pieței de apărare la nivelul UE, inclusiv prin simplificarea reglementărilor.

– Accelerarea transformării apărării prin inovații perturbatoare, cum ar fi inteligența artificială și tehnologia cuantică.

– Sporirea pregătirii europene pentru cele mai nefavorabile scenarii, prin îmbunătățirea mobilității militare, stocarea și consolidarea frontierelor externe, în special a frontierei terestre cu Rusia și Belarus.

– Consolidarea parteneriatului cu țările din întreaga lume care împărtășesc aceleași idei.

Planul ReArm Europe/Readiness 2030

După cum a anunțat președintele von der Leyen, Planul ReArm Europe/Readiness 2030 permite cheltuieli de peste 800 de miliarde de euro, structurat în jurul următorilor piloni:

1. Eliberarea utilizării fondurilor publice în domeniul apărării la nivel național

Comisia Europeană a invitat statele membre să activeze clauza națională de derogare din Pactul de stabilitate și creștere, care le va oferi spațiu bugetar suplimentar pentru a-și crește cheltuielile de apărare, în conformitate cu normele fiscale ale UE.

Pentru a garanta sustenabilitatea fiscală, abaterea va fi limitată la:

  • Creșterea doar a cheltuielilor pentru apărare, luând ca punct de plecare categoria statistică „apărare” din clasificarea funcțiilor guvernamentale (COFOG);
  • Până la un maxim de 1,5 % din PIB pentru fiecare an de activare a clauzei de salvgardare națională;
  • Pentru o perioadă de patru ani.

2. Un nou instrument dedicat acțiunilor de securitate pentru Europa – SAFE

Având în vedere circumstanțele excepționale actuale, Comisia Europeană va mobiliza până la 150 de miliarde de euro pe piețele de capital, bazându-se pe abordarea sa bine stabilită de finanțare unificată pentru a ajuta statele membre ale UE să crească rapid și substanțial investițiile în capacitățile de apărare ale Europei. Aceste fonduri vor fi vărsate statelor membre interesate la cerere, pe baza planurilor naționale.

Plățile vor lua forma unor împrumuturi cu scadență lungă, la prețuri competitive și structurate atractiv, care vor fi rambursate de statele membre beneficiare. Împrumuturile vor fi susținute de marja de manevră a bugetului UE. SAFE va permite statelor membre să își majoreze imediat și masiv investițiile în domeniul apărării prin achiziții comune de la industria europeană de apărare, concentrându-se pe capacitățile prioritare. Acest lucru va contribui la asigurarea interoperabilității, a previzibilității și la reducerea costurilor pentru o bază industrială de apărare europeană puternică. Ucraina și țările AELS/SEE se vor putea alătura achizițiilor comune și va fi posibil să cumpere de la industriile lor.

SAFE va permite, de asemenea, țărilor în curs de aderare, țărilor candidate, potențialilor candidați și țărilor care au semnat un parteneriat de securitate și apărare cu UE să participe la achiziții comune și să contribuie la cererea agregată. De asemenea, acestea pot negocia acorduri specifice, reciproc avantajoase, privind participarea industriilor lor respective la astfel de achiziții.

3. Valorificarea Grupului BEI și mobilizarea capitalului privat prin accelerarea uniunii economiilor și investițiilor

Planul ReArm Europe/Readiness 2030 se bazează, de asemenea, pe Grupul Băncii Europene de Investiții pentru a extinde domeniul de aplicare al împrumuturilor sale pentru proiecte de apărare și securitate, protejându-și în același timp capacitatea de finanțare. Pe lângă deblocarea unei finanțări substanțiale, acest lucru va trimite un semnal pozitiv piețelor.

În cele din urmă, investițiile publice nu vor fi suficiente pentru a acoperi nevoile de investiții ale industriei de apărare, de la întreprinderile nou-înființate până la marile întreprinderi consacrate. Pentru aceasta, Strategia Uniunii Economiilor și Investițiilor, adoptată tot miercuri de Comisie, va facilita mobilizarea economiilor private pe piețe de capital mai eficiente și va canaliza investițiile în sectoare critice ale economiei, cum ar fi apărarea, pentru cei care doresc să investească în acestea.

Cartea Albă a Apărării va reprezenta o bază de discuție la summitul Consiliului European din 20-21 martie, axat pe competitivitate economică, o uniune a investițiilor și economiilor, apărare, sprijinul pentru Ucraina și o primă discuție privind viitorul buget pe termen lung 2028-2034.

Precedentul summit al Consiliului European organizat de o manieră extraordinară pe data de 6 martie a aprobat planul “ReArm Europe” propus în ajunul respectivei reuniuni de către președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, o veritabilă operațiune politică și decizională pentru a echipa Uniunea Europeană cu investiții de aproximativ 800 de miliarde de euro în următorii ani.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia Europeană invită părțile interesate să contribuie cu experiența lor practică la conturarea unor reguli clare și accesibile privind modelele de inteligență artificială cu uz general (GPAI), care vor fi incluse în viitoarele orientări ale Comisiei.

Potrivit comunicatului oficial, orientările vor clarifica conceptele-cheie care stau la baza dispozițiilor din Legea IA privind modelele GPAI.

Documentul aflat în pregătire va oferi explicații detaliate pentru întrebări esențiale, precum: „ce este un model de inteligență artificială cu uz general?”, „care entități sunt considerate furnizori în diferite configurații?” și „ce acțiuni constituie introducerea pe piață?”. De asemenea, orientările vor descrie rolul Biroului pentru Inteligență Artificială în sprijinirea respectării cerințelor legale.

Totodată, va fi explicat modul în care semnarea Codului de bune practici – dacă este aprobat de Biroul și Consiliul pentru Inteligență Artificială – poate reduce povara administrativă pentru furnizori și poate funcționa ca un reper pentru conformitatea cu reglementările.

În acest sens, orientările vor completa Codul de bune practici privind GPAI, aflat în prezent în faza finală de elaborare.

Toți actorii interesați – inclusiv furnizori de modele GPAI, furnizori secundari de sisteme IA, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, experți și autorități publice – sunt invitați să trimită opinii până pe 22 mai.

Orientările nu vor avea caracter obligatoriu, dar vor aduce clarificări cu privire la modul în care Comisia, în calitate de autoritate responsabilă cu supravegherea și aplicarea regulilor privind GPAI, intenționează să le interpreteze și implementeze în baza Actului privind IA. Publicarea orientărilor și a versiunii finale a Codului de bune practici este așteptată înainte de luna august 2025.

În plus, ca parte a eforturilor sale de a sprijini părțile interesate în punerea în aplicare a Legii privind inteligența artificială, Comisia va lansa în curând o consultare specifică privind clasificarea sistemelor de inteligență artificială drept sisteme cu risc ridicat.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem

Published

on

© European Union, 2025/ Source: EC - Audiovisual Service

Marile companii tehnologice, inclusiv X, Meta, Apple și TikTok, ar trebui să știe că blocul european este pregătit să pună în aplicare toate regulile digitale de care dispune, indiferent de cine se află la conducerea acestora sau unde sunt ele situate, este avertismentul transmis de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Normele adoptate de co-legislatorii noștri trebuie aplicate” a declarat von der Leyen într-un răspuns scris la întrebările adresate de Politico referitoare la angajamentul UE față de prevederile din sectorul digital.

”Acesta este motivul pentru care am deschis investigații împotriva TikTok, X, Apple, Meta, pentru a numi câteva. Nu ne interesează proveniența unei companii și cine o conduce. Ne pasă de protejarea oamenilor”, a completat oficialul european.

Remarcile indică hotărârea UE de a pune în aplicare un pachet extins de norme digitale care au fost aspru criticate de membri de rang înalt ai administrației președintelui american Donald Trump.

Vicepreședintele JD Vance a condus lupta împotriva legilor europene, cum ar fi Actul privind serviciile digitale (DSA), care reglementează conținutul, sau Actul privind inteligența artificială, susținând că acestea cenzurează libertatea de exprimare și înăbușă inovarea în Europa.

Cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, Vance a stabilit o legătură directă între participarea permanentă a Washingtonului la NATO și normele digitale ale Europei, afirmând că Statele Unite s-ar putea retrage din alianță dacă UE ar aplica norme privind platformele.

O astfel de presiune a dus la îngrijorarea că UE ar putea renunța la aplicarea legislației sale pentru a nu înfuria administrația Trump, în special în mijlocul discuțiilor tensionate privind tarifele comerciale americane care vizează Europa.

Întârzierile aparente ale amenzilor așteptate de mult timp, în special pentru aplicarea Actului privind piețele digitale – care urmărește să asigure o piață digitală echitabilă – și a DSA, au consolidat astfel de preocupări, unii oficiali plângându-se deschis de aparenta ”politizare” a aplicării normelor Big Tech.

Insistența lui Von der Leyen că UE își va menține regulile împotriva oricărei companii ”indiferent de cine o conduce” respinge astfel de critici.

Elon Musk, proprietarul platformei tehnologice X, este unul dintre principalii susținători ai lui Trump și joacă un rol în administrația sa în calitate de șef al Departamentului pentru eficiență guvernamentală.

Comisia Europeană analizează în prezent eventualele amenzi împotriva X, după ce a finalizat o anchetă împotriva platformei în ianuarie.

New York Times a relatat la începutul lunii aprilie că Bruxelles-ul ar aplica o amendă de până la 1 miliard de dolari – deși această afirmație a fost negată de un purtător de cuvânt al Comisiei.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate

Published

on

© Guvernul României

Comisia Europeană va prezenta până vara aceasta noua sa strategie pentru Marea Neagră, concepută ca un cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune și cu un accent pus pe securitate, a declarat joi comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Marta Kos, la ”Forumul 2025 UE întâlnește Balcanii”, desfășurat la Sofia, relatează agenția EFE.

Uniunea Europeană ”are nevoie de o viziune mai largă a contextului din vecinătatea sa” și ”de o nouă perspectivă asupra regiunii Mării Negre, cu accent pe securitate și pe principalele provocări și oportunități regionale”, a afirmat comisarul european, citat de Agerpres.

Marta Kos a menționat printre aceste provocări agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, lucrările de deminare și alte chestiuni maritime, de mediu și climatice, despre care speră că vor putea fi abordate pe baza unui plan pe care Bruxelles-ul îl elaborează în prezent și pe care ea îl va prezenta ”înainte de vară” împreună cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas.

Documentul va oferi un ”cadru politic cheie pentru conectarea țărilor din regiune. România și Bulgaria se vor afla în centrul acestor considerații, împreună cu Turcia, care joacă un rol cheie în regiunea Mării Negre”, a explicat Marta Kos.

Subiectul a fost discutat în ultimele luni cu noua componență a Comisiei Europene și de ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, care a abordat tema unei strategii a UE pentru regiunea Mării Negre cu șefa diplomației europene, Kaja Kallas, și cu comisarul european pentru extindere, Marta Kos.

O strategie a Uniunii Europene pentru Marea Neagră este o solicitare îndelungată din partea României, Bucureștiul propunând inclusiv crearea unui post de Reprezentant Special al UE în regiune ca parte a unei strategii politice, economice și de comunicare strategică.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO5 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

POLITICĂ5 hours ago

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

U.E.6 hours ago

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

U.E.7 hours ago

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem

U.E.8 hours ago

UE aduce modificări specifice programelor sale de finanțare pentru a sprijini investițiile în domeniul apărării

INDIA9 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance, aflat în vizită în India, și premierul Narendra Modi salută ”progrese semnificative” în discuțiile comerciale

NATO5 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending