Exploatarea gazului din Mediterana de Est, motiv de tensiune. Turcia avertizează că ar putea interveni militar în Cipru, la fel ca în Siria

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a atras atenția că există posibilitatea unei intervenții militare a Turciei în Cipru şi în Marea Egee pentru a apăra drepturile ţării sale în zonă în acelaşi mod în care o face în Siria, relatează agenţia de presă EFE, citat de Agerpres.

Drepturile noastre în Marea Egee şi în Cipru sunt pentru noi la fel ca cele din Afrin (Siria). Navele noastre de război şi forţele noastre aeriene urmăresc situaţia îndeaproape pentru a efectua orice tip de intervenţie. Tentativele oportuniste privind explorarea gazelor din insulele Mării Egee nu ne sunt străine”, a avertizat Erdogan în timpul unui discurs la Ankara, potrivit EuObserver, făcând referire la exploatările Ciprului din Mediterana de Est. 

Afrin este o enclavă în nordul Siriei, unde Turcia a lansat o operaţiune militară la 20 ianuarie împotriva miliţiei kurde ”Unităţile de apărare a poporului” (YPG) pe care Ankara o consideră drept ”teroristă” şi aliată gherilei Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfăşoară de peste trei decenii o insurecţie în Turcia.

În iulie, ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, avertizase că Turcia va lua măsuri dacă Republica Cipru va începe lucrările de foraj la zăcământul de gaze ”Afrodita”. Ankara insistă că acesta ”aparţine tuturor părţilor, inclusiv ciprioţilor turci”.

Declaraţia lui Erdogan survine după ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, lansase un apel luni Turciei să evite escaladarea tensiunilor legate de explorările unui zăcământ de gaz natural în largul coastelor Ciprului, ţară membră a UE.

Și Comisia Europeană i-a cerut luni Turciei să se ”abţină de la orice acţiuni care ar putea afecta relaţiile de bună vecinătate” după ce Ciprul, membră a Uniunii Europene, a acuzat armata turcă de obstrucţionarea unei nave italiene care intenţiona să facă prospecţiuni legate de rezervele de gaze naturale în apele insulei mediteraneene, potirvit EuObserver.

Unul dintre cele mai mari obstacole în ameliorarea relațiilor Turciei cu Uniunea Europeană, care s-au deteriorat în ultima perioadă, este refuzul Ankarei de a recunoaște ca membru al UE Ciprul, insula mediteraneană divizată de patru decenii între nordul ei, aflat sub control turcesc și recunoscut doar de Ankara, și sudul cipriot grec, al cărui guvern dispune de recunoaștere internațională.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.