Europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D), membru în Comisia pentru Bugete din PE, respinge ideea unui buget separat pentru Zona Euro: Este un pas spre o Europă cu două viteze

Europarlamentarul Răzvan Popa (PSD, S&D), membru în Comisia pentru Bugete (BUDG) din Parlamentul European, respinge ideea unui buget separat pentru Zona Euro, agreată de Franța și Germania, pe care a calificat-o drept ”inacceptabilă”.

Foto: europarl.europa.eu

Ideea unui buget separat pentru Zona Euro este inacceptabilă. Este un pas către o Uniune Europeană cu două viteze. Sunt mai multe state europene care au criticat deja o astfel de ipoteză.”, a atras atenția eurodeputatul român într-o declarație pentru CaleaEuropeană.ro.

Noi vrem o Uniune Europeană puternică, unită, în care toate țările sunt parteneri egali. O astfel de propunere pune statele din afara zonei euro, așa cum este și România, într-o situație dificilă. Vorbim despre un demers care, dacă s-ar concretiza, ar putea afecta major inclusiv discuțiile despre viitorul Cadru Financiar Multianual. Iar negocierile pentru viitorul Buget al UE sunt vitale. Apariția unei astfel de idei nu poate să nu interfereze cu discuțiile pe Bugetul mare al UE, pentru că dă impresia unei schimbări de priorități la nivelul unor state membre ale Uniunii”, a mai spus Răzvan Popa, membru în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European.

Reacția europarlamentarului român survine în contextul în care Germania și Franța au convenit asupra unei propuneri de buget comun pentru statele care fac parte din Zona Euro, în cadrul bugetului general al Uniunii Europene, arată un document al ministerelor de finanțate de la Berlin și Paris, consultat de DPA.

Publicația germană precizează că propunerea franco-germană urmărește să reducă diferențele între economiile celor 19 state care fac parte din Zona Euro. Ideea unui buget comum al Zonei Euro începând cu 2021 în interiorul bugetului UE a fost discutată și agreată de președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel în luna iunie a acestui an. Propunerea a primit critici din partea celorlalte state membre UE, în special din partea Olandei, dar și din partea Poloniei, care nu face parte din comunitatea monedei unice.

Negociatorii de la Bruxelles s-au reunit vineri pentru redactarea bugetului Uniunii pentru anul viitor. Consiliul și Parlamentul European au ajuns la concluzia că sunt necesare consultări suplimentare pentru obținerea unui compromis cu privire la Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019, care să fie convenabil pentru ambele părți.

Negocierile vor fi reluate mâine, începând cu ora locală 15.30. În eventualitatea în care Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European nu ajung la niciun acord, atunci Comisia Europeană va trebui să vină cu o nouă propunere de buget pentru anul viitor.

Citiți și: 

Consiliul UE respinge propunerea Parlamentului European privind bugetul pentru 2019; urmează procedura de conciliere între cele două instituții

Parlamentul European a respins în luna februarie a anului 2017  ideea ca pe chestiuni legate de zona euro să se pronunțe numai parlamentarii din Zona Euro.

Citiți și: 

Tratat Constituțional 2.0? Parlamentul European dezbate și votează asupra viziunii cu care Guy Verhofstadt vrea să transforme Uniunea Europeană (DOCUMENT)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.