Secretarul general al NATO: Apărarea europeană trebuie dezvoltată complementar și nu ca o alternativă la Alianța Nord-Atlantică

Eforturile din direcția apărării europene au rolul de a sprijini consolidarea Uniunii Europene, dar și a NATO, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a miniștrilor Apărării din țările NATO la care vor lua parte și omologii din două țări UE partenere – Suedia și Finlanda -, dar și Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini.

FOTO: NATO

Stoltenberg a făcut aceste precizări în condițiile în care un înalt oficial al Pentagonului cu atribuţii ce vizează Alianţa Nord-Atlantică a spus pentru Financial Times că SUA sunt îngrijorate de faptul că înființarea cooperării structurii permanente (PeSCo) în cadrul UE ar putea submina NATO.

”Măsurile UE să fie dezvoltate în sens complementar și nu o alternativă la NATO”, a spus Stoltenberg, amintind că liderii europeni au precizat că eforturile europene în materie de apărare nu își propun ”duplicarea NATO”.

”Cred că aceste eforturi pentru consolida a NATO și Uniunea Europeană. Prin asta putem consolida pilonul UE din NATO. Mai mult de 90% dintre cetățenii țărilor UE trăiesc în state NATO. După Brexit, 80% din cheltuielile militare pentru apărare vor proveni din rândul aliaților non-UE. UE nu poate înlocui NATO, dar dezvoltarea capabilităților va consolida pilonul european din cadrul NATO. (…) Ceea ce ne dorim este o industrie a apărării mai competitivă. Sper că unul dintre lucrurile pe care UE le poate îndeplini prin PeSCo și prin Fondul European de Apărare să fie oprirea fragmentării industriei europene de apărare”, a mai completat secretarul general al NATO.

Citiți și NATO înființează două structuri militare. Miniștrii Apărării vor decide crearea unui comandament maritim pentru Atlantic și a unui comandament pentru mobilitatea forțelor în Europa

La precedenta reuniune NATO – cea a miniștrilor de Externe – cele două organizații au decis să permită o mai bună și rapidă desfășurare a trupelor în Europa și au agreat măsuri suplimentare pentru implementarea Declarației NATO-UE de la Varșovia.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.