Franța și Marea Britanie, un nou acord privind securitatea frontierelor și controlul imigrației

Aflați la cel de-al 35-lea summit bilateral franco-englez ce s-a desfășurat pe 18 ianuarie în Sandhurst, Emmanuel Macron și Theresa May au hotărât să ofere o nouă dimensiune relației privind migrația și securitatea transfrontalieră, notează New Europe.

Foto: Emmanuel Macron și Theresa May (sursă: www.twitter.com/EmmanuelMacron)

Astfel, cei doi lideri au hotărât  “întărirea gestionării comune a frontierei dintre cele două ţări cu un tratament îmbunătăţit al minorilor neînsoţiţi solicitanţi de azil”, potrivit unui comunicat dat publicităţii la finalul întrevederii dintre preşedintele francez și premierul britanic. 

Noul acord prevede o alocare suplimentară de 50 de milioane de euro din partea Marii Britanii pentru controlul frontierei la Calais. Acest lucru îi este benefic Theresei May care nu va mai resimți aceeași presiune migratorie în timpul negocierii Brexit-ului cu Bruxelles-ul. Pentru Macron acest lucru se traduce prin realizarea unor investiții în portul Calais și îmbunătățirea condițiilor rezidenților.

Documentul semant ieri de părțile franceză și engleză are la bază acordurile de la Touquet, în vigoare din 2004, în care frontiera britanică este fixată pe coasta franceză, unde agenţii britanici efectuează controale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.