Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului să ratifice Acordul de cooperare dintre Uniunea Europeană și Cuba

Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să ratifice Acordul de cooperare dintre Uniunea Europeană și Cuba, un acord semnat pe 12 decembrie 2016 la Bruxelles.

FOTO: Administrația Prezidențială

Șeful statului a semnat marți decretul ”privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de dialog politic și de cooperare între Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Cuba, pe de altă parte, semnat la 12 decembrie 2016, la Bruxelles”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Totodată, Klaus Iohannis a mai semnat un decret ”privind supunerea spre adoptare Parlamentului a aprobării Contractului cadru de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții (România UE cofinanțare pentru transport 2014-2020), semnat la Luxemburg,  la 18 iulie 2017”.

Acordul de dialog politic și de cooperare, primul acord din istorie dintre UE și Cuba, va constitui noul cadru juridic pentru relațiile dintre UE și Cuba. Acesta prevede un dialog politic consolidat, îmbunătățirea cooperării bilaterale și dezvoltarea de acțiuni comune în forurile multilaterale.

Acordul are ca scop sprijinirea procesului de tranziție prin care trec economia și societatea cubaneze. Acesta promovează dialogul și cooperarea în vederea încurajării dezvoltării durabile, a democrației și a drepturilor omului și în vederea identificării de soluții comune la provocările globale.

Mai multe informații despre relațiile UE cu Cuba sunt disponibile aici.

Acordul de cooperare dintre Uniunea Europeană și Cuba a intrat în vigoare miercuri, 1 noiembri 2017, și a început cu aplicarea provizorie a documentului intitulat ”Acordul de dialog politic și de cooperare”. Pentru a fi aplicat în întregime, acordul are nevoie de ratificare de către cele 28 de state membre ale UE.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.