Connect with us

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Nivelul de apreciere a climatului investițional din țara noastră atinge un nou record pozitiv, relevă cel mai recent sondaj AmCham România

Published

on

© AmCham Romania/ Facebook

AmCham România a prezentat marți, cu ocazia celebrării Zilei Independenței Statelor Unite, rezultatele celei de-a cincea ediții a sondajului anual privind calitatea climatului investițional din țara noastră, care relevă un nivel al optimismului mai ridicat comparativ cu edițiile anterioare în ceea ce privește potențialul economic al României, confirmat de intențiile consistente de investiții pentru următoarele 12 luni și de planurile de extindere în următorii 3 ani.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, pentru climatul investițional în ansamblu, calificativul bun și foarte bun a fost acordat în ediția 2023 de 51% dintre companiile care au participat la sondaj, față de 39% anul trecut, mai mare decât percepția de dinaintea pandemiei, în 2019.

AmCham România apreciază că ”nivelul ridicat de optimism poate indica faptul că impactul copleșitor al multiplelor crize manifestate în ultimii ani începe să se estompeze”, manifestându-se astfel ”încrederea în oportunitățile de dezvoltare a României”.

Încrederea crescută se fundamentează și pe rezultatele de business din 2022, mai bune la toate capitolele analizate față de nivelul anticipat: venituri (67%), număr de angajați (51%) și investiții (55%). Companiile își mențin o perspectivă optimistă, anticipând performanțe similare pe toate cele trei paliere pentru anul în curs, ceea ce indică maturitate și reziliență clădite prin depășirea provocărilor și incertitudinilor din ultimii ani.

”Membrii AmCham cred în România. Optimismul lor este la un nivel fără precendent, perspectivele de investiții sunt promițătoare, la fel și rezultatele așteptate pe termen mediu și scurt – acesta este cel mai bun mesaj pe care îl puteam transmite din partea comunității noastre în anul în care sărbătorim 30 de ani de AmCham în România. Cele mai mari așteptări din partea mediului de afaceri vizează măsuri cu efect de multiplicare în economie, cum ar fi investițiile în infrastructură, absorbția și utilizarea fondurilor europene, accelerarea digitalizării serviciilor publice și menținerea unui cadru fiscal-bugetar predictibil și competitiv. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât sunt esențiale pentru prioritățile strategice ale României, cum ar fi aderarea la OCDE, implementarea PNRR sau consolidarea parteneriatului economic cu SUA”, a evidențiat președintele AmCham România, Cristian Sporiș.

În ceea ce privește cele mai apreciate condiții de piață, calitatea infrastructurii digitale se situează pe primul loc pentru al cincilea an consecutiv, crescând de la 49% în 2022 la 57%, urmată de calitatea capitalului uman, pe care 47% dintre respondenți o consideră bună și foarte bună.

La polul opus, clasamentul celor mai puțin apreciate condiții de piață este determinat de calificativele ”slab” și ”insuficient” acordate fiecăreia dintre primele cinci condiții de către majoritatea companiilor participante la sondaj. Cu 84%, calitatea infrastructurii de transport devansează în ediția din acest an debirocratizarea, care ocupă locul 2 cu 74%. Aceasta este urmată de calitatea infrastructurii de sănătate (68%), prețul energiei (65%) și predictibilitatea cadrului investițional (62%).

În ceea ce privește avantajele competitive care rămân relevante pentru România în perioada post-pandemică și în actualul context geopolitic regional, apartenența la UE continuă să se situeze pe primul loc (82%), urmată de apartenența la NATO (60%). Celelalte avantaje competitive incluse în sondaj au fost apreciate în comparație cu nivelul din 2022 după cum urmează: calitatea capitalului uman (53% față de 42%) și nivelul competitiv al impozitării companiilor (33% față de 31%). Calitatea infrastructurii digitale a rămas relativ aceeași (28% față de 29%).

”Acest nivel istoric de optimism este dublat de vigilență și prudență, așa cum era de așteptat după o perioadă de crize multiple. Pentru ca acest optimism să se transforme în creștere economică, este necesară consolidarea condițiilor de piață căutate și apreciate de investitori și, în același timp, identificarea, asumarea și dezvoltarea unor avantaje competitive suplimentare, relevante pentru noile modele economice centrate pe sustenabilitate, tranziție verde și transformare digitală. Siguranța foarte apreciată de investitori este asigurată de apartenența la UE și NATO, dar obiectivul nostru ar trebui să fie ca avantajele care derivă din politica economică și socială, cum ar fi calitatea și disponibilitatea capitalului uman sau politica fiscală, să constituie nucleul ofertei investiționale a României”, a declarat Elisabeta Moraru, vicepreședinte AmCham România.

În ceea ce privește finanțarea, fondurile proprii se mențin printre sursele la care apelează cele mai multe companii (86%), urmate de creditele bancare, care înregistrează o creștere semnificativă în acest an, de la 35% în 2022 la 65% în 2023.

Împrumuturile acționarilor au crescut și ele, de la 29% în 2022 la 65% în acest an. Fondurile europene, noutate în ediția din acest an, reprezintă o opțiune pentru 39% dintre respondenți. Accesarea finanțării de pe piețele de capital și de capital privat menține tendințele pozitive, fiecare înregistrând ponderi aproape duble față de anul trecut.

”Pentru a-și îndeplini planurile de investiții, companiile se bazează pe o combinație de surse de finanțare. Având în vedere că 66% dintre companii prevăd o creștere a costurilor de finanțare, considerăm că impactul acestora poate fi atenuat prin valorificarea la maximum a fondurilor europene disponibile și prin creșterea finanțării prin intermediul pieței de capital. Pentru aceasta, este nevoie de o creștere a capacității de absorbție a fondurilor europene, atât a finanțărilor din PNRR, cât și a celor din programele operaționale, astfel încât companiile să poată participa la implementarea proiectelor strategice. Eficientizarea cadrului național de accesare și utilizare a fondurilor europene va contribui, de asemenea, la o structură mai sănătoasă a bugetului de stat, pentru finanțarea deficitului, unul dintre riscurile macroeconomice care generează cea mai mare îngrijorare pentru comunitatea de afaceri”, a subliniat Andrei Andreescu, vicepreședinte AmCham România.

În ceea ce privește motivele de îngrijorare, de departe cele mai puternice sunt generate de tensiunea de pe piața muncii, care atinge un punct de inflexiune, având în vedere că 94% dintre companiile participante la sondaj întâmpină dificultăți în a găsi angajați potriviți.

Problemele structurale de pe piața muncii, cauzate de evoluția demografică negativă, de migrație, de disparitățile dintre regiuni, dintre rural și urban, precum și de calitatea slabă și inadecvarea sistemului de educație, s-au acutizat și au un impact puternic în regiunile cele mai dezvoltate, care acumulează aproximativ 70% din deficitul de forță de muncă, potrivit unei analize AmCham realizată de PwC.

Aprecierile membrilor AmCham în cadrul ediției 2023 a sondajului, atât în ceea ce privește sursele de optimism, cât și cele de îngrijorare, sunt cu atât mai importante cu cât anul 2023 este unul pre-electoral și orice măsuri deconectate de realitatea economică ar putea genera dezechilibre costisitoare pentru România.

În acest context, AmCham România va continua să promoveze un dialog constructiv și de substanță privind prioritățile agendei economice, contribuind cu recomandări de politici publice și măsuri menite să consolideze competitivitatea economică a României.

Anul 2023 are o însemnătate aparte pentru AmCham, marcând 30 de ani de prezență și activitate în România, 30 de ani de reprezentare a comunității de afaceri în dialogul cu autoritățile privind politicile publice cu impact asupra economiei.

AmCham România reunește 530 de membri – companii americane, internaționale și românești care activează în 32 de sectoare de activitate, au o cifră de afaceri cumulată de 65 de miliarde de euro, o contribuție la PIB de aproximativ 13% și au creat peste 250.000 de locuri de muncă în România.

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul OCDE. Reprezentanții țărilor membre și-au exprimat aprecierea pentru eforturile României de aliniere la standardele organizației

Published

on

© MDLPA

O delegație a Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a participat la evaluarea României de către Comitetul pentru Politica de Dezvoltare Regională din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Potrivit unui comunicat al ministerului, delegația României a fost condusă de Marcel-Alexandru Stoica, secretar de stat în MDLPA, președintele grupului de lucru constituit la nivelul MDLPA pentru pregătirea procesului de aderare a României la OCDE.

Din delegație au făcut parte ambasadorul însărcinat cu procesul de aderare a României la OCDE, Adrian Vierița, precum și directori și experți din MDLPA.

Având ca punct de plecare proiectul raportului elaborat de Secretariatul OCDE, care face o evaluare a legislației, politicilor și practicilor din România în domeniul dezvoltării regionale din perspectiva instrumentelor Organizației, secretarul de stat Stoica a prezentat pe larg tendințele și provocările României în domeniul dezvoltării regionale și planificării teritoriale, precum și demersurile făcute pentru alinierea la bunele practici și la instrumentele juridice ale Organizației.

Demnitarul român a reiterat angajamentul țării noastre pentru aderarea la OCDE, accentuând importanța utilizării procesului ca un vector suplimentar de eficientizare a politicilor publice din domeniul dezvoltării regionale și de continuare a eforturilor de modernizare a politicilor și practicilor interne în acest sector.

Reprezentanții statelor membre OCDE au salutat intervenția României, exprimând  aprecierea pentru eforturile de aliniere la standardele OCDE, inclusiv în privința gestionării provocărilor comune în domeniul dezvoltării regionale.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Club România lansează în parteneriat cu ASE/FABIZ primul ”Laborator OCDE”, destinat promovării în mediul universitar a oportunităților României prin aderarea la OCDE

Published

on

© Stoian Marius - Facebook

Club România a lansat astăzi, 13 mai, în parteneriat cu ASE/ FABIZ primul „Laborator OCDE”, destinat promovării în mediul universitar a oportunităților naționale și individuale care vor fi deschise de aderarea țării noastre la acest important organism internațional. 

La eveniment au participat fondatorul Club România, Stoian Marius, Daniela Lulache, Head of Policy and Co-ordonation at Nuclear Energy Agency OCDE și Radu Puchiu, Aspen Institute România, Tehnology and Society Program Director, fost coordonator național pentru aderarea la OCDE.

„Am dat astfel, startul unui demers național care va cuprinde, instituții de învățământ superior din principalele centre urbane și nu numai. România are nevoie să pregătească din timp de resursă umană calificată pentru noua etapă de dezvoltare pe care o vom pracurge și suntem fericiți să putem fi inițiatori ai acestui proces! Mulțumim FABIZ – ASE, Tănase Stamule și Mina Fanea- Ivanovici!Mulțumim tuturor studenților care și-au arătat interesul!Stay tuned”, a transmis Stoian Marius, fondatorul Club România.

Continue Reading

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE

Guvernul a aprobat participarea României la programul OCDE de evaluare internațională a competențelor adulților. Ligia Deca: Avem nevoie de studii ca să înțelegem cât de pregătiți sunt adulții pentru piața muncii

Published

on

© Ligia Deca/ Facebook

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi un memorandum privind participarea României la Programul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de evaluare internaţională a competenţelor adulţilor (PIAAC) 2024 – 2029.

”Avem nevoie de studii care să ne ajute să înțelegem ce știu, ce pot face și cât de pregătiți sunt adulții pentru piața muncii. În România există foarte puține informații privind modul în care diferitele parcursuri educaționale răspund nevoilor pieței muncii, persoanele care au nevoie de sprijin pentru calificare/recalificare și/sau care sunt amenințate de automatizarea locurilor de muncă curente”, a menționat ministrul Educației, Ligia Deca, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, PIAAC este un program inițiat de OCDE și are drept scop evaluarea competențelor adulților cu vârste între 16 și 65 de ani și examinarea relațiilor dintre aceste competențe și rezultatele socioeconomice.

Programul oferă date importante cu privire la competențele adulților de procesare a informațiilor – citire, calcul și rezolvarea problemelor, date ce ne ajută să înțelegem mai bine cât de eficiente sunt sistemele noastre de educație și formare.

Oferă, de asemenea, o imagine de ansamblu asupra gradului de alfabetizare a populației adulte, asupra diferențelor între competențele pe care le au oamenii și cerințele pieței muncii, evidențiază nivelul de echitate al accesului la educație și mobilitate educațională, precum și tranziția absolvenților spre piața muncii.

Studiul PIAAC va fi derulat în România de Ministerul Educației și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, cu sprijinul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, al Institutului Național de Statistică, al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și al Institutului Național de Cercetare în Domeniul Muncii si Protecției Sociale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ALEGERI EUROPENE 20244 hours ago

“Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”: Clipul electoral lansat de Parlamentul European a fost vizionat de peste 190 de milioane de ori

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional care urmărește respectarea drepturilor omului, a statului de drept și a democrației în utilizarea inteligenței artificiale

U.E.7 hours ago

Război în Ucraina: Intră în vigoare noi norme ale UE care incriminează încălcarea sancțiunilor europene

CHINA8 hours ago

UE demarează o nouă investigație în relație cu China, de data aceasta cu privire la importurile de produsele de oțel ce provin din a doua economie a lumii

ROMÂNIA9 hours ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

FONDURI EUROPENE9 hours ago

Noua ediție a programului Start-Up Nation continuă în 2024 cu fonduri europene. Tinerii între 18-35 ani sunt așteptați să-și depună planurile de afaceri din septembrie

ROMÂNIA9 hours ago

Nicolae Ciucă: În România, israelienii sunt printre prieteni. Acești prieteni susțin dreptul statului Israel de a exista şi de a-şi apăra cetăţenii

EDUCAȚIE10 hours ago

România şi R. Moldova vor găzdui Secretariatul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna începând cu luna iulie a acestui an, anunță ministra Ligia Deca

ROMÂNIA DIGITALĂ11 hours ago

Ministrul Digitalizării anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului inadecvat pe rețelele de socializare

ROMÂNIA9 hours ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL2 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA4 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO1 week ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

ALEGERI EUROPENE 20243 weeks ago

VIDEO Parlamentul European a lansat clipul pentru alegerile europene, cu un mesaj de la o generație la alta: “Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”

Trending