Connect with us

U.E.

Premierul irlandez Leo Varadkar, trimitere la mitologia greacă în conferința de presă cu omologul britanic Boris Johnson: Negocierea unor acorduri comerciale cu UE și SUA va fi o sarcină herculiană. Dați-ne voie să fim ”Atena” voastră

Published

on

© MerrionStreet.ie/ Twitter

Premierul irlandez, Leo Varadkar l-a avertizat luni pe omologul său britanic Boris Johnson, prezent la Dublin în prima sa vizită de la preluarea mandatului de șef al Guvernului de la Londra, că eliminarea mecanismului de backstop din Acordul de retragere a Regatului Unit din UE, fără ca acesta să fie înlocuit cu aranjamente alternative convenite de ambele părți, va fi sinonimă cu un Brexit fără acord, anunță Reuters.

Într-un mesaj tranșant întreptat către prim-ministrului britanic, Varadkar a precizat că ”povestea Brexit-ului nu va lua sfârșit dacă Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană la 31 octombrie sau la 31 ianuarie (…) ci vom intra într-o nouă etapă”.

”Dacă nu va exista niciun acord, cred că este posibil, atunci acest lucru va provoca perturbări severe pentru britanici și irlandezi, deopotrivă. Va trebui să ne așezăm la masa negocierilor. (…) Primele și singurele puncte de pe ordinea de zi vor fi drepturile cetățenilor, factura de retragere și granița irlandeză. Toate aceste aspecte le-am soluționat cu predecesorul dumneavoastră (n.r. Theresa May) și sunt cuprinse în acordul de retragere. Un acord stabilit cu bună credință de 28 de guverne”, a menționat premierul irlandez, Leo Varadkar, în conferința comună de presă cu omologul britanic, Boris Johnson, anunță The Guardian.

Varadkar a atras, de asemenea, atenția, că Marea Britanie nu ar trebui să se amăgească în legătură cu negocierile privind viitoarele relații Londra – Bruxelles, în eventualitatea în care se va ajunge la un acord de retragere consfințit de ambele părți.

”Vom începe apoi negocierile privind un viitor acord între UE și Marea Britanie. Vor fi dificil de gestionat probleme care variază de la tarife la drepturi de pescuit, ajutor de stat. Acesta (n.r. acordul comercial) va trebui ulterior să fie ratificat de 31 de parlamente”, a completat Varadkar.

Negocierea unor acorduri comerciale cu UE și SUA și asigurarea ratificării în mai puțin de trei ani va fi o sarcină herculiană pentru dumneavoastră. Vrem să fim prietenul și aliatul dumneavoastră, Atena dumneavoastră”, i-a transmis premierul irlandez  lui Johnson care a studiat literatura clasică la Oxford, făcând trimitere la mitologia greacă. 

Urmărit de mânia divină a zeiței Hera, care îi ia mințile, Hercule, într-un delir furios, își ucide soția, Megara, și copiii. Zeița înțelepciunii, Atena, a intervenit și l-a oprit pe Hercule din a-și ucide și tatăl adoptiv, Amfitrion.

Zâmbind politicos, este neclar dacă premierul britanic Boris Johnson a înțeles implicațiile remarcilor omologului său irlandez. 

La rândul său, liderul Executivului de la Londra, a declarat că s-a uitat ”cu atenție la un Brexit fără acord, am analizat consecințele pentru ambele țări, atât pentru țara noastră cât și pentru a ta. Și da, bineînțeles, am putea să facem asta, Marea Britanie ar putea cu siguranță să treacă peste asta, dar fără îndoială că rezultatul ar fi un eșec al politicii de stat pentru care am fi cu toții responsabili”, a spus Johnson.

Într-o declarație comună, Varadkar și Johnson au descris întâlnirea ca fiind ”o oportunitate esențială pentru premierul irlandez și prim-ministrul britanic de a înțelege mai bine poziția celuilalt”.

Mențiunile lui Varadkar au fost în aceeași tonalitate cu cele ale adjunctului său, Simon Coveney, care a precizat vineri în prezența lui Michael Gove că relațiile britanico-irlandeze au fost ”afectate” sever în urma scrisorii înaintate de Jonhson în luna august președintelui Consiliului European Donald Tusk, prin care premierul britanic solicita modificarea Acordului de retragere prin înlocuirea mecanismului de backstop cu angajamente de aplicare a unor aranjamente alternative.

Johnson a confirmat că dorește să continue ideea sa de a crea o zonă unică de reglementare pe insula irlandeză pentru produsele alimentare și cele agricole, care ar urma să fie verificate în porturi și aeroporturi, și nu la graniță, în vreme ce comercianții de încredere vor primi certificate vamale, idee respinsă deja de Dublin.

Între timp, la Londra, Regina Elisabeta a II-a a promulgat luni legea care-l împiedică pe premierul conservator Boris Johnson să retragă Regatul Unit din UE fără un acord pe 31 octombrie, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Acesta este ultimul pas în circuitul legislativ al acestei legi, adoptată săptămâna trecută de parlamentul de la Londra de o alianţă transpartinică, căreia i s-au raliat şi 21 de deputaţi conservatori pe care Johnson a promis că-i va exclude din partid.

După ședința de luni, Camera Comunelor își suspendă activitatea pentru cinci săptămâni, nu înainte ca parlamentarii britanici să se propunențe prin vot asupra unei moțiuni privind convocarea de alegeri legislative anticipate, respinsă deja de Parlament săptămâna trecută, cu șanse minime să treacă de data aceasta, având în vedere mobilizarea partidelor britanice din opoziție de a bloca acest demers. 

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

U.E.

Italia adoptă un nou pachet de redresare economică de 25 de miliarde de euro. Giuseppe Conte: Vom proteja locurile de muncă, afacerile și regiunile țării

Published

on

© www.governo.it

Guvernul italian a adoptat vineri un nou set de măsuri economice în valoare de 25 de miliarde de euro, incluzând o extindere a subvențiilor salariale și o interdicție în privința concedierilor, măsuri care se adaugă sumelor impresionante alocate în perioada de vârf a pandemiei când premierul Giuseppe Conte a anunțat că Roma își pune “puterea de foc în motorul economiei”, aproximativ 750 de miliarde de euro ce reprezintă aproape jumătate din PIB-ul țării.

“Cu aceste măsuri vom proteja locurile de muncă, vom sprijini lucrătorii, afacerile și vom slăbi presiunea termenelor limită de impozitare pentru cetățeni și afaceri, vom ajuta autoritățile locale și regionale și sudul”, a spus Giuseppe Conte într-o conferință de presă.

În conformitate cu noul decret, companiile nu vor avea voie să concedieze angajații atât timp cât vor beneficia de schema de susținere a salariilor legate de coronavirus, care va dura încă 18 săptămâni sau – dacă este folosită în mod intermitent – până la sfârșitul anului, informează Politico Europe.

În mod alternativ, companiile care repornesc activitățile și renunță la sprijinul acordat de către stat vor beneficia de o amânare de patru luni a plăților fiscale.

Printre multe alte măsuri, noul pachet extinde și o plată unică de 400 de euro introdusă în luna mai pentru a ajuta familiile cu venituri mici, prevede reduceri de impozite pentru întreprinderile din sudul Italiei, furnizează miliarde de euro autorităților locale și regionale și extinde un moratoriu pentru rambursarea împrumuturilor către IMM-uri până în ianuarie 2021.

De asemenea, guvernul a extins obligația de a purta măști în spații publice și private închise și de a păstra un metru de distanțare socială până la 7 septembrie. 

“Nu dorim noi restricții, dimpotrivă”, a spus Conte, pledând pentru precauție.

Italia a fost cea mai lovită țară din Uniunea Europeană de pandemia de coronavirus, înregistrând cele mai multe decese și fiind țara cu al doilea cel mai mare număr de infectări, după Spania.

De altfel, Italia va fi una din principalele țări ale beneficiare ale planului de salvare de 750 de miliarde de euro și ale bugetului multianual convenite la 21 iulie de liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Mai mult, noul set de măsuri economice menite să sprijine companiile și locurile de muncă se bazează pe schema instrumentului SURE de 100 de miliarde de euro lansat de Comisia Europeană pentru a preveni concedierile și pentru a salva companiile de la faliment.

Continue Reading

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș acuză Polonia de represiuni împotriva comunității LGBTI: Este o reminiscență a atacurilor asupra minorităților care au loc în Rusia

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Liderul Renew Europe Dacian Cioloș a acuzat sâmbătă, într-o postare pe Twitter, autoritățile din Polonia de represiune împotriva comunității LGBTI și a comparat această politică cu atacurile la adresa minorităților care se desfășoară în Rusia.

“Este inacceptabil ca în anul 2020, populația LGBTI să se teamă din nou de persecuții în Polonia. Atacarea activiștilor LGBTI este o reminiscență a atacurilor asupra minorităților care au loc în Rusia”, a scris Cioloș, făcând trimitere la poziția grupului politic pe care îl conduce în Parlamentul European.

“Cetățenii polonezi sunt cetățeni UE, iar Renew Europe va acționa neîncetat în apărarea drepturilor lor fundamentale”, a completat președintele Renew Europe.

Mii de persoane au protestat sâmbătă în toată Polonia în semn de solidaritate cu comunitatea LGBT, precum şi împotriva brutalităţii poliţiei, după arestarea unei activiste a acestei minorităţi la Varşovia şi reţinerea a 48 de protestatari care au încercat să se opună acestei arestări, transmite AFP.

Cea mai mare demonstraţie a avut loc în centrul Varşoviei, unde s-au adunat câteva mii de persoane, dintre care mai mulţi purtau steaguri sau umbrele în culorile curcubeului.

Doar 29% din polonezi susţin căsătoria homosexuală, potrivit unui sondaj realizat de institutul CBOS în 2019.

În timpul campaniei electorale pentru scrutinul prezidenţial din iulie, conservatorii aflaţi la guvernare în Polonia, o ţară profund catolică, au folosit pe scară largă retorica anti-LGBT provocând proteste din partea instituţiilor internaţionale.

Preşedintele conservator Andrzej Duda, care a fost reales, a comparat “ideologia LGBT” cu “neo-bolşevismul”. La depunerea jurământului de către acesta joi în parlament, parlamentarii de stânga au purtat culorile steagului curcubeu, devenit o emblemă anti-guvernamentală în Polonia, în special în ultimele luni.

De altfel, Comisia Europeană a refuzat recent să acorde fonduri europene din cadrul unui program european care stimulează înfrățirile între orașe unui număr de șase localități poloneze care au adoptat rezoluții anti-LGBT.

Continue Reading

U.E.

Ziua iubitorilor de carte. Parlamentul European pune la dispoziția elevilor și studenților o biblioteca virtuală despre politici UE și relații internaționale

Published

on

© Comisia Europeană în România/ Facebook

Parlamentul European pune la dispoziția elevilor și studenților din Uniunea European[ o bibliotecă virtuală multilingvă cu articole și cărți ce conțin informații despre politici europene, drept, economie și relații internaționale, informează Reprezentanța Comisiei Europene într-o postare pe Facebook.

Biblioteca virtuală este disponibilă pe pagina Parlamentului European, iar pentru a putea accesa articolele și cărțile disponibile fiecare utilizator trebuie să își creeze un cont.

Biblioteca este disponibilă aici.


În fiecare an, la 9 august este celebrată Ziua iubitorilor de carte este sărbătorită pe 9 august în fiecare an.

Aceasta este o sărbătoare neoficială cu scopul de a încuraja bibliofilii să sărbătorească lectura și literatura.

Oamenii sunt sfătuiți să-și lase smartphone-urile și orice distragere tehnologică posibilă deoparte și să citească o carte.

Ziua iubitorilor de carte este recunoscută largă la nivel mondial însă originea sa rămâne necunoscută.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending