Connect with us

ROMÂNIA

Majestatea Sa Margareta, președintele Crucii Roșii Române: ”Printr-un efort comun, un milion de măști sanitare vor ajunge în țară”

Published

on

© familiaregalaaromaniei/ Instagram

Majestatea Sa Margareta a României, în calitate de președinte al Crucii Roșii Române, face apel la empatie și înțelegere reciprocă în contextul crizei create de coronavirus: ”În aceste momente, este nevoie să dăm dovadă de grijă față de aproapele nostru, să fim responsabili și, mai ales, să respectăm sfaturile medicale ale autorităților competente. Împreună, suntem o forță capabilă să învingă această amenințare la adresa sănătății noastre.”

Potrivit Majestății Sale, Crucea Roșie Română este în colaborare permanentă cu autoritățile centrale și locale și oferă sprijin logistic, uman și material pentru a consolida răspunsul țării noastre la amenințarea cu noul coronavirus (COVID-19)”.

Crucea Roșie anunță că un milion de măști vor ajunge în România: ”Printr-un efort comun, zilele acestea, un milion de măști sanitare vor ajunge în țară și vor fi distribuite de Crucea Roșie Română instituțiilor publice, școlilor, centrelor de plasament, căminelor de bătrâni și în spațiile cu mari aglomerări de persoane”, se arată în mesajul postat pe pagina oficială de Facebook.

Reaminitm că și în anul 2015 , Crucea Roșie a continuat sprijinul acordat victimelor afectate de incendiul care a avut loc in clubul Colectiv din Bucuresti și au fost strânse fonduri de aproximativ doua milioane de euro colectate prin apel umanitar, care au fost oferite victimelor pentru medicamente si materiale medicale, aparatura medicala pentru spitalele unde au fost internate victimele, dar si ajutoare de deces pentru familiile indoliate.

Crucea Roșie Română desfășoară o campanie națională de informare a populației pentru limitarea răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus: ”Grație voluntarilor noștri, materialele de informare au ajuns în mediul urban și în mediul rural, iar campania se desfășoară de asemenea online. Mulțumesc miilor de voluntari ai Crucii Roșii, de care sunt foarte mândră”, a transmis Majestatea Sa.

De asemena, populația aflată în autoizolare sau izolare este asistată de Crucea Roșie, prin asigurarea pachetelor de alimente de bază și pachetelor de igienă, conform normelor și standardelor Crucii Roșii Române pentru situații de urgență.

”Cu toții suntem tulburați de răspândirea galopantă a acestei afecțiuni, necunoscute până acum. Dar îndemn pe cetățenii noștri la calm și rațiune”, mai transmite Custodele Coroanei Române.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CONSILIUL UE

Este important ca mobilitatea sa devină parte integrantă a oricărei rute de educație și formare, a subliniat ministra Ligia Deca în cadrul reuniunii Consiliului Educație

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

România susține creșterea mobilității în toate domeniile educației. Este important ca mobilitatea sa devină parte integrantă a oricărei rute de educație și formare, a subliniat ministra Educației, Ligia Deca, care a participat luni la reuniunea Consiliului Educație.

România va contribui la atingerea, până în 2030, a celor trei noi obiective stabilite la nivel european în domeniul mobilităților:

  1. O experiență de mobilitate în scop educațional pentru cel puțin 23% dintre absolvenții de învățământ superior, în creștere față de obiectivul actual de 20%;
  2. O experiență de mobilitate pentru cel puțin 12% dintre cursanții din învățământul profesional și tehnic, obiectiv în creștere față de cel anterior cu 8% pentru 2025.
  3. Cel puțin 20% din totalul cursanților care beneficiază de mobilitate în scop educațional în străinătate ar trebui să fie persoane cu oportunități reduse.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, miniștrii Educației au aprobat, de asemenea, Concluziile privind promovarea unor politici și practici bazate pe dovezi în domeniul educației și formării pentru realizarea Spațiului european al educației, prin care se creează cadrul pentru ca, în statele membre, dovezile și datele rezultate din cercetare să ocupe un loc semnificativ în luarea deciziilor, având în vedere complexitatea factorilor care influențează procesul decizional într-un sistem de educație, inclusiv în România.

Agenda Consiliului a inclus și o dezbatere privind Inteligența artificială în educație și formare: combinarea inovării tehnologice cu o educație de calitate pentru toți, ce a evidențiat preocupările statelor membre cu privire la beneficiile și riscurile utilizării AI în procesul de învățământ.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a subliniat faptul că AI are un impact din ce în ce mai mare în educație şi că poate transforma esențial procesul de predare – învățare – evaluare.

De asemenea, a evidențiat faptul că instrumentele specifice trebuie dezvoltate cu sprijinul profesorilor, pentru a garanta o abordare etică şi participativă a utilizării AI în educație. În acest context, ministrul a precizat că România a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea competențelor digitale ale profesorilor – vor fi formați aproximativ 100.000 de profesori în pedagogie digitală – precum și pentru dotarea școlilor și a liceelor cu echipamente moderne care să sprijine digitalizarea.

În contextul prezenței la reuniunea miniștrilor Educației, Ministrul Educației, Ligia Deca, a avut o întâlnire cu Balázs Hankó, ministrul de stat al inovării și învățământului superior din Ungaria.

Principala temă a discuției a constituit-o importanța colaborării internaționale și a multiplicării mobilităților în învățământul superior. Pentru țara noastră internaționalizarea universităților este o prioritate concretizată și în faptul că noua Lege a Învățământului Superior conține un capitol care îi este dedicat.

De altfel, România face deja pași importanți în direcția internaționalizării învățământului superior: trei universități din țară pilotează Diploma Europeană, iar 17 universități fac deja parte din Alianța Universităților Europene.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Netanyahu evidențiază strânsa relație de prietenie dintre România și Israel într-o intervenție online în Parlament

Published

on

© Ambasada Israelului în România

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a evidențiat strânsa relație de prietenie dintre România și Israel, într-o intervenție online în Parlamentul de la București, cu prilejul Zilei Solidarității și Prieteniei între cele două state, sărbătorită marți, 14 mai. 

Astăzi, de Ziua Independenței Statului Israel, Parlamentul României s-a reunit într-o ședință solemnă, consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel, considerată „cel mai frumos cadou care onorează relațiile dintre țările și popoarele noastre”,potrivit ambasadei Israelului la București.

În cadrul ședinței parlamentare, premierul Benjamin Netanyahu s-a adresat, într-o intervenție online, plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului României. Premierul israelian a evidențiat strânsa relație de prietenie dintre țările și popoarele noastre, mulțumind României pentru solidaritatea manifestată cu Statul Israel și cu poporul israelian ca urmare a masacrului din 7 octombrie.

Citiți și 

Premierul Marcel Ciolacu: Relaţiile neîntrerupte de prietenie dintre România şi Israel îşi au fundamentul în legăturile profunde dintre cele două popoare şi valorile democratice comune pe care le împărtăşim

Președintele Senatului subliniază bunele relații româno-israeliene: România a fost printre primele țări care au recunoscut Statul Israel. Nu am întrerupt niciodată aceste relaţii

„Mulțumim, România, pentru prietenia deosebită care ne unește țările și popoarele! Transmitem calde mulțumiri E.S. dl Marcel Ciolacu, Prim-Ministrul României, E.S. dl Alfred Simonis, Președintele Camerei Deputaților, E.S. dl Nicolae Ionel Ciucă, Președintele Senatului, și dlui. Deputat Silviu Vexler, Președintele Federația Comunităților Evreiești din România, pentru alocuțiunile cordiale adresate, precum și pentru susținerea legislativă în realizarea acestui eveniment anual”, a mai transmis amabasada Israelului la București.

Continue Reading

ROMÂNIA

Vila Minovici și Turnul Chindiei din București, incluse în colecția paneuropeană de bunuri culturale 3D lansată de CE

Published

on

© Institutul Național al Patrimoniului/Sketchfab

Două clădiri istorice din București, Vila Minovici și Turnul Chindiei, au fost incluse, la recomandarea României, în colecția paneuropeană de bunuri culturale digitalizate în format 3D, lansată marți, 14 mai, de Comisia Europeană, potrivit unui comunicat al instituției de la Bruxelles.

Comisia Europeană a lansat astăzi o colecție de bunuri de patrimoniu cultural digitalizate în format 3D pe Europeana, spațiul european comun de date pentru patrimoniul cultural. Colecția a fost prezentată în cadrul unui eveniment la nivel înalt desfășurat la Bruxelles, în prezența comisarului Thierry Breton și a miniștrilor culturii din UE.

Colecția este rezultatul campaniei “Twin it! 3D for Europe’s culture’ și include o serie de clădiri, situri și obiecte istorice, precum statuia unei Madone Lactans situată în Leuven, Belgia, situl arheologic din Delphi, Grecia, Monumentul Libertății din Rīga, Letonia, Biserica Colegială Sfântul Martin Episcopul din Opatów, Polonia sau Vila Minovici și Turnul Chindiei din București, România. Colecția completă, cu activele 3D trimise de statele membre respective, este disponibilă în galeria Twin-it! de pe Europeana.

Vila Minovici

Construită la marginea Bucureștiului în 1905, vila a fost inițial concepută ca un refugiu de odihnă pentru proprietarul său, prof. dr. Nicolae Minovici, o figură proeminentă a medicinei românești de la începutul secolului al XX-lea. Cu toate acestea, în 1906, clădirea a suferit o transformare semnificativă, devenind depozitarul unei ample colecții de artă etnografică românească și primul muzeu specializat din București, numit inițial “Muzeul Național de Artă Prof. Dr. Nicolae Minovici”. Vila reprezintă unul dintre primele exemple de stil arhitectural neoromânesc din oraș.

Turnul Chindiei/Turnul lui Vlad Țepeș din Târgoviște
Turnul a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea, în timpul unor ample lucrări de construcție a curții princiare realizate de domnitorii Vlad Dracul (1436-1442, 1443-1447) și, mai târziu, de fiul său, Vlad Țepeș (1448, 1456-1462, 1476), cunoscut și sub numele de Dracula/Drăculea. Conform cercetărilor arheologice, turnul a fost construit peste o veche biserică ce datează din vremea lui Mircea cel Bătrân. Avea rolul de a proteja reședința princiară de atacurile inamice. În plus, Turnul Chindiei asigura supravegherea curții și a zonei înconjurătoare. De-a lungul timpului, turnul și-a schimbat funcțiile. Inițial, a fost un turn clopotniță, apoi a devenit un turn de apărare, de refugiu și de supraveghere. În secolul al XVII-lea, a fost transformat într-un turn cu ceas. Aspectul actual al turnului se datorează reconstrucției de la mijlocul secolului al XIX-lea (1847-1852) la inițiativa principelui Gheorghe Bibescu. Cu această ocazie, a fost reparat și transformat în Turnul Pompierilor.

Modelele 3D de înaltă calitate ale bunurilor culturale europene pe care le prezentăm astăzi demonstrează excelența europeană în domeniul digitalizării 3D. Încurajez toate statele membre să valorifice oportunitățile oferite de tehnologia și datele digitale pentru a conserva patrimoniul nostru cultural european pentru generațiile viitoare și pentru a promova aplicații inovatoare, de la educație la turism”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Lansat la 21 iunie 2023, “Twin it!” a invitat cele 27 de ministere ale culturii din UE să selecteze și să prezinte un bun de patrimoniu cultural digitalizat în format 3D. Campania a urmărit să încurajeze inovarea și să accelereze utilizarea și reutilizarea 3D, sprijinind în același timp statele membre în eforturile lor de digitalizare și conservare.

Recomandarea Comisiei Europene din 2021 privind un spațiu european comun de date pentru patrimoniul cultural invită statele membre ale UE să digitalizeze în 3D toate monumentele și siturile considerate în pericol, precum și jumătate dintre cele mai vizitate fizic până în 2030. Proiectul ‘Twin it! 3D for Europe’s culture’ contribuie la realizarea acestor obiective ambițioase.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
REPUBLICA MOLDOVA54 mins ago

Financial Times: R. Moldova sfidează Rusia și va semna un pact de securitate cu UE, care prevede inclusiv exerciții militare și achiziții de arme

CONSILIUL UE1 hour ago

Statele UE iau în calcul un “cod etic” pentru influenceri pe rețele sociale pentru a sprijini impactul pozitiv al acestora și a combate potențialul dăunător

U.E.1 hour ago

Parlamentul Georgiei a adoptat legea “agenților străini” inspirată din Rusia, sfidând avertismentele UE. Protestele din Tbilisi iau amploare

CONSILIUL UE4 hours ago

Este important ca mobilitatea sa devină parte integrantă a oricărei rute de educație și formare, a subliniat ministra Ligia Deca în cadrul reuniunii Consiliului Educație

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Netanyahu evidențiază strânsa relație de prietenie dintre România și Israel într-o intervenție online în Parlament

CHINA5 hours ago

SUA combat practicile neloiale ale Chinei cu o majorare a tarifelor vamale pentru mai multe bunuri importate din această țară. Washington impune taxe de 100% pentru vehiculele electrice din China

ENGLISH5 hours ago

The Dean of the Harvard School of Dental Medicine is attending the 21st International Congress of Dental Esthetic in Bucharest

COMUNICATE DE PRESĂ5 hours ago

Decanul Facultății de Stomatologie a Universității Harvard participă, la București, la cea de-a 21-a ediție a Congresului Internațional de Estetică Dentară

ROMÂNIA6 hours ago

Vila Minovici și Turnul Chindiei din București, incluse în colecția paneuropeană de bunuri culturale 3D lansată de CE

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE adoptă Pactul privind migrația și azilul, un set de norme care asigură o repartizare echitabilă a sarcinilor între statele membre și proceduri eficiente și uniforme în domeniu

ROMÂNIA1 day ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL6 days ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO7 days ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO2 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20242 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

INTERNAȚIONAL3 weeks ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA3 weeks ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

Trending