Connect with us

ROMÂNIA

Președintele ARICE, Rareș Burlacu, prezintă avantajele României în vederea intensificării colaborării economice cu țările din OIF: Suntem ”un vector al inovației și perseverenței”

Published

on

© Rareș Burlacu/ Facebook

Președintele Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior a transmis încântarea sa față de faptul că România găzduiește Misiunea Economică și Comercială a Francofoniei în Europa Centrală și de Est, o încununare a recunoașterii unui spațiu european greu încercat de-a lungul istoriei, dar care ” continuă să ofere perspective și oportunități”.

”Este o mare onoare și un însemnat privilegiu să mă aflu astăzi aici, în fața unui public internațional, cosmopolit și divers, dar de care mă simt în mod indubitabil legat prin mii de fire invizibile a căror țesătură reprezintă tocmai parcursul istoric al unei națiuni ca cea a noastră, crescută sub spiritul unei influențe francofone majore. Suntem bucuroși și aș putea îndrăzni să spun chiar entuziasmați să vă primim în România, în capitala ei, București, într-un spațiu european mereu încercat și circumstanțele în care trăim astăzi stau mărturie că așa este, dar care continuă să ofere perspective și oportunități care merită cu siguranță atenție sporită din partea dumneavoastră. Este o încântare pentru noi toți să găzduim această misiune economică a OIF, o entitate internațională pe care o prețuim și o respectăm pentru simpla rațiune că aceasta constituie un instrument important vital pentru a asigura, prin mijloacele de care dispune, stabilitate și coeziune peste tot unde alonja ei se întinde”, și-a început intervenția Rareș Burlacu.

Acesta a reliefat caracterul instituției pe care o conduce, care ”se înscrie în coordonatele unei administrații care a făcut din proiecția internațională a României o prioritate majoră a politicii sale”.

”Rar mi-a fost dat să văd în parcursul meu profesional, ca profesor de guvernanță internațională în Canada, Quebec, timp de 16 ani, o asemenea deschidere și apetit pentru investiții străine directe, pentru comerț, pentru internaționalizarea companiilor românești. Cifrele o arată, analiștii de piață sau operatorii din teren certifică că ne apropiem de 20 de miliarde de euro ca investiții străine directe doar în ultimii doi ani”, și-a exprimat surprinderea președintele ARICE.

De altfel, aceasta a fost – a continuat el – ”întruchiparea ideilor unor lideri politici precum Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă a căror viziune de a armoniza instituțiile țării cu exigențele unei lumi în mișcare și ale cărei resurse ne constrâng la decizii responsabile deloc facile”.

”Așa se explică că am ajuns împreună cu OIF, cu partenerii din sfera economică, să trecem de la aceea ce președintele Iohannis numea recent <<investiții românești în viitorul francofoniei>> la <<proiecte francofone pentru viitorul nostru comun>>”, a detaliat Burlacu.

Președintele ARICE este conștient că ”diplomația economică este fundamentală pentru a răspunde provocărilor contemporane în care cuvântul criză devine deja obsolet”.

”Știm cât de important este dialogul permanent pentru detensionarea relațiilor internaționale. Cunoaștem imperativele unui sistem multilateral în care diplomația economică este fundamentală pentru a răspunde provocărilor contemporane în care cuvântul criză devine deja obsolet. Însă prin programul pe care vi-l propunem în această inițiativă a OIF, prin sectoarele economice pe care vi le-am menționat deja – agroalimentar, IT, echipamente medicale și energie verde – răspundem unei nevoi acute de a oferi soluții, parteneriate, mobilitate internațională și beneficii transpuse în locuri de muncă pe care să le putem crea și profituri pe care să le generăm și să le reinvestim în economiile noastre”, a descris președintele ARICE avantajele oferite de România în vederea intensificării colaborării între cele 88 de țări cu statut de membru, asociat sau observator şi guverne din OIF.

El a continuat prin a evidenția faptul că România este un ”vector al schimbării, inovației și perseverenței, creativității care ne face să fim după Harvard Business Review a 16-a economie a lumii prin gradul ei de complexitate, a talentului nemărginit prin prezența pe Wall Street a unor companii fondate aici și a unei ospitalități recunoscute la nivel internațional”.

După mai multe misiuni în Asia de Sud-Est, în Africa Centrală și în Liban, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) organizează, în colaborare cu autoritățile române și cu partenerii săi tehnici, o nouă misiune economică în Europa Centrală și de Est la București, România, în perioada 27-29 martie 2024.

Această misiune se înscrie în cadrul Strategiei economice a Francofoniei 2020-2025, care vizează intensificarea schimburilor comerciale și de investiții între cele 88 de state și guverne membre ale sale.

Misiunea reunește un forum economic la nivel înalt și sesiuni de networking între întreprinderi, în special în sectorul agroalimentar, sectorul digital – inclusiv securitatea cibernetică și industria jocurilor video -, energia verde și industria medicală.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA DIGITALĂ

ICI București a participat la a Treia Sesiune a Comitetului Mixt de Cooperare lnterguvernamentală România-Emiratele Arabe Unite

Published

on

© ICI București

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) a participat vineri, 26 aprilie, la a treia sesiune a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului.

Cu acest prilej, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere între Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Federația Camerelor de Comerț din Emiratele Arabe Unite.

Sesiunea a reprezentat o oportunitate importantă de consolidare a relațiilor diplomatice și tehnologice dintre cele două țări. În cadrul întâlnirii, au fost abordate și tematici privind colaborări în domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, precum și proiecte de inovare și transfer tehnologic.

Participarea ICI București subliniază angajamentul ferm al țării noastre în consolidarea cooperării și dialogului cu Emiratele Arabe Unite în domeniul TIC.

Continue Reading

ROMÂNIA

Sorin Cîmpeanu a condus delegația Senatului la Conferința Președinților Parlamentelor UE, încheiată cu adoptarea unui Carte privind rolul parlamentelor în democrație

Published

on

Vicepreședintele Sorin Mihai Cimpeanu, senator PNL, a condus o delegație a Senatului la Conferința Președinților Parlamentelor UE, care a avut loc la Palma de Mallorca, în perioada 21-23 aprilie 2024, potrivit unui comunicat transmis pe Facebook.

Majestatea Sa Regele Felipe al VI-lea a deschis oficial conferința, urmat de discursuri din partea președinților ambelor Camere ale Parlamentului Spaniei: Francina Armengol (Congresul Deputaților) și Pedro Rollan (Senat).

Discuțiile s-au concentrat pe teme esențiale: autonomia strategică a UE; provocările la adresa democrațiilor liberale și impactul Inteligenței Artificiale asupra politicii externe și de apărare.

Un moment important a fost inaugurarea Summitului Femeilor Președinți de Parlamente din UE. Conferința s-a încheiat cu adoptarea unor Concluzii și a unei Carte care definesc rolul Parlamentelor în democrație.

Potrivit Senatului, „participarea României la acest eveniment demonstrează angajamentul ferm pentru consolidarea democrației europene”.

 

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Adrian Câciu anunță investiții de 4,5 miliarde de euro în primul trimestru din 2024, o creștere de 70% față de perioada similară a anului trecut

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a arătat, vineri, că investiţiile realizate în primul trimestru al anului au ajuns la 4,5 miliarde de euro, cu 1,9 miliarde mai mult decât în 2023.

„Investiţii de 4,5 miliarde euro în primul trimestru al anului 2024! Plus de 1,9 mld. euro fata de 2023! Valoarea investiţiilor publice realizate în primul trimestru al anului 2024 a crescut cu 70% faţă de perioada similara a anului trecut, ajungând la 22,5 miliarde lei”, a scris vineri, pe Facebook, Adrian Câciu.

Acesta arată că, în primul trimestru, au fost atrase finanţări europene de 2,9 miliarde de euro.

„Totodată, potrivit execuţiei bugetare aferente primului trimestru, finanţările privind din fonduri externe nerambursabile au fost de 14,28 mld. lei, cu 32,55% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent”, susţine ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Execuţia bugetului general consolidat în primele 3 luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 35,88 mld lei, respectiv 2,06% din PIB faţă de deficitul de 22,75 mld lei, respectiv 1,42% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2023, informează Ministerul Finanţelor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA4 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL5 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.6 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA2 weeks ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA2 weeks ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending