Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Londra cu scopul de a denunța ”inacțiunea criminală” a Guvernului în lupta împotriva schimbărilor climatice

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Londra, la apelul mișcării Extinction Rebellion, blocând poduri din capitala britanică cu scopul de a denunța ”inacțiunea criminală” a Guvernului în lupta împotriva schimbărilor climatice, anunță AFP, citat de Adevărul.ro.

”Este ziua rebeliunii. Cucerim podurile Londrei, înainte să ne prăbuşim toţi”, a anunţat într-un comunicat mişcarea, care a îndemnat la blocarea a cinci poduri în centrul Londrei, inclusiv a Podului din Westminster. ”Astăzi (sâmbătă), arătăm câţi oameni s-au săturat şi au nevoie de schimbare”, a declarat Jack Gouldbourn de la Extinction Rebellion, citat în comunicat.

Potrivit organizatorilor, peste 6.000 de persoane au manifestat sâmbătă. Extinction Rebellion ”consideră că este o datorie cetăţenească să te revolţi folosind mijloace paşnice de nesupunere civilă, atunci când te confrunţi cu inacţiunea criminală a Guvernului tău”.

Mişcarea reclamă ca Guvernul Theresei May ”să ia măsuri în vederea reducerii la zero, până în 2025, a emisiilor de dioxid de carbon“. Ea cere totodată să se înfiinţeze o ”adunare cetăţenească naţională” care să supervizeze schimbările. Regatul Unit s-a angajat în 2008 să-şi reducă, până în 2050, emisiile de gaze cu efect de seră la cel puţin 80% faţă de nivelul din 1990.

Emisiile au scăzut cu 43% faţă de nivelul din 1990, potrivit unui raport oficial al Comitetului Modificărilor Climatice, însărcinat să evalueze măsurile guvernametale, care a îndemnat autorităţile să facă mai mult. Guvernul a anunţat în iulie încetarea vânzării de maşini diesel sau pe benzină până în 2040.

Potrivit unui studiu publicat vineri în ”Nature Communications”, se estimează că, până la finalul secolului, temperatura globală va crește până la 5 grade Celsius, ca urmare a politicilor climatice actuale ale Chinei, Rusiei și Canadei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.