Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a declarat miercuri că Parisul va susţine o reformă a sistemului de azil în Uniunea Europeană, care divizează cele 27 de state membre, atunci când va prelua în ianuarie preşedinţia rotativă a Consiliului UE, în special în privinţa chestiunii armonizării cererii de azil, potrivit Agerpres.
Cererea de azil, aflată în centrul noului Pact privind migraţia şi azilul, propus de Comisia Europeană în septembrie 2020, este un “subiect european”, a declarat Darmanin.
„Atunci când vom prezida UE, trebuie să spunem: o singură cerere de azil pentru toată Europa”, a afirmat el.
Tot în acest sens, țările mediteraneene din Uniunea Europeană care alcătuiesc grupul Med5, solicită Uniunii Europene „să finanțeze corespunzător politica privind migrația, abordând în mod proporțional toate rutele de migrație către UE, astfel încât să poate fi dezvoltate proiecte de consolidare a capacităților operaționale și instituționale atât ale statelor membre, cât și ale țărilor de origine și de tranzit în lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de persoane.”
Prin ampla sa reformă a sistemului european de azil, Comisia Europeană vrea în special să pună capă aşa-numitului Regulament Dublin, care, printre altele, acordă responsabilitatea de a administra dosarul unui solicitant de azil primei ţări în care acesta a intrat în UE.
Însă, de câţiva ani, Franţa se confruntă, conform unei formule a guvernului, cu ‘mişcări secundare’: persoane care au cerut deja azil într-o primă ţară, unde le-a fost respinsă solicitarea, vin apoi să îşi încerce norocul în Hexagon.
La un an de la adoptarea propunerii referitoare la noul Pact privind migrația și azilul, Comisia Europeană a prezentat miercuri un raport privind migrația și azilul și a adoptat un plan de acțiune reînnoit al UE împotriva introducerii ilegale de migranți și o comunicare referitoare la aplicarea Directivei privind sancțiunile împotriva angajatorilor.
Aceste inițiative, care se înscriu în abordarea cuprinzătoare cu privire la migrație introdusă de noul Pact privind migrația și azilul, vizează prevenirea exploatării organizate a migranților și reducerea migrației ilegale, în concordanță cu obiectivul noului pact de a promova gestionarea durabilă și ordonată a migrației.
Președinta Comisiei Europene, Urusula von der Leyen, a salutat politică de migrație și azil a Uniunii Europene, definind-o drept un ”echilibru între responsabilitate și solidaritate” în rândul statelor membre.
Cifrele recente confirmă faptul că pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra migrației în 2020, înregistrându-se o scădere a numărului de sosiri, atât legale, cât și ilegale, în comparație cu 2019. Datele provizorii arată că populația UE a scăzut cu aproximativ 300 000 de persoane în 2020, parțial din cauza migrației nete mai reduse, dar și din cauza creșterii numărului de decese cauzate de pandemie. Scăderea numărului de sosiri în 2020 a fost temporară, datele disponibile pentru 2021 indicând o creștere de la an la an.
Acest lucru este valabil, în special, în ceea ce privește sosirile ilegale pe rutele central-mediteraneeană, vest-mediteraneeană și estică (din Belarus). Statele membre au continuat să reducă numărul cererilor de azil nesoluționate: la sfârșitul lunii iunie, aproximativ 700 000 de cereri erau în curs de soluționare în UE, cel mai scăzut nivel înregistrat de la jumătatea anului 2015 până în prezent.