Liberalii europeni resping aderarea Mișcării 5 Stele la grupul ALDE din Parlamentul European. Guy Verhofstadt: Nu există suficiente garanții pentru un program comun de reformă a Europei

Liberalii europeni au respins luni ideea unei aderării a formațiunii Mișcarea 5 Stele din Italia la ALDE, după ce partidul eurosceptic fondat de Beppe Grillo a cerut membrilor grupării să voteze în cadrul unui sondaj online cu privire la afilierea la grupul liberal din Parlamentul European.

“Eu am ajuns la concluzia că nu există garanții suficiente pentru a realiza un program comun în vederea reformării Europei”, a transmis liderul ALDE, Guy Verhofstadt, într-un video publicat pe Facebook.

“Nu sunt suficiente puncte de acord pentru a da curs cererii M5S de a se alătura ALDE. Încă există prea multe divergențe asupra unor subiecte europene esențiale”, a recunoscut Verhofstadt, care va candida pe 17 ianuarie la președinția Parlamentului European.

”Cu toate acestea, în chestiuni de interes comun precum mediul, transparența și democrația directă, ALDE și Mișcarea 5 Stele vor continua să lucreze împreună”, a conchis liderul ALDE, negociator-șef din partea PE pentru Brexit.

Simpatizanții M5S au votat online, duminică și luni dimineața, cu o largă majoritate (78,5%) în favoarea alăturării eurodeputaților formațiunii lor la ALDE în Parlamentul European și a despărțirii de grupul Europa Libertății și Democrației Directe, din care face parte UKIP, partidul eurosceptic al lui Nigel Farage, scrie Agerpres.

Citiți și Mișcare surpriză în Parlamentul European: Formațiunea eurosceptică Mișcarea 5 Stele din Italia vrea să se alăture ALDE, grupul liberalilor din PE

O posibilă intrare a Partidului Mișcarea 5 Stele în ALDE ar fi sporit componența acestui grup la 85 de membri, redevenind a treia forță politică în PE într-un moment în care Verhofstadt, negociator-șef al Parlamentului European pentru Brexit, și-a anunțat candidatura pentru președinția Parlamentul European la alegerile din 17 ianuarie 2017.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.