”Monstrul din Berlaymont”: Șeful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, germanul Martin Selmayr, va fi numit secretar general al Comisiei Europene

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat miercuri că șeful său de cabinet, germanul Martin Selmayr, va deveni noul secretar general al executivului european, urmând a-l înlocui pe olandezul Alexander Italianer, aflat în funcție din anul 2015.

FOTO: European Commission

Selmayr va fi înlocuit în funcția de șef de cabinet de actualul său adjunct, Clara Martinez Alberola (Spania), care va deveni prima femeie ce va deține această poziție.

Schimbările de rol instituțional vor intra în vigoare de la 1 martie 2018.

EU Observer notează că Selmayr este considerat cel mai puternic om din Comisia Europeană, iar Politico Europe l-a descris pe german drept ”Monstrul din Berlaymont”.

Ulterior, după ce Selmayr a fost acuzat că ”a scurs public” detalii despre faptul că premierul Theresa May a ”cerșit concesii” pentru Brexit, The Guardian l-a caracterizat pe acesta drept ”Rasputin in Bruxelles”.

Martin Selmayr, născut la 5 decembrie 1970 la Bonn, este un avocat german și funcționar public european, care a ocupat și  postul de director de campanie al lui Jean-Claude Juncker și de șef al echipei de tranziție înainte ca Juncker să preia funcția de președinte al executivului european.

Selmayr a lucrat pentru Banca Centrală Europeană în perioada 1998-2000. În 2004, a început să lucreze la Comisiei Europene, deținând de-a lungul timpului o varietate de roluri, printre care și purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru domeniul societatea informaționale și mass-media, șeful de cabinet al comisarului pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățeni, Viviane Reding și consilier principal în Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene prin calitatea sa de director UE la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.