Connect with us

Alegeri Prezidentiale

Liderii PSD il pregatesc pe Victor Ponta pentru candidatura la prezidentiale. Singurul care ar putea sa-i faca probleme – Klaus Iohannis

Published

on

ponta gov.roRezervat pentru moment în declaraţiile publice pe tema prezidenţiabilului alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta este împins de liderii din teritoriu, dar şi cei cei de la centru ai PSD să îşi asume o candidatură. Anunţul oficial ar urma să fie făcut după 25 mai, scorul alegerilor europarlamentare fiind considerat de liderii PSD contactaţi de Gândul esenţial în decizia finală a premierului.

La start în competiţia internă se aliniază şi fostul preşedinte PSD, Mircea Geoană, considerat “rezervă” în teritoriu, ca şi Sorin Oprescu.

Potrivit unui sondaj intern al PSD, Ponta ar câştiga alegerile în toate variantele şi combinaţiile posibile. Singurul care i-ar da emoţii în turul doi ar fi Klaus Iohannis, mai arată cercetarea amintită.

Cu toate ezitările publice ale prim-ministrului, PSD-iştii şi-l doresc pe Victor Ponta candidat la prezidenţiale. Odată cu ruperea USL, liderii PSD nu se mai feresc să vorbească deschis nici despre candidatura lui Ponta, nici despre măsurătorile sociologice pe care intenţionează să le facă în cazul său nu doar în privinţa notorietăţii, ca până acum, ci şi a intenţiei concrete de vot.

Decizia şi anunţul oficial ar urma însă să vină după europarlamentare, scorul acestor alegeri fiind de altfel decisiv pentru asumarea sau neasumarea de către Ponta a ipostazei de candidat. “Dacă PSD ia 45%, candidează Victor Ponta. Luăm sub 40%, se pot analiza şi alte variante” , a declarat pentru gândul preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea.

Strategia candidaturii din scurt este diametral opusă celei pe care au mers Mircea Geoană în 2009 şi Adrian Năstase în 2004, cei doi foşti lideri PSD care şi-au anunţat intenţiile cu un an înainte. Liderii PSD contactaţi de gândul îi dau însă lui Ponta şanse maxime şi dacă intră în cursă în ultimul moment, dată fiind notorietatea şi încrederea cu care apare în sondaje.

“Neîndoielnic, partidul îl vrea pe Victor Ponta candidat la prezidenţiale”, rezumă Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui, ceea ce spun, mai ocolit sau mai direct, liderii din teritoriu, deschişi şi faţă de Sorin Oprescu.

Ca o variantă de rezervă este privit în partid şi Mircea Geoană. “Sunt un om cu experienţă, care aş putea să duc o astfel de sarcină. Vom discuta împreună, transparent, în partid”, se arată dispus fostul preşedinte al PSD să reintre în calculîn discuţiile interne.

Când vine vorba de Călin Popescu Tăriceanu, cuvântul de ordine al preşedinţilor CJ este “exclus!” sau “prematur” de discutat.

Premierul, măsurat de partid şi ca intenţie de vot

O candidatură a lui Victor Ponta e o dorinţă mai veche pe care liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, nu şi-a ascuns-o niciodată. “Sigur că mi-ar plăcea să-l văd pe Victor Ponta la Palatul Cotroceni”, spunea socrul premierului într-un interviu pentrugândul imediat după întoarcerea acestuia din vizita oficială în Statele Unite.

După ruperea oficială a USL, Ilie Sârbu a evitat să vorbească despre un candidat sau altul înaintea unei analize în partid, dar admite că de acum înainte Victor Ponta va fi măsurat în sondajele interne nu doar ca nivel al încrederii, şi şi în privinţa intenţiei de vot.

La rândul său, în calculele făcute public pentru prezidenţiale, Ponta s-a autoinclus pe lista actorilor politici aflaţi pe primele locuri în sondaje în ceea ce priveşte încrederea. „Sorin Oprescu, Mugur Isărescu, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu, excluzându-mă pe mine. Din ăştia şase”, spune premierul, “se va alege preşedintele României”. Până acum, Ponta a susţinut constant că intenţia sa este de a rămâne premier până în 2016.

Ce spun sondajele. Topul încrederii

Cele mai recente sondaje indică, la întrebările deschise, în dreptul lui Ponta o încredere de peste 24%, în stagnare, în timp ce Antonescu, cel mai puternic candidat anunţat până la această dată, se situează la 15%-16%.

Astfel, ultima cercetare CSOP, făcută în ianuarie pentru PDL pe baza chestionarelor şi cu o marjă de eroare de 3,1%, îl plasează pe Victor Ponta pe primul loc în topul încrederii, cu 24%, într-o scădere cu 1% faţă de noiembrie 2013 însă. Premierul este urmat, de Klaus Iohannis şi Mugur Isărescu – cu câte 23%, de Sorin Oprescu cu 18% şi de Crin Antonescu, aflat la egalitate cu Traian Băsescu şi Gigi Becali la 18%.

Un barometru realizat de IRES pe 27 februarie, printr-un sondaj telefonic, indică o cotă de încredere mai mare între cei doi, dar un decalaj la fel de semnificativ. Astfel, dacă în Victor Ponta au încredere foarte multă 13% din cei chestionaţi şi multă – 24%,în dreptul lui Crin Antonescu procentele sunt de 3, respectiv 12.

Tot jur de 37% încredere stabilă în Victor Ponta dau şi sondajele interne cu care lucrează oficial PSD, cotându-l pe Crin Antonescu cu 17%, în scădere. În topul încrederii, pe şase locuri în cercetările făcute pentru PSD de CSCI în luna februarie, se află Raed Arafat – 68%, Mugur Isărescu – 48%, Sorin Oprescu -38%, Victor Ponta – 37%, Klaus Iohannis – 37% şi Călin Popescu Tăriceanu – 34%.

Ce spun sondajele. Intenţia de vot

Acelaşi sondaj arată că, într-o confruntare în turul al doilea, Ponta ar avea emoţii doar în faţa lui Iohannis (pe care l-ar învinge cu un scor strâns: 53% la 47%).

Sondajele comandate de PNL pe de altă parte, dau, la întrebările deschise, date diferite. Astfel, ulima cercetare Avangarde făcută publică îl dă în topul intenţiilor de vot pe locul întâi pe Antonescu, cu 27%, urmat de Ponta, cotat cu 22% înainte însă de a anunţa o astfel de intenţie. Acelaşi sondaj realizat la finalul lunii ianuarie, măsoară “opinia favorabilă”, nu neapărat încrederea în politicieni. Rezultatul: Sorin Oprescu – 53%, Klaus Iohannis – 43%, Victor Ponta – 41%, Crin Antonescu – 34%, Traian Băsescu – 29%, Mihai Răzvan Ungureanu – 26%, Cătălin Predoiu – 16%.

.

 

 

 

.

Alegeri Prezidentiale

Monica Macovei: “AEP nu a ținut seama de procedura sistemului PayPal și a decis să confiște sume care au fost primite legal și transparent”

Published

on

macovei_monicaEuroparlamentarul Monica Macovei, fost candidat independent la alegerile prezidențiale din 2014 a precizat într-un comunicat remis către CaleaEuropeana.ro că raportul Autorității Electorale Permanente care arată că finanțările primite în campanie nu sunt în totalitate legale.

Redăm mai jos comunicatul integral:

“În urma publicării raportului AEP pentru toți candidații la alegerile prezidențiale, care conține și sume confiscate de la candidați independenți sau de la partide politice care au avut candidați, fac următoarele precizări:

În campania electorală am făcut ceea ce nu a făcut niciun alt politician: am avut finanțări mici de la mulți oameni, nu donații mari, nu bani murdari, aduși cu punga. Toate încasările și cheltuielile au fost legale și transparente.

Unele persoane au făcut donații mici prin sistemul PayPal, prin bancă, cu cardul. Iar acești bani nu puteau fi folosiți în campanie decât după ce erau transferați de sistemul PayPal în contul de campanie, adică la câteva zile de la data donației. Așadar este o procedură în doi pași, și numai după pasul doi, prin care donațiile intrau în contul de campanie, acestea puteau fi declarate și folosite. AEP nu a ținut seama de procedura sistemului PayPal și a decis să confiște sume care au fost primite și cheltuite transparent.

Am respectat în totalitate legea și toate donațiile și cheltuielile din campanie s-au făcut prin mandatar financiar, așa cum prevede legea. Mai mult, mandatarul financiar a declarat la AEP și sumele primite înainte de începerea campaniei, deși legea spune că se aplică numai în timpul campaniei electorale. Deci am făcut mai mult decât ne cere legea, tocmai pentru a da un exemplu de transparență. AEP a confiscat și acești bani, deși nu erau din campania electorală și fuseseră primiți și cheltuiți transparent. Ultimul cuvânt îl va avea instanța de judecată”, a conchis Monica Macovei.

.

Continue Reading

Alegeri Prezidentiale

UPDATE Lista oficială a consilierilor lui Klaus Iohannis

Published

on

rp_klaus-iohannis-300x178.jpgUPDATE 22 decembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat astăzi, potrivit Gandul decretele de numire în funcţia de consilieri prezidenţiali a lui Dan Mihalache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu, Tatiana Niculescu Bran şi George Scutaru.

De portofoliul securităţii naţionale se va ocupa George Scutaru, fostul lider de grup al deputaţilor PNL, care a demisionat vineri din Parlament.

Purtător de cuvânt a Administraţiei prezidenţiale va fi Tatiana Niculescu Bran, fostă jurnalistă şi scriitoare. Aceasta a anunţat, pe contul său de Facebook, că va face parte din echipa lui Klaus Iohannis, în urmă cu aproximativ două săptămâni.

Dan Mihalache completează echipa lui Klaus Iohannis.

Nici Andrei Muraru nu lipseşte din echipa de consilieri de la Administraţia prezidenţială. Fost şef al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER), din iunie 2014, Muraru a fost numit consilier personal al lui Klaus Iohannis şi a fost unul dintre cei care l-au sfătuit îndeaproape în campania pentru prezidenţiale. 

Cosmin Marinescu, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice a fost consilier al ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi secretar general adjunct al PNL.

Doi foşti miniştri, doi foşti parlamentari, membri ai PNL, dar şi neafiliaţi politic, un fost comisar european, precum şi un consilier de stat din actuala Administraţie Prezidenţială se numără printre cei pe care Klaus Iohannis ar urma să-i desemneze pentru a face parte din echipa sa de consilieri de la Palatul Cotroceni.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, şi-a definitivat cea mai mare parte a echipei de consilieri prezidenţiali pe care îi va avea la Palatul Cotroceni, urmând ca după preluarea funcţiei de şef al statului să-şi completeze echipa cu noi nume, scrie agenția de presă Mediafax, citând surse politice.

Între viitorii consilieri prezidenţiali, potrivit informaţiilor neoficiale obţinute de Mediafax, se numără:

George Scutaru, fost lider al deputaţilor PNL, va deţine poziţia de consilier prezidenţial pentru probleme de securitate naţională.

Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, va coordona în calitatea de consilier prezidenţial domeniul afacerilor europene.

Andrei Muraru, fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), va deţine poziţia de consilier prezidenţial pentru relaţia cu societatea civilă şi autorităţile publice.

Lazăr Comănescu, actual ambasador al României în Germania, ar urma să preia poziţia de consilier prezidenţial pentru politică externă, fiind necesară declanşarea de către şeful statului a procedurilor de rechemare din calitatea deţinută.

Dan Mihalache, actual secretar general adjunct al PNL pe probleme de strategie şi analiză politică, ar putea prelua poziţia de consilier prezidenţial, şef al Cancelariei.

Cosmin Marinescu, conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice, ar putea deveni consilier prezidenţial pentru mediul de afaceri.

Tatiana Niculescu Bran, scriitoare şi fost jurnalist la BBC, a fost anunţată de către Klaus Iohannis în calitatea de purtător de cuvânt şi consilier prezidenţial.

Delia Dinu, actual consilier de stat al preşedintelui Traian Băsescu, ar urma să fie păstrată în această poziţie şi de preşedintele Klaus Iohannis. Ea coordonează compartimentul pentru protocol al Administraţiei Prezidenţiale.

Simina Tănăsescu, profesor universitar, doctor în drept constituţional, va deveni consilier prezidenţial coordonator al departamentului constituţional-legislativ.

Laurenţiu Ştefan, care a activat în calitate de consilier politic al ambasadei SUA, ar putea deveni consilier prezidenţial pentru analiză politică al preşedintelui Klaus Iohannis.

.

Continue Reading

ALEGERI 2014

Traian Băsescu își eliberează din funcție consilierii

Published

on

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, luni, decretele şi deciziile de eliberare din funcţie pentru consilierii prezidenţiali Iulian Fota, Iulian Chifu, Claudiu-Constantin Dinu, Anca-Ileana Ilinoiu, Bogdan-Alexandru Drăgoi și Bogdan Mănoiu, precum și pentru consilierii de stat Dorel-Constantin Onaca și Anca-Carmen Cătănescu.rp_traian-basescu-300x199.jpg

Potrivit unul comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a semnat eliberarea din funcţie, începând cu data de 22 decembrie, a consilierilor prezidenţiali Iulian Fota, Iulian Chifu, Claudiu-Constantin Dinu, Anca-Ileana Ilinoiu, Bogdan-Alexandru Drăgoi și Bogdan Mănoiu, precum și pentru consilierii de stat Dorel-Constantin Onaca și Anca-Carmen Cătănescu.

Preşedintele a mai semnat deciziile pentru eliberarea din funcţie a consilierilor de statDorel-Constantin Onaca și Anca-Carmen Cătănescu.

Decrete şi decizii semnate de președintele României, domnul Traian Băsescu, luni, 15 decembrie a.c.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 15 decembrie a.c., următoarele decrete:

Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Iulian Fota, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Iulian Chifu, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Claudiu-Constantin Dinu, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a doamnei Anca-Ileana Ilinoiu, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Bogdan-Alexandru Drăgoi, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decret pentru eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial a domnului Bogdan Mănoiu, începând cu data de 22 decembrie 2014.

De asemenea, președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 15 decembrie a.c., următoarele decizii:

Decizie pentru eliberarea din funcţia de consilier de stat a domnului Dorel-Constantin Onaca, începând cu data de 22 decembrie 2014;
• Decizie pentru eliberarea din funcţia de consilier de stat a doamnei Anca-Carmen Cătănescu, începând cu data de 22 decembrie 2014.” se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

 

.

 

.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending