Connect with us

MAREA BRITANIE

Ministrul irlandez de externe acuză Londra că ”forțează un eșec” al negocierilor cu UE privind Irlanda de Nord: De fiecare dată când li s-a întins o ramură de măslin, britanicii au generat ”noi probleme”

Published

on

© European Union, 2021

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a acuzat Marea Britanie că ”forțează în mod deliberat un eșec” al negocierilor cu Uniunea Europeană privind Irlanda de Nord, completând că mai este încă timp să își revizuiască atitudinea, informează The Guardian.

”Acordul comercial și de cooperare care a fost convenit între Londra și Bruxelles a fost condiționat de punerea în aplicare a acordului de retragere, care cuprinde și protocolul (n.r. privind Irlanda de Nord). Unul este condiționat de celălalt și, prin urmare, dacă unul a fost dat deoparte, există pericolul ca celălalt să fie dat deoparte de UE”, a declarat oficialul irlandez pentru RTE.

Comentariile sale vin să dea din ce în ce mai multă credibilitate speculațiilor potrivit cărora UE nu va sta pe gânduri în privința opțiunilor sale dacă Marea Britanie va declanșa articolul 16 din protocolul privind Irlanda de Nord, recurgând la represalii încrucișate.

Se așteaptă ca Londra să declanșeze Articolul 16 după Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26), ce are loc în Glasgow și care se va încheia vineri.

Sunday Telegraph a relatat că Marea Britanie a început să lucreze la un scenariu post-articolul 16, plănuind să retragă fonduri din programul de cercetare Orizont Europa și să meargă singură cu alternative.

Ministrul irlandez de externe a transmis că încă mai este timp pentru ca Regatul Unit să își reconsidere atitudinea și a completat că, de câte ori UE o întins o ramură de măslin, reacția britanicilor a fost aceea de a ”genera constant noi probleme”.

Comisarul european irlandez, Mairead McGuinness, a declarat duminică că suspendarea acordului comercial ar fi o chestiune ”foarte severă și ar fi ceva ce UE ar vrea să prevină”. Cu toate acestea, ea a spus că răbdarea față de Marea Britanie începe să se epuizeze.

Discuțiile dintre Londra și Bruxelles intră în această săptămână în cea de-a patra rundă de negocieri. Comisarul european Maros Sefcovic, responsabil pentru relațiile post-Brexit, va avea vineri o întrevedere la Londra cu ministrul britanic pentru Brexit, David Frost, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Cele două părți au convenit ”să se angajeze într-un mod intens și constructiv, atât la nivel de experți, cât și la nivel politic” într-un dialog cu privire la măsurile menite să faciliteze tranzitul mărfurilor în Irlanda de Nord.

Comisia Europeană a prezentat deja un set de aranjamente pe măsură pentru a răspunde dificultăților cu care se confruntă cetățenii din Irlanda de Nord din cauza ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, prin facilitarea, în continuare, a circulației mărfurilor din Marea Britanie în această provincie.

Această propunere vine în urma unor discuții extinse purtate în ultimele luni cu Guvernul britanic, precum și a unor acțiuni de informare ale Comisiei Europene în rândul liderilor politici, al întreprinderilor, al societății civile și al altor părți interesate din Irlanda de Nord. De asemenea, prezintă idei bazate pe elemente ridicate în documentul de comandă al Regatului Unit publicat în iulie 2021.

Comisia consideră că acest pachet de măsuri va face o diferență reală pe teren în Irlanda de Nord și abordează problemele legate de Brexit în ceea ce privește circulația mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord, probleme care au fost ridicate de cetățenii și întreprinderile nord-irlandeze. Aceste măsuri vin în completarea pachetului care a fost prezentat în iunie 2021, care facilitează circulația animalelor vii din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Pachetul propune flexibilități suplimentare în domeniul alimentelor, al sănătății plantelor și animalelor, al vămilor, al medicamentelor și al angajamentului cu părțile interesate din Irlanda de Nord. Acesta propune un model diferit pentru punerea în aplicare a protocolului, în care fluxul de mărfuri între Marea Britanie și Irlanda de Nord – în ceea ce privește mărfurile destinate să rămână în Irlanda de Nord – este facilitat într-o măsură semnificativă. Această facilitare este posibilă datorită unei serii de măsuri de protecție și de supraveghere sporită a pieței pentru a se asigura că mărfurile nu intră pe piața unică a UE.

Acest pachet deschide calea spre soluționarea tuturor problemelor de punere în aplicare rămase nerezolvate, stabilind astfel predictibilitatea, stabilitatea și certitudinea pentru cetățenii și întreprinderile din Irlanda de Nord.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat sâmbătă îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Prim-ministrul Regatului Unit a avertizat că urmările economice ale războiului creează o presiune asupra Kievului.

„Prea multe ţări spun că este vorba de un război european care nu este necesar (…) deci presiunea va creşte pentru a-i încuraja, poate pentru a-i forţa pe ucraineni către o pace rea”, a spus Boris Johnson.

De asemenea, el a apreciat că dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va reuşi să îşi atingă obiectivele din Ucraina, vor fi consecinţe periculoase pentru securitatea internaţională şi va avea loc „un dezastru economic pe termen lung”. 

Săptămâna trecută, premierul britanic a făcut o vizită surpriză la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, fiind a doua vizită șefului guvernului de la Londra în Ucraina de la începutul războiului declanșat de Rusia, ea desfășurându-se la o zi distanță după vizita în capitala Ucrainei a patru lideri europeni, președintele francez Emmanuel Macron, președintele român Klaus Iohannis, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi.

Boris Johnson s-a oferit să lanseze o operațiune majoră de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare 120 de zile, a declarat Downing Street.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Boris Johnson semnalează că ”nu vom fi niciodată în siguranță dacă întoarcem spatele curajoasei Ucraine”: Îi felicit pe liderii Franței, Germaniei, Italiei și României pentru vizita la Kiev

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a îndemnat pe liderii occidentali să continue sprijinul pentru Ucraina în fața războiului declanșat de Rusia pentru a evita ”cea mai mare victorie a agresiunii” de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Într-un material de opinie publicat în The Sunday Times, intitulat ”Nu vom fi niciodată în siguranță dacă întoarcem spatele curajoasei Ucraine”,  Johnson îi invită pe oameni la un exercițiu de imaginație, în care ”năzuințele de glorie ale lui Vladimir Putin ar deveni realitate”.

”Să presupunem că ar fi liber să păstreze toate zonele din Ucraina controlate acum de forțele rusești. Ce-ar fi dacă nimeni nu ar fi dispus să ridice un deget în timp ce el ar anexa acest teritoriu cucerit? În inimile noastre cunoaștem răspunsul. O astfel de parodie ar fi cea mai mare victorie a agresiunii în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Știm că Putin nu s-ar opri la dezmembrarea Ucrainei. Chiar săptămâna trecută, el s-a comparat cu Petru cel Mare, clamând dreptul etern al Rusiei de a <<recupera>> orice teritoriu locuit vreodată de <<slavi>>, o doctrină care ar permite cucerirea unor întinderi vaste din Europa, inclusiv a aliaților din NATO. Între timp, în întreaga lume, fiecare dictator s-ar simți încurajat să își urmărească propriile ambiții prin forță – și nicio națiune nu ar fi în siguranță. Oare acesta este lucrul pe care și-l dorește cineva din orice țară?”, a fost întrebarea ridicată de premierul britanic după descrierea unui scenariu în care Rusia își pune în practică aspirațiile imperialiste fără a fi oprită.

Boris Johnson a subliniat în acest context că ”timpul este factorul vital”. ”Totul va depinde de modul în care Ucraina își poate consolida capacitatea de a-și apăra teritoriul mai repede decât Rusia își poate reînnoi capacitatea de atac. Sarcina noastră este să atragem timpul de partea Ucrainei”, a explicat premierul britanic.

În vreme ce ”Putin se gândește la iluziile sale, Marea Britanie și aliații noștri trebuie să ia patru măsuri vitale”, punctează Johnson.

În primul rând, trebuie să ne asigurăm că Ucraina primește arme, echipamente, muniții și instruire mai rapid decât invadatorul și trebuie să îi dezvoltăm capacitatea de a folosi ajutorul nostru”, a detaliat Johnson, făcând trimitere la oferta sa de lansa  o operațiune de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare patru luni.

O a doua măsură, în viziunea prim-ministrului britanic, este aceea de a ajuta Kievul să mențină ”viabilitatea statului”.

”Guvernul președintelui Zelenski trebuie să plătească salariile, să administreze școli, să livreze ajutoare și să înceapă reconstrucția acolo unde este posibil. Acest lucru va necesita o finanțare constantă și ajutor tehnic, pe care ar trebui să planificăm să le susținem în anii următori. UE are un rol vital și îi felicit pe liderii Franței, Germaniei, Italiei și României pentru vizita de joi la Kiev”, a completat Boris Johnson.

În al treilea rând, Rusia a impus un control asupra economiei Ucrainei prin blocarea principalelor rute de export prin Marea Neagră. Avem nevoie de un efort pe termen lung pentru a dezvolta rutele terestre alternative care există deja și pentru a ne asigura că economia Ucrainei continuă să funcționeze”, a mai spus liderul britanic.

Cea de-a patra direcție de acțiune face referire la exporturile de cereale ucrainene.

”Cel mai grav este că blocada rusă de la Odessa și din alte porturi ucrainene împiedică exportul de alimente de care au nevoie disperată cei mai săraci oameni. (…) Acest lucru ne conduce la cel de-al patrulea punct: trebuie să scoatem acele alimente. Marea Britanie sprijină eforturile ONU de a negocia un coridor sigur pentru exporturile pe mare. Porturile din Ucraina sunt vitale pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial”, a semnalat Johnson.

Materialul de opinie al premierului britanic vine în urma îngrijorărilor exprimate de acesta cu privire la faptul că a început să se instaleze o ”oboseală privind chestiunea ucraineană”

Conform evaluărilor secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, războiul din Ucraina ar putea dura ani.

”Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei. Chiar dacă sunt ridicate costurile, nu doar în ceea ce privește sprijinul militar, ci și din cauza creșterii prețurilor la energie și alimente”, a explicat Stoltenberg.

Liderii din cadrul NATO, care se vor reuni la summitul de la Madrid, vor stabili un pachet de asistență pentru Ucraina astfel încât această țară aflată în război să treacă de la vechiul armament din epoca sovietică la echipamentul standard NATO, a declarat Stoltenberg la începutul acestei săptămâni.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Boris Johnson atrage atenția că ar fi o ”catastrofă” dacă Putin va câștiga în Ucraina: Ar putea ”să-și consolideze câștigurile și apoi să lanseze un alt atac”

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Boris Johnson, proaspăt întors de la Kiev, unde a efectuat o vizită surpriză pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, a îndemnat Occidentul să continue să-i sprijine pe ucraineni în încercările lor de a-și recupera teritoriul ocupat de Rusia, afirmând că ar fi o ”catastrofă” dacă președintele rus, Vladimir Putin, ar obține victoria, anunță DPA, citat de Agerpres.

”Cred că este foarte important să merg în Ucraina într-un moment în mod special crucial. Îngrijorarea pe care o avem este că puţină oboseală faţă de chestiunea ucraineană începe să se instaleze în lume. Este foarte important să arătăm că suntem alături de ei pe termen lung şi că le asigurăm rezilienţa strategică de care au nevoie”, a subliniat Johnson.

Acesta a atras atenția că ”rușii avansează centimetru cu centimetru și este vital pentru noi să arătăm ceea ce știm că este adevărat, și anume că Ucraina poate câștiga și va câștiga”, a declarat Johnson, care se confruntă cu critici pentru că a ratat o conferință în nordul Angliei pentru a se deplasa la Kiev, coform Politico Europe

Din punctul de vedere al premierului britanic, Zelenski nu ar trebui să fie presat să accepte ”o pace proastă”, informează The Guardian. 

”Ar fi o catastrofă dacă Putin ar câștiga. Nimic nu i-ar plăcea mai mult decât să spună: <<Să înghețăm acest conflict, să avem o încetare a focului așa cum am avut în 2014>>. Pentru el, asta ar fi o victorie extraordinară. Ați avea o situație în care Putin ar putea să-și consolideze câștigurile și apoi să lanseze un alt atac”, a atras atenția Boris Johnson.

Într-o declarație făcută în această dimineață, Ministerul britanic al Apărării a declarat că este probabil ca Rusia să reia încercările de a avansa în regiunea Donețk din estul Ucrainei.

Pentru a sprijini Kievul în lupta sa pentru libertate în fața agresiunii militare ruse, prim-ministrul britanic s-a oferit să lanseze o operațiune de antrenament pentru forțele ucrainene, cu potențialul de a antrena până la 10.000 de soldați la fiecare patru luni.

Continue Reading

Facebook

NATO56 mins ago

Mircea Geoană: Noul Concept Strategic al NATO va veni cu o abordare coerentă a celor cinci domenii operaționale ale Alianței și cu elemente „de o calitate și o sofisticare fără precedent”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Dmitro Kuleba: Ucraina este alături de poporul și guvernul „Moldovei prietene în fața amenințărilor reînnoite din partea Moscovei”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Șeful diplomației UE anunță că Iranul și Statele Unite vor relua negocierile privind Acordul nuclear iranian „în zilele următoare”

G76 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și Josep Borrell cer Moscovei să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturile de alimente

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Premierul britanic se teme că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Casa Albă: SUA, Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Marea Britanie au lansat o alianță pentru a combate influența Chinei în Pacific

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Volodimir Zelenski: Ucraina nu mai este o țară terță, este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE

INTERNAȚIONAL9 hours ago

Șeful diplomației române, apel la acțiune globală fermă și pragmatică în rezolvarea rapidă a actualului blocaj privind exportul de cereale din porturile ucrainene

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Bogdan Aurescu și ministrul de externe din Republica Coreea au convenit să reia agenda de vizite oficiale la București și consultările politice cu caracter regulat

SUA23 hours ago

O zi “seismică” în SUA: Curtea Supremă revocă protejarea dreptului femeilor la avort. Joe Biden denunță o decizie care “duce America cu 150 de ani înapoi în timp”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Cristian Bușoi2 days ago

Dosarul Stocării Gazelor: Acordul negociat de eurodeputatul Cristian Bușoi asigură că depozitele de gaze din UE vor fi umplute la cel puțin 80% din capacitate până în noiembrie

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Din plenul PE, Andrej Plenković transmite sprijinul „de neclintit” al Croației pentru ca Ucraina să devină țară candidată la UE

INTERNAȚIONAL4 days ago

Într-un discurs adresat Uniunii Africane, Volodimir Zelenski acuză Rusia că ține Africa ”ostatică”: Pentru a elimina riscul de foamete, ”războiul de colonizare” împotriva Ucrainei trebuie să înceteze

INTERNAȚIONAL5 days ago

Declarația Summitului celor Trei Mări de la Riga: Klaus Iohannis și ceilalți lideri regionali au acordat Ucrainei statutul de “țară parteneră participantă” la Inițiativă

Eugen Tomac1 week ago

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Team2Share

Trending