John McCormick, politolog: Influenta UE este subestimata

Deși Europa se confruntă în prezent cu o criză critică, Uniunea Europeană a mai depășit în trecut situații similare, iar influența sa în domenii precum politica de mediu sau în cea de promovare a democrației continuă să fie subestimată, a declarat John McCormick, într-un interviu acordat EurActiv.ro

McCormick, politolog al Universității Indiana – Purdue, a susținut că vechile moduri de gândire pot induce o părere greșită amenilor cu privire la influența UE.

”Este interesant pentru mine să observ că există o relație inversă între succesul unui domeniu de politică a UE și a numărului de persoane care îl studiază”, spune el.

Acesta mai declară, glumind, ”sunt mai multe persoane care studiază efectele internaționale ale UE decât oameni care lucrează la Bruxelles în relațiile externe”.

În contrast, McCormick a spus că ”una dintre zonele mari de succes pentru UE este politica comercial și, totuși, foarte puțini o studiază”.

Profesorul a spus că prezența pe plan internațional a UE s-a făcut simțită, și asta chiar dacă nu a ocupat primele pagini ale ziarelor.

”Chestia este că reprezintă un proces treptat”, așa încât dacă ziarele nu scriu despre asta, ”oamenii nu își dau seama cu adevărat despre ce se întâmplă”, argumentează acesta.

Tot el declară că ”acum când am un exemplar The Economist în mână (…) este dificil să te declari optmist, în special că și Italia are probleme”.

McCormick a susținut că multe dintre problemele europene sunt, de fapt, mult mai larg răspândite. Cu privire la viitorul sistemelor de prtecție socială din Europa și la problemele bugetare pe termen lung, acesta a spus că ”nu este o problemă tipic europeană, ci o problemă de ordin economic”.

Mai mult, acesta e de părere că UE a devenit un model pentru alte organizații regionale, declarând că ”Uniunea Africană este aproape o copie exactă a UE. Șansele UA sunt foarte mici. Vor trebui să muncească foarte, foarte mult.”

Articolul integral poate fi accesat aici.

Sursa foto: inforrm.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.