EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE: Îi cer premierului Viorica Dăncilă se retragă nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european
Published
6 years agoon

Nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european reprezintă o sfidare la adresa instituțiilor Uniunii Europene, a afirmat, luni, liderul delegației române din grupul PPE în Parlamentul European, Rareș Bogdan, care i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să retragă această nominalizare.
”Bilanțul profesional al persoanei desemnate include, printre altele, locul codaș obținut de România în privința fondurilor europene (28%) exact în timp ce Rovana Plumb conducea …Ministerul Fondurilor Europene. Rovana Plumb nu îndeplinește criteriile de competență necesare unei poziții de înaltă demnitate, iar asupra integrității sale planează suspiciuni. Președintele desemnat al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, este o persoană extrem de bine informată, dar pentru a nu umili România, nu a blocat procedura nominalizării comisarilor”, a scris Rareș Bogdan, pe Facebook.
Acesta a afirmat că Guvernul condus de Viorica Dăncilă practică jocuri de culise pentru a obține susținerea pentru Rovana Plumb.
”Aceste jocuri de culise plasează puterea politică de la București în zona cenușie a respectării valorilor Uniunii Europene. Exact în aceste ore se petrece un troc inacceptabil: eurodeputații socialiști români promit susținere la votarea candidatului Ungariei în schimbul sprijinirii Rovanei Plumb în comisii și în plen. Comisarul ungar pe care îl susține, astfel, PSD este nimeni altul decât Laszlo Trocsanyi, fost ministru al Justiției și artizan al unor legi care stau la baza declanșării unui conflict juridic de proporții între Comisia Europeană și Ungaria. Din legile lui Trocsanyi, care au adus Ungaria în situația activării art. 7 din Tratat, s-au inspirat socialiștii români, iar consecința poate fi devastatoare pentru sistemul juridic al țării noastre”, a spus europarlamentarul PNL, lider al celei de-a treia cea mai mare delegație națională din grupul PPE, după Germania și Polonia
”Îi solicit doamnei Viorica Dăncilă să înceteze a mai submina credibilitatea României și să nu mai facă tranzacții pe seama cetățenilor ei! Interesul național nu se negociază! Bunăstarea și siguranța cetățenilor României nu pot fi subiect de troc politic. Plasarea Guvernului Dăncilă în trena FIDESZ reprezintă o trădare a intereselor românilor, situație care nu poate fi acceptată”, a conchis Rareș Bogdan.
Citiți și Este oficial: Rovana Plumb a fost nominalizată pentru poziția de comisar european în Comisia condusă de Ursula von der Leyen
Comisia Europeană a publicat luni lista celor 27 de comisari-desemnați, inclusiv președintele ales Ursula von der Leyen și Înaltul Reprezentant Josep Borrell, din care fac parte 14 bărbați și 13 femei, cu o experiență politică însemnată. Opt comisari desemnați se află în fața celui de-al doilea sau al treilea mandat, doi au fost prim-miniștri, patru au fost miniștri de Externe și doi miniștri ai Apărării.
Aflându-se între cei 25 de comisari europeni nominalizați, la care se adaugă Ursula von der Leyen și viitorul Înalt Reprezentant al UE Jose Borrell, Rovana Plumb (România) se numără printre cei zece candidați social-democrați pentru un portofoliu de comisar european, cei mai mulți din viitoarea Comisie, precum și printre cele 13 femei nominalizate, ceea ce reprezintă un record.
Citiți și Calea spre o ”Comisie Europeană a echilibrului de gen și politic”: Ce profil au cei 27 de candidați cu care Ursula von der Leyen ar putea forma primul executiv european condus de o femeie
Cei 25 de comisari europeni nominalizați sunt: Johannes Hahn (Austria), Didier Reynders (Belgia), Mariya Gabriel (Bulgaria), Vera Jourova (Cehia), Stella Kyriakides (Cipru), Dubravka Šuica (Croația), Margrethe Vestager (Danemarca), Kadri Simson (Estonia), Sylvie Goulard (Franța), Jutta Urpilainen (Finlanda), Margaritis Schinas (Grecia), Phil Hogan (Irlanda), Paolo Gentiloni (Italia) Valdis Dombrovskis (Letonia), Virginijus Sinkevičius (Lituania), Nicolas Schmit (Luxemburg), Helena Dalli (Malta), Frans Timmermans (Olanda), Janusz Wojciechowski (Polonia), Elisa Ferreira (Portugalia), Rovana Plumb (România), Maros Sefcovic (Slovacia), Janez Lenarcic (Slovenia), Ilva Johansson (Suedia) și Ungaria (László Trócsányi).
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Prelungirea Mecanismului de Redresare și Reziliență, esențială pentru finalizarea investițiilor în beneficiul cetățenilor
Parlamentul European solicită prelungirea cu 18 luni a finanțării proiectelor mature din PNRR, într-un raport coordonat de Victor Negrescu și Siegfried Mureșan și votat cu largă majoritate
Eurodeputatul Dan Motreanu solicită o strategie europeană pentru zonele rurale post-2027: Susțin dezvoltarea satelor din România cu ajutorul banilor europeni, printr-o alocare adaptată nevoilor reale
MIPE: România poate accesa fonduri europene de 6 mld. euro prin Fondul Social pentru Climă. Urmează discuțiile tehnice cu Comisia Europeană
Dan Motreanu a fost desemnat raportor din umbră pentru regulamentul de simplificare a accesării fondurilor din Politica Agricolă Comună: Mă voi asigura că vocea fermierilor români se va face auzită în PE
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Eurodeputatul Gabriela Firea cere Comisiei Europene să vină cu măsuri urgente pentru protecția în timp real a tuturor femeilor care sunt victime ale violenței domestice
Published
20 hours agoon
June 19, 2025By
Teodora Ion
Eurodeputatul Gabriela Firea, membră a Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene să vină cu măsuri urgente pentru protecția în timp real a tuturor femeilor care sunt victime ale violenței domestice.
Demersul său de interpelare a executivului european vine după ce a primit „sute de mesaje în urma propunerilor de ieri”.
„Vreau să mulțumesc tuturor pentru implicare. Chiar cred că doar împreună putem îmbunătăți lucrurile”, a menționat Gabriela Firea într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare Facebook.
Întrebările adresate Comisiei Europene de eurodeputat vizează transferul de bune practici între țările membre, liniile de finanțare și măsuri de monitorizare.
„Cum intenționează Comisia să asigure transferul de bune practici între statele membre care au implementat măsuri de protecție în timp real pentru femei și ce sprijin poate oferi Comisia pentru ca România să dezvolte aplicații mobile de alertă discretă, brățări electronice pentru agresori și sisteme digitale de monitorizare, pe modelul spaniol VioGén/AlertCops? Ce linii de finanțare specifice, în special în cadrul programului CERV sau altor mecanisme existente, pot fi activate imediat pentru a sprijini statele membre în dezvoltarea acestor instrumente, cu accent pe țările din Europa Centrală și de Est, unde femicidul este în creștere? Cum intenționează Comisia să monitorizeze aplicarea acestor măsuri în mod echitabil între statele membre, astfel încât femeile din întreaga UE, inclusiv România, să beneficieze efectiv de protecție în timp real, nu doar de proiecte-pilot limitate?”, a întrebat Gabriela Firea.
Aceasta a subliniat importanța comunicării pentru a veni în sprijinul persoanelor care sunt victime ale violenței domestice.
„Este important să știm pe ce sprijin ne putem baza și la ce fonduri putem apela pentru a face prevenție. Așa cum este esențial să manifestăm voință politică pentru a avea măsuri concrete de protecție în timp real a femeilor, în România, la fel cum există în alte state membre”, a conchis eurodeputatul.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Prelungirea Mecanismului de Redresare și Reziliență, esențială pentru finalizarea investițiilor în beneficiul cetățenilor
Published
2 days agoon
June 18, 2025By
Diana Zaim
Eurodeputatul Gheorghe Falcă, prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, a salutat raportul referitor la punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare și Reziliență, arătându-și susținerea pentru prelungirea cu 18 luni a termenului pentru implementarea proiectelor mature din acest „ambițios instrument european de sprijin economic”.
„Am felicitat raportorii, doi colegi europarlamentari români, pentru echilibrul și realismul acestui document. Este o reușită românească și europeană, care arată cât de mult putem realiza împreună. Mesajul meu principal a fost acela de a susține prelungirea cu 18 luni a termenului pentru implementarea proiectelor mature din MRR”, a transmis europarlamentarul liberal.
Potrivit acestuia, această extindere este esențială pentru a transforma investițiile începute în rezultate concrete pentru cetățeni.
Gheorghe Falcă a subliniat, totodată, nevoia de mai multă claritate, transparență și obiectivitate din partea Comisiei Europene în implementarea acestui mecanism: „Privind spre viitor, am salutat posibilitatea unui sistem de prioritizare post-2026, care să permită finalizarea proiectelor prin instrumente financiare alternative, inclusiv un nou fond european pentru competitivitate sau prin Fondul European de Investiții.”
„Eu cred, și am spus asta, că România are nevoie de o strategie solidă pentru investițiile publice după 2026, care să includă domenii strategice precum apărarea, dar și să protejeze în același timp fondurile pentru sănătate, educație și coeziune”, a conchis deputatul european.
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
Parlamentul European solicită prelungirea cu 18 luni a finanțării proiectelor mature din PNRR, într-un raport coordonat de Victor Negrescu și Siegfried Mureșan și votat cu largă majoritate
Published
2 days agoon
June 18, 2025
Parlamentul European a adoptat miercuri, cu largă majoritate, un raport coordonat de eurodeputații români Siegfried Mureșan și Victor Negrescu prin care solicită extinderea finanțării Uniunii Europene pentru proiectele finanțate prin PNRR după anul 2026 pentru a asigura finalizarea investițiilor-cheie și a proiectelor la scară largă, o propunere-cheie și pentru România, care a încasat doar 10,74 miliarde de euro din PNRR din cele peste 28 de miliarde de euro adoptate.
O rezoluție adoptată în plen cu 421 voturi pentru, 180 împotrivă și 55 abțineri subliniază efectul stabilizator al Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) într-o perioadă de incertitudine economică semnificativă în Europa.
„Trebuie să ne asigurăm că fiecare euro este cheltuit corect, transparent și are un impact pozitiv asupra cetățenilor și întreprinderilor noastre. Dacă nu acționăm acum, investițiile critice riscă să rămână nefinalizate după încheierea mecanismului în august 2026. Trebuie să accelerăm punerea în aplicare, să reducem birocrația și să ajutăm beneficiarii. În calitate de raportor pentru buget în acest dosar, am insistat pentru soluții concrete și am solicitat o prelungire a finanțării cu 18 luni pentru proiectele mature. Am solicitat, de asemenea, ca proiectele nefinalizate să poată continua în cadrul altor instrumente ale UE, cum ar fi fondurile de coeziune, InvestEU sau un viitor Fond pentru competitivitate, și ca statelor membre să li se permită să își adapteze mai rapid și mai ușor planurile naționale de redresare și reziliență în conformitate cu obiectivele MRR. Nu acceptăm lucruri făcute cu jumătăți de măsură. Astăzi, Parlamentul transmite un mesaj clar: suntem alături de cetățeni și luptăm pentru finalizarea proiectelor esențiale”, a declarat Victor Negrescu (S&D, România), coraportor în numele Comisiei pentru bugete.
„Insistăm să ne asigurăm că fondurile Mecanismului de redresare și reziliență aduc beneficii concrete cetățenilor. Acesta este motivul pentru care Parlamentul solicită o prelungire cu 18 luni pentru proiectele mature din cadrul MRR. Această prelungire s-ar aplica proiectelor care sunt pe cale de a fi finalizate cu succes, dacă prelungirea ar fi acordată. În același timp, solicităm o revizuire a modului în care fondurile necheltuite din MRR pot sprijini noile priorități strategice ale Europei, în special consolidarea competitivității și consolidarea capabilităților noastre de apărare. În fața tensiunilor geopolitice tot mai mari, Europa trebuie să acționeze în mod decisiv pentru a-și apăra cetățenii”, a declarat și Siegfried Mureșan (PPE, România), coraportor în numele Comisiei pentru afaceri economice și monetare.
Consolidarea rezilienței și autonomiei UE
Deputații iau act de faptul că MRR a împiedicat fragmentarea pieței interne a UE și a promovat redresarea. Aceștia doresc ca finanțarea MRR să respecte principiul adiționalității și să nu înlocuiască finanțarea politicii de coeziune. Rezoluția solicită investiții specifice în apărarea UE, educație și competențe, și mai multe măsuri transfrontaliere și multinaționale, inclusiv în transportul feroviar de mare viteză. Deputații insistă asupra accelerării investițiilor în protecția socială și integrarea grupurilor vulnerabile. De asemenea, aceștia încurajează statele membre să își modifice planurile naționale de investiții utilizând REPowerEU pentru a stimula autonomia energetică a UE.
MRR expiră în 2026
Deputații sunt îngrijorați de faptul că intervalul scurt de timp pentru punerea în aplicare a finanțării restante din MRR ridică provocări în ceea ce privește finalizarea reformelor-cheie, a investițiilor la scară largă și a proiectelor inovatoare, precum și a celor 70% din jaloanele și țintele care nu au fost încă atinse. Aceștia îndeamnă Comisia să instituie noi programe, care ar trebui să fie flexibile și reactive la circumstanțele în schimbare și să garanteze previzibilitatea. Deputații cer, de asemenea, o prelungire de 18 luni pentru proiectele mature în curs de desfășurare.
Transparență și simplificare
Este probabil ca beneficiile pe termen lung ale MRR pentru produsul intern brut să fie de trei până la șase ori mai mari decât banii cheltuiți, dar deputații sunt preocupați de costul total al rambursărilor dobânzii de capital al fondurilor Next Generation EU (NGEU). Aceștia reiterează necesitatea unui mecanism solid de audit și monitorizare a cheltuielilor din MRR pentru a preveni utilizarea abuzivă, dubla finanțare și duplicarea cu alte programe ale UE. Aceștia solicită legături mai clare între jaloane, ținte și punerea efectivă în aplicare a proiectelor și îndeamnă Comisia să țină seama de recomandările Curții de Conturi Europene pentru orice instrumente viitoare bazate pe performanță similare MRR, în special în contextul unui CFM mai bine direcționat.
Deputații apreciază modul în care tabloul de bord privind redresarea și reziliența oferă cetățenilor informații de bază cu privire la progresele generale înregistrate în punerea în aplicare a planurilor naționale. Cu toate acestea, ei insistă asupra faptului că aceasta ar trebui să includă informații privind întreprinderile implicate, inclusiv contractanții și subcontractanții, precum și proprietarii finali ai acestora. Aceștia solicită, de asemenea, simplificarea urgentă a cerințelor de depunere a cererilor și de raportare, pentru a ajuta solicitanții mai mici și pentru a maximiza absorbția și impactul finanțării, consolidând totodată rolul autorităților locale și regionale în conceperea, revizuirea sau implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR).
Ce urmează
Următoarea etapă pentru a obține prelungirea PNRR presupune ca statele membre să aprobe această decizia, iar Comisia Europeană să preia propunerile Parlamentului European.
În ceea ce privește România, stadiul actual al implementării PNRR în România arată urgența măsurilor propuse Din cele 28,5 miliarde de euro alocate României, țara noastră a încasat doar 10,74 miliarde de euro, în timp ce peste 17 miliarde de euro, sub formă de granturi și împrumuturi.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA4 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă