Banii necesari cumpărării ar urma să vină din bugetul MApN sau din împrumuturi sau garanții oferite de Guvernul SUA stipulează proiectul de act normativ, care a fost publicat de Ministerul Apărării Naționale la finele lunii august.
Achiziția va include și acorduri de cooperare industrială cu producătorul avioanelor, constând în transferuri de tehnologii sau servicii oferite de companiile românești din industria de apărare.
Departamentul de Stat al SUA a luat în luna septembrie decizie de aprobare a unei posibile vânzări a 32 de avioane de luptă F-35A Lightning II către România, subliniind că aceasta oferă o îmbunătățire semnificativă a capabilităților de apărare ale României și o consolidare a parteneriatului strategic dintre Statele Unite și România.
Aprobarea de către Guvern, parte a unei proceduri determinate de acordul prealabil al SUA, vine la o zi distanță după ce fostul președinte republican Donald Trump a fost ales pentru nou mandat la Casa Albă.
Achiziția în valoare de aproximativ 6,4 miliarde de dolari va furniza României avioane de luptă F-35A multirol de ultimă generație, care oferă tehnologie stealth avansată [“stealth” reprezintă semnătură radar redusă], fuziunea senzorilor și capabilități unice de superioritate aeriană. Achiziționarea celor două escadrile F-35A va spori semnificativ capacitatea României de a face față amenințărilor de securitate în continuă evoluție și de a contribui la eforturile regionale de apărare.
Parlamentul României a luat act în septembrie 2023 de solicitarea Ministerului Apărării Naționale privind achiziția a 32 de avioane F-35 în schimbul sumei de 6,5 miliarde de dolari. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a decis în aprilie 2023 că modernizarea Forțelor Aeriene Române va continua cu achiziția avioanelor de ultimă generație F-35 și cu sporirea capabilităților de apărare aeriană, estimându-se că România se va dota cu astfel de aeronave la orizontul anilor 2030.
Potrivit producătorului Lockheed Martin, F-35 este cel mai avansat avion de luptă la nivel mondial, proiectat pentru superioritate aeriană și misiuni de atac. De asemenea, F-35 are capacități de război electronic, supraveghere și recunoaștere.
Performanțele F-35 au fost prezentate în luna mai în România, când un avion de luptă de ultimă generație F-35 a aterizat la București, pe Aeroportul Băneasa, pentru a participa în premieră la Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, este cea mai mare expoziţie de apărare, aeronautică şi securitate din Europa de Est.
Până în prezent, “cifrele” înregistrate de F-35 arată că 18 țări la nivel global participă la acest program, aproape 1.000 de avioane livrate și în curs de livrare, în vreme peste 18.000 de persoane (2.400 de piloți și 16.000 personal administrativ) au fost instruite pentru întrebuințarea avionului de generația a V-a.
La nivel european, avioanele F-35 se află în diferite faze de achiziție în 11 țări, dintre care 10 sunt state membre NATO (Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Italia, Norvegia, Belgia, Polonia, Finlanda, Germania și Cehia) și Elveția, cu Grecia (40 de aeronave) și România (32 de avioane) aflate în așteptare.
Cele 11 țări menționate găzduiesc deja sau urmează să găzduiască la bazele lor aeriene, pe parcursul anilor 2025-2028, aceste avioane de ultimă generație.
Potrivit unei prezentări făcute la București, compania Lockheed Martin își propune să livreze peste 600 de avioane F-35 în Europa până la orizontul anului 2035.