NATO începe mutarea în noul sediu. Cum arată ”noua casă” a celor 29 de aliați, între care și România (FOTO)

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) începe luni mutarea în noul sediu, situat tot pe Bulevardul Leopold III din Bruxelles, vis-a-vis de sediul cel vechi, informează DPA, potrivit Agerpres.

Foto: nato.int

Transferul celor aproximativ 4000 de angajaţi în noul cartier general va dura circa 12 săptămâni, iar pe durata tranziţiei va fi utilizat şi sediul vechi, a declarat un purtător de cuvânt al Alianței pentru agenția germană.

Mutarea, prevăzută iniţial la începutul anului, a fost amânată din motive tehnice, legate de sistemul informatic din clădirea nouă. Sistemul este proiectat să garanteze securitatea tuturor comunicaţiilor electronice ale NATO şi să supravegheze întreaga clădire cu ajutorul a peste 1000 de camere video şi puncte de control al accesului pe baza scanării irisului, conchide sursa citată.

De altfel, secretarul general al NATO a anunțat săptămâna trecută la prezentarea raportului său anual că acesta a fost ultimul raport prezentat în vechiul sediu al Alianței, iar summitul din 11-12 iulie 2018 va fi găzduit în noul sediu.

Noul sediu aliat a fost inaugurat pe 25 mai 2017 la o reuniune specială a șefilor de stat sau de guvern din NATO, la care au participat în premieră și președinții american și francez, Donald Trump și Emmanuel Macron. România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți și FOTO Americanii și europenii, față în față cu istoria comună: Un fragment din Zidul Berlinului și un memorial pentru 11 septembrie, monumente inaugurate în fața sediului NATO

Citiți și Jens Stoltenberg, despre inaugurarea noului sediu NATO: Ce a fost cândva câmp de luptă va deveni acum un loc de cooperare și dialog între Aliați

FOTO: NATO

FOTO: NATO

Ceremonia predării noii case a NATO din acea dată a fost precedată de inaugurarea a două monumente reper în istoria transatlantică de peste jumătate de secol: 1) un monument dedicat articolului 5 din Tratatul NATO – privind apărarea colectivă și care se referă la invocarea acestui articol după atacul de la 11 septembrie asupra Statelor Unite; 2) un monument dedicat Zidului Berlinului – a cărui cădere este tabloul simbolic al sfârșitul Războiului Rece, dovadă a angajamentului american față de securitatea europeană și punct de inflexiune pentru viitorul NATO.

Noua casă NATO: 254.000 mp, costuri de 1.12 miliarde de dolari, cu peste 4500 de persoane găzduite zilnic

Inaugurat la capătul a șapte ani de la demararea construcțiilor (2010), noul sediu al Alianței are o suprafață de 254.000 de mp și va fi spațiul de lucru pentru 1500 de oameni, membri ai delegațiilor țărilor membre NATO, 1700 de persoane din staff-ul militar și civil, 800 de angajați ai agențiilor NATO și aproximativ 500 vizitori/ zi, precizează NATO.

FOTO: NATO

FOTO: nato.int

Cu o valoare totală a costurilor de 1.12 miliarde de dolari, construcția acestui sediu a fost hotărâtă la summitul NATO de la Washington, din 1999, atunci când Ungaria, Polonia și Cehia duceau numărul membrilor Alianței la 19.

Acum, noul sediu al NATO va fi casa celor 29 de țări membre.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.