Klaus Iohannis s-a întâlnit cu miniștrii Apărării din țările B9, reuniți în premieră la București. Președintele solicită sporirea mobilității forțelor NATO pe flancul estic

România rămâne un aliat credibil care își menține angajamentele asumate la nivelul NATO și care își propune adoptarea unor măsuri consolidate pentru întreg flancul estic la viitorul summit aliat, a transmis, marți, președintele Klaus Iohannis miniștrilor Apărării și șefilor delegațiilor ministeriale din cele nouă țări NATO de pe flancul estic care participă în aceste zile, la București, la prima reuniune în format București 9 pe dimensiunea apărării.

FOTO: Administrația Prezidențială

Lansat în anul 2015 de către România și Polonia, formatul B9 a înregistrat până în prezent două reuniuni la nivel de şefi de stat şi de guvern, desfăşurate la Varşovia (iulie 2014) şi Bucureşti (noiembrie 2015) și două întruniri la nivel de miniștrii de externe, prima la București (noiembrie 2016) și a doua la Varșovia (9 octombrie 2017). Din formatul București fac parte Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Toate cele 9 țări sunt state membre ale Uniunii Europene și NATO.

”Întrevederea de la Palatul Cotroceni a oferit cadrul unui schimb consistent de opinii privind stadiul implementării deciziilor adoptate la Summitul aliat din 2016, de la Varșovia, și agenda prefigurată pentru reuniunea NATO la nivel înalt din luna iulie a acestui an, de la Bruxelles. De asemenea, au fost împărtășite evaluări referitoare la evoluțiile mediului de securitate regional și internațional”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeana.ro.

Klaus Iohannis a solicitat măsuri consolidate și unitare pe flancul estic al NATO

Șeful statului a utilizat contextul acestor discuții, la care au participat și oficiali NATO și reprezentanți ai Departamentului de Stat și Departamentului Apărării din SUA, pentru a transmite ”necesitatea ca, prin deciziile care vor fi adoptate la Summitul de la Bruxelles, din acest an, să fie asigurate unitatea, coerența și consolidarea măsurilor aliate pe Flancul Estic în cadrul posturii de descurajare și apărare a NATO”.

Precizările președintelui se înscriu în rândul poziției politice exprimate de Klaus Iohannis și în plenul Adunării Parlamentare a NATO, reuniune găzduită la București în octombrie 2017, când a pledat pentru înlăturarea diferențelor între nordul și sudul flancului estic în privința măsurilor de securitate adoptate.

Pe acest fond, creșterea mobilității forțelor și asigurarea forțelor de întărire (reinforcements) sunt esențiale pentru sporirea eficienței posturii aliate de descurajare și apărare, informează sursa citată.

Formatul B9, inaugurat de Iohannis și Duda în 2015. Șefii de stat din regiune se vor întâlni înaintea summitului NATO

Președintele a subliniat rolul important al reuniunii B9 la nivelul șefilor de stat, găzduită de țara noastră în 2015, în pregătirea summitului NATO de la Varșovia, și a afirmat că există premise pozitive privind rezultatele întâlnirii șefilor de stat B9 din acest an, înaintea summitului NATO de la Bruxelles.

Totodată, șeful statului și-a exprimat convingerea că Summitul NATO din 2018 va fi un moment de etapă semnificativ în procesul de adaptare a Alianței la provocările și amenințările actuale de securitate.

Citiți și DOCUMENT Declarație comună a miniștrilor de externe din țările formatului “București 9”: România și celelalte țări din regiune solicită ca apărarea europeană să se dezvolte în coordonare cu NATO

Urmăriți și VIDEO&TEXT Declarația comună a șefilor de stat din Europa Centrală și de Est la reuniunea de la București

”România susține ferm o relație transatlantică solidă”

Președintele României a reafirmat susținerea fermă a țării noastre pentru o relație transatlantică solidă, condiție fundamentală pentru securitatea europeană și cea a regiunii.

În context, Iohannis a evidențiat importanța pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii și a salutat prezența la reuniunea B9 a reprezentatului american, o dovadă în plus a angajamentului SUA față de țara noastră și de securitatea europeană.

”România rămâne un aliat credibil, care își menține angajamentele în spiritul dezideratului de partajare echitabilă a responsabilităților (burden sharing), atât în ceea ce privește alocarea celor 2% din PIB sectorului apărării și dezvoltarea de capabilități, cât și contribuția națională la misiuni și operații” a transmis președintele, în contextul în care ministrul Mihai Fifor a prezentat rezultatele angajamentelor României pentru securitatea NATO, anunțând că 40% din fondurile alocate bugetului Apărării au fost cheltuite pentru înzestrare și dezvoltare militară.

”De asemenea, Președintele României a reiterat necesitatea dezvoltării cooperării NATO-UE, precizând că demersurile de consolidare a rolului Uniunii Europene în domeniul apărării trebuie să se deruleze în complementaritate cu NATO. Astfel, vor fi evitate duplicările inutile și se vor putea face eforturi conjugate în domenii de interes comun”, mai notează sursa citată.

De altfel, toate țările membre ale formatului B9 fac parte și din cooperarea structurată permanentă (PeSCo), proiectul apărării europene lansat anul trecut.

Țările de pe flancul estic susțin consolidarea prezenței NATO. Reprezentanții NATO și SUA au apreciat eforturile României

Miniștrii apărării, respectiv șefii delegațiilor ministeriale ai statelor aliate din Flancul Estic, au împărtășit evaluările Președintelui Klaus Iohannis și au evidențiat utilitatea și relevanța Formatului B9. De asemenea, au transmis puncte de vedere similare privind agenda Summitului NATO de la Bruxelles, punând accent pe necesitatea continuării eforturilor de consolidare a Prezenței Înaintate pe Flancul Estic, pentru creșterea eficienței acesteia”, precizează sursa citată.

Asistentul Secretarului General NATO pentru politica de apărare și planificare, Heinrich Brauss, a adresat mulțumiri pentru contribuția semnificativă a României în cadrul Alianței Nord-Atlantice prin participarea constantă la misiunea din Afganistan, precum și pentru asumarea unui rol activ în proiectarea și implementarea prezenței înaintate aliate din țara noastră și în regiunea Mării Negre. Oficialul NATO a apreciat în mod deosebit rolul important al țării noastre la nivel regional și comportamentul responsabil de care țara noastră dă dovadă în raport cu angajamentele asumate în cadrul Alianței, subliniind, totodată, importanța alocării de către România a 2% din PIB pentru apărare.

De asemenea, reprezentantul NATO a subliniat că Summitul din acest an va conduce la un nivel sporit de coerență, mobilitate și eficiență a forțelor aliate și, implicit, la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO.

La rândul său, reprezentantul Statelor Unite ale Americii, Asistentul pentru securitate internațională al Secretarului Apărării american, Robert Karem, a evidențiat aprecierea pentru alocarea de către România a 2% din PIB apărării, precum și pentru contribuția națională la eforturile aliate.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.