Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

O reuniune a Consiliului European cu mize importante pentru Regatul Unit și Uniunea Europeană. Liderii UE se așteaptă ca premierul Theresa May să vină cu ”propuneri concrete” pentru a depăși impasul privind Brexit-ul

Published

on

Corespondență din Bruxelles – Teodora Ion 

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, i-a informat pe miniștrii afacerilor europene ai statelor membre despre recentele negocieri cu omologul său britanic, Dominic Raab privind Brexit.

Înaintea summitului Consiliului European, miniștrii au reiterat sprijinul lor pentru eforturile de a ajunge la un acord, subliniind, în aceeași măsură, că este nevoie ”să fim pregătiți pentru orice”, potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Săptămâna trecută, negocierile dintre Londra și Bruxelles au căpătătat un nou avânt, alimentând astfel speranțele ca un acord privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să fie convenit înainte de reuniunea liderilor UE, care începe astăzi.

Dosarul irlandez se pare însă că a fost nodul gordian al procesului de negociere dintre cele două părți, posibilitatea existenței unui ”Brexit dur” căpătând un contur din ce în ce mai evident.

De altfel, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat în scrisoarea sa de invitație a șefilor de stat și de guvern ai statelor membre ale comunității europene că ”un Brexit fără niciun acord este mai probabil ca oricând”.

În discursul său susținut luni în Legislativul de la Londra, premierul Theresa May le-a spus parlamentarilor că Uniunea Europeană nu ar trebui să lase neînțelegerile referitoare la dosarul irlandez să fie o piedică în obținerea unui acord de retragere.

Astfel, identificarea unei modalități, consfințite de ambele părți, de a evita o graniță dură între Irlanda, stat membru UE, și Irlanda de Nord, a devenit principalul obstacol în înaintarea negocierilor către un acord politic.

Uniuena Europeană a amânat, de altfel, propunerea sa, cunoscută sub numele de ”soluție de avarie”, și anume ca Irlanda de Nord să fie menținută în uniunea vamală și piața unică europenă, o idee respinsă cu vehemență de Theresa May, dar și de liderul Partidul ultraconservator nord-irlandez DUP, care sprijină guvernul minoritar al premierului britanic.

O modalitate de a depăși acest impas, propunere ce apaține Londrei, este aceea de a menține întreg Regatul Unit în uniunea vamală după ce perioada de tranziție se încheie, în 2020.

În discursul său de luni, May a acuzat Bruxelles-ul de rigiditate, spunând că a rămas blocat în ideea de menținere a Irlandei de Nord în uniunea vamală în eventualitatea în care un plan pentru Marea Britanie nu este pregătit pentru a fi pus în aplicare după ce expiră perioada de tranziție.

O astfel de soluție ridică totuși probleme, și anume: din ce poziție va negocia Uniunea Europeană posibilele acorduri comerciale, care ar trebui stabilite după ce Regatul Unit va fi ieșit din UE, și care va fi statutul acestuia, care, va fi în același timp și în uniunea vamală, dar și afară din comunitatea europeană?

Marși seara, publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung a relatat că executivul UE a propus ca perioada de tranziţie să fie prelungită dincolo de finalul anului 2020.

Prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit nu ar afecta Europa dacă Marii Britanii i s-ar permite să rămână în uniunea vamală şi piaţa internă ale Uniunii Europene şi după tranziţia deja convenită, a declarat ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn, într-un interviu acordat miercuri postului public de radio german Deutschlandfunk.

”Ceea ce poate fi extinsă fără probleme este data de 1 ianuarie 2020 când se încheie perioada de tranziţie. Dacă se adaugă un an la aceasta, Europa nu va avea de suferit, sper că nici Marea Britanie”, a spus Asselborn în interviul menţionat.

Premierul Theresa May urmează să se adreseze astăzi celorlalți 27 de lideri pentru a-și prezenta viziunea sa despre Brexit, pornind cu un capital ridicat de încredere, dacă luăm în calcul faptul că ieri, după discuții care s-au desfășutat de-a lungul a două ore și jumătate, aceasta a reușit să obțină sprijinul întregului guvern pentru planul său referitor la ieșirea Marii Britanii din UE. 

De altfel, Uniunea Europeană i-a solicitat premierului britanic să vină cu idei noi pentru a elimina blocajul negocierilor pe tema Brexitului, iar preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că ”bunăvoinţa” nu este suficientă pentru a se ajunge la un acord.

Marţi, Tusk a declarat că se va folosi de prilejul oferit de reuniunea de astăzi a liderilor UE de la Bruxelles ca ”să o întrebe pe May dacă dispune de propuneri concrete în vederea depăşirii impasului”. ”Pentru ca această deblocare să poată avea loc, pe lângă bunvoinţă, avem nevoie de fapte”, a spus înaltul oficial european.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialist în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

#RO2019EU

Brexit: De la München, președintele Klaus Iohannis avertizează că ”ceasul ticăie” și că 29 martie este data limită

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență de la München

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat convingerea că viitoarea relație între Uniunea Europeană și Marea Britanie va fi una bună, însă a avertizat că lucrurile au devenit mai complicate decât UE s-ar fi așteptat în privința Brexit-ului și a unei retrageri ordonate a Regatului Unit din marea familie europeană.

Lucrurile au devenit mai complicate decât ne așteptam. (…) Nimeni nu are un răspuns acum cum se va produce ieșirea Marii Britanii din UE, dar toți am prefera o retragere ordonată, o aprobare a Acordului, care este cel mai bun Acord posibil (…) Aceste chestiuni vor fi clarificate în următoarele săptămâni pentru că ceasul ticăie – 29 martie este data limită – și trebuie să avem un răspuns până atunci”, a afirmat Iohannis, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Conferința de Securitate de la München, unde a participat sâmbătă în calitate de reprezentant al președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

”Dacă vom avea o retragere ordonată sau fără un acord vom vedea, dar relațiile viitoare sunt extrem de importante pentru noi toți și aici toți suntem de acord că vom avea relații bune în viitor cu Marea Britanie”, a mai completat președintele.

Șeful statului a participat, alături de președintele Egiptului și cancelarul Germaniei, la sesiunea de deschidere a celei de-a doua zi a Conferinței, în calitate de reprezentant al președinției române a Consiliului Uniunii Europene, transmițând că adaptarea Europei la noile realități își găsește răspunsul în coeziune.

Președintele Klaus Iohannis ia parte la cea de-a 55-a ediție a prestigiosului forum care a debutat vineri sub semnul unor schimbări epocale care ar putea culmina cu sfârșitul ordinii internaționale liberale și la care iau parte peste 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Regruparea pieselor pe arena internațională și debutul unei noi competiții strategice globale având în avangardă SUA, China și Rusia, iar în plan secund democrațiile liberale precum Franța, Germania, Marea Britanie sau Japonia, sunt elementele rezonante care reies din raportul anual al Conferinței de Securitate de la Münchenun raport ce portretizează lumea într-un ”mare puzzle” și influențate de dilema ”cine va aduna piesele” în urma unei reașezări impredictibile a scenei internaționale.

Puteți urmări corespondența specială CaleaEuropeană.ro aici.

Continue Reading

#RO2019EU

Ministrul Eugen Teodorovici va prezida a doua reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN)

Published

on

Ministrul finanțelor publice, Eugen Teodorovici, participă luni, 11 februarie, la Bruxelles, la reuniunea Eurogrup în format extins, unde va fi discutată propunerea privind instrumentul bugetar pentru convergență și competitivitate.

Mâine, 12 februarie Eugen Teodorovici prezidează a doua reuniune a Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), potrivit comunicatului oficial, remis Calea Europeană. Pe agendă figurează adoptarea propunerii de compromis a Președinției române a Consiliului pe Pachetul privind Sistemul European de Supraveghere Financiară (ESFS) și a concluziilor Raportului privind Sustenabilitatea Fiscală, descărcarea de gestiune bugetară pentru execuția aferentă anului 2017 și orientările privind construcția bugetului UE din 2020.

De asemenea, Comisia Europeană va prezenta comunicarea „Către un proces decizional mai eficient și mai democratic în domeniul politicii fiscale a UE”. Documentul propune o foaie de parcurs pentru o tranziție progresivă de la unanimitate la sistemul de vot cu majoritate calificată în anumite domenii ale politicii fiscale a UE.

Propunerea va fi și principala temă a discuției bilaterale pe care ministrul Teodorovici o va avea luni, 11 februarie, cu domnul Pierre MOSCOVICI, comisar european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Reamintim că, în data de  22 ianuarie, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezidat prima reuniune a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) din programul Președinției României la Consiliul UE , unde a prezentat totodată prioritățile României din acest domeniu, acestea fiind:

InvestEU, Semestrul european, Supravegherea financiară, Summitul euro din decembrie: miniștrii vor discuta despre măsurile luate ca urmare a acestei reuniuni, Consolidarea Uniunii Economice și Monetare și a Uniunii Bancare și dezvoltarea în continuare a Uniunii Piețelor de Capital  Impozitare corectă și efectivă, Asigurarea coordonării politicilor economice la nivel european, în vederea îmbunătățirii performanțelor și a consolidării rezistenței economiilor:

Citiți și:

Ministrul Eugen Teodorovici înainte de Consiliul ECOFIN: ,,Invest EU este un dosar la care România își va aduce cu siguranță contribuția”

Continue Reading

#RO2019EU

Donald Tusk despre statul de drept din România după întâlnirea cu Viorica Dăncilă : Continui să cred că este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat și cine nu

Published

on

Preșesintele Consiliului European, Donald Tusk a abordat problema statului de drept din România  în cadrul discuțiilor de astăzi cu premierul Viorica Dăncilă și a subliniat că ,,este responsabilitatea judecătorilor și nu a politicienilor să decidă cine este vinovat și cine nu.”

Potrivit comunicatului oficial, agenda discuțiilor celor doi oficiali a cuprins subiecte de actualitate ale agendei europene. Prim-ministrul României a apreciat implicarea activă a președintelui Consiliului European în dezbaterile privind viitorul Europei și angajamentul său pentru consolidarea proiectului european și conturarea viitoarei agende strategice a Uniunii. Demnitarul român a reiterat sprijinul României pentru o Europă puternică și unitară în toate dimensiunile sale – politică, economică și socială – fără diviziuni între membrii săi.

A fost evidențiat faptul că motto-ul Preşedintiei la Consiliul UE – „Coeziunea – o valoare comună europeană”, reflectă pe deplin această prioritate, care trebuie să ghideze deopotrivă acțiunea statelor membre şi a instituțiilor europene.

Unitatea la nivel european este mesajul pe care trebuie să îl transmită Summit-ului informal de la Sibiu, ce va avea loc la 9 mai 2019, a menționat Donald Tusk.

În context, premierul român a reiterat sprijinul Guvernului României pentru organizarea în cele mai bune condiții a Summit-ului de la Sibiu, pentru care e asigurată și alocarea bugetară.

În ceea ce privește procesul Brexit, premierul român a precizat că Președinția României la Consiliul UE va urmări în mod special continuarea respectării drepturilor cetățenilor după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

În contextul discuțiilor privind acțiunea UE în vecinătatea estică, demnitarul român a reafirmat sprijinul pentru menținerea unei implicări consistente a Uniunii în raport cu partenerii săi care au exprimat opțiunea dezvoltării în continuare a relațiilor cu UE.

De asemena, Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a apreciat eforturile României în avansarea agendei europene și a asigurat România și Consiliul UE de sprijinul Consiliului European pentru obiectivele Președinției române vizând consolidarea Uniunii Europene de o manieră incluzivă, generatoare de rezultate concrete pentru cetățeni.

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending