Interviu. Europarlamentarul Maria Grapini: România și Bulgaria trebuie să coopereze permanent, nu doar în cele șase luni ale președinției rotative a UE

România și Bulgaria trebuie să colaboreze pe viitor, nu doar pe perioada celor șase luni ale președinției rotative a UE, a declarat europarlamentarul Maria Grapini (PPU-sl, S&D), după participarea la dezbaterea „De zece ani în UE: Calea de urmat”. Evenimentul, un forum transfrontalier de dezbateri România – Bulgaria, organizat în colaborare cu Biroul de Informare al Parlamentului European în Bulgaria, a avut loc vineri în Bulgaria. Dezbaterea a fost transmisă live de Calea Europeană.

”Am spus că este foarte utilă aceată întâlnire, sper să recuperăm din timpul trecut și să facem un parteneriat adevărat cu bulgarii, nu unul superficial, fără să să ne invidem și să spunem <de ce bulgarii au turiști mai mulți> sau <de ce România are PIB-ul mai mare >. Problema se referă la proiecte pe termen lung precum strategia Dunării. zona Mării Negre, conectivitatea celor două state, unde avem probleme ce țin de infrastructură de toate felurile, de la cea la rutieră la cea ferată.”, a declarat eurodeputatul român, în cadrul unui interviu acordat Calea Europeană.

”Trebuie să fim uniți permanent, nu doar în acele șase luni”, a transmis europarlamentarul făcând referire la perioada în care atât Bulgaria, în 2018, cât și România vor deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

”Am avut un public foarte interesant, timpul a fost foarte scurt pentru că problematica a fost complexă, am avut experți, dar și reprezentanți ai celor două state, dar și panelul de europarlamentari. Merită să repetăm această dezbatere și în România, nu doar pentur că nu am analizat ce am făcut în ultimii zece ani, dar nu am discutat despre ce e de făcut în următoarea perioadă”. 

Eurodeputatul român a abordat și problema drepturilor lucrătorilor în contextul în care majoritatea românilor consideră că Uniunea Europeană trebuie să își orienteze eforturile în acest sens, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Parlamentul European.

”Am obținut ceva în comisii, noi românii am luptat mult. Am reușit să mărim perioada de șase luni la 24 de luni să nu se considere detașare. Sunt foarte multe discuții referitor căror domenii să se aplice – dacă transporturile să fie excluse sau nu. Îmi pun speranța la trialog, la puterea României de a se opune în Consiliu, au făcut-o și alte state. România are alături Slovacia, Polonia și trebuie să se opună, având argumente în acest sens. La dumping social și la detașare au definiții greșite și le au diferit tratate. De exemplu, dacă un cetățean german este detașat în România, acel cetățean este plătit cu salariul din Germania. Dacă introducem această directivă, îl întreb pe cel din Germania dacă îi convine să vină în România sau Bulgaria să fie plătit după șase luni cu salariul de aici?”, a declarat Grapini.

Un efect posibil al aplicării directivei privind lucrătorii detașați ar putea fi „scoaterea din piață a unor muncitori români din piețele din străinătate”, argumentează eurodeputatul român.

”Va fi și o problemă în firmă: toată lumea va vrea să fie detașat, se va crea o inechitate în firmă (…) Vor fi efecte pe termen lung și o firmă odată închisă greu se mai redeschide, mai ales că vorbim de firme de produție, de construcții, de transport”.

Citiți și: Miza reală a noilor reglementări europene privind munca în UE. Dintre cei peste 2 milioane de lucrători detașați doar 46.000 sunt români

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.