Oficiali PE: Președintele francez Emmanuel Macron își dorește ca Margrethe Vestager să preia funcția de președinte al Comisiei Europene din 2019

Președintele francez Emmanuel Macron își dorește ca Margrethe Vestager, actualul comisar european responsabil pentru concurență să devină noul președinte al executivului comunitar.

Trei oficiali de rang înalt din Parlamentul European au susținut că președintele francez speră să o convingă pe daneza Vestager să candideze la președinția Comisiei în 2019, relatează Politico Europe.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Există însă un impediment, notează sursa citată. Margrethe Vestager provine dintr-un partid liberal, situându-se pe locul al patrulea după principalele familii politice în ceea ce privește mărimea și sprijinul. Susținerea unui președinte francez – chiar și ale cărui ratinguri de aprobare au scăzut puternic- ar putea oferi însă un impuls major Liberalilor.

„Macron le-a transmis unor oficiali asta, inclusiv lui Joseph Daul”, a declarat un înalt oficial al Parlamentului, referindu-se la președintele Partidului Popular European.

Oficialul a adăugat că, dacă Macron dorește ca favorita sa să obțină postul de președinte al Comisiei Europene, „singura sa opțiune este de a exercita presiuni asupra liberalilor”.

Actualul președinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anunțat anul trecut că nu va candida pentru un al doilea mandat după încheierea mandatului său în 2019. Și Vestager, care a fost numită „cea mai puternică femeie din UE”, ar putea să îl înlocuiască. Cu toate acestea, ea s-ar confrunta probabil cu concurența colegilor comisari Jyrki Katainen și Pierre Moscovici, precum și cu Michel Barnier, negociatorul principal al Brexit din UE. Vestager a refuzat să comenteze opțiunea lui Emmanuel Macron și nu a oferit informații cu privire la pașii următorii după ce își va încheia portofoliul antitrust.

Juncker a propus și unificarea funcțiilor de președinte al Comisiei Europene și al Consiliului European – o mișcare politică care ar transforma conducerea UE și va consolida democrația europeană. ”Europa va fi mai ușor de înțeles dacă această navă ar fi pilotată de un singur căpitan”, a explicat șeful Comisiei, în mod plastic, propunerea sa.

Jean-Claude Juncker, premier al Luxemburgului timp de 18 ani și președinte al Consiliului UE în perioada în care țara sa deținea mandatul de președinție rotativă, își va încheia mandatul de președinte al Comisiei Europene la 31 octombrie 2019.

Mandatul actualului președinte al Consiliului European, Donald Tusk, expiră la 30 noiembrie 2019.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.