Liderii PSD il pregatesc pe Victor Ponta pentru candidatura la prezidentiale. Singurul care ar putea sa-i faca probleme – Klaus Iohannis

ponta gov.roRezervat pentru moment în declaraţiile publice pe tema prezidenţiabilului alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta este împins de liderii din teritoriu, dar şi cei cei de la centru ai PSD să îşi asume o candidatură. Anunţul oficial ar urma să fie făcut după 25 mai, scorul alegerilor europarlamentare fiind considerat de liderii PSD contactaţi de Gândul esenţial în decizia finală a premierului.

La start în competiţia internă se aliniază şi fostul preşedinte PSD, Mircea Geoană, considerat “rezervă” în teritoriu, ca şi Sorin Oprescu.

Potrivit unui sondaj intern al PSD, Ponta ar câştiga alegerile în toate variantele şi combinaţiile posibile. Singurul care i-ar da emoţii în turul doi ar fi Klaus Iohannis, mai arată cercetarea amintită.

Cu toate ezitările publice ale prim-ministrului, PSD-iştii şi-l doresc pe Victor Ponta candidat la prezidenţiale. Odată cu ruperea USL, liderii PSD nu se mai feresc să vorbească deschis nici despre candidatura lui Ponta, nici despre măsurătorile sociologice pe care intenţionează să le facă în cazul său nu doar în privinţa notorietăţii, ca până acum, ci şi a intenţiei concrete de vot.

Decizia şi anunţul oficial ar urma însă să vină după europarlamentare, scorul acestor alegeri fiind de altfel decisiv pentru asumarea sau neasumarea de către Ponta a ipostazei de candidat. “Dacă PSD ia 45%, candidează Victor Ponta. Luăm sub 40%, se pot analiza şi alte variante” , a declarat pentru gândul preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea.

Strategia candidaturii din scurt este diametral opusă celei pe care au mers Mircea Geoană în 2009 şi Adrian Năstase în 2004, cei doi foşti lideri PSD care şi-au anunţat intenţiile cu un an înainte. Liderii PSD contactaţi de gândul îi dau însă lui Ponta şanse maxime şi dacă intră în cursă în ultimul moment, dată fiind notorietatea şi încrederea cu care apare în sondaje.

“Neîndoielnic, partidul îl vrea pe Victor Ponta candidat la prezidenţiale”, rezumă Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui, ceea ce spun, mai ocolit sau mai direct, liderii din teritoriu, deschişi şi faţă de Sorin Oprescu.

Ca o variantă de rezervă este privit în partid şi Mircea Geoană. “Sunt un om cu experienţă, care aş putea să duc o astfel de sarcină. Vom discuta împreună, transparent, în partid”, se arată dispus fostul preşedinte al PSD să reintre în calculîn discuţiile interne.

Când vine vorba de Călin Popescu Tăriceanu, cuvântul de ordine al preşedinţilor CJ este “exclus!” sau “prematur” de discutat.

Premierul, măsurat de partid şi ca intenţie de vot

O candidatură a lui Victor Ponta e o dorinţă mai veche pe care liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, nu şi-a ascuns-o niciodată. “Sigur că mi-ar plăcea să-l văd pe Victor Ponta la Palatul Cotroceni”, spunea socrul premierului într-un interviu pentrugândul imediat după întoarcerea acestuia din vizita oficială în Statele Unite.

După ruperea oficială a USL, Ilie Sârbu a evitat să vorbească despre un candidat sau altul înaintea unei analize în partid, dar admite că de acum înainte Victor Ponta va fi măsurat în sondajele interne nu doar ca nivel al încrederii, şi şi în privinţa intenţiei de vot.

La rândul său, în calculele făcute public pentru prezidenţiale, Ponta s-a autoinclus pe lista actorilor politici aflaţi pe primele locuri în sondaje în ceea ce priveşte încrederea. „Sorin Oprescu, Mugur Isărescu, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Mihai Răzvan Ungureanu, excluzându-mă pe mine. Din ăştia şase”, spune premierul, “se va alege preşedintele României”. Până acum, Ponta a susţinut constant că intenţia sa este de a rămâne premier până în 2016.

Ce spun sondajele. Topul încrederii

Cele mai recente sondaje indică, la întrebările deschise, în dreptul lui Ponta o încredere de peste 24%, în stagnare, în timp ce Antonescu, cel mai puternic candidat anunţat până la această dată, se situează la 15%-16%.

Astfel, ultima cercetare CSOP, făcută în ianuarie pentru PDL pe baza chestionarelor şi cu o marjă de eroare de 3,1%, îl plasează pe Victor Ponta pe primul loc în topul încrederii, cu 24%, într-o scădere cu 1% faţă de noiembrie 2013 însă. Premierul este urmat, de Klaus Iohannis şi Mugur Isărescu – cu câte 23%, de Sorin Oprescu cu 18% şi de Crin Antonescu, aflat la egalitate cu Traian Băsescu şi Gigi Becali la 18%.

Un barometru realizat de IRES pe 27 februarie, printr-un sondaj telefonic, indică o cotă de încredere mai mare între cei doi, dar un decalaj la fel de semnificativ. Astfel, dacă în Victor Ponta au încredere foarte multă 13% din cei chestionaţi şi multă – 24%,în dreptul lui Crin Antonescu procentele sunt de 3, respectiv 12.

Tot jur de 37% încredere stabilă în Victor Ponta dau şi sondajele interne cu care lucrează oficial PSD, cotându-l pe Crin Antonescu cu 17%, în scădere. În topul încrederii, pe şase locuri în cercetările făcute pentru PSD de CSCI în luna februarie, se află Raed Arafat – 68%, Mugur Isărescu – 48%, Sorin Oprescu -38%, Victor Ponta – 37%, Klaus Iohannis – 37% şi Călin Popescu Tăriceanu – 34%.

Ce spun sondajele. Intenţia de vot

Acelaşi sondaj arată că, într-o confruntare în turul al doilea, Ponta ar avea emoţii doar în faţa lui Iohannis (pe care l-ar învinge cu un scor strâns: 53% la 47%).

Sondajele comandate de PNL pe de altă parte, dau, la întrebările deschise, date diferite. Astfel, ulima cercetare Avangarde făcută publică îl dă în topul intenţiilor de vot pe locul întâi pe Antonescu, cu 27%, urmat de Ponta, cotat cu 22% înainte însă de a anunţa o astfel de intenţie. Acelaşi sondaj realizat la finalul lunii ianuarie, măsoară “opinia favorabilă”, nu neapărat încrederea în politicieni. Rezultatul: Sorin Oprescu – 53%, Klaus Iohannis – 43%, Victor Ponta – 41%, Crin Antonescu – 34%, Traian Băsescu – 29%, Mihai Răzvan Ungureanu – 26%, Cătălin Predoiu – 16%.

.

 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.