ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Nivelul de apreciere a climatului investițional din țara noastră atinge un nou record pozitiv, relevă cel mai recent sondaj AmCham România
Published
1 year agoon
By
Teodora IonAmCham România a prezentat marți, cu ocazia celebrării Zilei Independenței Statelor Unite, rezultatele celei de-a cincea ediții a sondajului anual privind calitatea climatului investițional din țara noastră, care relevă un nivel al optimismului mai ridicat comparativ cu edițiile anterioare în ceea ce privește potențialul economic al României, confirmat de intențiile consistente de investiții pentru următoarele 12 luni și de planurile de extindere în următorii 3 ani.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, pentru climatul investițional în ansamblu, calificativul bun și foarte bun a fost acordat în ediția 2023 de 51% dintre companiile care au participat la sondaj, față de 39% anul trecut, mai mare decât percepția de dinaintea pandemiei, în 2019.
AmCham România apreciază că ”nivelul ridicat de optimism poate indica faptul că impactul copleșitor al multiplelor crize manifestate în ultimii ani începe să se estompeze”, manifestându-se astfel ”încrederea în oportunitățile de dezvoltare a României”.
Încrederea crescută se fundamentează și pe rezultatele de business din 2022, mai bune la toate capitolele analizate față de nivelul anticipat: venituri (67%), număr de angajați (51%) și investiții (55%). Companiile își mențin o perspectivă optimistă, anticipând performanțe similare pe toate cele trei paliere pentru anul în curs, ceea ce indică maturitate și reziliență clădite prin depășirea provocărilor și incertitudinilor din ultimii ani.
”Membrii AmCham cred în România. Optimismul lor este la un nivel fără precendent, perspectivele de investiții sunt promițătoare, la fel și rezultatele așteptate pe termen mediu și scurt – acesta este cel mai bun mesaj pe care îl puteam transmite din partea comunității noastre în anul în care sărbătorim 30 de ani de AmCham în România. Cele mai mari așteptări din partea mediului de afaceri vizează măsuri cu efect de multiplicare în economie, cum ar fi investițiile în infrastructură, absorbția și utilizarea fondurilor europene, accelerarea digitalizării serviciilor publice și menținerea unui cadru fiscal-bugetar predictibil și competitiv. Acestea sunt cu atât mai importante cu cât sunt esențiale pentru prioritățile strategice ale României, cum ar fi aderarea la OCDE, implementarea PNRR sau consolidarea parteneriatului economic cu SUA”, a evidențiat președintele AmCham România, Cristian Sporiș.
În ceea ce privește cele mai apreciate condiții de piață, calitatea infrastructurii digitale se situează pe primul loc pentru al cincilea an consecutiv, crescând de la 49% în 2022 la 57%, urmată de calitatea capitalului uman, pe care 47% dintre respondenți o consideră bună și foarte bună.
La polul opus, clasamentul celor mai puțin apreciate condiții de piață este determinat de calificativele ”slab” și ”insuficient” acordate fiecăreia dintre primele cinci condiții de către majoritatea companiilor participante la sondaj. Cu 84%, calitatea infrastructurii de transport devansează în ediția din acest an debirocratizarea, care ocupă locul 2 cu 74%. Aceasta este urmată de calitatea infrastructurii de sănătate (68%), prețul energiei (65%) și predictibilitatea cadrului investițional (62%).
În ceea ce privește avantajele competitive care rămân relevante pentru România în perioada post-pandemică și în actualul context geopolitic regional, apartenența la UE continuă să se situeze pe primul loc (82%), urmată de apartenența la NATO (60%). Celelalte avantaje competitive incluse în sondaj au fost apreciate în comparație cu nivelul din 2022 după cum urmează: calitatea capitalului uman (53% față de 42%) și nivelul competitiv al impozitării companiilor (33% față de 31%). Calitatea infrastructurii digitale a rămas relativ aceeași (28% față de 29%).
”Acest nivel istoric de optimism este dublat de vigilență și prudență, așa cum era de așteptat după o perioadă de crize multiple. Pentru ca acest optimism să se transforme în creștere economică, este necesară consolidarea condițiilor de piață căutate și apreciate de investitori și, în același timp, identificarea, asumarea și dezvoltarea unor avantaje competitive suplimentare, relevante pentru noile modele economice centrate pe sustenabilitate, tranziție verde și transformare digitală. Siguranța foarte apreciată de investitori este asigurată de apartenența la UE și NATO, dar obiectivul nostru ar trebui să fie ca avantajele care derivă din politica economică și socială, cum ar fi calitatea și disponibilitatea capitalului uman sau politica fiscală, să constituie nucleul ofertei investiționale a României”, a declarat Elisabeta Moraru, vicepreședinte AmCham România.
În ceea ce privește finanțarea, fondurile proprii se mențin printre sursele la care apelează cele mai multe companii (86%), urmate de creditele bancare, care înregistrează o creștere semnificativă în acest an, de la 35% în 2022 la 65% în 2023.
Împrumuturile acționarilor au crescut și ele, de la 29% în 2022 la 65% în acest an. Fondurile europene, noutate în ediția din acest an, reprezintă o opțiune pentru 39% dintre respondenți. Accesarea finanțării de pe piețele de capital și de capital privat menține tendințele pozitive, fiecare înregistrând ponderi aproape duble față de anul trecut.
”Pentru a-și îndeplini planurile de investiții, companiile se bazează pe o combinație de surse de finanțare. Având în vedere că 66% dintre companii prevăd o creștere a costurilor de finanțare, considerăm că impactul acestora poate fi atenuat prin valorificarea la maximum a fondurilor europene disponibile și prin creșterea finanțării prin intermediul pieței de capital. Pentru aceasta, este nevoie de o creștere a capacității de absorbție a fondurilor europene, atât a finanțărilor din PNRR, cât și a celor din programele operaționale, astfel încât companiile să poată participa la implementarea proiectelor strategice. Eficientizarea cadrului național de accesare și utilizare a fondurilor europene va contribui, de asemenea, la o structură mai sănătoasă a bugetului de stat, pentru finanțarea deficitului, unul dintre riscurile macroeconomice care generează cea mai mare îngrijorare pentru comunitatea de afaceri”, a subliniat Andrei Andreescu, vicepreședinte AmCham România.
În ceea ce privește motivele de îngrijorare, de departe cele mai puternice sunt generate de tensiunea de pe piața muncii, care atinge un punct de inflexiune, având în vedere că 94% dintre companiile participante la sondaj întâmpină dificultăți în a găsi angajați potriviți.
Problemele structurale de pe piața muncii, cauzate de evoluția demografică negativă, de migrație, de disparitățile dintre regiuni, dintre rural și urban, precum și de calitatea slabă și inadecvarea sistemului de educație, s-au acutizat și au un impact puternic în regiunile cele mai dezvoltate, care acumulează aproximativ 70% din deficitul de forță de muncă, potrivit unei analize AmCham realizată de PwC.
Aprecierile membrilor AmCham în cadrul ediției 2023 a sondajului, atât în ceea ce privește sursele de optimism, cât și cele de îngrijorare, sunt cu atât mai importante cu cât anul 2023 este unul pre-electoral și orice măsuri deconectate de realitatea economică ar putea genera dezechilibre costisitoare pentru România.
În acest context, AmCham România va continua să promoveze un dialog constructiv și de substanță privind prioritățile agendei economice, contribuind cu recomandări de politici publice și măsuri menite să consolideze competitivitatea economică a României.
Anul 2023 are o însemnătate aparte pentru AmCham, marcând 30 de ani de prezență și activitate în România, 30 de ani de reprezentare a comunității de afaceri în dialogul cu autoritățile privind politicile publice cu impact asupra economiei.
AmCham România reunește 530 de membri – companii americane, internaționale și românești care activează în 32 de sectoare de activitate, au o cifră de afaceri cumulată de 65 de miliarde de euro, o contribuție la PIB de aproximativ 13% și au creat peste 250.000 de locuri de muncă în România.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Nicolae Ciucă: Cheia dezvoltării oricărei localități rurale este atragerea de investitori și cheltuirea eficientă a fondurilor europene și a banilor de la bugetul național
DigiLocal, primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale, se lansează pe 19 septembrie, anunță ministrul Bogdan Ivan
ICI București susține BNR și ASF în pregătirea reglementărilor pentru piața activelor digitale
România-Serbia: Investiții europene de peste 30 milioane de euro în infrastructura de sănătate și protecție civilă și în capacitatea de gestionare a dezastrelor în zona de graniță
Marcel Ciolacu anunță investiții semnificative, de peste 3 miliarde de euro, în infrastructura spitalicească
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Published
5 hours agoon
September 9, 2024By
Teodora IonPremierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul aliniază legislația privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind astfel integral un ”jalon esenţial” din PNRR, informează Agerpres.
”Aliniem astăzi legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice şi îndeplinim astfel integral un jalon esenţial din PNRR. Eliminăm toate excepţiile şi aplicăm aceste reguli corporatiste inclusiv companiilor de stat din industria de apărare, precum şi în cazul RA-APPS”, a spus premierul la începutul şedinţei de Guvern.
România este în plin proces de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cel mai important obiectiv de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO, iar una dintre priorități în această perioadă o reprezintă îmbunătățirea guvernanței corporative a tuturor întreprinderilor publice din România, prin aplicarea și performarea principiilor elaborate de către Organizație.
Pentru a pune în acord reglementările naționale în materie de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice cu principiile OCDE și, conform celor asumate prin PNRR, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a fost modificată și completată în mod substanțial.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice se află pe ordinea de azi. Prin adoptarea documentului, jalonul 439 din PNRR ar urma să fi implementat în integralitate.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Nicolae Ciucă evidențiază „potențialul imens” de colaborare economică și politică cu Japonia și exprimă recunoștința României pentru „sprijinul nemijlocit” privind aderarea la OCDE
Published
6 days agoon
September 3, 2024Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a subliniat potențialul imens al relațiilor economice și politice dintre România și Japonia, în urma întâlnirii avute luni la Palatul Parlamentului cu Hiroyuki Nagahama, vicepreședintele Camerei Consilierilor din cadrul Dietei Naționale a Japoniei. Totodată, el a subliniat importanța consolidării cooperării bilaterale și extinderii acesteia în multiple domenii.
Nicolae Ciucă a amintit de Parteneriatul Strategic semnat în martie 2023 de președintele Klaus Iohannis, care a marcat o etapă importantă în relațiile bilaterale dintre cele două țări. „Parteneriatul Strategic – semnat în martie 2023 de președintele Klaus Iohannis cu partea niponă – a ridicat relațiile țărilor noastre la cel mai înalt nivel din istoria acestui dialog bilateral,” a afirmat Ciucă, subliniind rolul pe care l-a avut în reluarea dialogului cu Tokyo pentru negocierea acestui acord diplomatic în timpul mandatului său de prim-ministru.
În cadrul întâlnirii, președintele Senatului a exprimat recunoștința față de „sprijinul nemijlocit” acordat de Japonia în procesul de integrare a României în Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Totodată, Nicolae Ciucă a evidențiat că admiterea României în OCDE va consfinți statutul de țară dezvoltată și va atrage marii investitori internaționali.
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE
Nicolae Ciucă salută reușita României pe calea către OCDE: A trecut cu succes cinci evaluări cruciale din partea OCDE, un pas esențial către aderarea în 2026
Published
2 weeks agoon
August 27, 2024By
Teodora IonPreședintele Senatului, Nicolae Ciucă, salută reușita României de a primi aviz pozitiv din partea OCDE în cazul a cinci evaluări cruciale, un ”pas esențial către aderarea în 2026”.
”Mă bucur să văd cum eforturile începute în timpul mandatului meu ca prim-ministru dau roade. România a trecut cu succes cinci evaluări cruciale din partea OCDE, un pas esențial către aderarea în 2026. În timpul guvernării mele, am prioritizat alinierea politicilor naționale la standardele OCDE, lucru care astăzi se dovedește a fi fundamentul progresului nostru. Felicitări echipelor implicate și mulțumiri partenerilor internaționali pentru sprijinul acordat. Împreună, construim un viitor european solid pentru România!”, a transmis Ciucă într-un mesaj publicat pe Facebook.
În această primăvară, România a trecut prin cinci examene finale în fața unor comitete OCDE, formate din reprezentanții celor 38 de țări membre ale Organizației.
În urma evaluărilor, țara noastră a fost anunțată că a reușit să le treacă cu bine pe toate cinci, fapt ce o aduce mai aproape de aderarea clubului select de format din economii dezvoltate responsabile de aproximativ 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.
Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă o bornă a politicii externe române, fapt evidențiat și de Nicolae Ciucă în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române, ce a avut loc în luna iulie a acestui an.
Amintim că țara noastră și-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE cu ocazia exercițiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012, şi a reînnoit-o anual începând cu 2016, potrivit MAE.
La 25 ianuarie 2022, în timpul Guvernului Ciucă, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu toate cele 6 țări aspirante: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.
În iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de Parcurs pentru țara noastră, odată cu cele patru state candidate. Ulterior, în decembrie 2022, Nicolae Ciucă, având la acea vreme calitatea de premier, a depus memorandumul inițial privind aderarea României la această organizație.
În prezent, țara noastră se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.
Surse MAE au declarat pentru CaleaEuropeană.ro că până la finalul anului România va fi reușit să înfăptuiască jumătate din cele 26 de condiții.
Concrete & Design Solutions
Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”
Polonia a destructurat un grup de diversiune ruso-belarus, anunță ministrul digitalizării
Premierul Marcel Ciolacu, despre dronele rusești: România a avut reacţie în timp real şi a monitorizat situaţia cu avioane F-16. Nu au avut ţinte pe teritoriul ţării noastre
UE îi va sancționa pe responsabilii alegerilor regionale și locale „ilegale, nule si neavenite” din teritoriile anexate din Ucraina
UE spune că aliații dispun de ”informații credibile” cu privire la rachete balistice iraniene livrate Rusiei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Slovenia o propune pe Marta Kos drept comisar european, sporind la 11 numărul de femei din Comisia “von der Leyen 2”
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Siegfried Mureșan solicită creșterea bugetului pentru Parchetul European cu 30 milioane de euro
Nicolae Ciucă: „România are nevoie de specialiști care contează. Învățământul dual este o sursă de dezvoltare și prosperitate”
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Guvernul a adoptat proiectul de lege privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Documentul va fi transmis Parlamentului în regim de urgenţă
De la Chișinău, Klaus Iohannis încurajează cetățenii R. Moldova să participe la referendumul pentru integrarea în UE: O idee extraordinară a Maiei Sandu prin care omul simplu percepe importanța acestui proiect
Trending
- POLITICĂ4 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- POLITICĂ1 week ago
Nicolae Ciucă, la Forumul Globsec: România, o poveste de succes în care adversarii politici și-au unit forțele pentru a guverna țara într-o perioadă dificilă
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă, discuții cu Ursula von der Leyen la Praga: România este pregătită să joace un rol cheie în consolidarea securității regionale
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene