Connect with us

U.E.

,,Schimbul Global de Religie în Societate”, noua inițiativă de tip Erasmus a Bruxellesului pentru societatea civilă, care promovează incluziunea socială prin religie

Published

on

© Federica Mogherini/Facebook

Șefa politicii externe a Uniunii Europene, Înaltul Reprezentant Federica Mogherini, a găzduit, la 6 septembrie, la Bruxelles, o conferință despre implicarea religioasă, în timpul căreia a anunțat o nouă inițiativă sponsorizată de UE, denumită „Schimb Global de Religie în Societate”, se arată într-un comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă.

Conferința a reunit 150 de reprezentanți ai societății civile, ai guvernelor și ai instituțiilor religioase. Au fost discutate diferite experiențe de implicare religioasă din întreaga lume.

Noua inițiativă leagă practicienii societății civile din Europa și din afara Europei, permițându-le să promoveze experiențele pozitive de conviețuire între oameni de diferite credințe în societățile pluraliste.

„Prin Schimbul Global de Religie în Societate, dorim să conectăm și să sprijinim aceste persoane care deja fac societățile noastre mai inclusive și mai juste. Este un Erasmus pentru actorii societății civile care lucrează la incluziunea socială prin intermediul religiei. Religia trebuie să fie parte a soluției”, este afirmația făcută de Mogherini.

Potrivit acesteia, pe toate continentele, există oameni de credință ,,care au ales calea respectului și conviețuirii – nu în ciuda credinței lor, ci datorită credinței lor.” Același lucru se poate spune și despre persoane laice care au înțeles nevoia de a include toate aspectele importante dintr-o societate, inclusiv religia: ,,Trebuie să ne conectăm ca ființe umane în primul rând”, a spus Înaltul Reprezentant al UE.

Cum poate religia din societate să contribuie la împletirea diversității și la consolidarea coexistenței?

Mogherini  adăugat că o asemenea inițiativă este necesară ,,pentru că trăim într-un moment al istoriei lumii, când coexistența și respectul nu mai pot fi ,,luate de-a gata”, când ,,anumite societăți devin mai diverse decât au fost vreodată, iar unele persoane – unele dintre ele pe bună dreptate – nu au instrumente pentru a face față, nu știu să facă față”, ceea ce generează o problemă la nivel societal care se transformă, în cele din urmă, într-una politică. Aceasta devine atunci o problemă în societate, cândva chiar o problemă politică.

,,Cu această nouă inițiativă, vrem să investim în poveștile pozitive. Vrem să recunoaștem rolul pozitiv pe care religia îl joacă deja în unele părți ale lumii, în societățile noastre. Vrem să recunoaștem soluțiile care vin din centrul comunităților noastre”, a afirmat șefa diplomației europene, care consideră că drumul spre o bună conviețuire, bazată pe respect reciproc, stă în acceptarea diversității și, totodată, a egalității pe care o avem ca membri ai aceleași societăți. 

Astfel, spune Mogherini, ,,cred că nu există o cale mai bună decât să învățăm unul de la celălalt și de la cei care au o poveste bună de spus în acest sens”, iar prin schimbul global de religie în societate, ,,ne concentrăm pe cei care mediază pacea, pe cei care aduc schimbarea, pe cei care construiesc legături între micile comunități și restul lumii”. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U.E.

Instituțiile UE au ajuns la un acord privind bugetul pentru 2020. Clima, tinerii, creșterea și competitivitatea, puncte focale pentru noile alocări financiare

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană/ Zaim Diana

Consiliul și Parlamentul European au ajuns luni seara, cu doar o oră înaintea expirării termenului privind negocierile de conciliere, la un acord privind bugetul UE pentru 2020, care se va concentra puternic pe creștere și competitivitate, acțiune climatică și alte priorități ale UE, precum securitatea și gestionarea migrației, potrivit unui comunicat

Angajamentele totale stabilite de negociatorii din partea PE și Consiliului se ridică la 168,7 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 1,5% față de bugetul pentru anul 2019.  Plățile totale se ridică la 153,6 miliarde EUR, în creștere cu 3,4% față de 2019. De asemenea, 1,5 miliarde de euro au fost puse deoparte pentru cheltuieli neprevăzute.

Această creștere reflectă angajamentul ferm de a continua implementarea accelerată a programelor 2014-2020, obiectivul fiind asigurarea plăților în timp util către beneficiari și evitarea acumulării substanțiale a cererilor de plată în următorii câțiva ani, în special în ceea ce privește politica de coeziune. Legat de acest subiect, reprezentantul permanent al României la UE, Luminița Odobescu, a confirmat că ,,nivelul de plăți pentru coeziune și agricultură au fost atinse” în urma acordului la care au ajuns instituțiile europene

Cifrele convenite se bazează pe premisa că Marea Britanie va continua să participe pe deplin la finanțarea și implementarea bugetului UE pentru 2020.

În ceea ce privește obiectivele de politici, UE și-a propus să aloce cel puțin 20% din cheltuieli pentru protecția climei în perioada 2014-2020. Pentru a contribui la îndeplinirea acestui obiectiv, Parlamentul și Consiliul au convenit să pună un accent mai mare pe acțiunile climatice în mai multe domenii precum cercetarea și dezvoltarea (Orizont 2020), infrastructura de transport și energie (Facilitatea Conectarea Europei) și acțiunea externă a UE. S-au alocat fonduri suplimentare programului LIFE al UE, care va primi 590 de milioane EUR, și Agenției Europene de Mediu pentru recrutarea de personal nou care să sprijine lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pe lângă climă, bugetul de anul viitor se va concentra și pe tineri, mai exact pe sprijinirea nevoilor lor de formare și încadrare pe piața muncii. În acest sens, Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă pentru tineri va fi consolidată cu 23,8 milioane de euro, urmând să fie completată cu alte 50 de milioane de euro în vara anului 2020, dacă Comisia Europeană confirmă că este necesar. În plus, programul Erasmus + va fi majorat cu 50 de milioane euro.

Astfel, bugetul UE 2020 este despre ,,continuitate”, potrivit comisarului european pentru buget, Guenter Oettinger, care a precizat că ,,va contribui la crearea de locuri de muncă, va aborda schimbările climatice și va stimula investițiile în toată Europa. Va investi în tineri și va face Europa mai sigură”.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE): Parteneriatul Președinte – PNL reprezintă garanția că România se va transforma dintr-un stat acaparat de o gașcă de interese într-o țară funcțională

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Temelia României pe care și-o doresc românii a fost consolidată deja de președintele Klaus Iohannis în cei cinci ani la Palatul Cotroceni, a precizat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) într-o postare pe Facebook.

Acesta l-a însoțit luni pe șeful statului la Ploiești, unde ”am întâlnit sute de prahoveni care mi-au spus același lucru: vrem o Românie demnă, în care să fim egali în fața legii, în care să se investească mai mult și unde meritocrația să fie mai presus de interese și relații. Vrem o Românie din care să nu mai fim nevoiți să plecăm! Vrem o Românie normală!”

Europarlamentarul Cristian Bușoi a explicat că ”parteneriatul Președinte – Partidul Național Liberal reprezintă garanția că România se va transforma dintr-un stat rigid, acaparat de o gașcă de interese, într-o țară funcțională, cu instituții eficiente, în care deciziile se iau transparent și în care banii publici sunt folosiți strict în beneficiul românilor.”

Preşedintele Klaus Iohannis a câștigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 37,82%, fiind urmat de candidatul PSD, Viorica Dăncilă, cu 22,26%, cu care se va confrunta în turul al doilea pe 24 noiembrie.

Continue Reading

U.E.

România are un nou agent guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Emilia Gane, numită în funcție de premierul Ludovic Orban

Published

on

Emilia Gane a fost desemnată în calitate de agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi Tribunalul Uniunii Europene, cu rangul de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, printr-o decizie a premierului Ludovic Orban, publicată, luni, în Monitorul Oficial.

Potrivit deciziei, desemnarea Emiliei Gane s-a făcut în cauzele în care se împlinesc termene procedurale în lunile noiembrie-decembrie 2019, precizează Agerpres.

Totodată, prim-ministrul a dispus eliberarea, la cerere, a lui Costin-Radu Canţăr, din funcţia de agent guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, însărcinat cu reprezentarea României în faţa Curţii de Justiţie, a Tribunalului Uniunii Europene, a celorlalte instituţii ale Uniunii Europene, precum şi a Curţii de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb.

Agentul guvernamental la CJUE are rang de subsecretar de stat în cadrul MAE.

În ce o privește, Emilia Gane lucrează în prezent în cadrul structurii agentului guvernamental pentru CJUE ca șef de serviciu. 

Emilia Gane a mai ocupat această funcție în 2009, când a fost numită de fostul premier Emil Boc, relatează Ziare.com.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending