Connect with us

INTERNAȚIONAL

Franța își croiește un drum în vecinătatea Rusiei și caută parteneriate strategice în Asia Centrală, curtând Kazahstanul și Uzbekistanul pentru că refuză să fie “vasalul vreunei puteri”

Published

on

© Soazig de la Moissonnière/ Photographe officielle d’ Emmanuel Macron et Élysée

Franța își croiește un drum în vecinătatea Rusiei, titrează Politico Europe, subliniind că platforma Comunității Politice Europene a lui Emmanuel Macron, lansată după ce Rusia a invadat Ucraina, se traduce acum în acorduri de apărare.

Săptămâna aceasta, președintele francez Emmanuel Macron a călătorit în Kazahstan și Uzbekistan, cu obiectivul clar declarat ca Franța să devină o alternativă la Rusia și China în Asia Centrală.

“Nu subestimez sub nicio formă dificultăţile geopolitice, presiunile pe care unii le pot exercita asupra dumneavoastră”, i-a spus Macron omologului kazah Kassîm-Jomart Tokaev, care, la rândul său, a calificat vizita drept “istorică”.

“Franţa apreciază calea pe care o urmaţi pentru ţara dumneavoastră, refuzând să fiţi vasalul vreunei puteri şi căutând să construiţi relaţii numeroase şi echilibrate cu diferite ţări”, a punctat preşedintele francez în faţa gazdei.

Deși accentul a fost pus în principal pe energie și materii prime critice, Macron a făcut miercuri o aluzie la contractele cu Kazahstanul pentru sistemele radar de apărare aeriană Ground Master 400 fabricate de Thales, despre care Parisul a spus că ar stimula “suveranitatea” țării.

Kazahstanul este un aliat apropiat al Rusiei și un membru al pactului militar al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condus de Moscova, dar guvernul nu a susținut războiul Rusiei din Ucraina și s-a angajat să respecte sancțiunile internaționale împotriva Moscovei.

Macron a promis să stimuleze cooperarea cu Kazahstanul într-o perioadă de “crize multiple în lume”, relatează și The Guardian.

Vineri, Macron a declarat că Franța și Uzbekistanul vor aprofunda cooperarea bilaterală pentru a lupta împotriva “amenințărilor emergente pentru securitatea internațională”.

“Am convenit cu președintele Shavkar Mirziyoyev (…) să construim un parteneriat strategic”, a declarat Macron în timpul primei vizite a unui lider francez în cea mai populată națiune din Asia Centrală de la președintele Francois Mitterrand, citat de Reuters.

Kazahstanul este producătorul numărul unu de uraniu în lume, iar Uzbekistanul este al cincilea mare producător de uraniu din lume. Ambele țări ar putea ajuta Franța, care se bazează în mare măsură pe energia nucleară, să își reducă dependența de aprovizionarea din Rusia.

Deși Kazahstan și Uzbekistan nu fac parte din noua inițiativă politică pan-europeană, la aproximativ un an după ce Macron și-a lansat Comunitatea Politică Europeană – un forum creat ca răspuns la invazia din Ucraina, care reunește țări europene din UE și din afara UE – impulsul politic al Franței se traduce acum în contracte reale de armament și acorduri de cooperare în domeniul apărării, care includ instruirea militară franceză și contribuie la întărirea apărării aeriene.

Politico Europe amintește că, în doar câteva săptămâni, ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, a anunțat acorduri de armament atât cu Republica Moldova, cât și cu Armenia, două foste republici sovietice care caută din ce în ce mai mult prieteni noi în Occident.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

Published

on

© Trump War Room/X

Planul premierului britanic Keir Starmer de a crea o forță internațională pentru susținerea unui armistițiu în Ucraina a fost respins de trimisul special al președintelui american Donald Trump, care l-a descris drept „un exercițiu de imagine și o atitudine de fațadă”, relatează BBC. Steve Witkoff, care conduce negocierile SUA pentru încetarea focului dintre Rusia și Ucraina, a caracterizat propunerea liderului britanic privind o „coaliție de voință” drept o idee „simplistă”, bazată pe convingerea unor lideri europeni că „toți trebuie să fim ca Winston Churchill”.

„Este o combinație de măsuri de imagine și de fațadă și denotă o gândire simplistă. Există această idee că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill. Că rușii ar urma să mărșăluiască prin Europa. Este absurd. Avem NATO, lucru pe care nu-l aveam în Al Doilea Război Mondial”, a declarat Witkoff, într-un interviu acordat fostului prezentator Fox News Tucker Carlson și difuzat vineri seara.

În același interviu, Witkoff a avut remarci controversate despre președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a lăudat în mod deschis.

„Nu îl consider pe Putin un om rău. Este extrem de inteligent”, a spus emisarul SUA, menționând că s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin în urmă cu 10 zile.

Witkoff a mai afirmat că Rusia „de facto” controlează teritoriile ocupate din Ucraina și a ridicat problema recunoașterii acestora ca parte a Rusiei.

„Elefantul din cameră este că Ucraina are probleme constituționale cu privire la ce pot ceda. Rușii controlează de facto aceste teritorii. Întrebarea este: va recunoaște lumea că acestea sunt teritorii rusești?”, a întrebat Witkoff retoric.

Citiți și Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

El a reluat narativele Kremlinului privind justificarea invaziei, afirmând că Rusia vede Ucraina ca pe „o țară falsă”.

„În Rusia există această sensibilitate că Ucraina este doar o țară falsă, un mozaic de regiuni. Iar acesta este, în opinia mea, adevăratul motiv al acestui război”, a susținut emisarul.

Statele Unite pregătesc negocieri separate cu Ucraina și Rusia în Arabia Saudită, duminică și luni, pentru un posibil acord de încetare a focului. Witkoff a declarat că un armistițiu în Marea Neagră ar putea fi implementat în următoarea săptămână, iar discuțiile sunt aproape de stabilirea unui acord de încetare a focului pentru 30 de zile.

El a oferit detalii despre planurile administrației Trump de a colabora cu Rusia după normalizarea relațiilor:

„Cine nu și-ar dori o lume în care Rusia și SUA fac împreună lucruri bune? Să își integreze politicile energetice în Arctica, să împartă rutele maritime, să trimită împreună gaz lichefiat în Europa, poate chiar să colaboreze pe AI?”, a spus Witkoff.

Între timp, Ucraina continuă să fie ținta atacurilor rusești. În noaptea de vineri spre sâmbătă, trei persoane, inclusiv un copil de cinci ani, au fost ucise într-un atac cu drone asupra Kievului, iar opt persoane au fost rănite. Alte bombardamente asupra orașului Zaporojie au ucis o familie de trei persoane.

 

Continue Reading

SUA

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

Published

on

© The White House/Flickr

Emisarul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, a declarat că Ucraina „a fost de acord” să organizeze alegeri prezidențiale, însă nu a oferit dovezi sau detalii care să susțină această afirmație, relatează Politico.

Într-un interviu acordat fostului prezentator Fox News Tucker Carlson, difuzat vineri seară, Witkoff a susținut că „vor avea loc alegeri în Ucraina” și că „liderii țării au fost de acord cu acest lucru”.

Administrația Trump a intensificat presiunile asupra Kievului pentru organizarea unor alegeri prezidențiale în timpul războiului, în ciuda faptului că Constituția Ucrainei interzice acest lucru în condiții de lege marțială.

Președintele SUA, Donald Trump, l-a acuzat anterior pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că este un „dictator fără alegeri”, o afirmație care se aliniază narativelor susținute de Rusia pentru a submina legitimitatea guvernului ucrainean.

Criticii avertizează că organizarea alegerilor în timpul războiului ar putea expune Ucraina tacticilor de destabilizare ale Rusiei și ar fi extrem de dificilă logistic, într-o țară care își apără teritoriul de o invazie pe scară largă.

În același interviu, Witkoff a abordat și subiectul aderării Ucrainei la NATO, un scenariu la care Moscova se opune vehement.

„Dacă va exista un acord de pace, Ucraina nu poate fi membră NATO. Cred că acest lucru este în mare parte acceptat”, a declarat Witkoff.

Totuși, emisarul SUA a sugerat că Ucraina ar putea beneficia de garanții de securitate similare cu cele oferite statelor NATO, prin clauza de apărare colectivă a Articolului 5, care obligă aliații să se sprijine reciproc în cazul unui atac.

„Cred că acest lucru poate fi discutat”, a adăugat Witkoff, fără a oferi detalii suplimentare.

Continue Reading

ROMÂNIA

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

Published

on

© Cătălin Predoiu - Facebook

Vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat sâmbătă, la Suceava, că autoritățile române sunt la zi cu toate operațiunile necesare în cadrul dosarului Visa Waiver. Acesta a subliniat că amânarea aderării României la program nu are legătură cu deficiențe ale părții române, ci cu o decizie a Statelor Unite de a-și reevalua politicile privind migrația, transmite Agerpres.

„În ceea ce privește Visa Waiver, autoritățile române sunt la zi cu toate operațiunile. Din ceea ce am înțeles noi, acolo este vorba, în Statele Unite, de o evaluare a tuturor programelor care sunt contingente subiectului migrație. Nu este o chestiune legată de România sau de Visa Waiver”, a explicat Predoiu.

Citiți și

MAE: Nu există nicio comunicare oficială din partea SUA privind modificarea datei de accedere a României în Visa Waiver. Ambasada României la Washington, în dialog activ cu autoritățile americane

Bolojan afirmă va exista o comunicare comună privind data la care va intra România în Visa Waiver după ce SUA au informat că reanalizează ridicarea vizelor

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

Declarațiile vicepremierului au fost făcute după ce Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a respins, vineri, acuzațiile senatorului Petrișor Peiu, potrivit cărora autoritățile române nu ar fi respectat cerințele tehnice necesare aderării la program.

„Ceea ce este periculos și incorect comunicat public ieri de către un parlamentar iresponsabil este informația că autoritățile române nu ar fi în linie sau în regulă cu probleme tehnice asociate acestui dosar. Dacă nu am fi fost în regulă, nu am fi fost acceptați în program”, a declarat Predoiu.

Într-un comunicat oficial, MAI a calificat afirmațiile senatorului drept „nefondate” și „alarmiste”, subliniind că România a făcut progrese majore în combaterea criminalității organizate, inclusiv prin cooperare internațională.

Ministerul a precizat că, în 2024, Poliția Română a destructurat 116 grupuri infracționale organizate, în colaborare cu parteneri interni și internaționali, demonstrând astfel angajamentul său în consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

„Declarațiile senatorului Petrișor Peiu sunt nefondate, în flagrantă contradicție cu realitatea, alarmiste și riscă să prejudicieze eforturile României în consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii”, a transmis MAI.

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru a transmis în luna ianuarie 2025 că România a fost acceptată în Visa Waiver și că „românii au fost așezați pe primul loc”. Începând cu 31 martie, anul acesta, românii pot călători în SUA fără vize.

Autoritățile române își mențin angajamentul de a continua colaborarea cu SUA pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare la programul Visa Waiver, un obiectiv esențial pentru facilitarea călătoriilor românilor în Statele Unite.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA60 minutes ago

Emisarul special al lui Trump califică planul premierului britanic pentru Ucraina drept un „exercițiu de imagine, de fațadă” și critică ideea „că trebuie să fim cu toții ca Winston Churchill”

ROMÂNIA2 hours ago

ICI București subliniază importanța digitalizării și interoperabilității platformelor guvernamentale la Conferința de deschidere a Sistemului Integrat de Management al Resurselor Umane (SIMRU)

U.E.2 hours ago

Comisia Europeană și Parlamentul European își unesc forțele pentru elaborarea unui plan de răspuns la criza locuințelor din UE

SUA15 hours ago

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, susține că Ucraina a fost de acord cu organizarea alegerilor prezidențiale

ROMÂNIA21 hours ago

Cătălin Predoiu, privind amânarea aderării la Visa Waiver: Nu este o chestiune legată de România. SUA își reevaluează programele privind migrația

ROMÂNIA21 hours ago

Parchetul European: Cu un prejudiciu de 2,3 mld. de euro din fonduri europene, România se află în top 5 țări UE cu cele mai multe investigații antifraudă deschise în 2024

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE22 hours ago

Corina Crețu (AMEPIP): România, aprecieri din partea OCDE pentru progresele notabile privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat

ROMÂNIA1 day ago

ICI București a fost prezent la The A/V & IT Convergence Summit 2025

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Federația Română de Șah i-a propus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preluarea poziției de președinte de onoare

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: România a îndeplinit toate condițiile pentru Visa Waiver, întârzierea este temporară și de natură tehnică

POLITICĂ3 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL6 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE6 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE1 week ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending