Statele Unite iau în calcul retragerea unor trupe americane staționate pe teritoriul Germaniei, Polonia fiind una dintre locațiile unde acestea ar putea fi relocate, a precizat ambasadorul SUA la Berlin, Richard Grenell, informează Deutsche Welle.
Afirmațiile vin după ce Guvernul Angelei Merkel a respins la finalul lunii trecute solicitarea Administrației Trump de a participa la misiunea navală din Golful Persic, care are rolul contracarării acțiunilor Iranului în zonă, dar și ca urmare a diferențelor privind cheltuielile alocate apărării dintre cei doi membri ai NATO.
”Este de-a dreptul jignitor că, în timp ce contribuabilii americani continuă să plătească pentru menţinerea a peste 50.000 de soldaţi americani în Germania, germanii îşi cheltuiesc excedentul pe programe interne”, a declarat Grenell într-un interviu acordat DPA.
Joi, ambasadoarea americană la Varșovia, Georgette Mosbacher, a transmis pe Twitter că ”Polonia își îndeplinește obligația față de NATO de 2% din PIB pentru apărare”, dar ”Germania nu”. ”Trupele americane din Germania ar fi binevenite în Polonia”, a completat aceasta, potrivit DPA, citat de Agerpres.
În cadrul vizitei din luna iulie la Washington a președintelui polonez, Andrzej Duda, liderul american Donald Trump a sugerat o redesfășurare a militarilor americani din Germania în Polonia, idee reluată și de Grenell.
Citiți și:
”Preşedintele (Donald) Trump şi (ambasadoarea SUA în Polonia) Georgette (Mosbacher) au dreptate. Mai mulţi preşedinţi au cerut celei mai mari economii din Europa să plătească pentru propria ei apărare”, a subliniat Grenell.
Germania, gazda celui mai mare număr de militari americani din Europa
Germania găzduieşte cel mai mare număr de militari americani din Europa şi cel mai mare contingent de militari americani din străinătate, după Japonia. Centrele de comandă pentru trupele americane din Europa şi din Africa se află la Stuttgart, iar principala bază aeriană a SUA din Europa este cea de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei. La Grafenwoehr, în Bavaria (sud), se află unul din cele mai mari câmpuri de instrucţie ale forţelor americane.
În total, în Germania sunt staţionaţi 35.000 de soldaţi americani, la care se adaugă 17.000 de civili americani şi 12.000 de civili germani angajaţi de armata SUA, iar alte câteva zeci de mii de locuri de muncă depind de prezenţa militară americană.
Au circulat în ultima vreme speculaţii privind planuri de reducere a efectivelor SUA, dezminţite însă la nivel oficial, iar ambasadorul Grenell a anunţat chiar o creştere a acestor efective cu 1500, de când a preluat acest post.
În pofida unei creşteri considerabile a cheltuielilor pentru apărare, obiectivul pe termen mediu fiind de 1,5% din PIB până în 2024, Germania mai are mult până să se încadreze în angajamentul NATO de 2%.
Berlin depune eforturi în acest sens, dovadă stând cele mai recente declarații ale noului ministru german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.
La 23 iulie, aceasta și-a anunțat angajamentul de a crește bugetul militar al țării la 2% din PIB până în 2024.
Diferențe transatlantice de viziune
Comentariile lui Grenell vin la scurt timp după ce SUA Germania a refuzat să de crus invitației de a participa la o misiune sub conducerea SUA de protejare a navigaţiei în Golf şi în special în Strâmtoarea Ormuz, pentru care şi-a dat acordul doar Marea Britanie.
Precizările ambasadorului american la Berlin survin, de asemenea, înainte de turneul european al lui Donald Trump, care este așteptat în Franța la 24 august pentru a participa la summitul G7, găzduit de Biarritz, unde va avea o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel.
După reuniunea primelor șapte economii mondiale, președintele SUA se va deplasa în perioada 31 august – 3 septembrie în Danemarca și Polonia, două țări care susțin Statele Unite în opoziția lor față de proiectul gazoductului Nord Stream II, ce leagă Rusia de Germania, prin Marea Baltică.
Citiți și: