Connect with us

U.E.

Josep Borrell respinge acuzațiile că un raport UE privind dezinformarea a fost modificat la presiunile Beijingului: China este un partener, dar și un competitor și un rival sistemic

Published

on

© European Union

China este un partener important, dar și un competitor și un rival sistemic al Uniunii Europene, a declarat, joi, șeful diplomației europene, Josep Borrell, acesta recunoscând că Beijingul a încercat să influențeze publicarea unui raport privind dezinformarea și dând asigurări că UE nu a cedat unor astfel de preocupări.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate a fost audiat de Comisia pentru afaceri externe din Parlamentul European în urma controverselor apărute în privința celui mai recent raport privind combaterea dezinformării realizat de Serviciul European de Acțiune Externă și ca urmare a faptului că presa internațională a relatat că oficialii UE ar fi schimbat anumite precizări din document la presiunile Beijingului. 

 

“Trebuie să recunosc că atunci când am folosit prima dată cuvintele „bătălie de narațiuni”, nu m-am așteptat că va avea o importanță atât de mare la nivel mondial”, a spus Borrell, referindu-se la editorialul publicat în luna martie în care a afirmat că politica generozității practicată de China a determinat ”încercări de a discredita UE ca atare” și de a critica lipsa de solidaritate europeană.

“Permiteți-mi să încep prin a sublinia că relațiile noastre cu China continuă să se bazeze pe principiile enunțate în perspectiva strategică UE-China din martie 2019, unde am spus că vedem China ca un partener important, dar și ca un competitor și un rival sistemic“, a continuat el, conform declarațiilor sale transcrise de SEAE.

Șeful diplomației europene a adăugat că în conformitate cu mandatul Consiliului European, acțiunile UE s-au concentrat inițial pe campaniile de dezinformare ale Rusiei, provenite de la actori statali și non-statali.

“Ultimul nostru raport special desenează o imagine complexă. Acesta examinează eforturile de dezinformare și o agresivă promovare a narațiunilor de către diferiți actori internaționali, inclusiv Rusia și China (…) Vă pot asigura că nu a fost introdusă nicio modificare în raportul publicat săptămâna trecută pentru a calma preocupările unui stat terț, în acest caz, China. Raportul subliniază foarte clar campaniile de dezinformare sponsorizate de stat și numește foarte precis actorii din spatele lor – inclusiv China. Nu s-a constatat „scurgerea” rezultatelor noastre, oricât de incomode ar fi acestea”, a explicat Borrell, care nu i-a convins însă pe toți eurodeputații.

Pe de altă parte, Înaltul Reprezentant al UE a admis guvernul chinez a încercat să exercite o influență. “Este clar și evident că China și-a exprimat îngrijorarea atunci când a știut despre document (…) Nu voi dezvălui cum a făcut asta pentru că nu explicăm acest tip de diplomație”, a mai spus el.

Discuțiile au avut loc în condițiile în care The New York Times a relatat că în urma confruntării cu o presiunea puternică din partea Beijingului, oficialii Uniunii Europene și-au slăbit criticile la adresa Chinei. Potrivit NYT, îngrijorați de repercusiuni, oficialii europeni au întârziat mai întâi publicarea și apoi au rescris documentul în moduri care au diluat accentul pe China.

“Însă China s-a mișcat rapid pentru a bloca publicarea documentului, iar Uniunea Europeană l-a retras. Raportul a fost în pragul publicării, până când oficialii înalți au ordonat revizuiri pentru a atenua limbajul utilizat”, a argumentat The New York Times, făcând referire la faptul că informații din documentul inițial au fost publicate de Politico Europe.

Aceste critici au fost respinse de purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă, care a contestat ”absolut orice afirmaţie sau plângere că am fi cedat în rapoartele noastre vreunei presiuni din exterior”.

În urma dezbaterilor cu Josep Borrell, președintele Comisiei AFET, eurodeputatul David McAllister, a reamintit că,  într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European la 17 aprilie, eurodeputații au îndemnat Comisia Europeană ”să combată eforturile propagandistice agresive ale Rusiei și Chinei, care exploatează pandemia de COVID-19 cu scopul de a submina UE și a semăna neîncredere în ea în rândul populației”, considerând ”esențial ca, printr-o bună comunicare sprijinul financiar, tehnic și medical oferit de UE să ajungă la urechile oamenilor”. 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Polonia cumpără de la SUA un sistem de recunoaștere a spațiului aerian în valoare de 960 milioane de dolari

Published

on

© Ministry of National Defence Poland

Polonia a semnat un acord cu Statele Unite pentru livrarea unui sistem de recunoaștere a spațiului aerian în valoare de 960 milioane de dolari pentru monitorizarea frontierelor sale de nord-est, a declarat miercuri ministrul apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, informează Reuters, preluat de Agerpres.

„Polonia va fi a doua țară din lume care va folosi acest sistem”, a spus el. „Acordul definește securitatea noastră, este un alt act de cooperare între Polonia și SUA”.

Polonia a majorat cheltuielile pentru apărare în acest an la aproximativ 4% din produsul intern brut, în timp ce încearcă să își consolideze forțele armate după invazia Rusiei în Ucraina. Ea își propune să investească 10 miliarde de zloți (2,6 miliarde de dolari) în protejarea graniței de est.

În cadrul contractului, Polonia va primi patru aerostate, sau baloane ancorate, care vor fi amplasate în posturi de-a lungul frontierelor de est și nord-est ale Poloniei, ajutând Sistemul de apărare aeriană și Sistemul de observare a coastelor al Poloniei.

Contractul prevede, de asemenea, suport logistic și de program aferent. Sistemul va fi livrat și complet operațional până în 2027, a declarat Kosiniak-Kamysz.

Potrivit șefului Agenției de Armament din Polonia, generalul Artur Kuptel, care a descris sistemul în presa poloneză la începutul acestei luni, radarele suspendate de baloanele ancorate vor monitoriza cerul până în Ucraina, Belarus și exclava rusă Kaliningrad din spațiul aerian polonez.

Acestea au capacitatea de a detecta o gamă largă de obiecte, cum ar fi rachete, avioane, drone și nave de suprafață pe o rază de peste 300 km.

În luna februarie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare de sisteme aerostat de recunoaștere radar a spațiului aerian și de suprafață, precum și elemente conexe de logistică și sprijin pentru program.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

Șefa BCE: Sunt foarte încrezătoare că avem inflația sub control

Published

on

© European Central Bank/ Flickr

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a indicat că o reducere a ratei dobânzii este probabilă luna viitoare, în condițiile în care creșterea rapidă a prețurilor de consum a fost în mare parte limitată, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

„În cazul în care datele pe care le primim consolidează nivelul de încredere pe care îl avem – că vom atinge o inflație de 2% pe termen mediu, care este obiectivul nostru, misiunea noastră, datoria noastră – atunci există o probabilitate puternică” de a face o mișcare pe 6 iunie, a declarat ea pentru postul irlandez RTE One într-un interviu televizat difuzat marți.

„Sunt foarte încrezătoare că avem inflația sub control”, a spus șefa BCE. „Prognoza pe care o avem pentru anul viitor și anul următor se apropie într-adevăr foarte, foarte mult de țintă, dacă nu chiar de țintă. Așadar, sunt încrezătoare că am trecut la o fază de control.”

O decizie cu privire la momentul în care oficialii vor stabili următoarea politică a fost anticipată pe scară largă. Rata dobânzii la facilitatea de depozit – care a fost la un nivel record de 4% din toamna anului trecut – este de așteptat să fie redusă cu un sfert de punct, investitorii estimând un alt pas de această amploare în septembrie și înclinând, de asemenea, spre o reducere definitivă în decembrie 2024.

Membrii Consiliului Guvernatorilor refuză, însă, să se pronunțe asupra unei anumite traiectorii a ratei – un sentiment împărtășit de Lagarde în interviul RTE One. Mulți au indicat însă că pronosticurile pieței ar putea fi similare cu propria lor gândire.

Comentând într-un interviu separat pentru Handelsblatt publicat tot marți, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a îndemnat la prudență după o primă reducere probabilă.

„Nu ar trebui să reducem ratele în grabă și să punem în pericol ceea ce am realizat”, a spus el, adăugând că incertitudinea este “încă ridicată”. Astfel, „chiar dacă ratele vor fi reduse pentru prima dată în iunie, asta nu înseamnă că vom mai reduce ratele” în ședințele ulterioare, a adăugat Nagel. „Nu suntem pe pilot automat”.

Lagarde a avertizat, de asemenea, asupra incertitudinii, dar a fost mai circumspectă.

„Trebuie să fim dependenți de date”, a spus ea. „Este o decizie colectivă care este luată de toți membrii Consiliului Guvernatorilor împreună și este foarte dificil să prescrii sau să prognozezi o traiectorie după prima reducere, dacă va exista o astfel de reducere.”

Ritmul inflației din zona euro a încetinit drastic, deși s-a oprit la 2,4% în aprilie și nu se estimează că va scădea spre obiectivul de 2% al BCE până în a doua jumătate a anului viitor.

Președinta BCE a apărat, de asemenea, rezultatele instituției sale – „nu am făcut o treabă proastă” – deși a recunoscut că majorările de dobândă din 2022 ar fi putut începe potențial mai repede, menționând opțiunea de a începe „cu trei luni mai devreme”.

„Am fi putut începe puțin mai devreme”, a spus ea. „Dar nu sunt sigură că rezultatul ar fi fost atât de diferit”.

Continue Reading

ROMÂNIA

Eurobarometru: 78% dintre români consideră că toată lumea ar trebui să vorbească cel puțin o limbă străină în UE. 65% cred că îmbunătățirea competențelor lingvistice ar trebui să fie o prioritate politică

Published

on

© European Commission / Facebook

Marea majoritate a europenilor (86%) consideră că toată lumea ar trebui să vorbească cel puțin o limbă străină, iar aproape trei din cinci europeni (59%) pot purta o conversație într-o altă limbă decât cea maternă, relevă cele mai recente date ale unui Eurobarometru, publicat de Comisia Europeană de Ziua mondială pentru diversitate culturală, marcată anual la 21 mai.

Sondajul subliniază o conștientizare din ce în ce mai mare a importanței diversității lingvistice în îmbunătățirea înțelegerii culturale, a oportunităților economice și a coeziunii sociale în Europa.

Să nu uităm că în Uniunea Europeană există 24 de limbi oficiale și în jur de 60 de limbi regionale și minoritare, astfel că multilingvismul este un exemplu dinamic de diversitate culturală europeană.

”Acest sondaj Eurobarometru subliniază importanța vitală a multilingvismului în promovarea unei Uniuni Europene unite și bogate din punct de vedere cultural. Vedem cu entuziasm că europenii recunosc valoarea învățării limbilor străine. Acest lucru nu numai că le sporește oportunitățile personale și profesionale, ci consolidează și identitatea noastră colectivă și înțelegerea reciprocă. Comisia se angajează să promoveze diversitatea lingvistică prin inițiative precum Erasmus + și Europa creativă”, a declarat Iliana Ivanova, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Realizat la doisprezece ani de la ultimul sondaj pe această temă, Eurobarometru arată că cetățenii au atitudini foarte pozitive față de multilingvism:

  • 86 % dintre respondenți consideră că toată lumea ar trebui să vorbească cel puțin o altă limbă străină ( 78% dintre români), iar 69 % sunt în favoarea cunoașterii a două sau mai multe limbi străine, România fiind în media europeană;
  • 76 % consideră că îmbunătățirea competențelor lingvistice ar trebui să fie o prioritate politică, în vreme ce 65% dintre români împărtășesc această opinie; 
  • 84 % consideră că limbile regionale și minoritare ar trebui protejate, 70% dintre români fiind de aceeași opinie. 

© Eurobarometru

Comisia Europeană promovează diversitatea lingvistică în Uniunea Europeană prin proiecte finanțate prin programele Erasmus + și Europa Creativă.

În ceea ce privește cunoașterea limbilor străine, sondajul Eurobarometru arată progrese pozitive, deși modeste, față de ultimul sondaj din 2012:

  • trei din cinci europeni pot purta o conversație într-o altă limbă decât limba lor maternă, cu 3 puncte procentuale (pp) peste valorile înregistrate în 2012. 
  • proporția crește la patru din cinci în rândul tinerilor europeni (79 % în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani), cu o creștere de 5 puncte procentuale.

Acest lucru aduce UE mai aproape de obiectivul său pentru tineret stabilit în Recomandarea Consiliului din 2019 privind o abordare cuprinzătoare a predării și învățării limbilor, și anume dobândirea de competențe în limba de școlarizare și cunoașterea altor două limbi înainte de sfârșitul învățământului secundar superior.

Pe de altă parte, se înregistrează mai puține progrese în ceea ce privește a doua limbă străină: 28 % dintre europeni (+ 1 pp) și 39 % dintre tineri (+ 2 pp) pot purta o conversație în mai multe limbi străine. Dintre europenii care vorbesc cel puțin o altă limbă străină, 31 % folosesc zilnic prima lor limbă străină (+ 8 pp).

Engleza este vorbită de aproape jumătate dintre europeni (47 %) ca limbă străină. Aceasta este o creștere semnificativă de 5 puncte procentuale față de 2012. 7 din 10 de tineri europeni pot purta o conversație în limba engleză, cu 9 puncte procentuale mai mult decât sondajul din 2012.  Este percepută ca fiind limba cea mai importantă pentru ca copiii să învețe pentru viitorul lor (de 85 % dintre participanții la sondaj), urmată de spaniolă, germană, franceză și chineză. După engleză, franceză (11 %), germană (10 %) și spaniolă (7 %) sunt limbile străine cel mai des vorbite în UE. 

Aceste constatări sunt în concordanță cu rezultatele raportului Eurydice privind datele-cheie din 2023 privind predarea limbilor străine în școli în Europa, care a arătat că 98,3 % dintre elevii europeni din învățământul secundar inferior și, din ce în ce mai mult, de la o vârstă mai fragedă, învață limba engleză.

Potrivit respondenților, printre principalele beneficii ale învățării unei noi limbi se numără oportunitățile de angajare (51 %), capacitatea de a înțelege persoane din alte culturi (45 %), obținerea unui loc de muncă mai bun în țara în care locuiesc (42 %), utilizarea acesteia în vacanțe în străinătate (42 %) și utilizarea acesteia la locul de muncă (inclusiv deplasarea în străinătate în interes de afaceri; 40 %).

Rezultatele sunt în concordanță cu un studiu recent al OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), susținut de Comisie, privind modul în care tinerii în vârstă de 15 ani învață limba engleză.

Acest studiu arată că tinerii învață din ce în ce mai multe limbi străine în afara sălii de clasă, prin utilizarea internetului, a platformelor de comunicare socială sau prin vizionarea de conținut în limba originală. Majoritatea europenilor (53 %), în special tinerii (65 %), preferă în prezent subtitrarea conținutului menționat. Acest lucru s-a schimbat considerabil în comparație cu 2012 (+ 11 pp).

În medie, 11,5 % dintre elevii din UE vorbesc o altă limbă acasă decât la școală, ceea ce arată că sălile de clasă multilingve sunt o realitate în Europa.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.17 mins ago

Polonia cumpără de la SUA un sistem de recunoaștere a spațiului aerian în valoare de 960 milioane de dolari

NATO18 mins ago

Ministrul german al Apărării face apel la aliați să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme Patriot: Este crucial pentru evoluţia viitoare a acestui război şi în special pentru moralul, securitatea şi infrastructura ţării

NATO26 mins ago

Nicolae Ciucă: Va trebui să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Trebuie să investim în apărare și să întărim democrația românească

NATO1 hour ago

Șeful Statului Major al Apărării afirmă că România “apasă pedala apărării naționale și descurajării la nivel NATO” pentru a diminua probabilitatea escaladării conflictelor: Prezentul e marcat de război

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Apărării afirmă că navigația maritimă este cea mai afectată de acțiunile de bruiaj electronic ale Rusiei

ROMÂNIA2 hours ago

BSDA 2024 / Marcel Ciolacu: Revitalizarea industriei naționale de apărare a devenit o prioritate a guvernului pe care îl conduc

NATO2 hours ago

Lituania își va consolida postura de apărare cu tacuri germane Leopard și sisteme antiaeriene IRIS-T

ROMÂNIA DIGITALĂ3 hours ago

Google a lansat o campanie pentru a preveni dezinformarea online. În calitate de partener Google, CaleaEuropeană.ro se alătură inițiativei de educare a publicului

RUSIA3 hours ago

SUA susțin că Rusia a lansat o armă spaţială capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Pământului

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ3 hours ago

Șefa BCE: Sunt foarte încrezătoare că avem inflația sub control

INTERNAȚIONAL17 hours ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA2 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA4 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA5 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL7 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA1 week ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

Trending