Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European cere „oprirea imediată” a finalizării gazoductului Nord Stream 2 și revizuirea relațiilor UE-Rusia după arestarea lui Aleksei Navalnîi

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Parlamentul European cere „oprirea imediată” a finalizării gazoductului Nord Stream 2 și revizuirea relațiilor UE-Rusia după arestarea lui Aleksei Navalnîi, într-o rezoluție adoptată joi, 21 ianuarie, cu 581 voturi pentru, 50 împotrivă și 44 abțineri, potrivit unui comunicat.

Parlamentul invită în baza acestui document ca statele membre ale UE să adopte o poziție activă în cadrul următoarelor reuniuni cu privire la arestarea lui Alexei Navalnîi și a multora dintre adepții săi și să înăsprească în mod semnificativ măsurile restrictive ale UE față de Rusia. Această poziție ar trebui să includă sancționarea persoanelor fizice și juridice implicate în decizia de arestare și plasare în detenție a lui Alexei Navalnîi, afirmă aceștia.

Mai mult, după ani de deteriorare a relațiilor, eurodeputații subliniază importanța revizuirii în mod critic a cooperării cu Rusia prin diverse platforme de politică externă și proiecte precum Nord Stream 2. Aceștia solicită UE să oprească imediat finalizarea conductei controversate.

Gazoductul Nord Stream 2, o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell), va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Lucrările la conducta lungă de 1.230 km au fost întrerupte brusc în decembrie 2019, când compania elvețiană Allseas a pus capăt proiectului pentru a evita sancțiunile SUA menite să pedepsească companiile care asistă la construcții, într-un moment în care 94% din lungime era deja finalizată. Acest lucru a forțat Gazprom să găsească și să-și pregătească propriile nave pentru a așeza restul de 120 km pe fundul mării. 

Lucrările la gazoduct în apele teritoriale ale Danemarcei ar fi trebuit reluate vineri, 15 ianuarie, însă acestea au fost amânate din nou din cauza unor verificările la echipamentele de amplasare a conductelor pe fundul Mării Baltice. Este de așteptat ca grupul Nord Stream 2 AG să anunțe reluarea lucrărilor de finalizare a conductei spre finele lunii ianuarie sau la începutul lunii februarie. 

Eurodeputații subliniază, de asemenea, că UE nu ar trebui să mai întâmpine cu brațele deschise pe rușii îmbogățiți din surse neclare. În acest sens, rezoluția îndeamnă la sancțiuni împotriva oligarhilor ruși care au legături cu regimul, a apropiaților președintelui Putin și a propagandiștilor din mass-media care dețin active în UE și care, în prezent, se bucură de libertatea de a călători în statele membre.

Având în vedere noua administrație de la Washington, Parlamentul subliniază că UE ar trebui să profite de această dinamică pentru a consolida unitatea transatlantică pentru protejarea democrației și a valorilor fundamentale împotriva regimurilor autoritare.

În cele din urmă, rezoluția solicită eliberarea imediată și necondiționată a lui Alexei Navalnîi și a tuturor persoanelor reținute în legătură cu întoarcerea sa în Rusia, fie că sunt jurnaliști, colaboratori din echipa lui Navalnîi sau cetățeni care își exprimau susținerea pentru acesta.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute şi plasat în detenţie pentru presupusă încălcare a eliberării sale condiţionate, după ce a revenit în Rusia pentru prima dată de la otrăvirea sa cu un agent neurotoxic de tip Noviciok.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Cine sunt eurodeputații români care vor activa în cele patru noi Comisii ale PE pentru securitate, sănătate, democrație și criza locuințelor

Published

on

© European Union 2025-2024 - Source : EP

Parlamentul European a anunțat constituirea oficială a două noi comisii permanente și două comisii speciale, mai exact: Comisia pentru Securitate și Apărare (SEDE), Comisia pentru Sănătate Publică (SANT), Comisia specială pentru „Scutul Democrației” (EUDS) și Comisia specială pentru Criza Locuințelor (HOUS).

În aceste patru comisii constituite în aceste zile la Strasbourg vor activa și europarlamentari români, aceștia vor fi membri cu drepturi depline, după cum urmează: 

  • În Comisia pentru Securitate și Apărare (SEDE) este membru europarlamentarul Mihai Tudose (S&D).
  • În Comisia pentru Sănătate Publică (SANT) este membru vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu (S&D).
  • În Comisia specială pentru Scutul Democrației (EUDS) sunt membri europarlamentarul Vasile Dîncu (S&D) și Cristian Terheș (ECR).
  • În Comisia Specială pentru Criza Locuințelor (HOUS) este membru europarlamentarul Teodorescu Georgiana (ECR). 

Responsabilitățile noilor comisii permanente vor fi complementare mandatelor adaptate ale comisiilor pentru afaceri externe (AFET) și pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI), care au fost comisiile “mamă” ale subcomisiilor preexistente. În consecință, comisia ENVI va fi, de asemenea, redenumită “Comisia pentru mediu, climă și siguranță alimentară”.

Reuniunile constitutive SEDE și SANT sunt programate pentru luni 27 ianuarie și, respectiv, miercuri 29 ianuarie. Comisiile speciale EUDS și HOUS își vor desfășura reuniunile constitutive fie joi, 30 ianuarie, fie luni, 3 februarie, dată la care va începe mandatul lor de 12 luni.

În cursul acestor prime reuniuni, fiecare comisie își va alege biroul de conducere (președintele și vicepreședinții) în conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

PE condamnă utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și justifica războiul din Ucraina

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Într-o rezoluție adoptată joi, 23 ianuarie, Parlamentul European condamnă falsificarea sistematică de către regimul rus a argumentelor istorice pentru a-și justifica războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat.

Textul adoptat de Parlament respinge argumentele istorice ale regimului rus menite să submineze istoria și identitatea națională a Ucrainei în încercarea inutilă de a justifica războiul ilegal în curs. De asemenea, eurodeputații condamnă faptul că Federația Rusă nu a reușit să stabilească răspunderea pentru crimele sovietice și a reprimat încercările de a efectua cercetări istorice și de a organiza dezbateri publice cu privire la aceste chestiuni, afirmând că astfel de practici au contribuit la capacitatea regimului de la Moscova de a revigora politicile imperialiste și de a instrumentaliza istoria în scopurile sale criminale.

UE trebuie să intensifice lupta împotriva dezinformării ruse

Parlamentul adresează un apel ferm către UE și statele sale membre pentru a-și intensifica și coordona mai bine eforturile de combatere promptă și riguroasă a dezinformării ruse și a acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și a ingerințelor străine. Acest lucru este esențial, spun deputații, pentru a proteja integritatea proceselor democratice și pentru a consolida reziliența societăților europene. Deputații subliniază și necesitatea de a promova în mod activ educația în domeniul mass-mediei și de a sprijini mass-media de calitate și jurnalismul profesionist, precum și cercetarea în domeniul noilor tehnologii de influență hibridă.

Rezoluția invită, de asemenea, UE să își extindă sancțiunile împotriva canalelor mass-media ruse care desfășoară campanii de dezinformare care promovează războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. PE îndeamnă țările UE să pună în aplicare în mod riguros aceste sancțiuni și să aloce resurse suficiente pentru a aborda în mod eficace acest război hibrid. Deputații doresc, de asemenea, ca UE să își intensifice sprijinul pentru mass-media rusă independentă aflată în exil, pentru a permite diversificarea vocilor din mass-media de limbă rusă.

Deputații sunt profund îngrijorați de relaxarea normelor de verificare a veridicității informațiilor de către unele platforme de comunicare socială

Parlamentul este profund îngrijorat de recentele anunțuri făcute de companiile care gestionează platforme de comunicare socială cu privire la o relaxare a normelor lor privind verificarea veridicității informațiilor și moderarea, deoarece acest lucru va permite și mai mult campaniei de dezinformare a Rusiei să se răspândească în întreaga lume. Deputații solicită Comisiei Europene și statelor membre ale UE să pună în aplicare cu strictețe legea privind serviciile digitale ca răspuns la aceste anunțuri făcute de Meta și X, inclusiv ca parte importantă a luptei împotriva dezinformării rusești.

Rezoluția a fost adoptată cu 480 voturi pentru, 58 împotrivă și 48 abțineri.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European, pregătit să consolideze parteneriatul SUA-UE într-o ”realitate geopolitică provocatoare”

Published

on

© European Union 2025 - Source : EP Fotograf: Alexis HAULOT

Parlamentul European anunță că va lucra îndeaproape cu noua administrație de la Casa Albă pentru a consolida parteneriatul SUA-UE, dar și pentru a aborda provocările globale, potrivit declarației comune a deputaților europeni, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg. 

„SUA și UE sunt cei mai importanți aliați și parteneri. Parteneriatul nostru transatlantic a fost întotdeauna și ar trebui să continue să se bazeze pe respect reciproc și pe legături politice, culturale, economice și istorice puternice. Împărtășim valori comune precum libertatea, democrația, egalitatea, promovarea păcii și a stabilității și statul de drept. Obiectivul nostru comun este de a asigura prosperitatea și securitatea pentru cetățenii noștri și de a apăra democrația împotriva autoritarismului în creștere în întreaga lume”, a transmis Legislativul European. 

De asemenea, PE subliniază importanța continuării sprijinirii Ucrainei: „Realitățile geopolitice provocatoare fac imperativă colaborarea strânsă între SUA și UE pentru a apăra multilateralismul și ordinea internațională bazată pe norme. Sprijinul nostru comun pentru Ucraina trebuie să rămână ferm, complementar și atent coordonat. SUA și UE au, de asemenea, un rol important în contribuția la stabilizarea în Orientul Mijlociu.”

„Parlamentul European este pregătit să își îndeplinească rolul în consolidarea legăturii transatlantice. Vom continua să colaborăm îndeaproape cu prietenii noștri americani din Congres, cu noua administrație a SUA, precum și cu guvernatorii și legiuitorii de stat pentru a consolida în continuare parteneriatul SUA-UE”, au concluzionat deputații europeni în declarația comună. 

Președinții Comisiei Europene și Consiliului European au luat cuvântul ieri, 22 ianuarie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg și au prezentat viziunea instituțiilor europene pentru viitorul relațiiei UE-SUA, viziune care are în vedere un parteneriat transatlantic „mai puternic, inclusiv în contextul NATO.”

   Citiți și: UE vrea să devină un actor de securitate și un ”partener transatlantic mai puternic, inclusiv în contextul NATO”

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.5 hours ago

Olaf Scholz: Vom aminti fiecărei noi generații responsabilitatea sa permanentă de a nu accepta nicio relativizare a tragediei istorice a Holocaustului

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Tanczos Barna trasează prioritățile de finanțare pentru fiecare domeniu în parte: Investițiile vor depăși 7% din PIB pentru a susține creșterea economică și dezvoltarea țării

ROMÂNIA6 hours ago

Președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților: În România, Strategia de digitalizare în sănătate va reduce timpul de așteptare pentru pacienți

ROMÂNIA6 hours ago

UE a aprobat înscrierea vinului Jidvei în Registrul denumirilor de origine protejată

U.E.6 hours ago

Franța, Germania, România și alte opt state UE denunță interferențele Rusiei și ale actorilor pro-Kremlin: Trebuie să le expunem, să furnizăm fapte și adevărul și să sprijinim presa independentă

ROMÂNIA6 hours ago

MApN: Presa rusă dezinformează cu privire la atacurile executate de propriile forțe în proximitatea granițelor României cu Ucraina

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 hours ago

Cine sunt eurodeputații români care vor activa în cele patru noi Comisii ale PE pentru securitate, sănătate, democrație și criza locuințelor

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 hours ago

Secretariatul General al Guvernului a găzduit evaluarea OCDE privind modul în care România a implementat recomandările organizației în domeniul guvernanței corporative

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

PE condamnă utilizarea de către Rusia a dezinformării pentru a-și justifica războiul din Ucraina

U.E.7 hours ago

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu pledează pentru o inteligență artificială ”centrată pe om, bazată pe egalitate, drepturi sociale” și ancorată în ”valorile europene”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați

INTERVIURI1 day ago

INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE

INTERNAȚIONAL2 days ago

Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică

CHINA2 days ago

Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”

SUA3 days ago

Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou

SUA3 days ago

Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

ROMÂNIA1 week ago

Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie

SUA1 week ago

În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”

ROMÂNIA1 week ago

Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%

SUA1 week ago

Într-un discurs-moștenire, Biden îi predă lui Trump o politică externă în care SUA “câștigă competiția mondială”: China nu ne va depăși. De când a început războiul, eu am stat în centrul Kievului, nu Putin

Trending